Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Devizahitel 40/30. rész – új könyvek

2013.05.13. 11:18 12nyil

 

 

A jurtához illenek a könyvek, és kell könyv a jurtákról.

Lehetőségek:

  1. lefordítani és kiadni jurta könyveket – hiánypótlás
  2. saját művek megjelentetése – tudósaink évtizedek óta gyűjtenek jurta-anyagokat, és ez nem tárul a nagyközönség elé.

 

 

 

Sátor helyett: nyaralás jurtában

Aki királyi otthonra vágyik, nem kell minden vagyonát odaadnia érte. Egy jó minőségű jurta nem kerül többe ugyanis félmillió forintnál, de az sem ritka, ha valaki csak átmeneti szállásként használja a jurtát nyaraláshoz. A romantikafaktora ugyanis meglehetősen magas.

 legenda szerint Kun László királyunk például nem volt hajlandó beköltözni kacsalábon forgó palotába, helyette egy egyszerű jurtát kívánt magának lakhelyül. Az ok egyszerű: a nagyméretű, speciális sátor egészségesebb légkört biztosított, mint bármelyik pazar középkori épület.

A jurta nyáron és télen is egyaránt használható, hiszen a nagy hidegek idején is könnyedén fűthető. A füst az épület tetején távozik, átlevegőztetése és hőszigetelése egyaránt megoldott. A kupola alakú forma pedig a hő visszasugárzását szolgálja. Hogy mennyire igazak őseink elgondolásai, nem tudhatjuk, néhány praktikus eljárásra mégis érdemes odafigyelnünk, ha az ő példájukat követjük. Tilosnak tartották a küszöbre való lépést, hitük szerint ugyanis így felébredhettek a házi szellemek, és bajt hozhattak a családra. A jurtában az ajtóval szemközt helyezkedett el a családfő, mellette a felesége -  az egyik oldalon így alakult ki a férfi, a másikon a női oldal. A családfőhöz legközelebb a rangban magasabb szintet képviselők feküdhettek.

Nyaralás jurtában akár 2000 forintért fejenként
Vannak, akik arra esküsznek, hogy jurtát házilag összeállítani tényleg nagy kaland - mások inkább már készen vásárolják a nagyra nőtt lakóépületet. Az utóbbi időben egyre többeket ösztönöznek arra, hogy építkezés, vagy házvásárlás helyett jurtába fektessék megtakarított pénzüket. Ha azonban e lépés megtétele előtt szeretnénk kipróbálni, hogy milyen egy éjszaka a jurtában, nem árt tudni, hogy van egy-két üdülőhely ilyen fajta szálláshelyet is kínál vendégei számára.

Az Őrségben például májustól szeptember végéig fogadnak vendégeket jurtában, ahol általában két tradicionális mongol ágyat helyeznek el, de igény esetén több pótágy is kérhető. A jurta napi ára 6000 forint körül van, fejenként minimálisan 3000 forint. Azonban szezonon kívül is lefoglalhatjuk a szállásunkat jurtában, ahol 15 fok feletti hőmérséklet esetén, ha szükség van rá, egy kis felárért cserébe be is fűtenek nekünk. 

 

A fejenként a szállásért kétezer forintot elkérő Ópusztaszeri Ménes és Jurtaszállás szintén a kedvenc szálláshelyek közé tartozik, ugyanis itt nem csak a jurtalét varázslatos, de úgy felkelni a nappal, hogy mellettünk lovak száguldoznak, már önmagában is kaland. Baráti társaságoknak, családoknak például ideális kirándulás lehet, ha az Ópusztaszeri park mellett Szegedre is ellátogatnak. Mi kipróbáltuk az ópusztaszeri jurta-élményt, és tényleg csak ajánlani tudjuk.

A jurtának manapság magas a romantikafaktora
A kényelmen túl ugyanis a romantika az, ami abszolút garantált minden évszakban. Hosszabb ideig tartó nyaraláshoz kiváló megoldás lehet egy jurta telepítése, ráadásul költségkímélő, hiszen néhány száz ezer forintból - hosszútávú befektetéssel - megspórolhatjuk a többhetes kikapcsolódás szállásdíját.
Ugyanakkor fontos tudni, hogy egy jurta egyik helyről a másikra való áthelyezése bonyolultabb és időigényesebb művelet, mint a sátor felhúzása, így naponta helyszínt váltani meglehetősen körülményes megoldás vele. Nézzünk ki inkább egy kellemes tisztást - akár lovak közelében -, húzzuk fel a jurtát és rakjunk tüzet, ahogyan tették egykor őseink.

http://www.origo.hu/utazas/steg/elmeny/20120828-a-jurta-kiralyi-szallas-a-nyaralashoz.html

 

Igazi időutazást tehettek az elmúlt héten azok a fiatalok, akik a Salánk melletti erdőszélen egy hétre beköltöztek a jurtákba, sátrakba.

Mivel e vidéknek a Rákóczi-szabadságharchoz fűződő számos emlékhelye, legendája van, így ennek a kornak a megelevenítése sem maradhatott ki.
Idén összesen 110-en vettek részt a tábor munkájában. A gyerekek és oktatók között a kárpátaljaiak mellett Csonkahonból érkezettek is voltak. Szedlják István, Batta Csaba, Boda Szabolcs a Békéscsabai Íjászkör képviseletében nem csupán az íjászattal, de a bőrözéssel, az ötvösséggel is megismertették az érdeklődőket. Mindig nagy csoportosulás volt ifj. Kohut Attila egyetemi hallgató körül is, aki szintén az íjászat fogásait gyakorolta a gyerekekkel. (Ő maga is itt, állandó táborozóként sajátította el ezt a tudást az elmúlt évek folyamán.) Hidi Endre nagydobronyi keramikus az agyagozás, Ádám Erzsébet főiskolai tanár meg a szövés, a fonás rejtelmeibe avatta be a fiatalokat. Kalanics Évával a különböző, természetben található alapanyagokból készíthettek termésképeket, csuhébabát a gyerekek, Kalanics Bélával meg fából eszkábálhattak játékokat. És saját kezűleg készíthették el a bemutatóra a jelmezeiket, fegyvereiket is.
Ezen a héten nemzeti történelmünk egy-egy korszakát a gyakorlatban is átélhették, eljátszhatták a gyerekek. S ez nem csupán az adott kor megismerését segítette elő, nem csupán egy jó kaland volt, de ezzel a szervezők felkeltették a résztvevők érdeklődését is, kedvet kaphattak ahhoz, hogy utánaolvassanak az itt hallottaknak, tapasztaltaknak.

http://www.szentkoronaradio.com/kultura/2008_07_22_honfoglalok-lovagok-es-szabadsagharcosok-karpataljan

http://www.pilislife.hu/muveszbejaro/vidam-honfoglalok/

 

 

 

 

 

  NYÁR: magas-keskeny       TÉL: alacsony-széles:
.

A jurt ajtaja Dél-keletre nyílt, a reggelei napra; akár a halottak arca is D-K nézett, a felkelõ napra. [László Gyula rajzai>]



Néhány szó őseink sátrairól

Eredeti forrás: 70. Attila Cscs. Hollandia Attila csapat-hírlevél 2009-5 (május)
.
Nem ÕRSI, de ÕSI sátrakat "Jurtákat" láthattok az alábbi képeken.
.
Olyanokat, amilyenekben ezer évvel korábban élõ, keletrõl érkezõ magyarok is tanyáztak.
Vándorló, lovas-nomád népeknél pl. Kazakhstanban, Mongóliában ma is még használatos. Elõnye, hogy könnyen 'összecsukható' és málhás állatok hátán szállítható.

.
NB: A jurt=otthon szétszedése és elcsomagolása c.100 kg. az asszonynép
dolga
volt. Összefogtak és a jurt 1 óra alatt megvolt! Felállítása c.2 óra.
A férfiak a málhás állatokat készítették elõ és az állatokkal foglalkoztak.
.

Amint László Gyula, a híres magyar régész és grafikus fenti rajza is mutatja,
nincsenek merev rúdjai, hanem harmónikaszerûen összecsukható, vesszõ-
kerítésbõl köralakú a fala, valamint gótikusan hajlított vesszõkbõl a teteje.
Fedõanyagként "nemezt" állatszõrbõl készült filcszerû ponyvákat használtak.

NB:  Az alváz farácsa (kerege) 'harmonikázik' és a kör nagysága válltoztatható -
Nyáron összeszükítik és a jurt magas és hûvös.  Az élet a szabad ég alatt folyik.
Télen szélesre huzzák: c.50% nagyobb a terület, a tetõ alacsony, a sátor meleg.
.
Sokszor, fõleg télen, elsõ egy vékony vászon tetõ-füstvédõ, melegítõ és szellõztetõ.
A külsõ takaró pedig védi a nemezt s ezzel szorítják-kötik le az egész ház takaróját.

A mongol "ger" tetõrudjai egyenesek, a türk jurt (és magyar) rudak végei hajlitottak
Ugyanakkor a ger kerék-koronáját 2 (-4) tartóoszlop tartja.

Vasrudak és mûanyagponyvák helyett az egész sátor természetes anyagokból állott, szétszedhetõ és szállítható volt, és az egész családnak még télen is meleg 'szobát' jelentett.

Így ne legyünk túl büszkék mai mûanyag sátrainkra, õseinké legalább ilyen tökéletesek. (Csakhogy nyáron hûvösebb és télen melegebb a jurt lakás.)

.
NB: Egy jurt teljes nemez ponyváira c. 300 juh gyapjúja kell. Nem a szegények hajléka.
A nemez ponyvák 5-6 évig tartanak és ekkor új kell. Belül szõnyeg és fali-szõnyeg.
A jurta a felsõréteg lakása: urak, nemzetségfõk, gazdagok és katona réteg.
Igy mozoghattak nyáron-télen, közben ellenõrizték állataikat, földjeiket.

 

http://torontoicserkeszek.multiply.com/journal/item/255/?&=&item_id=255&view:replies=reverse

 

 

 

2009. december 5., szombat

Jurta és könyvszemle

Az, hogy idén 15. alkalommal rendezik meg Ulmban a KIBUM-ot (Kinder- und Jugendbuchmesse), a szervezők nem tartják különösebb csodának, nem kellett hozzá más csupán szorgos szervezés, összefogás és egy nem túltervezett program, ami mindezek ellenére látványos és sikeres.

A KIBUM az észak-németországi Oldenburgból indult hódító útjára, s hamarosan más német városok (például Ulm, Bremerhaven) is bekapcsolódtak a programsorozatba. A rendezvény alapját egyfelől az oldenburgi városi könyvtár könyvgyűjteménye, mely az adott év legteljesebb német nyelvű gyermekkönyv-válogatása (több mint 2000 cím évente), másfelől az adott város iskolái adják, akik hihetetlen lelkesedéssel küldenek iskolai csoportokat a könyvfesztiválra. A szervezőktől azt is megtudtam, hogy az ulmi rendezvényre – mely minden évben a karácsonyi vásár idején kerül megrendezésre és 8 napon át várja az érdeklődőket – nemcsak Ulmból, hanem a környező kisvárosok, falvak iskoláiból is jelentkeztek osztályok, s bármennyire is szerették volna, hogy mindenki eljöhessen, néhány csoportot időhiány miatt vissza kellett utasítani.

Az ulmi KIBUM szervezésében húszan vettek részt, képviseltette magát a város ifjúsági bizottsága, a könyvtár gyermekrészlege valamint három könyvesbolt, akik a meghívott előadók tiszteletdíját adták össze. Merthogy rájöttek arra, hogy a karácsony előtti időpont, a sok-sok szép és érdekes könyv valamint a kíváncsi gyereksereg összességében komoly bevételt eredményez: ha valamelyik könyv megtetszik a könyvfesztiválon, hamarosan a könyvesboltban is keresni fogják.

A szervezők igyekeztek olyan programot összeállítani, melyben a gyerekek aktív résztvevők lehetnek. Ottjártamkor éppen 5 iskolai osztály dúlta fel a korosztályonként és témánként rendezett könyvrengeteget – szakavatott vezetők segítségével keresve a válaszokat a kezükben tartott kérdőív kérdéseire. Láthatóan élvezték, hogy kiszabadulhattak az iskolából, s valljuk be, keresve se találhattak volna jobb helyet a „lógásra”, mint a könyvfesztivál.

A nyolc nap alatt sor kerül minden nap író-olvasó találkozóra (az író amellett, hogy válaszolt a kíváncsi kérdésekre, fel is olvasott könyvéből), filmvetítésekre (az idei évben a sport állt a középpontba, sportos könyvek alapján készült filmeket nézhettek délelőttönként a fiatalok), könyvbazárra valamint az Ulmi Unka-díj átadására is (az elmúlt év könyveit a diákok válogathatták, zsűrizhették).

A karácsonyi vásár ideje alatt az ulmi Münster oldalában egy meseerdő közepén legnagyobb meglepetésünkre egy hatalmas jurtát találunk, ami a KIBUM előtt, alatt és után is magába szippantja a mesék világában elmerülni vágyókat. A meseerdő valljuk be elég gyengére sikerült (különösen az illusztrációként szolgáló nyeszlett fenyőfák és a giccs határát súroló festmények ijesztőek), a jurta ennek ellenére népszerű: óránként mesék, mesefeldolgozások várják a látogatókat egészen karácsonyig. Érdemes sietni, mert a legtöbb időpontot már jó előre lefoglalták, talán éppen a KIBUM-ról kiszorult osztályok.

forrás: http://mesekalauz.blogspot.hu/2009_12_01_archive.html

 

Nagy jurtakönyv

Még nem jelent meg magyar nyelven.

Ahol használhatnak autentikus jurtákat: Afganisztán, Kína, Irán, Kazakisztán, Kirgizia, Pakisztán, Tadzsikisztán, Türkménia, Üzbegisztán, Mongólia...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yurt Books and Published Articles about Crabs

Around The Yurt - detailed information about yurts

 
 
Around The Yurt -  by Rob Matthews Coming Soon!
A detailed book containing a vast amount of information about yurts. The book includes details on the history and culture of the yurt, the modern yurt, the yurt makers, yurt plans, books, videos and a lot more.  The book is beautifully illustrated and contains many colour photographs.
 

*YURTS: Living in the Round by becky kemery, Gibbs Smith, Publisher, 2006.
A comprehensive volume on modern yurts that documents the movement of yurts from ancient East to modern West, explores contemporary design variations, and answers questions on fabric yurts (from building codes to climate issues and composting toilets). All four types of yurts are covered, with an extended how-to section on the modern fabric yurt. Includes lots of photographs and stories and a substantial resources section.


The Complete Yurt Handbook by Paul King, Ecologic Books, 2001.
In Part One, Experienced UK yurt builder Paul King writes a brief history of the yurt incuding geograph, construction and "the etiquette of ger living". Part Two gives instructions on how to construct both Mongolian and Bentwood yurts.




The Real Mongol Ger Book by Froit, Self Published First Edition 2005.
Authentic and well researched construction details for an "real" Mongolian ger. This book is beautifully presented with handmade covers and includes samples of wood, felt, canvas, knots and cord.

Nomad Tent Types of the Middle East: by Peter Alford Andrews, Wiesbaden, Germany: L. Ludwig Reichert Verlag, 1997 (2 volumes)

This is the first book to attempt a comprehensive treatment of the wide variety of nomad tents still in use in the Middle East: it is both architectural and ethnographical. It draws primarily on the author's own extensive fieldwork since 1967, providing largely first-hand information on a fascinating but badly-neglected area of architecture. He began the task of recording these traditions with a sense of urgency, as they seemed threatened with imminent extinction. The survey was therefore made in sufficient detail to allow the tents to be reconstructed. Changes over the last thirty years have in fact led to reductions in the number of nomads, severe weakening of their economy, the intrusion of new materials, and the adoption of mechanised transport; some, but not all, of the types studied have indeed disappeared. Information on areas not visited by the author has been contributed by ethnologist colleagues, who share his admiration for a closeness of fit between the rigorous constraints of nomadic life and a response arrived at through more than a millenium of experience and craftsmanship. 

These two volumes, on tents with rigid, self-supporting frames, are the first part of the work. The second part, also in two volumes, and now being prepared, with deal with the black tension-tents.


The author, a qualified architect, took his doctorate at the School of Oriental and African Studies, University of London, in 1980. He has been working at the Institute for Ethnology, Cologne University, since 1981, and with the Central Asian Seminar, University of Bonn, since 1992. He held the Endowed Professorship for Islamic Art and Archaeology at the University of Bamberg in 1990-91.

Now in paperback, this award winning volume includes stories of Bill Coperthwaite's experiences with ethnic crafts around the world and highlights his ideas on education, social design and (of course) yurts. A finely crafted book with beautiful photographs and much food for thought.
 
Mongolian Cloud Houses: How to Make a Yurt and Live Comfortably by Dan Kuehn, Shelter Publications, 2006
A re-issue of Dan´s first book. Includes yurt plans for a 13 foot canvas covered yurt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yurt Design And Build Books

Until we get finished documenting the latest yurt build and get the yurt plans together, check out these yurt books. These books can help you design and build a yurt of your very own.

The yurt is a low-impact structure that causes no permanent damage to the land on which it is   pitched. It is easy to erect and can be taken down in an hour. It is cool in summer and, with a stove, warm in winter. For centuries, people throughout central Asia have made yurts their homes. Robust and versatile, the yurt has evolved into the ultimate portable dwelling.
Yurts are perfect for offices, summer houses, meditation spaces, spare rooms, or just beautifully satisfying spaces to be in! Join the thousands of North Americans who are discovering the many virtues of the yurt. Part 1 of the book delves into the history of the yurt and the principles behind its construction, and explores modern life in a Mongolian ger and the culture and etiquette of ger living.
Part 2 gives fully illustrated and detailed instructions on how to make several of the most popular types of yurt, including the “weekend yurt.” With a few common wood-working tools, even an absolute beginner could build the frame for this simple, elegant structure.

width=

Yurts: Living in the Round shows how to build, insulate, ventilate, and transport a yurt, plus shares invaluable information on everything from foundations and heating to building codes and floor plans. Inspiring and imaginative photographs plus an extensive resource section offer all the information needed to take the next step. Explore the benefits of circular living, in locations as diverse as the mountains of France, a retreat center in Chile, a bed and breakfast in Georgia, and many more!

Written for those interested in alternative lifestyles, outdoor living, camping, and do-it-yourself projects, this lively book recounts the author’s experiences building his first yurt. Dan Frank Kuehn carefully guides readers through every step of the creation of a 13′ diameter, 10′ tall model. He covers everything from the poles and lattice that form the basic structure to the pluses and minuses of various materials to the “luxuries like solar windows and lofts. The book highlights new building techniques and contains detailed lists of commercial yurt manufacturers, tools, and materials.

For the Love of Yurts: Building an Ultra Simple Yurt Home for Under a $1000 is the step by step story of applying the simplest woodworking skills to build the simplest yurt, resulting in a home of magical and complex beauty. Yurt design is explored, mysteries of the hourglass shaped walls of traditional Mongolian yurts unraveled, the simplest solutions to challenges of yurt building are shared. Enchanted moments, growing out of living a simple yurt life embedded in nature are revealed as well.

http://www.yurt-plans.com/yurt-design-build/

 

Inshriach Yurt, Aviemore

Inshriach Yurt, Aviemore

http://www.canopyandstars.co.uk/britain/scotland/highland/inshriach-house/inshriach-yurt

 

They even have crazy glamorous yurts.  This girl looks really happy outside her yurt with a good book and some wine. Maybe I need a yurt.

shoot_locations_yurts-07

shoot_locations_yurts-05

http://www.elementsofstyleblog.com/2010/02/location-location-location.html

http://www.molliemakes.com/places/mollie-makes-at-the-stitch-craft-show/

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem magyarország jurta

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr415297825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása