Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Budapest XXIV 20/07. rész – turizmus és idegenforgalom

2013.06.05. 10:08 12nyil

 

Csodaország. Magyarország.

Országjáró barangolások gyerekeknek

http://bookline.hu/product/home.action?id=10691&type=22&_v=Csorgo_Aniko_Csodaorszag_Magyarorszag_Orszagjaro_barangolasok_gyerekeknek

 

Csörgő Anikó: Csodaország. Magyarország. Országjáró barangolások gyerekeknek Könyvünkkel országjáró barangolásra hívjuk a gyerekeket. Szeretnénk megimertetni velük hazánk tájait,nevezetességeit, természeti szépségeit. Jó lenne rászoktatni őket barangolás,túrázás, városnézés élményére, örömére!
A gyerekek fogékonyak a szépre, a jóra, csak fel kell kelteni az érdeklődésüket. Annyi felfedeznivaló, szórakozásra, kikapcsolódásra hívó program, esemény vár bennünket szerte az országban, hogy nehéz választani közülük.
Nem biztos, hogy a külföldi nyaralásélménye többet jelent az itthoninál. Sőt! Ha gyermekünk kíváncsiságát felkelti a remeték barlangja, a templom harangjátékának muzsikája, egy vízesés morajlása, a bűbos kemence látványa, már nem fáradtunk hiába.

http://moly.hu/konyvek/csorgo-aniko-csodaorszag-magyarorszag

 

Román sajtó: "Magyarország, csodaország"

Már a románok is arról írnak, hogy a 10 millió lakosú Magyarországot csupán heten előzik meg az éremtáblázaton.
2012. augusztus 11. 11:16

A román realitatea.net internetes portál példaként állítja Magyarországot a románok elé - írja az origo.hu. Elképesztő teljesítménynek nevezi a román lap, hogy hazánkban fele annyian élnek, mint Romániában, mi mégis a londoni olimpia éremtáblázatának 8. helyét foglaljuk el, míg ők a 23. helyen tanyáznak.

Magyarország, a csodaország. A mindössze tízmilliós ország hihetetlen olimpiai gyűjteménye - ezzel a címmel jelentette meg a portál a magyarokról szóló cikkét. Keseregve állapítja meg az internetes lap, hogy nekik mindössze két aranyat sikerült szerezni az idei nyári játékokon.

A realitatea.net röviden felidézi a magyar sport előző olimpiai szerepléseit, és ámulattal állapítják meg, hogy bár az 1920-as és 1984-es olimpiát kénytelenek voltunk kihagyni, mégis "a fantasztikus nyolcadik helyen" állunk az olimpiai örökrangsorban, Londonban pedig már 15 érmet szereztünk.Külön bekezdésben taglalja tovább a lap, hogy a magyarok a vízi sportokban köztudottan jól szoktak szerepelni. A cikk végén arra is kitér a cikk szerzője, hogy mi lehet ennek az oka: a kajak-kenunak is nagy hagyománya van – írja a lap -, ezért sok szülő biztatja a gyerekeit arra, próbálják ki magukat ebben a sportban. "A gimnázium vége felé a gyerekek megannyi teszten esnek át, a legjobbakat pedig kiválasztják maguknak a klubok" - boncolgatja a szerző a magyar sikerek titkát.

hirado.hu
 
 
 

A román Realitatea című újság példaként állítja a kétszer annyi lakosú, ám eddig csak két aranyat szerző Románia elé a magyarok londoni remeklését.

A sporttörténelemben csak hét ország szerzett több olimpiai érmet Magyarországnál, ám az igazi sikeresség akkor mutatkozik meg igazán, ha ezeket az eredményeket a lakosság számával vetjük össze - írja az egyik legnagyobb román hírportál.

Magyarország, a csodaország. A mindössze tízmilliós ország hihetetlen olimpiai gyűjteménye - ezzel a címmel jelent meg a Realitatea.net írása. A lap sorra veszi, hogy miközben a magyarok nem lehettek ott 1920-ban és 1984-ben, "a fantasztikus nyolcadik helyen" állnak az olimpiai örökrangsorban, Londonban pedig már 15 érmet szereztek.

A magyarok ismertek arról, hogy mennyire jók a vizes sportokban, elsősorban úszásban, vízilabdában és kajak-kenuban, írja a Realitatea, majd megjegyzi: mindez akár meglepőnek is tűnhet, hiszen Magyarországnak nincs tengerpartja, csak egy tava, a Balaton. Ám a sportolók - jön a magyarázat - igen intenzíven gyakorolnak a Balatonon, valamint két folyón, a Dunán és a Tiszán. A szerző úgy látja, sokat segít az is, hogy a magyar fiatalok körében nagyon népszerű az úszás, sok az uszoda, a magyar edzők nagyon nagy tömegből meríthetnek.

Ugyanígy - írja a lap - a kajak-kenunak is nagy hagyománya van, ezért sok szülő biztatja a gyerekeit arra, próbálják ki magukat ebben a sportban. "A gimnázium vége felé a gyerekek megannyi teszten esnek át, a legjobbakat pedig kiválasztják maguknak a klubok" - boncolgatja a szerző a magyar sikerek titkát.

Zárszóként megjegyzi: a Magyarországnál kétszer több lakosú Románia kilenc érmet szerzett Londonban, ebből pedig csupán kettő arany.

http://veddamagyart.info/sport/3822-magyarorszag-a-csodaorszag-olimpiai-szereples-eremtablazat

 

 

Quimby Csodaország a Sziget nulladik napján

2013. június 04., 14:20 szerző: Gyuricza Ferenc
 
Összeállt az idei Sziget fesztivál nulladik napjának programja. A nagyszínpadon a Quimby ad egyszeri és megismételhetetlen koncertet, másutt a Muzsikás zenél.

Összeállt az idei Sziget fesztivál nulladik napjának programja. A nagyszínpadon a Quimby ad egyszeri és megismételhetetlen koncertet, másutt a Muzsikás zenél.

A Sziget Fesztiválköztársaság idén is felejthetetlen nulladik nappal készül az őslakosok fogadására. Ezúttal a Sziget Csodaországgá válik, világzenei nagyszínpadon a megalakulása 40. évfordulóját idén ünneplő, nemzetközi hírű hazai legenda, a Muzsikás lép fel barátaival és nemzetközi sztárvendégekkel, a nagyszínpadon pedig a magyar alte-rock legismertebb csapata, a Quimby egy idekomponált, egyszeri és megismételhetetlen világot varázsol maga köré - egy erre az alkalomra megálmodott - mesebeli hangulatú koncert keretében.

A Sziget nulladik napján a Quimby egy olyan kulturális élményparkot rendez be, ahol többek között az is kiderül, hogy Magyarország valójában egy Csodaország, s bár nálunk sok fura dolog történik, mégis izgalmas, kreatív és szerethető helyen élünk. Ennek okán a nulladik nap eseményeinek sorában egy erre az alkalomra megkomponált szuperkoncert mellett közel 20 további izgalmas, kulturális program varázsolja el a közönséget, Lewis Caroll meseregénye, az Alice Csodaországban mintájára. A Sziget maga lesz az a felfedezésre váró Csodaország, amelyben számtalan érdekes, izgalmas és eredeti dolog történik, cirkusz, akrobatika, tánc, látványszínház, irodalmi programok, akusztikus koncert, világzene, táncház, vetítés, slam poetry, s megannyi más esemény. A Quimby Csodaországban az akciósorozat és produkció a K-hídtól a Nagyszínpadig tartó részre és annak környékére koncentrálódik, amely területen a zenekar tagjai több helyen is feltűnnek majd. A megérkezéskor már belépünk egy alternatív, bizarr, meghökkentő, különös és eklektikus valóságba, egy olyan színes karneváli hangulatba, ahol azok lehetünk, akik a hétköznapokban is legszívesebben lennénk. Mindennek tetejébe Quimby Csodaországban címmel erre a napra időzítve jelenik meg a 22 éves zenekar eddigi történetét feldolgozó riportkönyv is, amiben regényes keretek között végre megismerhető lesz, hogyan vált a dunaújvárosi iskolazenekar Magyarország egyik legfontosabb és legérdekesebb csapatává. A riportkötet másfél éves interjúsorozat után áll össze, hogy végre minden részlet és érdekesség kiderüljön a Quimby zenekarról, s közben a rendszerváltás utáni Magyarországról is újabb képet kaphatunk.

A Quimby Csodaország program mellett lesz egy másik fontos eseménye is a nulladik napi programnak. A szinte nemzeti intézménynek tekinthető Muzsikás együttes - amely a világ nagy fesztiváljainak és híres koncerttermeinek állandó vendége - 40. jubileumi születésnapját ünnepli baráti társaságban a Szigeten.

Arról, hogy a hagyományos magyar népzene - amely az egyik legjelentősebb nemzeti értékünk, s egyben igazi hungarikum is - világszerte ismertté vált, jelentős szerepe volt a Muzsikás együttes nemzetközi fogadtatásának és sikereinek. Mint a legismertebb és legkeresettebb magyar népzenei együttes, évtizedek óta jelen vannak a világ legjelentősebb fesztiváljain és legpatinásabb koncerttermeiben. A hagyományos magyar népzenét, mint minden más zenei műfajjal egyenértékű zenét elfogadtatták a világgal, felléptek Amerikától Japánig, Hong Kongtól Tajvanig, Malajziától Ausztráliáig, Stockholmtól Madridig. Olyan hangversenytermeket töltöttek meg elsöprő sikerrel, mint a londoni Queen Elisabeth Hall és Royal Festival Hall, az amszterdami Concertgebow, a párizsi Theatre de la Ville, a római Santa Cecilia nagyterme vagy - hogy a leghíresebbet említsük - a New York-i Carnegie Hall. A nép- és világzene közönségén túl elfogadta őket a komolyzene hallgatósága is, hiszen ennek olyan képviselőivel koncerteztek, mint Jandó Jenő és Schiff András zongoraművészek, a Bartók és a Takács vonósnégyes, a BBC Skót Szimfonikusok, a London Sinfonietta vagy Alexander Balanescu hegedűművész. A Szigetre tervezett nagyszabású és egyedi koncertjükre meghívták számos hazai és külföldi zenészbarátjukat. Ahogy a Muzsikás koncertjein már megszokott, a műsor gerincét most is a hagyományos előadásban megszólaló magyar népzene jelenti, ami egyszerre ősi és modern, régi és mai. Vendégeik lesznek egyszerű falusi emberek, akik számára a hagyomány még az életük mindennapos része. Megszólal olyan zene is, mely zenei vagy lelki értelemben kapcsolódik a Muzsikáshoz, többek között Bartók egyik zongoraműve a kimagasló tudású Jandó Jenő előadásában, az Amadinda fergeteges ütős darabja, Alexander Balanescu hegedű-improvizációja, valamint az amerikai Woven Hand együttes Muzsikás dallamra épített rockzenéje is. Emellett dudások, tekerőlantosok és táncosok teszik az ünnepi koncertet még színesebbé.

A Muzsikás együttest 1973 nyarán alapította Sipos Mihály, ifj. Csoóri Sándor és Hamar Dániel. Éri Péter és Sebestyén Márta csatlakozásával 1980-ra jött létre az a legendás ötös, amely a zenekar legnépszerűbb nagylemezeit készítette. Ifj. Csoóri Sándort 1997-ben Porteleki László váltotta fel, vele készült a pályafutásuk szakmai csúcspontját jelentő Bartók album. Sebestyén Mártával 2008-ig dolgoztak együtt. 2005-től gyakori vendégük Petrás Mária moldvai születésű keramikus-iparművész, énekes. Munkásságukat 1995-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1999-ben Kossuth-díjjal, 2008-ban Prima Primissima-díjjal ismerték el. Szintén 2008-ban az európai zenekarok közül elsőnek a Muzsikás kapta meg a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést, a Womex-díjat.

Gyuricza Ferenc

 

http://zaol.hu/zene_mindenmas/quimby-csodaorszag-a-sziget-nulladik-napjan-1546296

 

"Ez csodaország" - Magyarokról egy külföldi rendező szemével

2013. március 9. szombat, 10:02

Egyszer volt, hol nem volt....HU címen mutatta be új darabját a Scallabouche Társulat. A társulat alapítója, Alexis Latham mesélt a HVG-nek arról, külföldiként hogyan lát minket, magyarokat. Lapszemle.

A HVG cikkéből:
Az Egyszer volt, hol nem volt....hu a tavaly bemutatott Egyszer volt, hol nem volt Gyöngyöspatán... című darab folytatásának tekinthető. Alexis Latham így mesélt göngyöspatai élményeiről: "Egyszer három külföldi újságíróval mentem, akik nagyon izgultak, hogy megtalálják a nagy sztorit, és csak egy békés falut láttak pulikutyákkal, jó borospincékkel. A helyiek is azt bizonygatták, nincs itt semmiféle feszültség. Sokaktól hallottuk, hogy csak a média szítja az ellentéteket. Gyöngyöspata a magyarországi társadalmi problémák szimbóluma lett. Ez kényelmes pozíció. Szeretünk szörnyülködni azon, mi történik egy tőlünk távoli településen, miközben megnyugtatjuk magunkat: az messze van. Pedig mindannyian benne vagyunk, és mindenki felelős azért, ami az országban történik."

alexis lathamFotó: Teknős Miklós, nol.hu

Latham szerint a magyarok nem ismerik magukat, és nem eléggé őszinték magukkal. "Nem látom a realitásérzéket. Más országokkal összehasonlítva tényleg annyira szörnyű itt minden? Úgy érzem, Magyarország jó hely lehetne, és az embereknek sokkal több lehetőségük van a boldogulásra, mint amiről tudomást vesznek. Ami a hétköznapi kultúrában, az oktatásban történik, az valóban katasztrofális. De nem a pénzhiány az igazi veszély, hanem az, ha enyészni hagyjuk a szellemi értékeinket" - fogalmazott Alexis Latham.
"Ez csodaország, a fantázia, a nagyotmondás világa. Pedig ha valaki jövőképet rajzol, nagyon jól kell tudnia, mi történt a múltban, hol vagyunk most, és hova szeretnénk eljutni. A rendszerváltozás idején elmaradt a nagy tisztázás, pedig minden ország számára alapvetően fontos, hogy szembenézzen a múltjával. Magyarország nagyon eklektikus ország, és ha jól élünk vele, a sokszínűségből rengeteg kreatív energia származhat. De ha marad ez a polgárháborús hangulat, a kirekesztő gondolkodás válik uralkodóvá, akkor nincs esély" - szögezte le a Scallabouche Társulat vezetője. [...]

http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/51005-ez-csodaorszag-magyarokrol-egy-kulfoldi-rendezo-szemevel

 

2013. február 13., szerda

Magyarország-Csodaország

Ma beugrottam a polgármesteri hivatalba, hogy papír alapon úgy sajátosan a magam módján néhány "népi motívummal" kidíszítve az egyhangú szürke hivatalos iratot, kinyilvánítsam olthatatlan igényemet egy "eredeti" alaptörvény iránt. Mikor megláttam az "oltárt" már alig bírtam kordában tartani vágyamat. Remegő kézzel izgatottan, a látványtól megrészegülve érintettem meg az ASZTALT és szinte önkívületi állapotban tapintottam végig minden egyes szegletét. Mikor az utolsó pár négyzetcentimétert is érintettem hirtelen baljós érzetem támadt majd jött a felismerés: NINCS ITT! ELFOGYOTT?! HOL VAN!? MIÉRT MOST!?
 
Mielőtt félreértené bárki, a szentséges irat természetesen a helyén díszelgett, DE AZ IGÉNYLŐ LAPnak, amely az összekötő kapocs szerepét tölti be köztem egyszerű halandó és a felsőbb (ál)szentséges hatalom között, egyszerűen nyoma veszett. Legalábbis ezt gondoltam, amíg az erre az igen felelősségteljes és nagyra becsült feladatra kiképezett munkatárs felvilágosított, hogy immár hétfő óta kizárólag elektronikus úton, a földi „helytartókon” keresztül áll módunkban megigényelni eme felbecsülhetetlen ÉRTÉKET.
Letörtem, mint ama éjjeliedény hallószerve.
 
Ide-oda cikáztak a gondolatok a fejemben: Elfogyott a papír? Talán a tinta? Boríték? ELFOGYOTT A PÉNZ….ááá az nem lehet, hiszen a 2011. évi költségvetés valahanyas számú  „népbutító figyelemelterelés primitív eszközökkel” című fősorában közel 3000milliárdos módosított előirányzat volt betervezve. Nem, az nem lehet, más magyarázat kell…És hopp jött a felismerés! Még hogy nem haladunk előre csak hátra?!
Ugyan mondja már meg valaki a nagyvilágban van-e még egy olyan állam, amelynek alaptörvényét névre szólóan, dedikálva juttatják el a pórnéphez, hogy az majdan az éjjeliszekrénykén a Biblia mellé helyezve békét és megértést hozzon minden otthonba.
 
S mindezt már nem primitív módon, bélyeget nyálazva, az igénylőlapot kézzel megírva (átírva, leírva, ráírva), hanem a modern kor nyújtotta lehetőségeket kihasználva…..Hát nem egy csoda, ami kis hazánkkal történik…..CSODAORSZÁG… …kapkodó nyúllal, teázó őrültekkel, ál(szent) teknőcökkel, vérszomjas, bosszúálló „királynővel”…...és egy naiv kislánnyal, akinek már fel kellett volna ébrednie…...

2011. szeptember 23.
 
 
 
 
 

Tél Anyó Fagyos Arca.

2011.11.19.
Tél Anyó megrázta "dunnáját" és a tájat fehér zúzmara lepte el, hajnali indulásomkor mínusz 6 fok volt. Ennek már a fele sem tréfa! Ilyen hideg időben kint lenni a vízen egyedül az őrültnek való feladat... de én egy kicsit az vagyok, mert nem az átlagos horgászatot kedvelem, még ha nem is fogok halat az, hogy kint lehetek a természetben olyan közegben ahol más dimenzióba kerülök megéri "haltalanul" is. Csendes már a víz a halak elmentek.... szinte szentségtörésnek éreztem ahogy a hajóm nekiindult a mélységesen nyugodt vízen és evezőmmel megtörtem a rideg csendet.  [...]
 

Feketén, Fehéren

2011.11.04.
Valamit megtaláltam, na nem a halakat mert azok jól elbújtak, hanem a vízi világ szellemét, aki a szemem láttára bújt elő a dunai mocsár mélyéről. Ahogy elindultam még színesen láttam magam előtt a napot, aztán eljött, kemény és hosszú evezés árán, a sokszarvú Szörny! Csodaország bejáratának Őrzője, a szarvai az égig értek! Mikor megláttam Őt, a színek már megfakultak és fekete fehérben láttam a tájat, amit csak a természet teremtményei láthatnak és néhány kiválasztott....
 
 
 
 
 
 
 
 

Magyarország – csodaország

Ezt a kifejezést mi magunk is és mások  is egyaránt használják hazánklra.

 

Vajon ha mégis megpróbálunk végre normálisak lenni, akkor hová jutnánk?

A helyes válasz: átlagosak lennénk, olyanok, mint mások.

 

A mi történelmi múltunk mások számára extrémitás, egzotikum.

Pont ezért kell szeretnünk, és helyet kell adni neki a fővárosban is.

 

Nem lenne olyan tragédia, ha a turisták a Liszt Ferenc reptérről leszállva esetleg egy ideig megállnának Péterimajori HÉV- megállóban, és egy kicsit megnéznének egy fővárosi jurtakerületet?

Utána érdekelné őket még más is!

 

De ha „csak” olyanokat tudunk nekik mutatni mint eddig, akkor nem fogunk feljebb menni a turizmus éremtáblázatán.

Márpedig ha több turista jön (és nem azért, hogy szemetet dobáljon el), akkor az mindenkinek jó.

A már meglévő turisztikai ágazatok nem fognak veszíteni amiatt, ha új érdekesség van Magyarországon.

 

És ha olyat csinálunk, mely Európában egyedülálló – minimum „EB aranyérmet” nyerhetünk!

 

Hatalmas uszodák – jurtában vagy jurta alakú épületekben.

Magánházak és lakójurták sokasága.

Polgármesteri Hivatal jurta alakú épületben – ez csak itt új, Ázsiában nem.

 

Ettől a többi kerület még egyben marad. Sőt, egymást kiegészítik majd az építészeti stílusok és látványosságok.

 

 

 
 

Csodaország - Családi Napközi

Mini óvinkban rengeteg játékkal, énekszó segítségével, szeretettel, az otthon melegét biztosítva fejlődnek a csemeték. 18 hónapostó – 6 éves korig. Több mint tíz éves óvónői apasztalat segít ezeknek a céloknak a megvalósításában. A kis létszám lehetőséget ad különleges programokra is (úszás, speciális fejlesztés).
 
 
 
 
 
 

Csodaország? Létezik!

 
fülemüle: Hóvirágmező 3
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest turizmus magyarország Budapest XXIV

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr905345028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása