Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapitalizmus 40/05. rész – Bika piac

2011.11.02. 13:31 12nyil

„Bika piac: Az árfolyamok általános emelkedésének időszaka. […]

Bika piac - Olyan befektető, aki áremelkedésre spekulál, ezért vételi pozíciókat vesz fel.”

Forrás: http://www.mimi.hu/tozsde/piac.html

 

Magyarázat/kiegészítés: a bikapiacra szoktak általában befektetni.

Nem a bikapiac a befektető, hanem a befektető az, aki a bikapiac szabályszerűségeit használja ki, és annak megfelelően fekteti be a pénzét a tőzsdén.

 

 

Globális rally a piacokon, a bikák újra előbújtak

2011, szeptember 27 - 13:42

Az európai piacok ismét emelkednek, a bank részvények erősödnek, ahogy mindenki arra számít, hogy az európai mentőcsomag hamarosan tető alá kerül.

 

Az ázsiai piacok is jól indították a napot, a Hang Seng több mint 4%-os pluszban zárt.

A DAX jelenleg 4.10%-kal, a CAC pedig 3.98%-kal áll magasabban a nyitás óta. A nagy európai bankok 7-10%-os pluszban járnak. Az OTP is szárnyal, a jelenlegi 12.9%-os erősödésével közel jár a kiakadáshoz.

Az arany, olaj, és ezüst is szépen emelkedik. Az arany 1670$ környékén, az ezüst 33$ felett, az olaj pedig 82.50$-on jár.

Az amerikai határidős piac is szépen araszol felfelé, így a Wall Streeten is nagy rallyra számíthatunk az este folyamán.

Forrás: http://tozsdeakademia.com/piaci-hirek/globalis-rally-piacokon-bikak-ujra-elobujtak

 

 

 

 

„A bika piac pesszimizmusban születik, szkepticizmusban nő fel, optimizmusban válik ivaréretté és az eufóriába döglik bele.

[…]

Andy Sarlós szerint a tőzsdei árfolyamok töretlen emelkedése a 90-es években elsősorban egy demográfiai hullám számlájára írható, amit az USA-ban baby boom generációnak hívnak.

[…]

"A bull piacot soha ne keverd össze az agyakkal" tartja egy Wall Street-i mondás.”

Forrás: http://www.investlife.hu/index.php?:=hu109-A_piac_alakul%E1sa

 

Magyarázat/kiegészítés: bull piac = bika piac, agy = emberi gondolkodásmód, tervezés. A túlságosan szárnyaló bikapiac már nem a klasszikus bikapiac, hanem egy új jelenség, amit nem mindig választanak szét a szakirodalomban. De majd mi megtesszük ezt a későbbiekben.

 

 

 

 

„A 2000-es internetbuborék és 9.11. után 2002 végére talált magára a világ, benne Amerika és a pénzügyi piacok. Azóta különösebb probléma nélkül lehetett befektetni. Amikor ugyanis a vállalatok egyre magasabb nyereségekre tesznek szert, olyankor emelkednek részvényárfolyamaik, és ha ez éveken keresztül így van, akkor mindenkiből lehet jó befektető, hisz képes az inflációt meghaladó hozamok produkálására. Vagyis ilyenkor bika piac van. A bika 2-3 évente szokta kilehelni lelkét, néha négy évig is húzza. De addigra általában elfárad, és fél-egy évre átadja helyét a jellemzően téli álmot alvó medvének, vagyis eljön a korrekció és esnek az árfolyamok.

A nagy lufik kipukkannak, egy-két vállalatvezető megbukik, esetleg börtönbe kerül, néhány túlzott kockázatot vállaló befektető, befektetési alap nagyot bukik, egy-két évre alacsonyabbak lesznek az alapkezelők bónuszai, de mesés nyereségeket érnek el, akik előre látják a válságot és a megfelelő időben kezdenek el esésre játszani („shortolni”).”

Forrás: http://www.polgariszemle.hu/app/interface.php?view=v_article&ID=229

 

 

 

 

„2003 és 2007 között, illetve 2009. március óta az árfolyamok viszont emelkedtek (természetesen itt is voltak mínuszos napok, hetek, akár hónapok is), vagyis egy felfelé irányuló trendet (uptrend) láthattunk. A hosszan, akár évekig tartó felfelé irányuló trendeket, bikapiacnak (bull market) vagy más néven hossznak nevezzük. A bikapiacok jellemzően hosszabb ideig tartanak, mint a medve piacok, mert az árfolyamok általában lassabban emelkednek, mint esnek.”

Forrás: http://abszoluthozam.hu/lexikon/tozsdei_trendek.html

 

Magyarázat/kiegészítés: hossz – nem magyarul van, hanem angolul, de a kiejtés szerint írják. Az igazi szakkifejezés a hossz, a bika inkább hétköznapi kifejezés, bár gyakrabban elterjedt.

 

 

 

 

Boldog születésnapot, kedves bikapiac (2011. március 11. 14 óra 55 perc)

 

Hangos volt a média a napokban, ünnepelte mindenki a bikapiac második évét. De mit is jelent ez számunka? - teszi fel a kérdést az ElliottWave szerzője. A választ is megadja: mindenki fent van már a vonaton és ünnepli a "buy-and-hold" partyt.

A napi sajtóban ez olvasható most:

ABC News: "Két évvel a piac mélypontját követően újra táncol a bika... újabb kockázatokat keres és reméli, hogy a rali folytatódik. Eddig még nem volt biztonságos beszállni. Most már azonban túl vagyunk a nehezén."

USA Today: "Ugyan már élete delén jár a bikapiac, de optimizmusra okot adó jelek azt sugallják, hogy van erő a folytatáshoz... Olyan mintha újraélné fiatalságát a gazdaság és a részvénypiac."

Már csak egy aggasztó tény árnyalja a kommenteket. A szakértők többsége, akik most gyertyát gyújtanak, a 2009-es mélyponton menekülésért kiáltottak. Ahelyett, hogy vételre buzdítottak volna akkortájt, ez volt olvasható:

Wall Street Journal: "5000 pontos Dow Jones? Adva a lehetőség."

LA Times: "Nem szeretnék hóhérnak tűnni, de elképzelhető, hogy a nagy indexek bármelyike további 50%-ot fog esni."

AP: "A könnyű ellenállás felé veszi az irányt a piac és az pedig lefelé mutat."

Ez a gond az előrejelzésekkel: a trenddel együttmozgó macik egyre macibbak lesznek a mélypont közelében, míg a bikák egyre optimistábbak a csúcsok környékén. A fordulat így számukra mindig meglepetésként jön.

Az Elliott hullámok elemzésével azonban elébe mehetünk a piaci fordulóknak. 2009-ben például az EWI csapata a mélypont közelében vált optimistává és jelezték, hogy közeleg a bull piac.

Robert Prechter egyik kommentje: "...elméletileg az S&P500 a 600-as tartományt is megjárhatja. Ám piac szét van shortolva és amint a mélypontról rali indulna, éles lesz az emelkedés és ijesztő lesz a shortosok számára. Inkább korán szálljunk ki, mint túl későn. Soha nem volt annyira fontos, hogy a hangsúlyt pénzünk biztonságára helyezzük."

2009. február 27-i elemzésében pontos időpontot is jelzett a fordulatra: 2009. március 10.

2009. áprilisában pedig a következő volt olvasható az Elliott Wave Financial Forecast soraiban: "Készüljünk fel: az emelkedés újra előhozza majd az 1999 és 2007 években látott eszement optimizmust. A piaci szereplők közül sokan a bear market végéről és a boom eljöveteléről beszélnek majd."
Forrás:
http://www.tozsdeforum.hu/i/c-boldog_szuletesnapot__kedves_bikapiac-menu-cimlap-submenu-onearticle-news_id-423535-red-latest.html

 

 

Magyarázat/kiegészítés: buy and hold = vásárold meg, és ne add el (tartsd meg), mert „magától” megy fel az ára. Short = eladás egy megjelölt árfolyamon. Maci (medve), bear = medve piac, a következő blog bejegyzés témája.

 

 

 

 

Sajtóközlemény                                                             Bécs, 2011. július 4.

 

 

A bikapiac új fázisába lépett az arany

2000 dolláros unciánkénti ár

 

A befektetők részéről jelentkező kereslet az elmúlt tíz évben a tízszeresére nőtt, ezzel a bikapiac új szakaszába lépett az arany. A hosszú távú célárfolyam 2300 dollár unciánként; a felfelé mutató trend folytatása várható. Az arany bikapiacának következő szakaszát az intézményi befektetők uralják majd, kiváltképp a biztosítók és a nyugdíjalapok.

Éves aranypiaci jelentésükben az Erste Group elemzői rámutatnak, hogy tíz év alatt tízszeresére nőtt az intézményi befektetők részéről megnyilvánuló kereslet az arany iránt, ami azt jelzi, hogy a nemesfém az emelkedő trend újabb szakaszába lépett – elsősorban a Kínából és Indiából jelentkező kereslet erősödése nyomán. A világ számos részén beindított monetáris ösztönző programok szintén hatottak az arany árfolyamára, a várakozások szerint pedig az arany és a papírpénz keresztárfolyama tovább emelkedik, ezért az Erste elemzői kétezer dolláros aranyárat jósolnak az elkövetkezendő 12 hónapra.

 

„Öt évvel ezelőtt kiadott első aranypiaci jelentésünk óta az arany árfolyama 140 százalékkal nőtt. A három évvel ezelőtt hosszú távra előre jelzett 2300 dolláros árfolyam akár konzervatívnak is tekinthető manapság” – jelentette ki Ronald Stöferle, az Erste Group aranypiaci elemzője.

 

 

Forrás: http://lacom.hu/index.php?option=com_lacom&task=item&id=117&Itemid=5&lang=hu

 

 

Magyarázat/kiegészítés: ennél szebb bikapiacot kívánni se lehet. Ez a tipikus bikapiaci görbe: lassú, de egyértelműen biztos növekedés.

 

 

 

 

Már most elég hihetetlen kezdete volt a hétnek

2011, szeptember 26 - 10:52

Ha még csak most kezded felvenni a ritmust, akkor már is sokat kihagytál.

Mint az most már lassan megszokott, a piacok elég hihetetlen módon indították az új hetet.

Az arany és ezüst tovább szakadt a tegnap esti nyitás óta, azonban az elmúlt órákban emelkedésnek indultak.

Itt az ezüst árfolyama az elmúlt pár órából. Még mindig 30$ alatt van.

 

Az arany is járt 1550$ környékén, most 1613$ körül mozog.

Forrás: http://tozsdeakademia.com/piaci-hirek/mar-most-eleg-hihetetlen-kezdete-volt-hetnek

 

Magyarázat/kiegészítés: szakad – megszakad a korábbi piaci mozgásirány. 2AM = délután 14.00-kor történt a szakadás (a mozgásirány változása). A zöld szín mutat egy gyors bika rohamot. A zöld jelzi, hogy szabad (=érdemes) vásárolni, míg a piros jelzés magyarázata, hogy ne vedd meg, mert veszítesz rajta.

 

 

 

 

Súlyos sebet kapott a részvénypiaci bika, vagy kitart még a lendület?

2011.05.18., 18:01 2011.05.18., 16:46

Az elmúlt hetekben megtorpant a bika lendülete a világ pénz- és tőkepiacain, a főbb részvényindexek fontos lélektani szintekről „pattantak vissza”, és több feltörekvő piaci tőzsdén idei mélypontra estek az árfolyamok. A legfontosabb kérdés jelenleg az, hogy az aggasztó hírek ellenére kitart-e az emelkedő tendencia.

Egyszer minden emelkedő trend véget ér, a kérdés az, hogy mikor

A Birinyi Associates elemzőcég tévedhetetlen részvénypiaci jóslataikról is híres szakemberei hangsúlyozzák, hogy a jelenleg is tartó bikapiac megközelítőleg 800 napja vette kezdetét, ami óvatos aggodalomra adhat okot, tekintettel arra, hogy a Stoxx 600 részvényindex esetében az elmúlt 6 bikapiac átlagosan 850 napig tartott.

 

Stoxx Europe 600 alakulása (209.01.01 - 2011.05.17)

 

Egyelőre töretlen az emelkedő trend a részvénypiacokon, kérdés, hogy meddig

Időben tehát elképzelhető, hogy hamarosan érdemes elkezdeni kongatni a vészharangot, az optimisták azonban kitartanak első számú érvük mellett: hiába mentek föl az elmúlt bő két évben a főbb részvényindexek közel 100 százalékkal – a Stoxx 600 lemaradónak számít a maga 75 százalékos nyereségével -, a piacok továbbra sem mondhatók drágának.

A Stoxx 600 átlagos árfolyam/nyereség rátája az idei évre várt nyereséggel számolva például mindössze 11-es, ami alatta marad az elmúlt 5 év 12,5 pontos átlagának.

Ismét csak a Birinyi Associates részvénypiaci stratégáit idézve: a részvénypiacok az elmúlt hetekben „ismeretlen területre tévedtek”, egyelőre ugyanis nem tudni melyik tényező lesz erősebb: a bikapiac folytatódása mellett szóló relatív olcsóság, vagy a medvepiac közeledtét jelző föntebb felsorolt aggodalmak.

Forrás: http://ecoline.hu/ecoline/2011/5/18/20110517_reszvenyes

 

Magyarázat/kiegészítés: itt is egy nagyon tipikus bikapiac van, ne tévesszenek meg minket az apró mozgások.

 

 

 

 

Összegezve:

 

A bika piac egy olyan tőzsdei jelenség, amikor átlagemberek is tudnak keresni a tőzsdén, mert csak azt kell eltalálni, hogy mely részvények árai emelkednek. Olcsóbban megvenni, és drágábban kell eladni.

Mikor érdemes megvenni? Ha a részvény ára várhatóan emelkedni fog.

Mikor érdemes eladni? Ha a részvény ára várhatóan csökkenni fog.

Ezt nem olyan nehéz megérteni.

 

Honnan lehet tudni, hogy emelkedni, vagy csökkeni fog várhatóan a részvény ára?

Onnan, hogy mit tud adni az a részvény, annak, aki megveszi.

Egyrészt osztalékot mennyit fizetnek a részvény után, másrészt milyen értékű a jelenlegi ára a részvénynek az eredeti árához (névérték) képest.

 

Ez utóbbit szokták ár/érték aránnyal jellemezni.

Ha kevés osztalékot fizetnek, akkor a részvényt kevesebben fogják megvenni, ha többet, akkor kívánatosabb lesz a részvény.

Ha az eredeti árához (névérték) képest drága (relatív fogalom) a részvény, akkor csökken a felé mutatott vásárlási kedv; ha olcsó, akkor többen akarják majd megvenni.

Pl. egy 10 000 Ft-os névértékű részvény, ha most 8000-ért kapható, akkor alulértékelt, ha 15000Ft-ért kapható, akkor túlértékelt.

 

 

Most ennyit osztanék meg erről a tőzsdei jelenségről.

 

Fontos, hogy tudjuk, az esetek 90%-ában legtöbbször bikapiac van, és elsősorban erről tanítanak tanfolyamokon, brókerképzőkön.

 

A mi dolgunk az, hogy felülről tudjuk áttekinteni ezeket a folyamatokat, és nem pedig az, hogy hagyjuk magunkat elveszni a részletekben.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: pénz részvény kapitalizmus tőzsde

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr753347657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása