Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Budapest XXIV 20/19. rész – hiányzó képzések

2013.06.20. 11:39 12nyil

 

Nem könnyű eltalálni, hogy ki milyen képzésben vegyen részt.

Legalább olyan nehéz a helyzetük a diplomás munkanélkülieknek, mint a szakképzettséggel rendelkezőknek. Nem ritka, hogy 100, 500 sőt akár 1000 személy is pályázik egyetlenegy állásra.

Ezzel szemben viszont igenis vannak hiányszakmák mind középfokú mind felsőfokú végzettségek területén is. Egy egész országos lefedettségű rendszer esetén túlszervezés jöhetne létre.

A jó szakma az, ha

  1. a munkavállaló szereti azt tenni
  2. van rá kereslet
  3. hosszabb távon meg lehet élni belőle.

Nos, ezt szeretnék a munkavállalók.

De hogyan tudják a dolgokat a munkaadók?

 

Hiányzó szakképzés - kritikus szakemberhiány a vegyiparban

2013.05.28
Mostanra komoly problémát jelent a hazai vegyiparnak, hogy évekkel ezelőtt kikerült az iskolarendszerű képzések közül a vegyianyag-gyártó képzés, amely a vállalatok szakember-utánpótlásának bázisát jelentené - mutatják a kazincbarcikai BorsodChem Zrt. munkaerő-piaci tapasztalatai. Jelenleg ezt a szakmát csak átképzés keretében lehet elsajátítatni.

A megfelelően szakképzett munkaerő utánpótlása azért nehéz a BorsodChem számára, mert Borsod-Abaúj-Zemplén megyében átképző tanfolyamról évenként mindössze maximum 20 fő vegyianyag-gyártó szakmunkás kerül ki, és a helyi szakközépiskolában is csak egyetlen évfolyamon folyik vegyésztechnikus-képzés, noha ez a térség a hazai vegyipar központjaként e vegyipari szakmunkások többszörösét is képes volna felvenni.

A vegyipari vállalat éppen ezért tárgyalásokat folytat, hogy a jelenleg OKJ-s tanfolyami keretek között megvalósuló vegyianyag-gyártó képzés visszakerüljön az iskolarendszerű képzések közé.

Az elmúlt 10 év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a felnőttképzés keretében folyamatosan csökkenő, 2013-ban már mindössze 420 óra időtartamban megvalósuló vegyianyag-gyártó képzés nem tudja biztosítani azt a magas szintű szaktudást, ami a BorsodChem világszínvonalú technológiáinak üzemeltetéséhez szükséges.

"A vállalatok itthon is kezdik felismerni, hogy a versenyszférának az oktatási intézményekkel összefogva kell dolgoznia az itthon és külföldön egyaránt piacképes szaktudással rendelkező utánpótlás biztosítása érdekében" - mondta el S. Varga Béla, a BorsodChem Zrt. HR és kommunikációs igazgatója.

A BorsodChem 2013-ban is tovább folytatja azt a több évre visszatekintő kezdeményezést, melyben a közép- és felsőoktatásban résztvevő diákokat különböző - az állami oktatást kiegészítő - vállalati képzési programokba vonja be annak érdekében, hogy korszerűbbé és piacképesebbé tegye a hazai vegyipari szakképzést.

A BorsodChem 2007-ben elindult pályaorientációs programját a jövőben is folytatni kívánja. Ennek jegyében rendszeres gyárlátogatásokat szervez, amelyek során a diákok megismerik az alapvető termelési és technológiai folyamatokat. Az elmúlt egy évben csaknem félezer látogató, 2007 óta pedig összesen több mint 2500 diák és 30 tanár jutott el a kazincbarcikai gyárba.

A BorsodChem mindemellett olyan szakmai gyakorlati programot is elindított, amelynek keretében a diákok részt vehetnek a vállalat egyes funkcionális területeinek működtetésében és feladataiban, illetve rendszeresen tart pályaválasztási tanácsadási napot is, ahol egyetemi oktatók és a vállalat szakemberei tájékoztatják a diákokat a vegyipari szakma aktuális elvárásairól. A cél, hogy minél több fiatal válassza a vegyiparhoz kötődő szakmákat továbbtanulási célként, ezért a vállalat a helyi általános és szakközépiskolások számára kémia és fizika szakköri foglalkozásokat is indított. A környékbeli középiskolák visszajelzései szerint ennek is köszönhető, hogy megháromszorozódott a kémia és egyéb természettudományos irányba továbbtanulók száma.

Annak érdekében, hogy a szakmunkás - és technikus tanulók piacképes gyakorlati tudásra tegyenek szert, a BorsodChem több évtizede szoros együttműködést alakított ki a helyi szakközépiskolákkal. Ez a folyamat biztosítja a vegyipari szakmákat tanulók szakmai gyakorlati képzését, így a fiatalok a legkorszerűbb technológiák, eljárások, eszközök megismerésével, biztos elméleti és gyakorlati tudás birtokában léphetnek be a munka világába.

 

 

Az MSc képzés programja

az egészségügyi mérnöki szakon

 

Az orvosbiológiai (2002 óta egészségügyi) mérnökök képzését a Budapesti Műszaki Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem 1994-ben indította el. Eddig 220 oklevelet adtunk ki -- ezen a szakon Magyarországon egyedül --, ezek közül 55-t orvosi alapdiplomával rendelkezők kaptak. A végzettek közül senkinek nem volt elhelyezkedési problémája.

2009 szeptemberétől a képzés megváltozik, négy féléves mesterképzésként indul. A vonatkozó kormányrendelet szerint alapdiplomával (BSc, BA) vagy főiskolai diplomával vagy egyetemi diplomával rendelkezők államilag támogatott formában is végezhetik a mesterképzést. A korábbi tanulmányokat is beszámítva egy hallgató összesen 12 államilag támogatott félévet vehet igénybe. A mesterdiploma megszerzése feljogosít a doktori képzésben való részvételre.

Felvétel az egészségügyi mérnöki mesterszakra: A mesterképzésre felvételt nyerni csak meglevő diploma birtokában lehet. A mesterképzésbe történő belépés előzményeként egyetlen szak sem vehető figyelembe teljes kreditérték beszámítással, mivel ezen a szakon jelenleg alapképzés nem folyik.

Elsősorban az alábbi szakokon diplomát szerzettek jelentkezését várjuk: villamosmérnöki, biomérnöki, gépészmérnöki, szerkezetépítőmérnöki, mérnök informatikus, programtervező informatikus, gazdaságinformatikus, orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus, biológia, fizika, kémia (BSc) alapképzési szakok, valamint az orvos, fogorvos és gyógyszerész egységes, osztatlan mesterképzési szakok. [...]

https://www.vik.bme.hu/kepzes/mesterkepzes/jelentkezes/353.html

 

Tájépítészet

A táj- és kertépítészeti felsőfokú képzés az 1853-ban Entz Ferenc által alapított Haszonkertészeket Képező Gyakorlati Tanintézetben indult meg, amely 1876-ban költözött Budára. Az intézményben a kezdetektől tanítottak kertművészetet és kerttervezést. 1894-ben – az oktatás színvonalát elismerve – a tanintézetet Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetté minősítették. Ekkor vezették be önálló tantárgyként a Kertművészetet és a Kerttervezést. A tárgyak első előadója Rerrich Béla építész-kertépítész volt, utódja 1932-től Ormos Imre lett. Az ő kezdeményezésére 1939-ben a tanintézetből létrejött a Kertészeti Akadémia, s ennek keretében a Kerttervezési Tanszék. A szakterület differenciálódásának megfelelően alakult meg a szakosodást is nyújtó Kertművészeti szakszeminárium. Az önálló Kertépítészeti szak 1963-ban jött létre az Akadémia jogutódján, a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán. A tantervbe ekkor épült be többek közt a Tájrendezés, a Városépítés, a Regionális tervezés és a Természetvédelem c. tantárgy.

1968-ban létrejött a Kertészeti Egyetem 5 éves képzési idővel, ami lehetővé tette a tantervek korszerűsítését és új tárgyak bevezetését a Táj- és kertépítészeti szakon. 1969-től Mőcsényi Mihály a kertépítészeti szakterületek mellett – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – a tájrendezés oktatás erősítését tűzte ki célul, és ezzel az önálló egyetemi kar alapjait vetette meg. Javaslatára 1992-ben hozta létre a Kormány a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen a Tájépítészeti, védelmi és fejlesztési Kart.

A Karon az 1992-ben bevezetett új tanterv szerint a Tájépítész mérnöki szakon 10 féléves képzés keretében okleveles tájépítész mérnök képesítést szereznek a hallgatók, az ezzel járó tervezési jogosultsággal.

Az önálló kari működés, a hallgatói létszám emelkedése lehetővé, a tájépítészet európai fejlődése és differenciálódása pedig szükségessé tette a szakirányú oktatás bevezetését. Jelenleg öt szakirányon folyik tájépítészmérnök oktatás. 1993-ban a Karon akkreditálták a Tájépítészet doktori (PhD) képzést, amelynek keretében tíz témakörben folyt oktatás és tudományos munka. A doktori képzés 2000-től a Tájépítészet és Döntéstámogató Rendszerek Doktori Iskola keretében működik összesen öt önálló tájépítészeti altémával. További fejlődési lépcsőt jelentett a Karon a Településmérnök egyetemi szak indítása. A Kar javaslatára 2002-ben megalapított és a Karon akkreditált Okleveles településmérnök szakon az oktatás a 2003/2004. tanévben indult, s ezzel a hazai felsőoktatás palettájáról hiányzó egyetemi szintű településmérnök képzés alapjait tette le a Kar.

http://www.uni-corvinus.hu/?tk-kepzesek

 

Lakberendező tanfolyam 2013

OKJ-s lakberendező tanfolyam

A Kurzus Tanfolyamszervező Bt. Lakberendező iskolában középfokú OKJ-s oklevelet adó képzés folyik. A tanfolyam a lakberendezés, a belsőépítészet és a tárgykultúra iránt érdeklődőknek szól, tehát azoknak, akik az egyre változóbb világunkban lépést szeretnének tartani, és el akarnak igazodni a különböző stílusirányzatok között, kíváncsiak és nyitottak az újra, de megbecsülik a régi értékeket is.

A szakképesítés szintje: középszintű szakképesítés

A tanfolyamra jelentkezés feltétele: érettségi

A lakberendező képzés időtartama: 300 óra, egy éves képzés,

Januárban kezdődő képzéseknél az első félév januártól júniusig tart, második félév szeptembertől decemberig tart. A vizsga tervezett időpontja: 2014. január vége.

A lakberendező képzés tantárgyai: lakberendezés, művészettörténet, építészet- és bútortörténet, építészeti ismeretek, anyag- és áruismeret, ábrázoló geometria, szabadkézi rajz, színelmélet, munkavállalással és vállalkozással kapcsolatos gazdasági és jogi ismeretek alkalmazása.

A képzés helyszíne Budapesten a Derkovits Gyula Általános Iskola Budapest, Városligeti fasor 4-6. ahol a képzésre hetente kétszer kerül sor mely 17-20 óráig tart.

A beiratkozás, illetve az első tanfolyami órára 2013. február 20. 17 órai kezdettel kerül sor.

A tanfolyam vizsgával zárul, melynek bizonyítványa államilag elismert szakmai képesítést tanúsít.

A bizonyítvány megszerzésének feltétele sikeres írásbeli és szóbeli vizsga.Nemzetközi EUROPASS bizonyítvány igényelhető.

http://felnottkepzesek.info/2013/02/19/lakberendezo-tanfolyam-2013.php

 

Ezt kell elvégezni ha utasszállító pilóta akarsz lenni

Az egyes modulok és képzési sorrendjük:

  1. Egymotoros pilóta képzés (Private Pilot License)
  2. Éjszakai pilóta képzés (Night Visual Flight Rating)
  3. Műszerrepülő kiképzés (Instrument Rating)
  4. Többmotoros pilóta képzés (Multi Engine)
  5. Többmotoros műszerrepülő képzés (Multi Engine Instrument Rating)
  6. Hiányzó időgyűjtés kereskedelmi pilóta képzés előtt
  7. Kereskedelmi pilóta képzés (Commercial Pilot License)
  8. Több pilótás személyzeti együttműködés képzés (Multi Crew Course)
  9. Sugárhajtóműves átképzés (Jet Orientation Training)
  10. Légi transzport pilóta képzés (Air Transport Pilot License)
  11. Utasszállító típusvizsga (Airbus 320 vagy Boeing 737)

[...]

http://repulogepvezeto.hu/lang/hu/utasszallito-pilotak/utasszallito-pilota-kepzes/#

 

Cserépkályha-készítő (OKJ: 315821301003101)

Cserépkályha-készítő

Betöltéshez szükséges végzettségek

Alapfokú iskolai végzettség (8. osztály)

Feltételek

egészségügyi alkalmasság

Képességek, tulajdonságok

rendszerszemlélet
precizitás
pontosság
megbízhatóság
körültekintés, elővigyázatosság
kézügyesség
felelősségtudat
fejlődési (tanulási) képesség
erős fizikumú

A cserépkályha-készítő kiszámolja a hőszükségletet, meghatározza a tüzelőberendezés méreteit, kapacitását, árkalkulációt végez, tanulmányozza a különböző tüzelőanyagokkal működő tüzelőberendezéseket.

Előkészíti a munkaterületet, bekészíti a szükséges anyagokat, ellenőrzi az épület szerkezetét, kijelöli a kéménybekötési nyílást, kivési a kéménynyílást, ellenőrzi a kémény működését.

Kijelöli a kályha helyét, cseréli a szikrafogó-, tüzelő-, hamuajtót, korrigálja a nem megfelelő kéményméretet és kandallónyílást, megépíti a hamuteret, beépíti a rostélyt.

Kiépíti és takarja a tűzteret, a füstjáratokat, beépíti a tüzelőajtót, elhelyezi a terelőket, kialakítja a tisztítónyílást.

Beüzemeli a tüzelőszerkezetet, megtisztítja a szerszámokat, elszállítja a maradék anyagot, tanácsot ad a tüzeléshez.

Méretre szabja a burkolóanyagot, kolírozza a csempéket, kivágja a nyílásokat, sifert és bélést készít, méretre vágja a huzalt, megkeveri az agyagot, slígert kever.

Lerakja méretre a talapzatot, szigeteli a talapzatot, soronként felállítja a csempéket, megépíti a járatokat soronként, kiönti, ékeli béleli a kályhatestet.

Beköti a cserépkályha füstcsövét a kéménybe, lefedi a kályhát az utolsó sornál, letisztítja, kifugázza a kályhát.

Lemossa a felesleges fugaanyagot, felméri és megszünteti az előforduló hibákat, lebontja a régi kályhát, csempét jelöl. Kitisztítja, kimossa a csempéket, restaurálja a törött csempéket.

Pótolja a hiányzó csempéket, felépíti a díszítőelemeket, elvégzi a szigeteléseket, biztosítja a szellőzést égési levegőt ellátó rendszer kiépítésével.

http://www.milegyek.hu/szakma/cserepkalyha-keszito/2516

 

Részismereti képzés

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.) a 2008-as év szeptemberétől Részismereti képzést indít. 

Miért érdemes ebben a képzésben részt venni?

 A széleskörű társadalmi változások, a gazdaság átalakulása, benne a piacgazdaság rendszerének egyre bővülő megvalósulása megköveteli a különböző speciális ismeretek elsajátítását, melyek nem kötődnek közvetlenül felsőfokú végzettség megszerzéséhez.

Emellett, fontos az is, hogy azok számára, akik nem felelnek meg a különböző egyetemi képzések bemeneti követelményeinek, lehetőséget biztosítsunk hiányzó ismereteik elsajátítására.

 A képzési idő félévekben: maximum 2 félév

 A képzési költségek: 6000 Ft./felvett kredit, de minimum 60.000 Ft/félév, ami 10 kreditet magában foglal.

Nyelvi követelmények nincsenek.

A megszerzett ismeretek igazolása: A képzés befejezését követően a Kar a megszerzett ismeretekről, kreditértékről igazolást állít ki. A megszerzett ismeretek a felsőfokú tanulmányokba beszámíthatók.

A képzés költségtérítéses formában, minden olyan tagozaton indul, mely a Kar alap- és mesterképzési szakjain az aktuális félévben folyik.

http://www.gtk.szie.hu/tartalom/reszismereti_kepzes

 

 

2013. június 14.

Előző hozzászólásomban írt számadatokban markáns változás nincs.
NVSZ felé újabb 116 fő adatlapja került továbbításra.

június 06.
Az adatbázis frissült!
Összes alkalmas 546 fő, folyamatban még közel 100 fő első- vagy másodfokú vizsgálata!
Az NVSZ részére átadásra kerültek a kifogástalan életvitel vizsgálathoz szükséges iratok 327 fő esetében. Az átadás dátumától számítva egy hónapon belül kerül sor a vizsgálatra.
A kifogástalan életvitel vizsgálathoz szükséges adatlap és hozzátartozói nyilatkozat az alkalmas minősítéssel rendelkezők közül még több mint 100 fő részéről hiányzik, az érintettek kérem küldjék sürgősséggel az irataikat!

Május 30.
Első és másodfokon összesen alkalmas lett 466 fő, várom még 134+60 fő eredményét.
A kifogástalan életvitel vizsgálathoz szükséges adatlapja még sokuknak hiányzik. Akik adataiknál a hiányosságról olvasnak, kérem küldjék sürgősséggel a hiányzó iratokat!


május 24.
Iskolánk felvételi keretszáma 520 fő.

Az alkalmassági vizsgálatra beutaltak közül 394 fő lett alkalmas az eddig elsőfokról visszaérkezett 583 főből. Ugyanez a számarány másodfokon: 53 főből 23 alkalmas.
Első- vagy másodfokú vizsgálati eredményére várok jelenleg még 184 + 82 főnek.

A kifogástalan életvitel vizsgálathoz szükséges adatlapja hiányzik 130 főnek. Akik adataiknál a hiányosságról olvasnak (elektronikusan is kaptak értesítést), kérem küldjék sürgősséggel a hiányzó iratokat!

A ponthatárról továbbra sem lehet érdemben nyilatkozni azon túl amit Igazgató Úr már hozzászólásában jelzett!



Május 16.
Az iskolai felvételi vizsgák végén 921 fő lett alkalmas, akik közül 766 fő került alkalmassági vizsgálatra beutalásra.
Egészségi és pszichológiai területen 445 fő vizsgálati eredménye ismert a mai napig, akik közül 299 fő lett alkalmas, 144 fő nem, 2 fő nem jelent meg. Másodfokú vizsgálati minősítésére jelenleg 108 fő vár.

A kifogástalan életvitel vizsgálathoz szükséges adatlapot és hozzátartozó nyilatkozatot az alkalmassági vizsgálaton alkalmas minősítéssel rendelkezők küldjék feltétlenül!!! :)


Május 2.
1309 fő iskolai felvételét követően 878 fő lett alkalmas, 418 fő nem felelt meg valamely területen (műveltségi és/vagy fizikai), 13 fő nem fejezte be az iskolai felvételi vizsgát.
Az előzetes 160 pontos ponthatárt 686 fő érte el, akik vizsgálatára döntően május végéig sor kerül.

A kifogástalan életvitel ellenőrzés lefolytatásához szükséges, hogy nyitóoldalunk felvételi menüjéből letöltsék az adatlapot és a hozzátartozói nyilatkozatot. Kitöltve, aláírva kérem küldjék meg iskolánk részére mindazok, akik az alkalmassági vizsgálaton egészségi- és pszichológiai területen is alkalmas minősítéssel rendelkeznek.
Az iskolai vizsganapon kiadott tájékoztató hátoldalán szerepelnek ezzel kapcsolatban információk (elérhetőség, határidő)!

Az alkalmassági vizsgálatokon (egészségi- és pszichológia) elutasítottak másodfokú vizsgálatára Budapesten kerül sor május 16-24 között, melyről írásos értesítést kap az érintett iskolánktól.

A méltányossági kérelmekkel kapcsolatos igazgatói pozitív döntés megtörtént a mai nappal, az írásos értesítés postázásra került.


Április 26.
1082 fő felvételiztetésére került sor a mai napig, akik közül 567 fő érte el az előzetes 160 pontos felvételi ponthatárt.

Helyszín/Létszám(fő)
Debrecen 134
Kecskemét 1
Miskolc 141
Nyírbátor 95
Nyíregyháza 128
Salgótarján 13
Székesfehérvár 1
Szolnok 53
Tatabánya 1
Összesen 567

Április 29-én és 30-án kerül sor még felvételi vizsganapra, összesen 237 fő behívásával. Ezzel lezárul az iskolai felvételi alapszakasza.
Ha befejeződtek az iskolai felvételi vizsgák, május elejével közzéteszek aktuális információkat.

http://www.mrszki.hu/forum/viewtopic.php?f=4&t=254

{Miskolc 141, Debrecen 134, Nyíregyháza 128, Nyírbátor 95, Szolnok 53 = 551 az 567-ből, az annyi mint 97%}

 

Csábító ajánlatok – Az elvándorlás már a szakképzést is érintheti!

2013.02.27

Nehéz helyzetbe kerülhet a hazai szakképzés: egyre több lehetőség adódik külföldön a magyar jelentkezők számára is. Németország például összehangolt kampányt indított, hogy egyes szakmákban külföldiek képzésével és munkába állításával pótolja a német munkaerőpiacon hiányzó szakembereket.

Németországban a szakemberhiány egyre inkább fékezi a gazdaságot: egyes területeken már olyan mértéket öltött, hogy belső erőforrásokból a pótlás reménytelennek tűnik. A duális (azaz a vállalatokkal szoros együttműködésben történő) szakképzési rendszer alkalmazásában élen járó németek kormányjavaslatra stratégiát dolgoztak ki a probléma kezelésére. A Szövetségi Munkaügyi Hivatal „The job of my life” névre keresztelt kampánya főként más európai országokból toborozza a tanulni és dolgozni vágyókat: ingyenes képzést, vele a versenyszférában való közvetlen tapasztalatszerzési lehetőséget, valamint egyéb kedvezményeket kínál a hiányszakmákban való későbbi elhelyezkedés reményében.

A kampánynak két fő vonulata van. Egyrészt várják az elkötelezett, de szakképzettséggel még nem rendelkező, 18-35 év közötti fiatalokat, akik 3 éves, már az elejétől fogva jórészt a tanulóhelyeken eltöltött képzésben vesznek részt.

Néhány a jelenleg Németországban hiányszakmának számító szakmák közül: audiológiai szakasszisztens, ács, eladó (hús-, illetve pékáruk), fémipari szakmunkás, fogászati szakasszisztens, hivatásos sofőr, pék, pincér, szakács, szállodai szakmunkás, technikus (fűtési és légkondicionáló rendszerek), vendéglátó-ipari szakmunkás.

Másrészt számítanak a képzett, de hazájukban elhelyezkedni nem tudó szakemberek jelentkezésére is: ők a nyelvi képzés után röviddel már be is tölthetik a hiányszakmákban – főként az egészségügyi, műszaki és informatikai területeken – üresen álló pozíciók egy részét. Utóbbiaknak szól a „Make it in Germany” honlap.

A német állam minden részletében kidolgozta és megfelelő forrásokkal támogatja a hosszú távú programot. A szakképzést nyújtó programrész igazi eredményeket majd csak a hároméves képzések lezárultával ígér, a „kész” szakembereket vonzó programrésztől azonban már rövid távon több száz munkahely betöltését várják.

A program a munkába állásig minden lépést támogat. A felkészülés nyelvi képzésen való részvételt jelent a jelentkező saját hazájában, majd pedig Németországban. A képzési szakaszt az ingyenes képzés mellett lakhatási és egyéb hozzájárulásokkal támogatják. Végül a beilleszkedést és a németországi munkába állást tanácsadással segítik. Vonzóvá teszi a programot a leendő munkahely reményén és az ingyenes képzésen túl a sok támogatás mellett az is, hogy a jelentkezők a képzés elejétől vállalati gyakorlaton vesznek részt, amelyért fizetést kapnak. A megszerzett végzettséggel pedig elvileg más országokban is el lehet helyezkedni.

A német program 2013 januárjában indult. Konkrét ajánlatokkal az érdeklődők Budapesten is találkozhatnak, hiszen idén ismét megrendezik a Move2Study Nemzetközi Továbbtanulási Börzét. A Hotel Arénában 2013. március 1-jén és 2-án ingyenesen látogatható a kiállítás, amelyen nem csak külföldi továbbtanulási lehetőségekről, hanem a Tempus Közalapítvány standjánál nemzetközi ösztöndíj-programokról is érdeklődhetnek az odalátogatók. A külföldi felsőoktatási intézmények, nyelviskolák mellett csábító ajánlatokkal jelentkezik néhány, főként hiányszakmákat oktató képzőintézmény is.

A tavaly is kiállító Német Privát Pénzügyi Akadémia (DPFA) például az EU-ból érkező, 12 évfolyamot végzett, németül valamennyire már beszélő érdeklődők számára Szászországban hároméves, ingyenes szakképzést biztosít, amely államilag elismert szakmai végzettséget ad olyan németországi hiányszakmákban, mint például a logopédus, betegápoló, idősgondozó, informatikus. Az intézmény felső korhatár nélkül várja a külföldi érdeklődőket, és mindent megtesz azért, hogy a jelentkezők el is végezzék a képzést: nyelvtanfolyamot tart, jutányos áron biztosít szállást, valamint segít a képzési idő alatt és után munkát találni. Magyar nyelvű kiadvánnyal és online tájékoztatóval is rendelkeznek. Forrás: http://www.dpfa-akademiegruppe.com/hu/auu/international-ungarisch/

További információk: http://hu.move2studyfairs.

http://www.observatory.org.hu/csabito-ajanlatok-az-elvandorlas-mar-a-szakkepzest-is-erintheti/

 

 

Megvannak a magyar hiányszakmák

2013. május 29., szerda, 12:52 Szerző: Jobline

 

A magyar cégek 35 százaléka nehezen talál megfelelő munkaerőt, a legnehezebben betölthető állások listáját a szakmunkások vezetik, majd a mérnökök és értékesítők következnek - derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató idei tehetség felméréséből, amely 42 ország adatait összegzi.

A felmérés szerint Japánban van a legnagyobb hiány szakemberekből, itt a munkaadók 85 százaléka küzd nehézségekkel, amikor alkalmazottat keres. A lista élén szerepel még Brazília és India is, míg az ellenpólust Írország, Spanyolország és Dél-Afrika képviseli.

Világszerte – megegyezően a magyar átlaggal – a munkaadók 35 százalékának okoz nehézséget, hogy megfelelő munkaerőt találjon. Ez az arány a magyarországi felmérések történetében is rekordnak számít, és csakúgy, mint a globális átlag, egy százalékpontos növekedést mutat a tavaly mért adathoz képest.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

A szakmunkások, a mérnökök és az értékesítők mellett Magyarországon a tíz legnehezebben betölthető munkakör között van az adminisztratív, irodai asszisztensi, a könyvelői, a műszerészi, a vendéglátó-ipari, az orvosi és a gépkezelői pozíció, de sofőröket is nehéz találni.

Magyarországon tavaly a cégek 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szakemberhiány egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben okoz gondokat a társaság működésében, az idén már csupán 38 százalékuk állította ezt.
Világszerte a munkaadók 36 százaléka azt tartja legnagyobb problémának, hogy az álláskeresőknek szakmai,technikai képességei hiányoznak, míg második helyen 33 százalékkal az áll, hogy egyáltalán nincsenek jelentkezők. A szakmai tapasztalat hiánya, ami két éve még “aranyérmes” volt, az idén a dobogó harmadik fokára szorult.

A problémák rangsorát Magyarországon viszont éppen ez, a tapasztalat hiánya vezeti, 40 százalékkal, míg 34 százalékkal a második a szakmai/technikai képességek hiánya, a harmadik 28 százalékkal pedig az, hogy a jelentkezők magasabb fizetést szeretnének, mint amennyit a munkaadó ajánlani tud.

Fotó: euroskills

A felmérésből kiderül, hogy a magyar cégek működésében a globális átlaghoz képest nagyobb gondot okoz a szakemberhiány. A magyar munkaadók 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a megfelelő munkaerő hiánya nagy, vagy közepes hatással van a cég működésére. Ezen belül 33 százalék válaszolta azt, hogy kifejezetten nagy hatással van a szakemberhiány a társaság működésére. Ugyanakkor Magyarországon többen vannak azok is, akik a szakemberhiányt nem érzékelik: a cégek egynegyede úgy véli, a megfelelő munkaerő hiánya nem okoz problémát a mindennapi működésben.

Arra a kérdésre, hogy milyen stratégiát dolgoztak ki, hogy megoldják a nehézségeket, amelyeket a munkaerő felvétel okoz, a legtöbben – 45százalékban – azt válaszolták, hogy a meglévő munkaerővel kapcsolatos gyakorlaton (képzési, fejlesztési programok, juttatások átalakítása, kezdő bérek emelése) változtatnak. 27 százalék a munkaszervezést igyekszik átalakítani, 24 százalék pedig új munkaerőforrások után kutat. Globálisan mindössze a megkérdezettek 22 százaléka nem rendelkezik semmiféle stratégiával.

Magyarországon ezzel szemben kiugróan magas, 38 százalék azoknak a cégeknek az aránya, amelyek nem dolgoztak ki semmiféle stratégiát a szakemberhiány kezelésére. 46 százalék a munkaerővel kapcsolatos gyakorlaton változtatna, 26 százalék válaszolta, hogy a munkaszervezés gyakorlatán változtat, és 18 százalék keres új forrásokat.

http://jobline.hu/magazin/20130529_Megvannak_a_magyar_hianyszakmak.aspx

 

Miért hiányszakma a sofőr vagy a szakmunkás?

2013. június 03., hétfő, 00:09 Szerző: Jobline

A napokban publikálta a Manpower a friss felmérését, amiben többek között megvizsgálták, mi most a tíz hiányszakma Magyarországon. A cég szakértője, Fülöp Zsuzsa mondta el, mi az oka, hogy az egyes munkakörökhöz miért nehéz itthon tehetséges, képzett szakembert találni.

A Manpower felmérésből kiderült, hogy a szakmunkások, a mérnökök és az értékesítők mellett Magyarországon a tíz legnehezebben betölthető munkakör között van az adminisztratív, irodai asszisztensi, a könyvelői, a műszerészi, a vendéglátó-ipari, az orvosi és a gépkezelői pozíció, de sofőröket is nehéz találni.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

A szakmunkásoknál többnyire az okozza a problémát, hogy a külföldről Magyarországra érkező cég abból indul ki, hogy az anyaországban milyen képzést kapnak a dolgozók, és ez sokszor nem fedi azt a tudást, amit nálunk oktatnak - magyarázta Fülöp Zsuzsa, a Manpower Professional Team Leadere. Ez sokszor problémát okoz, nem véletlen, hogy bizonyos vállalatok különböző együttműködéseket kötöttek magyar iskolákkal, akik már kifejezetten a munkaerőpiaci igényekhez igazítják a képzést. További oka lehet a szakemberhiánynak, hogy a bérek nálunk érzékelhetően alacsonyabbak az Európai Unió többi országához képest, ezért aki tényleg tehetséges, inkább külföldön keres egy jobban fizető állást. Utóbbi az oka annak is, hogy az igazán jó mérnökök nem maradnak itthon, illetve hasonló okokból találnak nehezen a cégek képzett műszerészeket, gépkezelőket - tette hozzá Fülöp Zsuzsa.

A fizetés nem csupán ezekben a szakmákban okoz problémát, a hazai vendéglátóipar helyzete sem vonzó a magyaroknak, akik inkább nyugatra mennek dolgozni, de az orvosok is hasonló problémákkal küzdenek.

Az értékesítőknél viszont már az elvárások és a teljesítmények azok, amik sokszor nem egyeznek. Ugyanis ők pont azt a részét képezik a vállalatnak, akiket leépítettek, kevesen maradtak, az elvárások viszont nem csökkentek ezzel arányosan, sőt, még nőttek is. Ez a túl magas elvárás, az irreális célkitűzés feszültséget és stresszt okoz, ami nagyon megnöveli a fluktuációt.

A hiányszakmák között a sofőrt is megtalálni, aminek nagyon egyszerű a magyarázata a Manpower szakértője szerint. Sofőrnek lenni ugyanis nehéz fizikai megterhelést jelent, sokszor vannak a dolgozók távol a családjuktól, és a munka-magánlet egyensúlya teljesen felborul, amit hosszabb ideig nagyon nehéz elviselni.

Érdekesség, hogy a könyvelők nagy része nem rendelkezik megfelelő szintű nyelvismerettel, így aki ilyen végzettséggel legalább egy, de inkább több nyelven, magas szinten beszél, szinte biztos, hogy jó álláshoz jut - tette hozzá Fülöp Zsuzsa.

http://jobline.hu/magazin/20130603_Miert_hianyszakma_a_sofor_vagy_a_szakmunk.aspx

 

Mennyit lehet keresni diploma nélkül? Ezek lesznek a hiányszakmák jövőre

 
4927 0

Gépi forgácsoló, hegesztő, villanyszerelő, szociális gondozó és ápoló - ha ezeket a szakmákat választjátok, majdnem minden megyében kaphattok szakiskolai tanulmányi ösztöndíjat. Ez az első félévben egységesen havi 10 ezer forint, utána a tanulmányi eredménytől függően változik, de akár havi 30 ezer forint is lehet. Íme, a 2013/2014-es tanév hiányszakmáinak listája.

Forrás: túry

Bács-Kiskun megyében a 2013/14-es tanévben hiányszakmának számít az ács, az asztalos, az épület- és szerkezetlakatos, a gépi forgácsoló, a hegesztő, a kőműves és hidegburkoló, a mezőgazdasági gépész, a női szabó, a szerszámkészítő, valamint a szociális gondozó és ápoló.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2013/4/15/hianyszakmak_2013_2014_tanev_YULY06

 

továbbiak: http://hvg.hu/cimke/hi%C3%A1nyszakma és http://www.hrportal.hu/cimkek/hi%E1nyszakma

 

Kevés a pszichiáter és a patológus Magyarországon

2013. február 12., kedd, 05:20
Szerző: MTI/Magyar Hírlap


A közelmúltban hozták nyilvánosságra azt a listát, amely többek között tartalmazza a 2013-ra meghatározott egészségügyi hiányszakmákat valamennyi megyében. A hiányterületek között szerepel a neurológia, a gyermekfogászat és meglepő módon a pszichiátria is - írta a Magyar Hírlap.

A lap keddi számában nyilatkozó Németh Attilát, a Nyírő Gyula Kórház főigazgatóját azonban nem lepte meg a pszichiátria szereplése a listán, ugyanis általában a végzett orvosok nem preferálják ezt a szakterületet sem itt, sem máshol. Szerinte a legdivatosabb területek a sebészet, a belgyógyászat és a szülésznőgyógyász pálya. 

„Számos tényező idézi elő, hogy kevés rezidens dönt végül a pszichiátriai szakvizsga mellett. Ennek egyik oka például az alacsony bérezés, a munkakörülmények sem ideálisak, és az is gondot jelent, hogy az elmeosztályokat általában a kórházak legrosszabb állapotú épületeiben helyezik el” – mondta a főigazgató.

A 2013-as hiányszakmák listájában található az aneszteziológia és intenzív terápia, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, a gyermekfogászat, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, az igazságügyi orvostan, az infektológia, a megelőző orvostan és népegészségtan, a neurológia, a nukleáris medicina, az orvosi laboratóriumi diagnosztika, az orvosi mikrobiológia, az ortopédia-traumatológia, az oxyológia és sürgősségi orvostan, a patológia, pszichiátria, radiológia, sugárterápia, transzfúziológia és a tüdőgyógyászat.

http://hvg.hu/itthon/20130212_Keves_a_pszichiater_es_a_patologus_Magyar

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság magyarország németország pénz jurta Budapest XXIV

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr695370291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása