Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Budapest XXIV 20/11. rész – delfinárium Budapesten

2013.06.11. 12:59 12nyil

 

 

 

 

Delfinekkel úszás

 


A delfinekkel úszás egy csodálatos dolog a világon. Magyarországon eddig nem volt olyan utazási iroda, mely foglalkozott volna ezen program megszervezésével, ezért fogtunk bele ebbe a nagyon szép feladatba. Az alábbiakban ismertetjük, hogy a világ mely pontjain vannak lehetőségek arra, hogy részt vegyenek egy delfin úszás programon. Amennyiben Ön is szeretne delfinekkel úszni, kérjük vegye fel irodánkkal a kapcsolatot (>Elérhetőségek<) elérhetőségeink valamelyikén, hogy összeállíthassuk az Ön igényeinek megfelelő csomagot.

Hol úszhatunk delfinekkel?
Delfin úszást szervezünk Egyiptomba, Törökországba, Dubaiba, Amerikába (pl.: Orlando, Miami), Mexikóba, Bahamákra, Hawaiira.

Mikorra érdemes szervezni az utazást?
Ezeken a helyeken egész évben nagyon jó az idő, ezért bármikorra tervezhető a program.



 http://www.delfinekkeluszas.hu/delfinekkeluszas.htm

 

 

THE DOLPHINARIUM

Constanta, 255, Mamaia Blvd, phone +4041-83.15.53 - find it on Constanta Ma

 

The Dolphinarium is a part of the Constanta Natural Sciences Museum Complex. For the first time, they have succeeded in rearing and training in captivity the three species of dolphins found in the Black Sea.

http://www.infolitoral.ro/english/museums/dolphinarium/dolphinarium.htm

 

The Dolphinarium


In 1984 one of the most significant tourist attractions of Varna was found – the dolphinarium in the Seaside Park. It is a favorite spot for both local residents and tourists. The organized attractions and its architecture are unique in the country. [...]

http://varna.info.bg/english/dolphinarium_en.htm

 

Dolphinarium Varna

Dolphins and their trainers perform the remarkable Dolphin Show, conducted in four languages at a time – Bulgarian, Russian, German and English. The Dolphin Show comprises of several elements: acrobatics, balancing, music, singing, dances and games with the audience. The show lasts 40 minutes. [...]

http://www.lighthousegolfresort.com/Resort/About-Cape-Kaliakra/Near-by-Attractions/Dolphinarium-Varna

 

 

 

Kisebb delfináriumok lehetnek, de az első jelentős Riminiben van. Ez kb. 1.500 km. Csupán a delfináriumért nem érdemes oda elmenni, de nagyon klassz a "beach" és közel van Riccione, Ravenna és persze nagyon jó bevásárló terep San Marino (a 8 fős hadseregének főparancsnokának felesége magyar, így minden magyarul is ki van írva, nagyon szeretnek bennünket) és ha vásárolni akartok, minden filléres - nem beszélve a lélegzetelállító gyönyörű tájról. Mi nem izgultunk rá az elektronikai cuccokra, mert azt itthon is megkaphatjuk. Leginkább piát vettünk, mert 1000 Ft-ért 2 liter Ballatines-t aligha kapunk itthon. Nyelvi problémáitok sem lesznek. San Marinóban a legtöbb árus legalább alapfokon beszél magyarul. Egyébként is nagyon kedvesek az emberek, Olaszországban éppúgy, mint San Marinoban.
http://www.gyakorikerdesek.hu/utazas__europa__1045477-ugye-nincs-magyarorszagon-delfinarium-hol-van-legkozelebb-hozzank-europaban

 

Nekünk, magyaroknak valami észveszejtő mély vágyunk van arra, hogy delfinekkel találkozzunk.

Különösen rosszul esik az, hogy a Fekete-tenger parti országok, mint Románia /Konstanca/ és Bulgária /Várna/ rendelkeznek delfináriumokkal.

Különösen érdekes, hogy egy-egy külföldi delfinárium akkora idegenforgalmat bonyolít le, hogy megtanulnak magyarul – nem a delfinek, hanem az ottani kiszolgáló személyzet tagjai -, mert akkora igény van rá.

Biztos, hogy sok problémát vet fel egy delfinárium működtetése, de egészségügyi szempontokat is érdemes figyelembe venni, nemcsak a turisztikaiakat. Ezt teszik Törökországban, Antalyiában. Bővebben: http://www.mamavilag.hu/delfin.htm és http://www.dolphintherapy.eu/en/

 

 

 

 

Delfinárium

2012.08.23. 11:15 kituzoshop

Szeressük a delfineket! Meg úgy az állatokat általában, de most ezekről a kedves vízi emlősökről lesz szó. Indult egy kezdeményezés a facebookon, ami egy budapesti delfinárium megvalósításáról szól. Hogy őket idézzem:

Amiért küzdünk! Célunk egy delfinárium létesítése Budapesten. Jelenleg Magyarországon ennek törvényi akadálya van, mely törvény megváltoztatásán nagy erőkkel munkálkodunk. Ha tetszik az ötlet, nyomj egy like-ot :)

Azt hiszem ez egy igazán nemes cél, mi ezerrel támogatjuk őket, mert szeretnénk élőben is látni igazi delfineket. Az oldaluk itt érhető el: http://www.facebook.com/delfinarium.budapest/info. Szavazzatok, hogy sikerüljön a dolog!

A delfinekkel egyidejűleg az év végéig meghirdetjük az állati állat akciónkat, aminek a keretében minden állatos termékünk árából további 10% engedményt adunk! Rengeteg mintánk van, de saját ötleteket is szívesen megvalósítunk. Bátran keress meg minket!

http://otletmester.blog.hu/2012/08/23/delfinarium_903

www.kituzoshop.huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.jpg

 

 

 

 

 

 

Magyar delfinkutató Hong Kongban

- Interjú Mátrai Eszterrel

2013-01-07 10:53:57

Mátrai Eszter – zoológus, kutató

Kutatási területe: konzerváció genetika, kogníció, érzékelés, delfinecholokáció

Születési év: 1983.

2003-2008.    MSc Alkalmazott Zoológus, Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar
1998-2002.    Óbudai Gimnázium
2009-2010. Human Genetic Division, The University of Southampton, UK
2011-          Acoustic Research Team,
Ocean Park, HK (Hong Kong)                                  


Mesélj az életutadról! Milyen meghatározó élmények befolyásoltak a pályaválasztásban?

Már egészen kicsi koromban érdekeltek az állatok. Anyukám szerint még járni is alig tudtam, de már minden számomra elérhető szarvasbogarat, hangyát, kutyát és macskát igyekeztem közelebbről szemügyre venni. A nyarakat nagypapámnál töltöttük a testvéremmel egy Érd melletti kis településen. Ott aztán volt lehetőségem ezt a fajta érdeklődésemet kiélni, hiszen nagyapa mindenféle vadállatot befogadott. A két talált kutyán és a három odaszokott macskán kívül, rendszeresen vendégül láttunk egy sün családot reggelire, egy róka pedig nap, mint nap előszeretettel ellenőrizte csirkeink létszámát.

Ennek ellenére, érdekes módon csak a gimnáziumi éveim alatt fogalmazódott meg bennem, hogy állatokkal szeretnék foglalkozni. A nyári szünetben az első kerületi önkormányzati állatorvosi rendelőben, dr. Hámori Zsolt állatorvosnál segédkeztem. Bár nagyon szerettem és nagyon sokat tanultam ott, úgy éreztem, mégsem teljesen ez az, amire vágyom.

A gimnázium utolsó évében jelentkeztem a SzIE Állatorvos-tudományi Karának felvételi előkészítőjére. Az előkészítőt vezető professzoroktól részletes tájékoztatást kaptam a zoológus szakról, ami akkora hatással volt rám, hogy végül első helyen jelöltem meg a felvételi lapon. Az egyetemi évek nagyon megedzettek. Néhányszor, amikor mélyponton voltam, megfordult a fejemben, hogy feladom, de szerencsére mindig sikerült túljutnom a problémákon. Az egyetem elején, mikor témát kellett választani, kijelentettem, hogy én a nagymacskákkal szeretnék foglalkozni. Mivel nem tartozott a szokásos témák közé, nem is volt könnyű témavezetőt tálalnom. Szerencsémre dr. Csorba Gábor elvállalta, így az ő és Vili Nóra segítségével teljesült az álmom: a Magyar Természettudományi Múzeumban fellelhető minták vizsgálata alapján, a szakdolgozatomat egy kihalt tigris alfaj a jávai tigris genetikájából írhattam. Miután 2008-ban sikeresen megvédtem, a kari Tudományos Diákköri Konferenciáról továbbjutottam a kétévente megrendezett országos konferenciára, ahol első helyezést értem el.

Diplomázás után Londonban teljesítettem egy három, hónapos internship-et a Londoni Természettudományi Múzeum Emlős Gyűjteményében. A gyakornoki munka mellett lehetőségem nyílt arra, hogy folytassam a magyar gyűjteményben elkezdett tigris csontmorfológiai kutatásomat. 2009-ben megpályáztam és elnyertem egy állast a University of Southampton Humán Genetika osztályán, ahol szintén rengeteget új ismeretet szereztem, azonban a szívem visszahúzott az eredeti témámhoz. Állandóan kerestem a lehetőséget, hogy hogyan juthatnék el Ázsiába, ahol testközelből is tanulmányozhatnám a nagymacskákat.

2010-ben meghívást kaptam a Dehradunba, a Wildlife Institute of India tigrisgenetikával foglalkozó kutatócsoportjába. A négy hónap, amit Indiában töltöttem, maga volt a megvalósult álom, de amikor véget ért a projekt, nem igazan találtam a helyemet. Angliába nem akartam visszamenni, Indiában pedig nem maradhattam.
Az akkori barátom Hong Kong-i állasa révén keveredtem jelenlegi munkahelyemre. Amikor megérkeztem, fogalmam sem volt, mihez is fogok kezdeni. Az egyetemeket végigjárva, több interjút követően jutottam el az Ocean Park-ba, ahol épp gyakornokokat kerestek egy programba. Igaz a delfin akusztika távol állt attól, amivel addig foglalkoztam, de gyorsan belerázódtam. Ráadásul kutatásaink alanyai, Ginsan és Dumi hamar belopták magukat a szívembe.
A gyakornoki időm leteltével a kutatás vezetője Dr. Matthias Hoffman-Kuhnt két lehetőséget kínált fel, hogy az ő szavaival éljek: „Vagy itt maradsz és elfogadod az asszisztensi állast, vagy ideláncolunk egy vasgolyóval. Választhatsz.”
Egy álom éppen beteljesült Indiában, amikor belecsöppentem egy másikba Hong Kongban.


Kérlek, mutasd be röviden az Ocean Park-ot és az ezen belül működő Biosonar Projektet!

Ocean Park, Hong Kong sziget déli részén helyezkedik el. A világ élményparkjainak listáján 11. helyen áll. Évente hét millió látogatóval büszkélkedik és a szórakoztatás mellet nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, környezetvédelemre.
Projektünk a Biosonar Projekt, Ocean Park, Hong Kong (OPHK)  és a National University of Singapore (NUS)  együttműködésével jött létre 2005-ben. Kutatásunk célja a delfinek tájékozódási, ezen belül is az echolokációs képességének vizsgálata. A projekt vezetője Dr. Matthias Hoffman-Kuhnt a NUS professzora.

Hat egymással összeköttetésben lévő medence közül az egyik, 20x20 méteresben zajlik a kutatás. Az állatorvosi vizsgálat és kezelés egy speciális, felemelhető talapzatú medencében végezhető el. Az Ocean Park-ban jelenleg összesen 10 óceáni palackorrú delfin (Tursiops aduncus) él, de közülük csak kettő vesz részt a projektben: Ginsan és Dumisa. Ginsan egy itt született, mesterséges megtermékenyítéssel fogant, most 7 éves hím delfin. Fél éves kora óta dolgozik velünk a programban. Dumisa nőstény, szintén 7 éves, egy dél-afrikai elavult delfináruimból került hozzánk. 2011. óta szerepel a projektben. [...]
 
 
 
 
 

http://www.mrns.hu/hirek/magyar-delfinkutato-hong-kongban-interju-matrai-eszterrel

 

 

Delfin Horvátországban

2011 június 15

Ha természetes élőhelyükön szeretnénk delfineket nézni, akkor ehhez mindössze az észak Adriára kell elutaznunk, méghozzá a Losinj-sziget környékére. A pár száz fős delfincsapat nem a delfináriumokban megszokott produkciókkal, hanem természetességükkel lehet vonzó.

Delfin Horvátország – Korábban gyakran előfordult, hogy kissé csalódottak voltak a hozzánk betérő látogatók, mert azt gondolták, hogy egy delfináriumba léphetnek be, ahol az állatok majd produkálják magukat. Mára azonban a hozzánk érkezők többsége tudja, hogy kutatási és oktatóközpontot működtetünk, megfigyeljük, dokumentáljuk a palackorrú delfineket természetes élőhelyükön – mondta Andrea Boric, az oktatóközpont vezetője az MTI tudósítójának. [...]

Törvény védi őket

– A delfineket törvény védi Horvátországban, ami azt jelenti, hogy tilos őket megérinteni, együtt úszni velük, egyáltalán bármivel is megzavarni a mindennapi életüket – figyelmeztetett Boric.
Azt persze a palackorrúaknak nem lehet megtiltani, hogy ők közelítsék meg az embert. Főként a fiatal egyedek nagyon kíváncsiak, közel úsznak a csónakokhoz, a fejüket kidugva megnézik maguknak az embert, aztán már úsznak is tovább. [...]

Az Adrián a delfineknek nincs természetes ellenségük, csupán az emberi tevékenység veszélyezteti a fajt, például a hangos hajómotorok vagy a környezetszennyezés. A szabad vizekben akár 50 évig is elélnek. Egyébként pedig igen kíváncsiak, és hatalmas területeket járnak be, nem ritkán a tengerbe beömlő folyókon is felúsznak. [...]

A delfinekkel való találkozás élményét azonban kis szerencsével bárki átélheti. Veli Losinjból indulnak ugyanis olyan hajók, amelyek fedélzetéről a résztvevők viszonylag közelről láthatják ezeket az embernek oly kedves, játékos lényeket a tengerben.

http://horvatorszag.keresni.hu/delfin-horvatorszagban

 

A cápa jöhet a delfin nem- kodifikációs hiba vagy jogalkotói cél?



 

Évek óta küzd egy civil csoport, hogy elérjék, létrejöjjön egy delfinárium Magyarországon.  Ennek azonban jelenleg törvényi akadálya van. A jogszabály pedig ellentmondásos módon a cápákkal kapcsolatban elnézőbb, mint a delfinekkel.

 

Az 1998. évi XVIII. törvény Az állatok védelméről és kíméletéről a következőképpen rendelkezik a cápákról és delfinekről:

(4) Delfin és cápa országba történő behozatala, utaztatása és bemutatása - az (5) bekezdésben foglalt kivétellel - tilos.

Az (5) bekezdés azonban már nem ejt szót a delfinekről, csak a cápákra vonatkozóan fogalmaz meg a (4) bekezdés tilalmát feloldó kivételt:

(5) A természetvédelmi hatóság engedélyezheti állatkert részére cápa behozatalát, utaztatását, illetve bemutatását, ha a megfelelő tartás feltételei tartósan biztosítottak.

Ennek értelmében pedig cápák bemutatása lehetségessé válik Magyarországon állatkertek részére, a delfineknek azonban még az országon keresztül való szállítása is tilos, és arra engedély sem adható.

Balotay Krisztina már évek óta küzd azért, ne legyen többé törvényi akadálya annak, hogy Magyarországon létrejöhessen egy delfinárium.

- 1998-ban, amikor a törvény kodifikációja zajlott valaki behozott az országba delfineket, de nem tudta őket megfelelően tartani. A Hajós Alfréd Uszoda édesvizű medencéjébe kerültek egy időre, de nem sikerült mindet megmenteni. Emiatt az eset miatt került be a törvénybe a tiltó szabályozás. Úgy gondolom, hogy ha a megfelelő tartás feltételei biztosítottak, akkor ezeknek az állatoknak a behozatalát is engedélyezni kellene. Több politikussal is egyeztettünk már, azt mondták, ez a kérdés könnyen megoldható, de aztán mégis valamiféle konfliktus kerekedik a dologból, és végül marad az ellentmondásos 1998-as szabályozás- magyarázta Balotay. - Az állatvédők szerint a medence nem megfelelő környezet a delfinek számára, de a nemzetközi szabályok szerint egyébként is csak olyan delfineket lehet fogságban tartani, akik már második generációban fogságban születtek, vagyis a szüleik is fogságban született delfinek. Számukra nyilvánvalóan nem a tenger a „természetes” közeg, hiszen soha életükben nem jártak ott. Együttműködünk egy holland delfináriummal is, és jogászok is dolgoznak velünk. A törvényt már-már nevetségesen fogalmazták meg: a cápákra vonatkozóan alkottak kivételt, a delfinekre nem. Évek óta küzdünk, és szerencsére egyre többen vagyunk, reméljük, hamarosan elérünk valamilyen eredményt.

http://cafejuris.hu/cikk/13

 

Mióta a határok ennyire megnyíltak, a vámosoknak egyszerűen nincs idejük a hatalmas forgalom miatt minden kamiont, autót tüzetesen átvizsgálni. Egy érdekes eset tavalyról: nyáron Romániából behoztak az országba egy cirkuszi elefántot CITES-engedély nélkül. Sőt annak idején ugyanígy kerültek be a delfinek is a margitszigeti delfináriumba, szintén a kötelező engedélyek megléte nélkül.

http://users.atw.hu/allatvedo/allatjog/cites/illegalis.htm

 

Suhanj a Delfinnel!

Magyarországra is megérkezett a Delfines kaland 3D (Dolphin Tale, hazai bemutató: október 20.) című film és vele a különleges, igaz történet, amelynek hőse megváltoztatta sok fogyatékkal élő ember életét. Az október 16-án délután zajló gálavetítést azt tette kivételessé, hogy a meghívottak a Suhanj! Alapítvány javára adakoztak. A vetítés végére a helyszínen összegyűlt adományokból, és az internetes előrendelésekből megközelítőleg összegyűlt egy 800 ezer forintos, speciálisan kialakított aktív – sportolásra, mozgásra alkalmas – kerekesszék ára.

A teltházas bemutatón – melynek háziasszonya a Suhanj! Alapítvány egyik vezetője, a film szinkronmunkájában is részt vállaló Kovács Patrícia valamint Pásztory Dóra, kétszeres paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok úszónő volt – számtalan híresség is megjelent. Gyerekével, családjával együtt érkezett Árpa Attila, Várkonyi Andrea, Bchkor Gábor, Azurák Csaba, Tornóczky Anita, Kiss Gergõ. Giorgio édesanyját, Kárász Róbert lányait Patai Anna a szüleit hozta el a vetítésre, hogy megismerkedjenek Winter történetével, aki az újrakezdés, a remény szimbóluma, és ami napig a Clearwater Marine delfinárium sztárja.

– Nagyon örülök, hogy sok kisgyerek volt a vetítésen, mert biztos van köztük olyan, aki most szembesült először fogyatékos emberekkel – mondta a vetítés után Pásztory Dóra –, és a film segítségével nem félelem, hanem egy pozitív érzés köti majd őket a témához. Winter, a delfin Magyarországon is hatalmas sztár lesz, ebben egészen biztos vagyok.

A Delfines kaland 3D vetítése nagy sikert aratott: a filmet a végén megtapsolták a nézők, adományaik pedig a mozgás öröméhez segíthetnek olyanokat, akik – a filmbeli delfinhez hasonlóan – saját erejükből akarják, de kemény küzdelem árán képesek újra élvezni a mozgás örömét.

http://mozinezo.hu/hirek/suhanj-a-delfinnel.mozi

 

 

-------------------- H I R D E T É S ---------------------

pd_plakat_2016_szept_fekvo.jpg

----------------------- H I R D E T É S ------------------

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest magyarország magyarok Budapest XXIV

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr45355466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása