Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kapitalizmus 40/06. rész – Medve piac

2011.11.04. 11:09 12nyil

A medve piac a bika piac ellentéte. Mivel a bikapiac növekedést jelent, így a medve piac csak csökkenést jelenthet.

 

 

Medve piac: Az értékpapírok árának általános csökkenése. Angol jelentése: Bear market.

Medve piac (Bear market): Az árfolyamok általános csökkenésének időszaka.

Medve piac (Bear market) - Általánosan csökkenő árak tartós időszaka.

 

Medve piac, az árak egész piacra kiterjedő nagymértékű csökkenése.

A csökkenő piacnak(medve piac) három jellegzetes része van: Első a hirtelen esés, ezt követi az aránylag gyors korrekció, majd jön egy hosszan tartó csökkenő irányzat.

Olyan piaci hangulat, amikor az árfolyamok tartós csökkenése figyelhető meg. (Egyre gyakoribb a magyarosított megjelenése, vagyis a "Medve piac")

 

A bikapiacok jellemzően hosszabb ideig tartanak, mint a medve piacok, mert az árfolyamok általában lassabban emelkednek, mint esnek.

A nagy medve piac után pihenőt tartanak a medvék, amit megpróbálnak kihasználni a bikák.

 

 

 

 

Forrás: http://www.mimi.hu/tozsde/medve_piac.html

 

Kiegészítés/magyarázat: korrekció = a piac olyan mozgása, amikor nem egyből egy mélypontot ér el egy bika (vagy egy legmagasabb pontot egy medve), hanem először egy kicsit túllendül, de aztán „észbe kap”. Másképp fogalmazva: a bika vagy medve utolsó mozdulata már nem felel az állat erejének.

 

 

 

 

A medvepiacok elvégeznek szükséges szolgáltatásokat is, mint például az értékek kiegyenlítése és a tőzsde megtisztítása a gyenge részvényektől.

A trendek legkézzelfoghatóbb definíciója, hogy a bikapiacon az árfolyamok mindig magasabb csúcsokat érnek el, és csak magasabbra esnek vissza, egy medvepiacon pedig mindig újabb mélypontokra esnek, és csak egyre lejjebbi szintekre pattannak vissza.

Medvepiacokon, azaz hosszabb eső trendben alkalmazható stratégia, melynek lényege, hogy a gyors és nagy, de átmeneti emelkedéseket használja fel eladási pozíciók nyitására.

A medve és bika nap nap utáni harcát figyelve, és látva, hogy most a medve az úr - kezdő tőzsdézőknek figyelemreméltó tanács lehet, hogy talán vonuljanak hátrébb, ne ebben a valóban embert próbáló időszakban igyekezzenek megtöbbszörözni pénzüket.

A medvepiac pontosan a bikapiac ellentétje: a gazdaság állapota rossz, recesszió van és a részvények árfolyama esik. A medvepiacon nehezebb részvényeket választani. Ilyenkor, amikor az árak esnek, shortolással (eladással) lehet a legtöbb pénzt keresni.

A medve fogságába került Amerika, Európának ma sem megy, Ázsiát is elérte az eladási hullám.

Medve. Azt a szituációt nevezzük így, amikor a piacon negatív szentiment alakul ki, és a részvények 80 %-a huzamosabb ideig esik. Jó példa erre az 1973-74-es és az 1981-82-es évek.

Lebonyolítója - a besszjátékos, angolszász tőzsdei szlogenben a medve (bear) - árfolyamesésre spekulál, ezért értékpapírt vagy származékos terméket ad el későbbi szállításra, abban a reményben, hogy addig az adott papírt olcsóbban be tudja szerezni.

A tőzsde leglikvidebb részvényeinek (blue chipek) árfolyamában általánosan bekövetkező, folyamatos - hetekig, hónapokig tartó - csökkenése. Másik ismert elnevezése: bear (medve) időszak.

A bessz tehát az első ránézésre kellemetlen állapota a papírnak, amikor az árfolyama nagyjából csökken, magyarul eső trendje van. A bikához hasonlóan erre is van egy hasonló alternatív kifejezés, ez pedig a medve, vagy angolul bear.

Forrás: http://www.mimi.hu/tozsde/medve.html

 

Kiegészítés/magyarázat: tőzsde megtisztítása a részvényektől = ez itt kapitalizmus, kérem!

Nem fogja felkarolni senki sem azt a vállalatot, amelyik nem képes az életben maradásra.

Annak részvényei elértéktelenednek, olyanná válnak, mint azok a régi papírpénzek, amelyeknek már nincs kereskedelmi értéke.

 

 

 

 

„Sarlós András 1956-ban emigrált Kanadába. Nem mindennapi pályafutását 350 dollárral a zsebében kezdte, 1974-től befektetési tanácsadóként, pénzügyi managerként dolgozott, 1996-ban pedig már több mint 6 milliárd USD értékű portfoliót kezelt. […]

 

Andrew Sarlós egyike volt azon keveseknek, akik évtizedes tapasztalataik alapján képesek voltak józanul gondolkodni és hittek a piac ciklikusságában. Íróasztalán egy rézszobor állt, amely a két tőzsdei vadállat tusáját ábrázolta, amint a bika éppen a földbe döngöli a medvét. […]

 

Napjaink részvénypiaci szereplői egy olyan korosztályból kerültek ki, akik még nem éltek át igazán nagy besszt, ezért feltétel nélkül hisznek a bika mindenhatóságában. Az alapkezelők többsége a 90-es években került pozícióba és egyre-másra emelkedő árakkal találta magát szembe. […]

 

A bika piacon nincs más dolgod, mint ülni a részvényen és várni. A medve piac azonban roppant tanulságos dolog és határtalan lehetőségeket tár fel a bukásra. Mivel a befektetési elméletek alapvetően optimisták, a szakirodalom nem szolgál túlélési stratégiákkal. […]

 

Az ingatlanpiacon 60 éves emelkedést 10 éves bessz követte.

A nyugdíjhoz közelebb álló befektetőknek viszont a közelgő bessz miatt a részvénybefektetések hányadának csökkentését ajánlja. Warren Buffet szavaival élve az első szabály: ne veszítsd el a tőkédet, míg a második: ne feledkezz meg az első szabályról.

Forrás: http://www.investlife.hu/index.php?:=hu109-A_piac_alakul%E1sa

 

Kiegészítés/magyarázat: 60 éves emelkedés = bika piac, 10 éves bessz = medve piac.

 

 

 

A legrövidebb medvepiacot 1990 júliusa és októbere között regisztrálták, az akkor 20 százalékos veszteséget hozott csak az S&P 500-as indexben, s ha hivatalosan medvepiaci is volt, inkább csak a következő évtizedes felfelé menet előtti korrekciónak tekinthető.

Mélységét tekintve egyértelműen a 2007-2009-es időszak volt a legsúlyosabb, amikor is a mélyponton az S&P 500-as index értékének 57 százalékát veszítette el korábbi csúcsához képest. Ehhez fogható mindössze kettő volt, 1950 óta, az 1973-74-ös illetve a 200-2002-es időszak, mindkettő 48 százalékos veszteséget hozott a vezető mutatóban.

Sok türelem szükségeltetik

Mint a számokból látszik, a medvepiacok pikantériája, hogy mire hivatalosan is beköszöntenek, az esetek többségében az áresés döntő része  már megtörtént a piacon. Így azt lehet gondolni, hogy ekkor már késő eladni a részvényeket. Ugyanakkor egy másik adat szerint, aki amellett dönt, hogy nem értékesíti veszteséggel részvényeit, hanem kiüli a rossz időszakot, igencsak nagy türelemmel kell, hogy rendelkezzen.

Az e mellett döntő befektetőknek 1950 óta átlagosan 27 hónapot kellett várniuk, amíg ismét nullában ki tudtak szállni befektetésükből. A statisztikát az amerikai Fund Evaluation Group adatai szerint a legutóbbi ciklus húzza felfelé, ekkor a 2002-es mélypontot követően még 80 hónapot kellett várnia a türelmes befektetőnek a veszteség nélküli eladáshoz.

Forrás: http://www.bankweb.hu/cikk.php?id=4233

 

 

 

 

Egy nagyon érdekes és egyben aggasztó esemény történt tegnap az amerikai piacokon.

Az S&P 500 index tegnap, azaz 2011. október 3.-án pontosan ott zárt, ahol 2008. október 3.-án tette. […]

A Citi technikai elemzői a következő címmel küldték szét az alábbi grafikont: Azoknak, akik azt hiszik, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát.

Forrás: http://tozsdeakademia.com/reszveny-strategia/azoknak-akik-azt-hiszik-hogy-toertenelem-nem-ismetli-meg-oenmagat

 

 

 

 

Morgan Stanley: „Ne dőlj be az eseményeknek”, ez csak egy medve piaci rally

2011, október 18 - 17:05

A hónap eleje óta elég komoly részvénypiaci rallynak lehetünk szemtanúi, amelyet leginkább a vártnál jobb amerikai adatok, és az Európával kapcsolatban valamelyest optimistára változott hangulat hajtanak.

De a Morgan Stanley elemzője, Greg Peters arra figyelmeztetett, hogy ez valószínűleg csak egy medve piaci korrekció:

„Ne higgyetek a jelenlegi őrületnek, legyetek óvatosak. A medve piacokon mindig vannak medve piaci rallyk. Például a 2000-2002 közötti éles Nasdaq korrekció (a dotcom buborék kidurranását követően) során tizenegy 10%-osnál nagyobb rally is volt, és ebből három 30% feletti emelkedést hozott. Ez azt jelzi, hogy jogos stratégiailag medvének maradni, de az ideiglenes erősödéseknek van helyük az emelkedésre.”

Sajnos a Morgan Stanley elemzőjének igaza van, és még nagyon távol állunk a jelenlegi problémák megoldásától, ezért sajnos jobb, ha továbbra is medve beállítottságúak maradunk közép-, illetve rövidtávon.

Ahhoz, hogy a jelenlegi beállítottságunk alapvetően megváltozzon, és bikákká váljunk, a véleményünk szerint a következő 5 dolognak kellene megtörténnie:

·                 A banki nyereségek és eredmények javulása

·                 A Wall Street, és egyéb tőzsdék kereskedési volumenének növekedése

·                 Valamiféle megoldás a szuverén adósság problémát illetően.

·                 Az ingatlan piac elérné az alját

·                 Remény a foglalkoztatási illetve munkanélküliségi adatok javulására

Forrás: http://tozsdeakademia.com/piaci-hirek/morgan-stanley-ne-dolj-be-az-esemenyeknek-ez-csak-egy-medve-piaci-rally

 

Kiegészítés/magyarázat: rally = az autóverseny során a nagy sebességtől jobb-balra mozog az autó hátulja, de nem ez számít, hanem hogy merre halad az autó.

 

 

 

 

Vörös posztót lenget Európa - Vége a másfél éves medveterrornak?

 

2009.07.20., 18:50 2009.07.20., 19:29 3494 0

Másfél év tehetetlen küzdelem után egy hónapja a 200 napos mozgóátlag fölé küzdötték magukat Európa meghatározó tőzsdéinek indexei, most pedig ez a legnagyobb figyelemmel követett technikai indikátor 17 hónapos csökkenés után irányváltásra készül. Ha ez bekövetkezik jóval nagyobb a valószínűsége a további emelkedésnek, mint az esésnek, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy akár nagyobb összeomlások ne következhetnének - hívják fel a figyelmet az Ecoline.hu által megkérdezett elemzők.

A tőzsdék a március eleji mélypontjukról világszerte meredek emelkedést mutattak be, a fejlett piacokon megközelítőleg 30 százalékkal, míg a feltörekvő börzéken ennek két, háromszorosával emelkedtek a részvényindexek. Elemzők, alapkezelők és a tőzsdei társadalom többsége ezt a medvepiaci ralinak indult felértékelődést csupán átmeneti fellélegzésnek gondolta, egyre több olyan pozitív változás van azonban a piacon, ami akár már egy új bikapiac éledezésére utalhat.

Hogyan indul egy bikapiac?

Egy bikapiac rendszerint a következőképpen alakul ki: a vizsgált részvényindex meredeken zuhan, majd az esést egy gyors rali szakítja meg. Ez a rali a még lefelé tartó 200 napos mozgóátlag fölé lendíti az indexet, ahol ezt követően hetekig vagy épp hónapokig tartó oldalazás, vagy újabb lassú esés következik. 

Ezt követően a hosszú távú trendek irányát jelző, föntebb említett indikátor iránya megváltozik, és az eddigi tendenciózus esést követően előbb ellaposodik, majd emelkedésbe vált. Ha ez is megvolt, akkor pedig a részvényindex a mozgóátlag fölött egyre magasabb mélypontokat és csúcspontokat alakít ki. Látszik, hogy egy hosszú, évekig tartó eső trend nem pár nap alatt fordul meg, ez a változás egy hosszú és fáradságos folyamat eredménye.

Klikk a képre!Forrás: Ecoline gyűjtés

 

Nos, ezek a változások a világ szinte valamennyi tőzsdeindexén elkezdődtek az elmúlt hetekben/hónapokban, így a BUX esetében is. A 2007 júliusa óta zuhanó indexek az elmúlt négy hónapban a hosszú távú trendet jelző mozgóátlag fölé emelkedtek, majd egy másfél hónapos oldalazás/csorgás következett. 

Ezzel egy időben a 200 napos mozgóátlag elkezdett laposodni, és néhány héten belül, ha nem jön meredek zuhanás, akkor az irány megfordulhat, és a fontos indikátor emelkedő pályára állhat.

Kapaszkodó egy bizonytalan világban

Bár a tőzsdén semmi biztosat nem lehet kijelenteni, ha a történelmi példákat vesszük alapul, akkor az elmúlt két évben most van a legnagyobb esélye annak, hogy a következő hónapokban – esetleg években – az emelkedésé legyen a főszerep a világ tőzsdéin. Ezzel együtt felelőtlenség lenne kijelenteni, hogy a gazdasági válságot előidéző problémák megoldódtak volna, sőt elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi válságkezelés akár éveken belül egy újabb összeomláshoz vezethet a világgazdaságban.

Nagyon erős pozitív jelzés lenne, ha emelkedésnek indulna a 200 napos

A technikai elemzés mindig valószínűségeket jelez, ez természetesen igaz a mozgóátlagokra, jelen esetben a 200 napos mozgóátlagra is – hangsúlyozza Rácz Balázs, az Erste technikai elemzője. A szakember rámutat, hogy a 200 napos mozgóátlag a tőzsde hosszú távú irányát mutatja, azaz általában igaz, hogy ha az átlag emelkedik, akkor valószínű a tőzsde erősödése hosszú távon (itt 6 hónaptól akár több évig terjedő időszakról van szó).

Jelen esetben ha a mozgóátlagok az eddigi tendenciózus esésből emelkedésbe váltanak, az egy erős pozitív jelzés lenne a tőzsdék számára – tette hozzá. Összességében a jelenlegi helyzetben a szakember szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy év múlva a jelenlegi szintek fölött lesznek a főbb részvényindexek, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy rövid távon egy-egy élesebb visszaesés mindig benne van a pakliban.

További emelkedés jöhet,

Jó eséllyel életünk legsúlyosabb medvepiacát éljük, melyben egy 17 hónapos esés után most az elmúlt 3-4 hónapban emelkedtek a részvényárak – kezdte piaci összefoglalóját Káplár Norbert, a Raiffeisen részvény üzletkötője. Ahhoz, hogy teljes bizonyossággal ki lehessen hirdetni a medvepiac végét arra lenne szükség, hogy további hónapok teljenek el esés nélkül.

A szakember szerint a következő 3-6 hónapban tovább emelkedhetnek majd a részvényindexek, melynek során a tengerentúli S&P 500 a jelenlegi 900-ról 1000 pontig, míg a BUX a mostani 15 500 pont körüli szintről 18 500-ig mehet föl. Ezt követően azonban nem lenne meglepő, ha ismét zuhanásnak indulnának a részvényindexek – tette hozzá vészjóslóan a Raiffeisen szakembere.

Most akkor medve, vagy bika?

Összegzésként kijelenthető, hogy a tőzsde bizonytalan világában a 200 napos mozgóátlag az egyik legnagyobb figyelemmel követett technikai indikátor. Amikor egy árfolyam a mozgóátlag fölé emelkedik az fontos jelzés szokott lenni, mint ahogyan az is, ha egy hosszú, két évig tartó tendenciózus esés után a 200 napos iránya megfordul.

Azt, hogy a következő egy évben a BUX emelkedni fog, természetesen felelőtlenség lenne kimondani. Az azonban a történelmi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy amikor a 200 napos mozgóátlag fölött jár egy index, és az átlag emelkedésbe vált, akkor a következő hónapokban nagyobb a valószínűsége a további erősödésnek.

Ecoline

Forrás: http://ecoline.hu/ecoline/2009/7/20/20090717_medve_200_napos

 

 

 

 

Tíz százalék csökkenés még csak korrekció, húsz százalék azonban már a medvepiac kezdete a tőzsdei fogalmak szerint, az elmúlt hetek áresése tehát még nem feltétlenül jelenti a definíció szerint a medve visszatérését a piacokra.

A Dow Jones Industrial Average és a Dow Jones Transportation Average index több hónapos mélypontot ütött a tegnapi kereskedésben, mindkét mutató átlaga átvitte az első fontosabb támasz szintjét a lejtmenetben, s letörte március óta tartó hosszú távú emelkedő trendjét is.

Mindenesetre mindkét index egyelőre az elsődleges trend irányultságát jelző 200 napos mozgóátlag felett tartózkodik, tehát a konzervatívabb és a hosszabb távú befektetéseket kereső befektetők számára még nincs minden veszve. Azonban ha a két index értéke tovább morzsolódik lefelé, az ipari átlag a 9700-9800-as zónáig süllyedne, a szállítási index pedig a 3500-3600-as zónáig esne, akkor a hosszú távú befektetőknek el kell gondolkodniuk long pozícióik zárásan, ugyanis egyértelmű jelzés lenne arra, hogy a tavaly márciusban barlangjába vonult medve teljes erejéből visszatért a piacokra, s ekkor már az új hosszú távú mélypontok beállítása sem tűnne irracionális feltételezésnek.

A szélesebb körben követett S&P 500-as indexről nincs semmi jó, amit a bikák szemszögéből említeni lehetne. A mutató minden elképzelhető trendvonalat lefelé tört át, grafikonáján gyakorlatilag március óta egy hatalmas emelkedő ék rajzolódik ki, amely a szakirodalom szerint egy akár több hónapig tartó medvepiaci rally alakzata is lehet. Erős támasszintnek az 1035, majd az 1010 pont körüli zóna tűnik a mutatóban, igaz, erősen még az 1070-es szint törése sem történt meg. Az 1010-1020 pontos sávban húzódik egyébként a 200 napos mozgóátlag is.
Forrás:
http://www.bankweb.hu/cikk.php?id=2315

 

 

Nos, azt gondolom, hogy sikerült képet kapni a két leggyakoribb piaci folyamatról, melyet bika illetve medve szleng szavakkal illetnek.

Nem biztos, hogy mindenkinek való a tőzsde, de a tőzsde is egy olyan piac, ahol megtanulhatóak a kereskedési szabályok.

Általában aki tőzsdézni akar, tőzsdézik, az legtöbbször a részvények vétele és eladása közötti különbségből „csinál pénzt”.

 

 

 

Bika esetében meg kell venni egy részvényt olcsóbban, és el kell adni drágábban.

Erről szól sok-sok tanfolyam, hogy melyik részvény ára emelkedik jobban, melyik kevésbé.

Egy tartós bikapiac esetében itt szinte mindenki nyer, még akkor is, ha nem a legjobb részvényeket veszi meg.

 

 

 

Medve esetén kölcsön kell kérni, de nem pénzt, hanem részvényt.

Tegyük fel, hogy a Kerek Erdő Vállalat (továbbiakban KEV) nem igazán jól gazdálkodik. A részvényeinek az ára csökken a piacon (a tőzsdén). Miért? Mert a tőzsde alapjában véve a bizalmon (a vállalat sikerébe vetett hiten) alapul.

Ha a vezetők rossz döntéseket hoznak, akkor vagy csökken a profit és kevesebb osztalékot tudnak fizetni a részvények iránt, vagy a vállalatra néző kedvezőtlen hírek lát napvilágot, akkor már nem akarják annyira az emberek azt a részvényt – elkezdik eladni. Mivel a kereslet nem nő a részvény iránt, viszont több eladatlan lesz belőle a piacon, így a részvények ára csökkenésbe kezd.

Ez egy kedvező hírekig tart, ami megnyugtatja a befektetőket, és a vállalat részvényei elkezdenek újra keresettekké válni, így elkezd nőni a részvények ára.

 

Nos, ha valaki kölcsönkért mondjuk 1000 db (1k) KEV részvényt, akkor neki a későbbiek során ezt meg kell majd adni, méghozzá ugyanabban a formában. Tehát ha törik, ha szakad, neki egyszer meg kell adnia 1000 db KEV részvényt.

Azaz valaki mondjuk 8000 Ft értéken kért kölcsön 1k KEV részvényt, akkor ő 8 millió Ft-ot fektetett be.

Medve piac esetén csökken a részvény kereskedési ára.

Most már 5000Ft 1 db KEV részvény ára. Ha 1k van belőle, akkor annak értéke bizony 5 millió Ft.

És most jön a trükk!

Ugyanis nem 8 millió Ft-ot kell visszafizetni, hanem 1k KEV részvényt! Amit miért ne tudna visszaadni, a kérdés csak az, hogy mennyiért veszik vissza?

Amit ha visszaad a befektető, akkor ő nem a 8 milliót érő csomagot törleszti, hanem az 5 milliósat kell visszaadnia.

Ha a saját részvényei lettek volna, akkor 3 millió vesztesége lenne, de hát ő azt a csomagot nem vette meg, csak kölcsönkérte!

 

 

 

Ez a két fő folyamat a tőzsdéken.

De van még 2 folyamat, melyekre majd jövő héten kerül sor.

 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: történelem bölcsesség kapitalizmus tőzsde befektető

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr783352885

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Occupy Wall Street: jelenleg a világ legfontosabb eseménye 2011.11.05. 13:42:01

Naomi Klein, író, publicista, antiglobalista aktivista október 6-ai beszéde a Wall Streeten....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása