Nem lehetnek kétnyelvű utcanévtáblák Marosvásárhelyen

 

A Marosvásárhelyi önkormányzati testület elutasította a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett határozattervezetet, amelyben az utcanevek kétnyelvű kiírását kezdeményezték.

A csütörtöki önkormányzati döntésről több erdélyi magyar napilap is beszámolt pénteken. A Krónika beszámolója szerint a határozattervezet annak ellenére nem kapta meg a szükséges szavazatszámot, hogy a marosvásárhelyi városi tanácsban az RMDSZ és a Szociál-Liberális Szövetség (USL) többséget alkot.

“Nem kétnyelvű utcanévtáblákra van szükség Marosvásárhelyen, hanem turisztikai célokat szolgáló, többnyelvű információs táblákra. Romániában a hivatalos nyelv a román, és román nyelvű utcanévtáblák már vannak” – idézte a Krónika Ionela Ciotlaust, az RMDSZ szövetségese által jelölt alpolgármestert.

Peti András, az RMDSZ önkormányzati képviselője emlékeztette a testületet, az Európai Nyelvek Chartája – amelyet az ország parlamentje törvénnyel fogadott el – nemcsak megengedi, hanem elő is írja a kétnyelvű feliratozást.

A Népújság arra emlékeztetett, hogy 2008-ban az önkormányzati testület már egyhangúlag elfogadott egy hasonló tervezetet, az akkori határozatot azonban soha nem hajtották végre. A lap beszámolója szerint a kétnyelvű feliratok ellenzői azzal vádolták az RMDSZ-t, hogy a decemberi parlamenti választások előtt politikai tőkére akart szert tenni, ezért terjesztette be a határozati javaslatot.

Forrás: MTI

http://marosvasarhelyi.info/hirek/nem-lehetnek-ketnyelvu-utcanevtablak-marosvasarhelyen

 

http://www.deres.tv/20130607/magyarellenesseg-ellen-tuntett-az-emi-eloallitottak-oket

 

 

http://meggyesbukta.blogspot.hu/2007_11_01_archive.html

 

http://www.demotivalo.net/view/82581

 

 

 

 

Néhány a véleményem szerint hiányzó utca vagy térnevek közűl:

Baján

Kuvrat

Szijávus (kazár vezér, Khorezm alapítója)

Kül-Tegin

Bés senyő (Bés a személy neve, a senyő ~ san-jü)

... 

Vannak, de jól meglenének még a XXIV-dik kerületben is:

Ajtony

Kötöny

Levedi (Levéd)

Kurszán

Emese

...