Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Devizahitel 40/18. rész – adósság egy részének elengedése

2013.04.26. 12:10 12nyil

 

Tegyük fel, hogy X illetve Y is tartozik A-nak, B-nek, meg még C-nek is.

 

X merész, belevág egy új iparosításba, gazdasági fellendítésbe.

Y inkább várakozik. Majd csak lesz valahogy.

 

X-nek sikerül pénzre szert tennie az új iparágak eredményeképpen.

Gondolkodik, mit tegyen?

Fizesse ki az összes adósságát?

De hát akkor alig marad valamije!

Megérte így olyan nagy kockázatot vállalni, újra iparosítani?

 

Csakhogy X nemcsak a pénzszerzés területén lett gazdaságilag sikeres, hanem sikeres akar lenni az adósságának csökkentésében is!

 

És mivel van már önbizalma, ezért versenyt hirdet A, B és C között.

 

Kinek van nagyobb szüksége mostanában pénzre?

A-nak ráér a pénz, ő a kamatokból elél.

B-nek jól jönne már a több törlesztés feléje.

C-nek ég a lába alatt a talaj, neki pénz kell!

 

Nos, annak törlesztek többet – a kötelező törlesztő részleteken felül –, aki beéri azzal is, ha nem fizetem ki az összest, hanem csak a felét.  Azt biztosan ki tudom fizetni, mert van pénzem.

A és B fel vannak háborodva, de C kis gondolkodás után beleegyezik abba, hogy az adósság felét elengedje, mert így még mindig jobban jár, hiszen nem kell máshonnan pénzt kérnie, legalább ő nem adósodik el jobban.

 

Egy idő után már csak két adós van, A és B.

Kinek kell inkább többet fizetni – a kötelező törlesztő részleteken felül –, akinek sürgősebb.

 

Persze, lehet, hogy ő nem engedi el a felét, csak mondjuk a negyedét. De még mindig jobban jár, mintha sok-sok év múlva kapna meg pénzét.

 

Utoljára A felé kell rendezni az adósságot, aki megkapott mindent, csak éppenséggel legutoljára.

 

Nézzük, más hogy gondolja az adósságok rendezését, elengedését…

 

A hitel felét is elengedheti a bank

2012. november 27. Néhány devizahiteles mostanában örömmel tudhatta meg, hogy kölcsönének akár felétől is megszabadulhat. Információink szerint a UCB a lakáskölcsönöknél tartósabban kínálja ezt a lehetőséget. Egyedi tárgyalásokkal azonban másutt is elérhető a hitel csökkentése.

A BNP Paribas jelzálogfinanszírozó cége, a UCB alighanem teljes egészében le szeretné építeni hitelállományát.  Mint megtudtuk, „próbaként” azoknak az ügyfeleknek, akik figyelmét hitelközvetítőjük erre felhívja, speciális ajánlatot tesznek. A tízmillió forint alatti tartozásoknál ez akár a kölcsön felének elengedését is jelentheti. Ötmillió forint előtörlesztésével teljes egészében meg lehet szabadulni a hiteltől. Az elengedett tartozás után azonban szja-t kell fizetni, ami mintegy 800 ezer forint plusz összeget igényel még. A bank készségesen csatol viszont egy nyilatkozatot is, amiben – saját felelősségére – bárki kijelentheti, hogy nem terheli adó, mert: „három hónap átlagában az én és a velem közös háztartásban élő hozzátartozó(i)mnak egy főre eső jövedelme nem haladta meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének kétszeresét”.

A PBT előtt legutóbb egy jenhiteles kapott ígéretet arra, hogy „méltányossági alapon” a piaci árfolyamnál kedvezőbb árfolyamon hajthat végre hitelkiváltással végtörlesztést. Másnál a felezésről szóló megállapodást hagyott jóvá a testület. A hitel felét 30 napon belül kellett ennek keretében megfizetni. Bukkantunk olyan esetre, amikor a hitel 15 százalékától szabadult meg az adós, a fennmaradó összeget pedig a korábbinál sokkal kedvezőbb konstrukció (az új THM 3,61 százalékos lett) keretében törlesztheti majd.

A tízmillió forintot meghaladó hiteleknél a tartozás negyedét hajlandóak elengedni. Arra is akad megoldás, ha valaki nem képes a kívánt összeget előteremteni. A UCB erre az esetre az Aegon Hitel kölcsönét ajánlja. Mint az egyik közvetítőtől megtudtuk, más finanszírozó már csak azért sem nagyon jöhet szóba, mert a UCB az egész ügylet lezárására 60 napot ír elő (az ajánlat csak ennyi ideig él). Az Aegon pedig vállalja ezt a szoros határidőt.

Az eleinte ujjongó ügyfelek azonban a részleteket megismerve már közel sem annyira boldogok. Míg ugyanis a UCB a svájci frank hiteleknél 5,7-6,2 százalékos kamatot számít fel, az Aegon forintkölcsönének a kamata mintegy 11 százalék. Kiváltás esetén a nagy tartozáselengedés után a havonta fizetendő összeg körülbelül ugyanannyira jön ki, mint amit korábban kellett fizetni. Eltűnik viszont az árfolyamkockázat, ilyen okból a tőketartozás már nem nőhet tovább. Az adósok alacsonyabb tartozásnál ezért ezt a megoldást az árfolyamgátnál is kedvezőbbnek tartják.  A 10-20 millió forintos hitelösszeget cipelők viszont a tapasztalat szerint inkább a fix árfolyamú törlesztés választják.

Forrás: http://azenpenzem.hu/cikkek/a-hitel-felet-is-elengedheti-a-bank/982/

 

 

 

A felét is elengedik a devizahitelnek a menekülő bankok

2012.12.03. 17:30

A kisebb bankok súlyos összegeket engednek el az azonnal végtörlesztő devizaügyfeleknek.

Egyes devizahiteles ügyfeleknek akár a hitel felét is elengedik a bankok, ha végtörlesztenek – derül ki az Azénpénzem.hu blog összeállításából.

A BNP Paribas jelzálogfinanszírozó cége, a UCB alighanem teljes egészében le szeretné építeni hitelállományát – írja a lap. Mint megtudták, „próbaként” azoknak az ügyfeleknek, akik figyelmét hitelközvetítőjük erre felhívja, speciális ajánlatot tesznek. A tízmillió forint alatti tartozásoknál ez akár a kölcsön felének elengedését is jelentheti. Ötmillió forint előtörlesztésével teljes egészében meg lehet szabadulni a hiteltől – írják.

A rendkívüli kedvezmény egyetlen hátulütője, hogy ebben az esetben személyi jövedelemadót kell az ügyfélnek fizetnie a kedvezmény után, ami a fenti példánál 800 ezer forint lenne. Ám a bank „készségesen csatol egy nyilatkozatot is, amiben – saját felelősségére – bárki kijelentheti, hogy nem terheli adó, mert: három hónap átlagában az én és a velem közös háztartásban élő hozzátartozó(i)mnak egy főre eső jövedelme nem haladta meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének kétszeresét.”

Az UCB nem az egyetlen menekülő – derül ki a cikkből. A pénzügyi békéltetőnél (PBT) kötött megállapodások, ügyvédi jelzések és a közvetítők praxisában előfordult esetek is azt mutatják, hogy a hitelösszegből nem csak a UCB hajlandó adott esetben engedni. Mindezt azonban (beleértve a UCB-nél történteket is) szigorúan „egyedi” megállapodásnak minősítik a bankok. Több jelzés is érkezett a bloghoz arról, hogy ilyet el lehetett érni az AXA Banknál. Mostanában azonban már elzárkóznak ezektől a tárgyalásoktól. Újabban állítólag a Raiffeisennél hajlanak ezekre a tárgyalásokra, de egyelőre csak céges hitelnél értesültek ilyenről.

Forrás: azenpenzem.hu/Hír24

Forrás: http://www.hir24.hu/gazdasag/2012/12/03/a-felet-is-elengedik-a-devizahitelnek-a-menekulo-bankok/

 

 

Párizs: A görög adósságnak legalább a felét kellene elengedni

Párizs, 2011. október 13., csütörtök (MTI) – Az európai bankoknak fel kell készülniük arra, hogy a tervezettnél nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk Görögország és az euróövezet megmentéséhez – jelezte a francia pénzügyminisztérium csütörtökön, alig egy nappal az után, hogy az Európai Bizottság átfogó menetrendet tett közzé a szektor sürgős feltőkésítése érdekében.

Athén hitelezőinek “valószínűleg” a tervezettnél nagyobb adósságot kell elengedniük – ismerte el a párizsi tárca a G20-ak pénzügyminiszteri értekezlete előtt. Francia források azt is elárulták, hogy az európai vezetők már egy ideje dolgoznak a kérdésen.

A francia pénzügyminisztérium szerint “valószínűleg magasabb lesz” 21 százaléknál a leírás, amit a júliusi egyezség szerint a magánhitelezők görög kötvényeik esetében vállalhatnak önkéntes alapon. A tárgyalások jelenleg 50 százalékos leírás körül folynak – mondta névtelenül egy európai forrás, hozzátéve, hogy ez a szint a maximum, és lehet, hogy ennél valamivel alacsonyabb lesz a végső szám.

A kérdésről feltehetően a jövő vasárnap, október 23-án rendezendő állam- és kormányfői EU-találkozón döntenek az európai vezetők a válság elleni hatékonyabb küzdelem érdekében hozandó egész intézkedéscsomag részeként.

Elsőként egyébként Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport vezetője szólta el magát hétfőn az osztrák televízióban, amikor azt válaszolta egy kérdésre, hogy a sajtóértesülésekben szereplő 50-60 százalékos aránynál még nagyobb adósság-elengedést is mérlegelnek. Francia hírmagyarázók szerint ez arra utal, hogy az eurózóna tagországai “a rendezett államcsőd” kérdéséről is komolyan tárgyalnak.

MTI

Forrás: http://www.mon.hu/parizs-a-gorog-adossagnak-legalabb-a-felet-kellene-elengedni/1814383

 

Elengedi a tartozások felét az E.ON

Az E.ON elengedi azon védendő áram- és gázfogyasztói október 15-e előtt lejárt számlatartozásának felét, akik ebből november elseje és az év vége között mégis törlesztenek.

Az E.ON ugyanakkora összeget enged el az úgynevezett védendő áram- és gázfogyasztói lejárt tartozásaiból, mint amennyit ők befizetnek - közölte a német hátterű energiaszolgáltató csoport.

A Védendő Fogyasztók Program egyszeri akció, amely 2010. november 1-jétől 2010. december 31-éig tart, és az október 15-e előtt keletkezett határidőn túli áram- és gázszámla-tartozásokra vonatkozik.

Az időszak alatt az érintett ügyfelek többször is élhetnek a lehetőséggel, az akció valamennyi befizetésre vonatkozik. 

Az E.ON a közelmúltban indított „Bónusz Kedvezmény" akciója - melynek köszönhetően a vállalat pontosan fizető fogyasztói az országban a legalacsonyabb áramtarifákat élvezhetik - után ezúttal a szociálisan rászorulókat, illetve a fogyatékkal élőket szeretné segíteni.

 Az E.ON Védendő Fogyasztók Programban a 2010. október 15-ig - a jogszabályi feltételek alapján - védendő fogyasztóként nyilvántartásba vett ügyfelek vehetnek részt. A vállalat minden jogosultat levélben értesített.

A programban az akció kezdete (november 1.) előtt beérkezett befizetések nem vesznek részt, az akció az október 15-e előtt keletkezett határidőn túli tartozásokra vonatkozik.

Az E.ON által elengedett összeg a tartozás fele és maximum 150 ezer forint lehet, a befizethető legkisebb összeg 3 ezer forint.

Pál Norbert, az E.ON Energiaszolgáltató ügyvezető igazgatója elmondta: „A gazdasági nehézségek a legtöbb család életére kihatottak. Tudjuk, hogy védendő ügyfeleink közül sokak számára jelent problémát a mindennapi megélhetés, erőfeszítéseik ellenére is sokan halmoznak fel áram- vagy gázszámlatartozást. A felhalmozott tartozás rendezése pedig önerőből gyakran már nem lehetséges. Ezért határoztunk úgy, hogy egyszeri lehetőségként segítséget nyújtunk azon ügyfeleinknek, akiket úgynevezett védendő fogyasztóként tartunk nyilván."

 Forrás: http://nol.hu/gazdasag/elengedi_a_tartozasok_felet_az_e_on

 

 

 

Réz-Nagy Zoltán

„És engedd el adósságunkat…”

Légy Jézus adósa inkább!

„Majd ha lesz elég pénzed, megadod.” Idős barátom ezzel a kísérőszöveggel adott át egy borítékot. Pályakezdő voltam, a majdnem üres szolgálati lakás várt rám, az első hónapokban egy matracon aludtam, majd a testvérem adott néhány bútort, azokkal hevenyészve berendeztem. Egyedülálló voltam akkoriban, éhenkórász-voltom nyilván lerítt rólam. Idős barátom gesztusa azonban meglepett, hiszen nem kértem tőle semmit, nem is panaszkodtam, mégis adott, és bizony akkor tényleg jól jött a segítség. Azután egy év múlva, amikor meg akartam adni, nem fogadta el. Kérleltem és hivatkoztam arra, hogy kölcsönként adta és én el sem fogadtam volna, ha nem kölcsönként adja, de hajthatatlan volt.

Így az évek messzi távolából nézve úgy látom, hogy volt valami bibliai, sőt, megkockáztatom: jézusi a tettében, bár ezt akkor nem tudtam volna még magamnak sem megfogalmazni.

Nem szeretek tartozni, kölcsönkérni sem, és ha lehet, nem keveredem adósságba. Ezért érthető, hogy sokáig nem tartottam hitbeli szempontból fontos kérdésnek az adósságot és tartozást, míg meg nem tudtam, hogy a Miatyánk egyik mondata az adósság elengedéséről szól, és csak átvitt értelemben a bűnbocsánatról.

Ennek ismeretében a bűnbocsánat addig talajtalan vagy föld felett lebegő eszménye hús-vér valósággá vált, hiszen egy adósság elengedése sokkal konkrétabbnak tűnik, mint egy vétek megbocsátása. Csakhogy adósság-elengedés és megbocsátás nem két külön fogalomként kell hogy létezzen, mert a megbocsátás tulajdonképpen adósság-elengedés. Ezt még teológiai tanulmányaim elején rögzítettem magamban.

Eszmélésem következő lépcsőfoka az volt, amikor láttam, hogy az adósság elengedése a bibliai időkben vallási kötelesség volt:
„Minden hetedik esztendő végén el kell engedni az adósságot. Az adósság-elengedés módja pedig ez: egy hitelező se követelje felebarátjától, testvérétől azt a kölcsönt, amit embertársának kölcsönadott, mert adósság-elengedést hirdettek az ÚRért.” Ezt hívták eredetileg az Úr kegyelmes esztendejének. /5Móz 15,1-2


A következő pedig amikor azzal szembesültem, hogy Jézus azzal az ószövetségi, ézsaiási mondattal lépett először a nyilvánosság elé, hogy „Az Úr lelke van énrajtam, mert felkent engem az ÚR, hogy örömhírt hirdessek a szegényeknek… és hirdessem az ÚR kegyelmes esztendejét.” /Lk 4,16 -21/ Ugyanis az „Úr kegyelmes esztendeje” nem valamilyen túlspiritualizált szimbóluma volt az Isten felénk forduló szándékának, hanem az Ószövetségben kötelezően előírt – de Jézus idején már nem gyakorolt - elengedés évének a követelményére utalt.

Jézus idejében az emberek óriási adóterheket viseltek. A rómaiak a kliens-fejedelmek révén – mint amilyen Heródes Antipász is volt – beszedték a földadót és a fejadót. Ezen kívül rengeteg közvetett adó és vám létezett még.
Ezen kívül kivetettek még templomadókat, amelyek hasonlóan magasak voltak. A Tóra tizenkétféle adónemet írt elő, ehhez jöttek még a papság által igényelt különadók. Mivel a római adózás teljesítését katonai erő biztosította, a szegényebb rétegek csak a templomadó befizetését tudták elkerülni. Ez viszont megbélyegzéssel és elvileg a vallási életben való részvételből való eltiltással járt.
Jézus meghirdette az elengedés évét, és ezáltal azokhoz akart szólni, akik folyamatos lelkiismeret-furdalásukban már-már elhitték, hogy nincs számukra kiút, már-már elhitték, hogy még Isten előtt sincs esélyük. Mert Isten előtti tartozásuk – a be nem fizetett templomadó formájában – egyre csak nő, és úgy látták, hogy ezt soha nem tudják majd letörleszteni.
Jézus azt hirdette, hogy Isten elengedi nekik a tartozásukat: hogy a templomadó miatti tartozásuk el van törölve, mert Isten felhatalmazta, felkente Őt, hogy meghirdesse az elengedés évét.

Abban a történetben, melyet úgy ismerünk, hogy „A bűnös nő megkeni Jézus lábát” /Lk 7,36-50/, Jézus elmond egy adósokról szóló példázatot, mely arról szól, hogy akinek nagyobb adósságot engednek el, az jobban örül. Ezután összehasonlítva Simon házigazdaként elkövetett mulasztásait a „bűnös asszony” cselekedetével, arról beszél, hogy az elengedés, a megbocsátás azért lehet az asszony irányában nagyobb, mint Simon farizeus irányában mert: „sokat (vagy nagyon) szeretett." Ez a kifejezés vonatkozhat a Jézus iránti érzelmeire is, de arra is, hogy sokat szeretett.  Ám úgy is fordíthatnánk a kifejezést, hogy „elkezdett nagyon szeretni". Fel kell figyelnünk arra, hogy az asszony szeretetét úgy említi Jézus, mint az elengedés, vagyis a bocsánat eredményét és nem célját. A látszat az, hogy az asszonynak azért bocsáttattak meg bűnei, mert kimutatta Jézus iránt szeretetét, holott az ellenkezője az igaz. Azért szeret, mert bocsánatot nyert.

A postáról két hete kaptam egy levelet, hivatalos értesítést. A levelet elvileg minden rendszerben nyilvántartott személy megkapta: tárgya igazolás, és háromféle követelést tartalmazott: vevőkövetelést, kölcsönből eredőt és egyéb követelést. Az összegnél pedig ez a szám állt: 0. A levél arról értesített, hogy irányomban a követelés 0 Ft. Ezt jó volt olvasni, maga a levél számomra arra a rangra emelkedett, hogy bekerült a jó hírek, az evangéliumok – persze csak a mezítlábasok – csoportjába.

Az idei Múzeumok Éjszakáján – vagy inkább délutánján került sor a MODEM előtti téren Tóth Endre „Zéró Demó” című performance-ára. A csupa nullát tartalmazó transzparensek – persze a művész eredeti szándéka mellett vagy attól függetlenül – nagyon evangéliumi, nagyon jézusi üzenetet hordoztak számomra, ugyanis rögtön eszembe juttatták a pár nappal korábban kapott hivatalos levelet:

2012. június 16. napján az alábbi követelést tartja nyilván: 0

Azaz 0.000.000.000.000.000.000

Vagyis:
00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

 Forrás: http://www.parokia.hu/kozosseg/cikk/950/

 

Külföld :: 2013-01-28. 07:30

Leírták Mianmar adósságának felét

Leírták Mianmar külső államadósságának felét az ország kormányhitelezői - derül ki a helyi sajtóban hétfőn idézett hivatalos közleményből. A Párizsi Klubba tömörült kormányhitelezők a jelentés szerint pénteken állapodtak meg mintegy hatmilliárd dollárnyi adósság eltörléséről.
Sajtókommentárok szerint a megállapodás újabb jele annak, hogy a nemzetközi közösség bizalmat szavaz Thein Szein elnök reformok útjára lépett kormányának. Egyedül Japán 3 milliárd dollárnyi adósságot törölt el az egykori Burmának.
Megállapodás született arról is, hogy a megmaradt tartozást Najpjido 15 év alatt fizeti vissza.

 

 

HVG 1993/30 07.24. 16-17. Hét Nap hír
 

LENGYEL ADÓSSÁGELENGEDÉS?

A Lengyelországnak hitelező mintegy 300 kereskedelmi bank hajlandó a vele szemben fönnálló 12,1 milliárd dolláros adósságállomány 35 százalékának elengedésére. A Londoni Klubba tömörült bankok hétfőn kezdtek újabb tárgyalásokat a varsói kormánnyal, s a lengyel fél – hasonlóan a hitelező kormányokkal kötött megállapodáshoz – szeretné elérni, hogy a kereskedelmi bankok is elengedjék a tartozások felét. Ez egyben annak is feltétele, hogy a Párizsi Klubba tömörült kormányokkal 1991 áprilisában született megállapodás érvénybe lépjen. A bankok azonban nem hajlandóak „bemenni a kormányok utcájába”, s azzal érvelnek: Lengyelország éppúgy közepes jövedelmű országnak számít, mint Argentína, Brazília vagy Mexikó, ami e tekintetben azért fontos, mivel e latin-amerikai adósországoknak a lengyelekével megegyező ajánlatot tettek.

Forrás: http://archivum.hvg.hu/article/199330LENGYEL_ADOSSAGELENGEDES.aspx

 

Adósság-elengedést kérhetnek a becsődölt magánszemélyek

 

A magáncsőd jogi lehetőségét annak idején Dávid Ibolya igazságügy-miniszter vetette fel, ami akkor azonban lekerült a napirendről. Most azonban úgy tűnik, hogy a Draskovics Tibor vezette jelenlegi igazságügyi minisztérium leporolta a terveket, és már ősszel törvény születhet a témában. Így a reménytelenül eladósodott állampolgárok új esélyt kaphatnának életük rendbe tételére, és nem csúsznának félre az egyéni életutak. Mfor.hu háttér.

Hamarosan magánszemélyek is bejelenthetikHamarosan magánszemélyek is bejelenthetik (Mfor-montázs)

Magáncsőd bevezetésével segítenének az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált családokon. Ezzel indokolt esetben lehetőség nyílna közmű- és hiteltartozások átütemezésére.

Az elgondolások szerint az elismert tartozásainak teljesítésére, törlesztésére tartósan képtelen személy az erre kijelölt hatóságnál – például a közigazgatási hivatalnál – kezdeményezhetné az adósságrendezési eljárást. Az figyel a kérelmező előéletére is, például nem követett-e el gazdasági bűncselekményt korábban az adott személy.

Vagyonfelügyelő, adósságelengedés


Az eljárást kirendelt vagyonfelügyelő vezényelné le, az adósságrendezés folyamatában szerepelhetne például vagyontárgy-értékesítés. A program meghatározott ideig tartana, és el kell, hogy nyerje a hitelezők többségének támogatását.

Ha az adós határidőre végrehajtja az előírt lépéseket, bíróság határozhat a fennmaradó tartozás elengedéséről. A minisztériumi tervek szerint fontos lenne valamiféle nyilvánosság is, vagyis hogy az érdekeltek tudjanak az illető adós vagyonjogi helyzetéről.

A hitelezők számára az újítás mindenképpen kedvező lenne, hiszen ez esetben garantálni lehetne számukra, hogy pénzükhöz jutnak. A csődeljárást bejelentett adóson ugyanis számon lehet kérni a tartozást, be lehet rajta hajtani a követeléseket - kommentálta korábban a sajtóban a terveket Hidasi Gábor ügyvéd.

Ez azért különösen előremutató, mivel egyelőre a legtöbb hitelintézet számára lehetetlennek tűnik, hogy eredményesen hajtsa be kintlévőségeit. Aki ugyanis eladósodik, a lehető legkülönfélébb módszereket igyekszik találni arra, hogy kibújjon kötelezettsége teljesítése alól, illetve próbálja a lehető legtöbb értéktárgyát megmenekíteni. Amit csak lehet, átirat másra vagy megterheli korábban szabad ingatlanjait más kölcsönök által.

A lényeg sokak számára pusztán az, hogy kijátsszák a hitelezőt, s minden lehetséges módon szabaduljanak fizetési kötelezettségüktől - magyarázta az ügyvéd. A magáncsőd praktikus megoldás, s módot adhat olyan helyzetek megszüntetésére, amelyekben a hitelezők hiába várják pénzüket - legyenek azok bankok vagy más intézmények.

Életutak csúszhatnak félre
Szakmai körökben régóta létezik hasonló elképzelés, hiszen nemcsak a "köz" tud csődbe menni, hanem a privát is - mondta az mfor.hu-nak a fővárosi közgyűlés lakás- és szociális bizottságának elnöke. Ikvai-Szabó Imre kiemelte: ilyen esetben nem emberek, hanem háztartások mennek csődbe, méghozzá azért, mert a közös háztartásban élők folyó fizetési kiadása nem arányos bevételeikkel.

A magáncsőd kivétel nélkül mindenki számára előnyös lenne. A kisjövedelműek számára azért, mert ők alacsony támogatással stabilizálni tudják életüket. Az adófizetőknek pedig amiatt, mert hosszú távon kiszámíthatóbb költségekkel jár a csődbe jutottak sorsának rendezése, mint a hasonló helyzetűek folyamatos anyagi támogatása. Erre ugyanis óriási összegeket költenek az önkormányzatok.

Nem elhanyagolható az adósságkezelés e módjának társadalmi hatása sem: a tönk szélére jutottak ugyanis kirekesztődnek, s sok esetben egy életre mellékvágányra kerülnek.

Külföldi tapasztalatok

Az intézmény magyarországi bevezetése nem lenne előzmény nélküli a kontinensen. Angliában például bíróság dönti el, milyen feltételeket szab ki az illetőre, vagyis engedélyezi-e a hitel átütemezését, a törlesztőrészletek mérséklését, a futamidő meghosszabbítását, vagy - ha nagyon indokolt - a felfüggesztett fizetést. Ellenkező esetben csődgondnokot rendelnek ki, aki lefoglalja a csődbement minden vagyonát, amiből kiegyenlítik tartozását. Az illető a továbbiakban nem vehet fel banki kölcsönt, nem nyithat bankszámlát, és nem folytathat bizonyos tevékenységeket sem, így például nem lehet könyvelő, ügyvéd vagy vállalatvezető.

A német rendszerben minden úgy működik, mint a cégek esetében, vagyis a fizetésképtelen személyt vagyoni gondnokság alá helyezik, aki a továbbiakban nem rendelkezhet szabadon saját vagyona felett. Helyette egy vagyongondnok méri fel pénzügyi helyzetét és intézkedik a hitelezők kiegyenlítéséről.

A tervezet ellenzői viszont a svédországi példával érvelnek: ott a bevezetést követően robbanásszerűen megnőtt a csődöt jelentett magánszemélyek száma. Erre magyarázatot adhat, hogy 2007. január elsején megváltoztatták a csőd iránti kérelem szabályait, mivel a megelőző rendszerben az igénylések több mint felét elutasították a hivatalok. A könnyítésnek köszönhetően azonban megnőtt az igénylések száma is, ami további emelkedést vetít előre a csődök számát illetően.

 

2012. szeptember 18., kedd 13:45   MTI

Észak-Korea szinte teljes adósságát elengedi Oroszország

 
 

FT: Adósságelengedést kért Magyarországtól Észak-Korea

2010. 8. 19. 11:17|Gazdaság » Gazdaságpolitika
Államadóssága 90 százalékának elengedésére kérte Magyarországot Észak-Korea - jelentette a Financial Times című brit pénzügyi-politikai napilap csütörtökön, a magyar nemzetgazdasági tárca közlésére hivatkozva.
A beszámoló szerint a kérés még 2008 novemberében érkezett egy phenjani találkozón. Észak-Korea gazdasági nehézségeire hivatkozott - idézett a lap egy minisztériumi forrást.

A Financial Times emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Csehország is felfedte: Észak-Korea 95 százalékos adósságelengedést kért tőle. Mindez a phenjani rezsim súlyos pénzügyi helyzetét mutatja - tette hozzá a lap.

Észak-Korea Magyarországgal szembeni adóssága összesen 29,6 millió klíring rubelt tesz ki - megegyezés kérdése, hogy ezt milyen árfolyamon kell átváltani ma használatos devizára.

Forrás: http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/ft-adossagelengedest-kert-magyarorszagtol-eszak-korea-325154

 

Külföldiek vásárolhatják az olcsó magyar ingatlant

2013. 4. 26. 10:11|Utolsó módosítás: 2013. 4. 26. 10:13|Vállalatok » Ingatlan
Néhány napja a külföldiek ingatlanszerzését engedélyező hatóságok adatszolgáltatásából arra derült fény, hogy 2010-ben 998, 2011-ben pedig 1069 ingatlan tulajdonjogát szerezte meg 1019, illetve 1120 külföldi állampolgár.
 
A válság előtt, főleg 2004-2006 környékén jelentős számban vásároltak ingatlant nyugat-európaiak, köztük szép számban például az írek hazánkban – mondja Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. Egy jó befektetésnek tűnő VII. kerületi, 80 m2-es polgári lakás ára abban az időben 21,5 millió forint körül volt kapható és ki is lehetett adni cégnek, vagy irodának. A válságot követően azonban a többség próbálta kimenekíteni vagyonát, ám a 2009-es drasztikus áresés következtében legtöbbjük 15-20 százalékos veszteséggel tehette mindezt. A fenti mintalakás ekkor 18,5 millió forintot ért csak és külföldi vevők hiányában magyar vásárlók kezébe került. A két ár közötti különbség az országban maradt, vagyis mondhatjuk, hogy hazánk profitált a külföldi vásárlókból (legalábbis reálértéken).

2009-től napjainkig már mérsékeltebb áresés volt megfigyelhető, így a VII. kerületi lakásunk valahol 18 millió forint környékén lehet – számol a Duna House elemzője. Ezen a - befektetési szempontból kedvező - árszinten jelent meg egy újabb külföldi vásárlói hullám. Mint ahogy a közigazgatási tárca által publikált dokumentumból is kiderült, 2012-ben a legnagyobb számban (445-en) orosz állampolgárok szereztek magyarországi ingatlant, őket követik a kínai (150) és az ukrán (128) állampolgárok.

Ezek az adatok valóban emelkedést mutatnak az előző évhez képest, ám ez nem azt jelenti, hogy ezzel együtt nőtt volna a külföldiek által tulajdonolt ingatlanok száma. Ha ezt vesszük alapul, akkor szinte bizonyos, hogy a válságot követően a tulajdonlási szám drasztikusan csökkent, és bár az ingatlanszerzés lassú növekedést mutat, a külföldiek ingatlantulajdona messze nem éri el a válság előtti szinteket – vélik a Duna House szakértői.

Szerző: Világgazdaság Online
 
2010-12-22 14:06:00

Jézus rendezi a hitgyülisek tartozásait?

Törlesztés helyett imádkoznak

A ceglédi Hit Gyülekezetének honlapján olvasható hozzászólások szerint a gyülekezet tagjai speciális szolgáltatásban részesülnek. Adósságeltörlő kenet a neve, és erősebb, mint az adóhivatal.

Egy vasárnap a pásztor az adósságeltörlő-kenetről prédikált. Éreztem, hogy erre van szükségünk. A tanítás végén egyenként imádkozott azokért, akik kérték az adósságrendezésnek ezt a módját – kezdi egy hozzászóló tanúságtételét a ceglédi Hit Gyülekezetének honlapján, az Adósságeltörlés címen futó fórumon. Mint kiderül: sok esetben a gyülekezeti lelkipásztor imája után az adósság úgy eltűnik, mintha sosem lett volna.


Isten fizesse meg

Úgy látszik, a hozzászólók nem kifejezetten szoktak adósságot törleszteni, ugyanis vagy
valamelyik telefonszolgáltatónál, vagy az adóhatóságnál volt felgyülemlett hátralékuk, mikor „a rendezésnek ezt a módját” választották. „Egy nap valahogyan a pénzügyi dolgokról beszélgettünk, ekkor derült ki, hogy ebben az évben valójában még nem fizettünk járulékokat, és az adóelőleget is jó ideje nem utaljuk át, mivel valamiből élni kell. Ekkor csupán az APEH felé nagyjából milliós tartozásunk volt.” – írja egyikük. Beszámolójuk szerint többnyire az ima utáni napokban hivatalos értesítést kapnak, hogy az adósságuk törlésre került.

Felhívtuk a gyülekezet ügyeletesét, aki érdeklődésünkre közölte: mindenkinek működik az adósságeltörléssel kapcsolatos kenet, aki igénybe veszi hit által, a Bibliában leírtak szerint. Kíváncsiak lettünk volna, hol buzdít a Szentírás arra, hogy törlesztés helyett imádkozzunk, mire a gyülekezet illetékese a súnémi asszony  történetére utalt. Arra a kérdésre, hogy hitetlenek, vagy más vallásúak adósságának eltörléséért imádkoznának-e, azt felelte: természetesen a gyülekezet feladata közbenjáróként mindenkor imádkozni a kívülállókért. Felvetésünkre, hogy nem imádkoznának-e Magyarország adósságállományának eltörléséért is, azt felelte, részletesebb információkkal pillanatnyilag nem szolgálhat, és reményét fejezte ki, hogy erről most nem készül újságcikk. Efelől nem tudtuk megnyugtatni, de megígértük, hogy a nevét nem közöljük.

 

Az APEH hirtelen méltányossá válik

 A magát Magyarország negyedik legnagyobb egyházának nevező közösség ceglédi szájtjának „adósságeltörlés” rovatában kiderül: egy gyülekezeti tag rövid időn belül két határozatot is kapott az APEH-től, amelyben közölték, hogy nem rendezett tartozását törölték, öszesen 92 ezer forint értékben. Egy másik bizonyságtevő elmondja: 54 ezer forintot nem fizetett be az egyik telefontársaságnak, csak imádkozott az adósságeltörlő kenetért, s kisártatva jött az értesítés, hogy 50 ezer forintot elengedett a cég. (Arra nincs utalás, hogy miért nem az egészet.) A hozzászóló így fejezi be: „Van egy kisebb összegű hitelünk, amit még három évig kell törlesztenünk, de most már van hitünk erre is, hogy még idő előtt meg tudunk szabadulni ennek a terhétől, az adósság eltörlő kenet által!”

Úgy tűnik, a kenet azoknál is működik, akik az igehirdetésénél és imákozásnál nincsenek jelen, ugyanis az egy hölgy a honlapon  beszámol róla: nem is hallotta a prédikációt, csak a gyülekezeti tagok meséltek róla, és a követlező héten az APEH elengedte 120 ezer forintos tartozását. Az ügyben keressük az adóhivatalt is; egyelőre nem találtunk a hatóság szolgáltatásai közt olyat, hogy rendezés nélküli adósságokat törölnének el, és ezekről küldenének értesítést. Természetesen Istennek semmi sem lehetetlen.

 


A Királyok 2. könyvében a súnémi asszony története szerint Elizeus próféta megsegített egy két fiát egyedül nevelő özvegyasszonyt (kollégája feleségét), akinek gyermekeit a hitelező el akarta vinni rabszolgának. A próféta arra kérte az asszonyt: szerezzen egy csomó edényt és töltse meg olajjal. A hölgynek nem volt olaja, töltögetés közben viszont lett (csoda). Az olajat később el tudta adni, így kifizette az adósságát.


 

– mi –

Forrás: http://www.mindennapi.hu/cikk/mindennapi-gazdasag/torlesztes-helyett-imadkoznak/2010-12-22/881

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország görögország pénz adósság devizahitel

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr535247796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása