Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Devizahitel 40/29. rész – iskolai kirándulások megkönnyítése

2013.05.11. 16:58 12nyil

Határtalanul

         

Megjelent a Határtalanul tanulmányi kirándulási program pályázati felhívása; az idei évben a közoktatási intézmények határon túli magyar kirándulásainak támogatására 500 millió forint áll rendelkezésre – jelentette be Semjén Zsolt budapesti sajtótájékoztatóján. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes felidézte: az Országgyűlés tavaly októberben fogadott el határozatot, amelynek célja, hogy a magyarországi iskolások intézményes formában, állami támogatással jussanak el határon túli magyar közösségekhez. Távlati cél annak segítése is, hogy a határon túli magyar iskolákba járó diákok intézményes és támogatott formában eljöhessenek Magyarországra. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: egyfajta katalizátorként működnének közre a programon keresztül.

Ahol egyszer egy ilyen kapcsolat létrejött, ott életre szóló barátságok, személyes kapcsolatok születnek. Az a közjogi keret, amit az állampolgársággal a magyar állam megteremt, valós tartalommal, akkor tölthető meg, ha társadalom egésze számára természetes lesz, hogy a határon túli nemzettársaink nem turisták és nem idegenek, hanem ugyanolyan magyarok, mint akik az ország határain belül élnek - mutatott rá a kormányfő kereszténydemokrata helyettese.

Kiemelte: a rendelkezésre álló összeget évről évre emelni kívánják, és minél több gyermeket szeretnének a programba bevonni. Az állami támogatás most az utaknak mintegy 80 százalékát finanszírozza majd.   Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikai helyettes államtitkár elmondta: két kategóriában lehet pályázni, a tavaly, az Apáczai Közalapítvány által indított  kísérleti programban részt vett szakiskolák, valamint 7. osztályok jelentkezhetnek. Azt szeretnék, ha az előző évi közel hatezer résztvevőszámot megduplázhatnák, és első lépésként idén legalább 12 ezer diák utazhatna el tanulmányi kirándulásra. A pályázatokat június 3-ig várják, az együttműködési programok esetében pedig június 17-ig lehet a kérelmeket beadni.     A pályázatokról bővebben a www.apalap.hu oldalon lehet tájékozódni.

+

Semjén Zsolt elmondta még, hogy április 18-án a Fővárosi Bíróságon megtörtént a határon túli magyaroknak szóló támogatásokat egybefoglaló Bethlen Gábor Alapkezelő bírósági bejegyzése. Ezzel elhárult minden akadály a különböző pályázatok kiírása elől, s a felhívások közzététele május közepéig megtörténhet. Hangsúlyozta: mindenki számára átlátható módon valósulhat meg a határon túli magyar közösségek költségvetési támogatása. Az alap az idei büdzsé alapján mintegy 12 milliárd forinttal gazdálkodik majd.

 

Meghosszabbították a Határtalanul! programra jelentkezés határidejét

2013. február 22. péntek, 12:35               

A nagy érdeklődésre tekintettel három nappal - február 25-ig - meghosszabbították a Határtalanul! pályázatok nyílt napjaira való jelentkezési határidőt - tájékoztatta a Bethlen Gábor alapkezelő pénteken az MTI-t. A pályázatokra felkészítő nyílt napokat az alapkezelő február 28-án és március 1-jén a fővárosi Magyarság Házában tartja.

hatartalanul

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a nyílt napok célja, hogy az érdeklődő intézmények megismerkedhessenek a Határtalanul! program lehetőségeivel, és minél teljesebb információhoz juthassanak a pályázati felhívásokkal és az elbírálási rendszer sajátosságaival, valamint a pályázatírással kapcsolatban.

Mint írták, a Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) Zrt. az előző héten ismét meghirdette a 2013-2014-es tanévre vonatkozó Határtalanul! programját. Ennek keretében magyarországi köznevelési intézmények pályázhatnak külhoni tanulmányi kirándulások, együttműködések megvalósítására. Az országos program egyik célkitűzése, hogy hasonló korú külhoni és magyarországi fiatalok találkozását segítse elő. A felhívások keretében általános iskolás, gimnazista, valamint szakképzős diákok juthatnak el Erdély, Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, valamint Horvátország és Muravidék magyarlakta területeire.

erd 096-600x400

Kitértek arra is, hogy 2012-ben - az előző évhez képest az érdeklődés 20 százalékos növekedése mellett - 314 település általános és középiskolája pályázott kirándulási programtervekkel, külhoni magyar iskolákkal való szakmai együttműködési elképzelésekkel. Az alapkezelő tavaly mintegy 17 ezer diák határon túli tanulmányi kirándulásait és együttműködéseit támogatta.

- See more at: http://www.maszol.ro/index.php/kulfold/9045-meghosszabbitottak-a-hatartalanul-programra-jelentkezes-hataridejet#sthash.GXT3da80.dpuf

http://www.maszol.ro/index.php/kulfold/9045-meghosszabbitottak-a-hatartalanul-programra-jelentkezes-hataridejet

 

Határtalanul - Osztálykirándulás magyarlakta területeken

2010. október 20.

A nemzeti összetartozás napját a mostani tanévtől kezdve minden évben június 4-én, a trianoni diktátum évfordulóján tartják. Ennek célja az anyaországban és a határon túl élő magyarság kapcsolatainak és  összetartozásának erősítése.


    

Továbbá lehetőség nyílik arra, hogy a magyarországi diákok eljussanak a határokon kívüli magyar területekre iskolai éveik idején legalább egyszer. Az Apáczai Közalapítvány a határon túli magyarlakta területekre az idei tanévben is  szervezett osztálykirándulások.

A keszthelyi Közgazdasági Szakközépiskola 11. a osztálya 1 130 700 forintot  nyert  az Apáczai Közalapítvány „HATÁRTALANUL”-  Tanulmányutak a szomszédos országokba című pályázatán  A pályázaton nyert összegből 38 diák és 4 kísérő tanár 4 napos kiránduláson vehetett részt a Felvidéken szeptember 9-12. között. A kirándulás során meglátogattak két felvidéki magyar tannyelvű középiskolát, fogadta őket Dunaszerdahely polgármestere, felkeresték Révkomárom és Pozsony nevezetességeit. A kirándulás nem csupán kulturális élményt nyújtott a diákok számára, hanem egyben betekintést nyerhettek a hasonló korú határainkon túl élő magyar diákok mindennapi életébe.

http://www.monitormagazin.hu/24-ora-hirei/hatartalanul

http://fontos-iskola.hu/?page_id=41

http://hajnoczy-koll.hu/index.php?p=rendezvenyek&tag=1&page=5

8984-es Jurtaszállás  Ópusztaszer

Azonosítószám: 8984

Szálláshely típusa:   jurtaszállás

Befogadóképessége:   42 fő

Szálláshely fekvése: A szálláshely az Ópusztaszeri Méneshez tartozó tóparti ligeten, a Nemzeti Történeti Emlékpark déli szomszédságában fekszik. A falu kb. 1500 m-re található.

Szobák:   Az elszállásolás 7 db 6 férőhelyes jurtában történik, melyekhez 6 db öltözőkabinos, hideg-meleg vizes zuhanyzó tartozik. A vendégek éjjel a nyitott jurtatetőn át láthatják a csillagos eget és hallják a lovak mozgásának neszeit, így a természettel harmóniában, a lovakkal testközelben pihenhetnek, ahogy egykor őseink, több, mint 1000 éve.                                                   
Étkezés:   A szálláshelyen van egy 50 férőhelyes közösségi jurta, középen tűzrakó hellyel. Körben asztalok vannak elhelyezve. Van tálalóasztal, nagyméretű sütőrostély, bográcsakasztó hely, mosogató, hűtőszekrény is. Igény szerint az étkezés megrendelhető.                                                  
Egyéb információk:   Itt él Magyarország egyetlen Akhal Teke ménese. Ezek a lovak azonos fajtájúak a honfoglalás lovával. Ezen a területen olyan szálláshelyet sikerült létre hozni, amely illik a fajtához és a történelmi korhoz is,  amit megidéz. Az eredeti mongol és kazák jurták a ligetes tóparton úgy helyezkednek el, mint hajdanán a legelő ménesek mellett a jurtaszállások. (Üdülési csekket nem tud elfogadni a szállásadó.)                      

Fűtés:   A szálláshely nem fűthető.

Nyitva tartás:    április 1-október 31.                                                  
Szolgáltatások:   50 férőhelyes közösségi jurta tűzrakó hellyel: 8 asztal + tálalóasztal, nagyméretű sütőrostély, bográcsakasztó helyek, mosogató, hűtőszekrény   Parkoló személyautóknak, autóbuszoknak

Tágas tér a szállás körül: ligetek, tóparttal                                                   Nyeregkészítés                             Lovastúrák                                  Lovastáborok                           Oktatási kurzusok                                      

Kirándulási és programlehetőségek:   1 napos osztálykirándulás   2 napos osztálykirándulás  

Forrás: http://osztalykirandulas.hu/szallas--csongrad--%C3%93pusztaszer--diakszallas=8984

5206-os Vendégház és jurták Ibafa - Gyűrűfű

Azonosítószám: 5206                                                                                                                        

Szálláshely típusa:
  
vendégház és jurták                                                            

Befogadóképessége:
  
30 + 5 fő                                      

Szálláshely fekvése:
  
A Dél-Zselic gyönyörű lankái között, természetvédelmi területen fekszik hazánk egyik első ökológiai faluja, Gyűrűfű. A hajdan virágzó kis település elnéptelenedett. A régi falu helyén az 1990-es évek közepén telepedett le a mai rohanó, túlcivilizált, városi életformát elhagyó,  néhány család. Gyűrűfű az elpusztult falu újjászületésének példájává  vált Magyarországon. A jelenleg itt lakó 7 család igyekszik ötvözni a  hagyományos és a modern életformát, s tőlük telhetően takarékosan, környezettudatosan élnek. Az ideérkező csoportok egy 10 ágyas 2002-ben épült napkollektoros vályogházban, illetve 2 db 10 személyes (egy a fiúknak és egy a lányoknak) jurtában alszanak. A szálláshely Gyűrűfű ökofalu központjában, a vasútállomástól 7 km-re, a buszmegállótól 4 km-re található.                                                            

Szobák:
  
4 db szoba van a vendégházban és 2 darab jurta a portán. Összesen 6 szoba: 2 db 2 ágyas, 2 db 3 ágyas, 2 db 10 ágyas szoba. A 2 db 2 ágyas szoba a vendégház emeletén található. Egyikben franciaágy, a másikban 2 db egyszemélyes ágy található, beépített szekrényekkel. A vendégház földszintjén 2 db 3 személyes szoba van. Itt 3-3 skandináv típusú ágy áll. A szobákhoz fürdőszoba tartozik. A jurták kör alakú, hajópadlózott építmények. 10-10 kárpitozott szivacs található bennük. Kültéri envécé és szintén kültéri, napkollektoros zuhanyzókkal felszerelt, víztakarékos csapokkal beépített zuhanyzó tartozik hozzájuk                                                            

Étkezés:
  
A csoportok a szálláshelytől 50 méterre álló fedett étkezőben étkeznek. A reggeli, uzsonna, vacsora helyben készül. Az ebédet a közeli város étterméből szállítják és helyben szolgálják fel. A vendégház konyhájában vannak székek, asztal, hűtő, mosogató és polcok.                                                            

Egyéb információk:
  
A szálláshelyhez 1 hektáros kert tartozik. Tűzrakó hely, fedett kemence, játszótér, lóistálló, futószáras kör, íjászpálya, szelíd energiaösvény, háziállatok (kutya, macskák) vannak. A portáról indul a 3 km hosszú Szent László tanösvény. Átmenő forgalom nincs.  Mindenkinek hoznia kell magával hálózsákot.                                                            

Fűtés:
  
A jurták nem fűthetők (15 fős csoportokig a vendégház fűthető).                                                            

Nyitva tartás:
  
május 1- október 1.                                                                  

Szolgáltatások:
  
Szalonnasütési és bográcsozási lehetőség                                                                  
Állatsimogató                                                                  
Lovaglás                                                                  
Íjászat                                                                  
Játszótér                                                                  
Focizási lehetőség az udvarban                                                            

Kirándulási és programlehetőségek:
  
Szállásadó saját programjai: 2 napos osztálykirándulás, 3 napos osztálykirándulás  
Természetismereti programok: erdőjárás, erdőtípusok; barátaink az állatok; forrásvizsgálat, zuzmótérkép készítés; játékok a természetben; találkozás a vadőrrel, madarásszal; Ember és Természet - tanösvény túra                                                                  
Ökológia: szelíd energiaösvényen, napkollektor készítés; környezetvédelem a mindennapokban;  vályogépítészet; kézművesség természetes anyagokból; fűben, fában orvosság,- a gyógynövények világa                                                    
Hagyományőrzés: lovaglás; íjászkodás;  lovasíjász bemutató; pillantás a Honfoglalás korába; a Fekete-hegy meghódítása – kalandos földvár túra                                                                  
Sport: tájékozódási ismeretek, tájfutás; éjszakai túrázás; közösségfejlesztő játékok                                                                  
Egész napos, kalandos, erdei kirándulás Almáskeresztúrra (4 km) - itt önálló festménykészítés a Johe galériában, háziállat-bemutatógazdaság és tanösvény megtekintése.                                      

 

Forrás: http://osztalykirandulasok.hu/szallas--baranya--ibafa%20-%20gyurufu--diakszallas=5206

Friss hírek a Vérteslovasról

A jurtákról:

2012. év újdonsága és slágere a jurták. A főépülettel szemközti nagy füves területre épülő „Õsi” magyar jurtáink, szigeteltek, szellőztethetők, fa padozat a talajon (nem a földön jártok), a közepének is van fedele, így időjárástól függetlenül kitűnő szálláshely. Összesen 6 jurtán van, alap esetben 48 matraccal, de kényelmesen feltölthető 60-70 főre. Mosdó, zuhanyzó a jurták mellett, kőépületben. A jurtáink egybe tartozó területen fekszenek, így ez egy kedves, különálló kis sziget Vérteslovason. A jurtákban szálló vendégeink számára különálló medence biztosított, (aug. 30ig, azt követően a tábor felső részén található 2 medence használható).

Forrás: http://www.holmagazin.hu/cikk/friss-hirek-a-verteslovasrol

Osztálykirándulás Nomádiában - Akciós ajánlat

Minden évben nagy feladat az osztályfőnököknek, iskoláknak, HOVA MENJÜNK KIRÁNDULNI?! A gyerekek szeretnek szórakozni, játszani, a szülők szeretik a kedvező árakat, a pedagógusok pedig azt szeretnék, hogy a kirándulás közben tanuljanak is a diákok! Megoldást kínálunk; a Nomádia Szabadidőpark mindhárom elvárást ötvözve nyújtja! Részletes ajánlatunkért olvasson tovább!

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Nomádia Szabadidőpark szeretettel vár minden iskolai osztályt, a honfoglalás korát megidéző kalandozásra!

Az osztálykirándulás részeként kb. 2,5-3 órás programot ajánlunk az iskolai csoportoknak.

Tematikus kalandparkunkban szórakozva ismerhetik meg honfoglalás kori életmódunkat a diákok.

Program:

Title...    Title...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érkezés után parktúra nomád vezetővel.

Évszaktól függően választható 2 szolgáltatás az alábbiak közül, melyet kérünk előre közölni:

Lovaglás, íjászat, tutajozás, pénzverde, kovácsolás, harcolás fa kardokkal - fapajzzsal - fa íjjal (kisebbek nagyon élvezik)

Szabadprogramként a park alapszolgáltatásait vehetik igénybe Nyugat-Dunántúl legnagyobb palánk játszóvárával, várbörtönnel, kalodával, lovagteremmel. Ezenkívül madárház, állatsimogató, berendezett jurta, népi játékok, stb. szórakoztatják a gyerekeket.

Title...Az osztályról készített csoportkép erejéig nomád harcossá változtatjuk őket!

Bővített programcsomaghoz még adunk a gyerekeknek egy élő történelmi tanórát (honfoglalás-középkor fegyvertörténeti interaktív előadás), vagy egy íjász - harci bemutatót.

Étkezési lehetőséget is biztosítunk, készítünk a gyerekeknek igazi kemencében sült langallót, de akár kétfogásos korhű menüt is...

 

Forrás: http://www.balaton-today.info/nomadia-szabadidopark/special_offer/osztalykirandulas-nomadiaban-akcios-ajanlat_id_634

 

 

Milyen a jó osztálykirándulás?

 

Kell hozzá egy jó terv.

El kell menni valahová.

Ott legtöbbször aludni is kell.

Enni meg szinte állandóan.

 

Minél több dolog van szinkronban egymással (=egybecseng), annál inkább van értelme az osztálykirándulásnak.

 

Kevesen tudnak megfizetni drága utakat.

Érdemesebb olcsóbb szálláslehetőséggel élni.

 

A jurta nemcsak olcsó, hanem még érdekes is.

Ha ez még a történelemmel (netalán irodalommal) is valahogyan kapcsolódik, még az is elképzelhető, hogy a gyermekek nemcsak jól érzik majd magukat, hanem még meg is szeretik az iskolai tárgyakat.

 

Fontos, hogy a diákok rájöjjenek, hogy nem ideológiai dolgokat osztanak meg velük a suliban, hanem tényleg úgy történt a múlt, mert hát ők is voltak ott, látták a helyet, az emlékműket.

 

Amennyiben ezt sikerül elérni, a gyermekek érzelmi háttere is megerősödik, az iskolának és a társadalomnak is megnő a tekintélye a szemükben.

 

 

Jó lenne, ha a határon túli magyar gyermekek is tömegesen tudnának részt venni kis-magyarországi osztálykirándulásokon.

 

 

 

 

 

 

Lencsési iskolások a „székelyek nyomában” - galéria

2012.06.10.

Egy évvel ezelőtt osztályfőnökünk, Ica néni, értesült a Bethlen Gábor Alapítvány által meghirdetett pályázatról. Ezzel nagyszerű lehetőséget kaptunk arra, hogy megismerjük Erdélyt. Ica néni és a többi kísérő pedagógus, Éva néni, Noémi néni, Gyuri bácsi és Laci bácsi nagyon sokat dolgozott, hogy sikerüljön. Tanáraink fáradozása nem volt hiába való, hatalmas élménnyel lettünk gazdagabbak. Rengeteg mindent láttunk gyönyörű helyekre jutottunk el – írják a Lencsési iskola hetedikesei, akik Csomósné Tanka Ilona tanárnő és a Bethlen Gábor Alapítvány által kiírt Határtalanul pályázat jóvoltából kirándultak a „székelyek nyomában”.

Indulás a Hargitára - a képre kattintva megtekintheti galériánkat

 

Csomósné Tanka Ilona a következőkről tájékoztatta lapunkat: A Bethlen Gábor Alapítvány által kiírt Határtalanul pályázat megnyerése után – hétszáznyolcvanezer forintot nyertünk – nagyon sokat dogoztunk gyerekek, felnőttek egyaránt. Végre május 30-án útnak indultunk: 44 hetedikes korú diákot 5 pedagógus kísérhetett. A pályázaton mi egy erdélyi utat nyertünk, amelynek azt a címet adtuk, hogy a "Székelyek nyomában". Fantasztikus volt az élmény, hihetetlen hatással volt a gyerekekre minden program. Az első nap az utazásé volt, útvonalunk: Sarkad, Szalonta, Nagyvárad, Székelyudvarhely, Királyhágó, Farkaslaka és Csíkrákos, ahol a szállásunk volt.

A második napon Csíksomlyón énekelhettük el a Himnuszt, ott, ahol a pünkösdi napokban százezer magyar tette ugyanezt. Csíkszeredai program volt még a második napon, ahol Mikóvár mellett, a Márton Áron Gimnázium ballagási előkészületeibe is belecsöppenhettünk. S hogy lovasszekerekkel túráztunk a Hargitán, csodás szivárványokat látva jutalmul a többszöri megázásunkért, az már minden képzeletet felülmúlt. A Hargitán úgy ették a gyerekek csíkrákosi székelyektől kapott szalonnát lilahagymával, hogy csak ámultunk, persze mi, pedagógusok hasonlóképpen. Aztán, amikor elállt az eső, székely kísérőink sütöttek is belőle. Akkor fogalmazódott meg bennem: nem igaz az, hogy a gyerekeink a hamburgert szeretik. Este a csíkrákosi kultúrotthonban ajándékoztunk könyveket, s némi műsort, amelynek a lelke Salamon László bűvész volt. S jött a tánc! Székely tánc! 13 évesek táncoltak, s legalább olyan nehéz volt befejeztetni velük késő este, mint a legvadabb diszkók során.

Nagyon szép kapcsolatok szövődtek a három nap alatt. Isteni finom ételeket ettünk, kapros töltött káposztát, csorbát és egyéb helyi specialitásokat. Nem túlzás, ha azt állítom, hogy könnyes szemmel búcsúztunk a harmadik napon reggel. S nem mi elsősorban, hanem a 13 éveseink. A program hazafelé is folytatódott, Farkaslaka és Korond következett. Máté Károly toplászmester a lelkét kitette Korondon, s ráadásul egy vetélkedőt is rögtönzött ajándékokkal bearanyozva a válaszokat. Folytattuk a parajdi sóbányával, ahová éppen gyermeknapon érkeztünk, s így ötven százalékos kedvezményben részesültünk, majd igyekeztünk a szovátai árvaházba, amelynek a hivatalos neve: Szent József otthon. Itt paszulylevest ettünk túrós csuszával, majd majd ajándékoztunk, s műsort adtunk az otthon lakóinak. Leírhatatlan élmény volt. Nem túlzok. Könnyes volt a hetedikesek szeme, a mienkről nem is beszélve. Visszaérkezve, Békéscsabán vártak bennünket az aggódó, de büszke szülők.

Három nap telefon, tévé és számítógép nélkül. Hihetetlen, de igaz, méghozzá csodálatos három nap!

Csomósné Tanka Ilona

Forrás: http://csabaimerleg.hu/index.php?page=hir&hir_id=1742

{Csaba = Békéscsaba}

http://www.ady-gyal.hu/tag/hat%C3%A1rtalanul

 

www.karacsony-deb.sulinet.hu 

http://www.karacsony-deb.sulinet.hu/hatar/hatar.html

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország magyarok osztálykirándulás jurta

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr185295242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása