Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Budapest XXIV 20/09. rész – uszodák

2013.06.07. 12:23 12nyil

 

Delfin uszoda
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Uszoda

 

Vízi játék az óvodában

A Központi Óvodában egyedülálló lehetőség, hogy helyben egy szép és modern medence áll rendelkezésre külön öltözővel és zuhanyzóval.

A medence mérete és az óvodapedagógusok felkészültsége elsősorban a vízhez szoktatáshoz biztosítják a feltételeket.

Elsődleges célunk tehát a gyermekek vízhez szoktatása, a víz megszerettetése, a víz, mint új közeg megismertetése, olyan biztonságos mozgás kialakítása a vízben, mint a szárazföldön.

A vízbiztonság alapelemeit a vízbiztonsági alapgyakorlatok jelentik: pl. merülés, vízben való látás, légzés, elfekvés-leállás, siklás, vízbe történő ugrások.

Az alapgyakorlatokból első feladat, hogy a gyermekek megismerkedjenek az új közeg szokatlan hatásaival, és otthonosan járjanak, fussanak, változtassanak helyet a vízben.

Itt már a víz törvényszerűségei közül megismerkednek a gyerekek a nedvességgel, mint új ingerrel, érzékelik a vízben végzett mozdulatok sebességeinek változásait, találkoznak a frontális ellenállással, érinti őket a víz hőmérséklete – koegzisztenciája.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a víz felhajtóereje megkönnyíti bizonyos tornagyakorlatok végrehajtását pl. ugrálás, láblendítés, stb., más gyakorlatok viszont a víz ellenállása miatt nehezebbek pl. futás, járás magasra húzott térddel, stb.

A vízbiztonság azt is jelenti, hogy a víz alatt is biztonságosan érezze magát a gyermek és tudjon tájékozódni a víz alatt.

A víz alatti tájékozódásban, – később a víz alatti információszerzésben – elengedhetetlen a nyitott szem. A szervezet, védekező reflexeként a szemhéjzáró reflex az első időben a vízzel való érintkezés hatására becsukódik, de többszöri gyakorlás hatására később nagy élménnyé válik a víz alatti látás. E téren feladatunk a merülések, bújások a víz alá és ott hosszabb, rövidebb ideig tartózkodás biztosítása. A gyakorlatok, játékok végzése közben fokozatosan növeljük a víz alatti tartózkodás idejét.

A víz alatti tartózkodás készsége oldja az arc- és nyakizom merevségét és segíti a ritmusos ki- és belégzés végrehajtását, amely szintén fontos eleme az úszásnak.

A tudatos ki- és belégzés elengedhetetlen a kötetlen mozgáshoz a vízbe ugráshoz, a játszáshoz, a későbbi úszástechnikához, a kar – láb összehangolt munkájához és a váratlan helyzetek kivédéséhez.

A vízhez szoktatás során megtanítjuk a gyerekeknek a vízi légzéstechnikát, mely során a belégzés mindig a szájon át történik, a kilégzés pedig a szájon és orron át.

A légzés fontosságát bizonyítja, hogy aki a helyes, célszerű, ritmusos légzést nem tanulja meg, sosem lesz víz-biztos úszó.

Következő mozzanat az elfekvés és leállás beidegzése.

Az elfekvés előfeltétele, hogy a tüdő a belégzés után levegővel telített legyen, mert így a test nem süllyed el, hanem a víz felszínén lebeg. Ehhez szükséges, hogy lábaikat hosszabb – rövidebb ideig felmerjék emelni a talajról a gyerekek.

Az egyik legnehezebb feladat a háton lebegés, mert a gyermek hátradőléskor elveszíti optikai tájékozódását, s amikor arra törekszik, hogy fejét hátra hajtsa, a tónusos nyaki reflex a csípő- és combízületben erős összehúzódást vált ki, mely „ülőtatáshoz” és süllyedéshez vezet.

A biztonságos lebegést követi a siklás, mely szintén hason és háton történik. Siklás során a páros gyakorlatok mellett segédeszközöket is alkalmazunk pl. úszódeszka, polifón, labda, stb.

Fenti gyakorlatok biztonságos végzését követően történik a vízbe ugrás gyakorlása

Fontos elvünk, hogy a víz megszerettetése játékosan, önként, örömmel történjen. A megfelelő fegyelem mellett legyen jelen jókedv, humor, nevetés a hatékony nevelés érdekében.

 

A medencében természetesen lehetőség van egyéb vizes tapasztalatok szerzésére is pl. a matematika területén méricskélhetnek, merülő lebegő tárgyakat vizsgálhatnak a gyerekek.

 

Beszteri Éva

intézményvezető

http://jaszberenyiovik.hu/kozponti-ovoda/uszoda/

 

 

Vízipók úszóbölcsi és úszóóvoda

138.png

"Ajánlom azoknak a gyerekeknek, akik a mozgást szeretik a vízben." 

1-5 éves gyerekeknek integráltan óvoda rendszerben szakképzett óvonénivel és úszóoktatókkal

 

 

 A 25 éves tapasztalatommal amit gyűjtöttem és kaptam a víztől és a gyermekektől most megvalósíthatom egy gyönyörű környezetben, a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidőközpont 220 négyzetméteres területén.

 

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy megszervezte és megnyitotta Magyarország 2 úszó és sport napközijét Mattesz Csilla a Vízipók Egyesület úszó szakedzője.

 Egész nyáron úszó- és angol tábor a V-8 usziban a Vízipók Egyesülettel!

http://www.v-8.hu/cikkek/138

 

 

Babaúszás Békés megyében

 

elérhető árakon.

 

Babaúszás Békésen és

Békés-csabán.

http://babauszi.hupont.hu/3/idopontok-helyszinek

 

 

Bemutatkozik a Szigligeti Utcai Óvoda

 

Szigligeti Utcai Óvoda (székhely)                     

5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 3.

Telefonszáma: 06 (66) 637-301

E-mail:  sziglovi@t-online.hu

Honlap: www.szigligetiovoda.hu

Óvodavezető: Apáti-Nagy Gáborné

Nyitva tartás: 6-18 óráig

Specialitásaink:

  • úszásoktatás
  • vízhez szoktatás
  • néptánc
  • hitoktatás
  • ovi-foci

 

Óvodánkért Alapítvány számlaszáma: K&H Bank: 10402609-26011440-00000000

Óvodánkért Alapítvány adószáma: 19060277-1-04

Körzethatárok:

Andrássy Út 46-tól (páros oldal) a vasútállomásig, Kétegyházi út, Kígyósi út mindkét oldala, kivéve a Menekülteket Befogadó Állomás, a vasúti pályatesttől a csatornával határolt terület a Kígyósi útig, Gábor Á. u., Vozárik u., Arany J. u., Egressy u., 4-es Honvéd u., Kereki sikátor, Erkel u., Gálik u., Október 6. u., Aradi u., Tessedik u. 21-től 51-ig, illetve 28-tól 60-ig, Bartók Béla út 42-től és 51-től a Temető sorig, Temető sor, Vécsey u., Szigligeti u., Tulipán u., Építők útja.

A Szigligeti Utcai Óvoda 1974-ben nyitotta meg kapuit. A kétszintes, két tágas udvarral rendelkező épület 150 férőhellyel rendelkezik. A hozzánk érkező gyerekeket 125m2-es tornaterem, és egy 6 x 14 méteres – minden igényt kielégítő -, egész évben folyamatosan használható, feszített víztükrű tanmedence várja. Óvodánk 6 csoportjába jelenleg 158 gyermek jár.

Az óvoda családias, biztonságos légkörének megteremtéséről a 23 főből álló lelkes, magas szintű szakmai felkészültségű, gyermekszerető alkalmazotti közösség gondoskodik. Óvodapedagógusaink között van: fejlesztő pedagógus, tanítói végzettségű óvodapedagógus, HRG végzettségű mozgásfejlesztő pedagógus. Munkájukat szakképzett dajkák segítik.

A gyermekek fejlesztése vegyes életkorú csoportokban történik, folyamatos és rugalmas napirenddel. Nevelési gyakorlatunkban meghatározó a játék, a mozgás, az egyénre szabott fejlesztés.

Az óvoda nevelési programjában évek óta kiemelt szerepet tölt be az egészséges életmódra nevelés. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy a gyerekek testi, lelki egészségére odafigyeljünk. Mozgásfejlesztő tevékenységeinket a tornateremben, az uszodában, ill. az udvaron végezzük. Tanuszodánkban a nagycsoportosok számára (önkormányzati finanszírozással) kéthetes úszótanfolyamok zajlanak, a tanév folyamán 3 alkalommal. Óvodánk valamennyi gyermeke számára biztosított heti egy alkalommal uszodai játék, ahol a vízbiztonság alapjainak megszerzésére van lehetőség. 

Közös célunk az egészséges életkezdet biztosítása, az egészségtudatos magatartás megalapozása.

Az óvodapedagógusok folyamatosan keresik a lehetőséget szakmai sokoldalúságuk kiteljesítésére, új irányok és lehetőségek megismerésére.  Új szakmai munkaközösséget is létrehoztunk - Zöld sziget elnevezéssel -, melynek célja a környezetét szerető, arra figyelő, értékeit védő gyermekek nevelése.

Az óvodai élet hétköznapjait a jeles napok megünneplésével és a már hagyománnyá vált „Őszi kavalkáddal”, farsangi napokkal, táncházzal tesszük színesebbé. Rendszeresen veszünk részt színházi előadásokon, s a nevelő testületünk is gyakran lepi meg óvodásainkat igényesen összeállított mesejátékkal.

Hiszünk abban, hogy csak a családdal együttműködve érhetünk el eredményeket, ezért megkülönböztetett figyelemmel fordulunk a szülők felé. A szülők szervezete nevelőmunkánk aktív résztvevője, segítője.

A kezdeményezésükre létrehozott Óvodánkért Alapítvány 1991 óta segíti tárgyi feltételeink fejlesztését, javítását.

Arra törekszünk, hogy óvodánk örömteli, igazi gyermekkort biztosító óvoda legyen!

Szűcs Imre gondolataival búcsúzunk a viszontlátásig: 

„A gyermekszem: a legfurcsább hatalom,

próbáld ki csak másokon és magadon.

Mert amikor a gyermekszem kérve kér,

abba minden vágy és csoda belefér.

A gyermekszem: szirmát nyitó kék virág,

tőle fordul szebbre, jobbra a világ.

A gyermekszem fényesség és bizalom,

vezéreljen Téged is az utadon!”

http://www.bekescsaba.hu/index.fcgi?rx=&nyelv=hu&menuparam5=96&menuparam_36=257

 

 

 http://zalaegerszeg.varosom.hu/programok/gyerekprogram/Babuszo-tabor-Alsopahok-Kolping-Hotel-4.html

 

http://perecek.blogspot.hu/2010/09/uszas-kondorosi-uszoda.html

 

Minden szülő igyekszik a legjobbat adni csemetéinek.

Egy jurtavárosban (jurtanegyedben vagy más néven jurtakerületben) lakó emberek nem állíthatnak fel mindenhol jurtát. Ezért lehetőséget kell kapniuk arra, hogy gyermekekik olyan intézményeket látogathassanak, ahol óvodádól kezdve a középiskoláig rendelkezésre áll nemcsak a szabad levegőn, hanem a vízben való mozgás lehetősége is.

 

Egy olyan helyen, ahol valóságos „kultusza” jön létre a kupolás épületeknek, csarnokoknak, ott nem jelent lényegesen új feladatot fedett uszodákat építeni a gyerkőcöknek sem.

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest magyarország jurta jurtaváros Budapest XXIV

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr525349571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása