Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Devizahitel 40/36. rész – védekezés homokvihar ellen

2013.05.21. 11:51 12nyil

 

 

Képriport: Homokvihar Ausztráliában

Ausztrália Queensland és Új-Dél-Walesi területein sivatagi eredetű porvihar okozott fennakadásokat.

A látványos jelenség a gazdaságnak és a közlekedésnek nem tett jót: A munkából való távolmaradás 25 %-kal megugrott, üzleti megbeszélések maradtak el, ugyanis leállították a légiforgalmat is.
A vörös porfelhő a levegőszennyezettségi szintet a normális érték 1500-szorosára emelte, az emberek arcukat védve próbáltak védekezni a belélegzés ellen.
Az egy köbméter levegőre jutó por koncentrációja Sydney történetében az eddigi legmagasabb volt.

















 
 
 
 

Homokvihar

Áthatolhatatlan homály szőtte be Rijadot kedden, amikor morajló homokfergeteg lepte el a várost. Megbénult a közlekedés.

Szaúd-Arábia fővárosában már megszokottnak mondhatóak a homokviharok, ami nem meglepő; hiszen az ország fővárosa a szaúdi sivatag kellős közepén fekszik.

Kedden azonban minden eddiginél félelmetesebb élményben volt részük a lakosoknak; a városra lecsapó morajló homokviharban arcukat eltakarva próbáltak védekezni a rájuk zúduló homok és kőpor ellen. A mentőknek ennek ellenére több tucat esetben kellett kivonulniuk a légzési nehézségek miatt.

Az autópályákon dugók alakultak ki, hiszen a homokfergeteg gyakorlatilag mindent apokaliptikus sárga színbe borított, a látótávolság minimálisra csökkent. A közlekedés az utak mellett a reptéren is teljesen megbénult, a pilóták és az irányítótoronyban dolgozók is tehetetlenek voltak.

A szél több tonnányi homokot zúdított a városra, így lesz mit lapátolniuk és söpörniük a helyieknek..  Forrás: Dailymail

 

 
 
 
Homokvihar tombol Kínában
 

Homokvihar csapott le Kína észak-keleti részére. A 25m/s sebességű porszél kelet felől jött. A levegő hőmérséklete néhány régióban 6-8 fokkal csökkent. A finom szemcsék sokfelé mindent beborítottak. A homok miatt lényegesen lecsökkent a látótávolság komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben. Sokan maszkokkal próbálnak védekezni ellene.

A viharok Belső-Mongólia egyes részein 100-300 méteresre csökkentették a látótávolságot.

Eközben az ország déli részein továbbra is heves zivatarokra lehet számítani. Bár az enyhe esőzések jó hírnek számítanak az aszály által sújtott Délnyugat-Kínában, keletebbre, Guizhou és Hunan tartományoknak több jut a csapadékból, mint kellene.

http://www.meteoprog.hu/hu/news/22379/

 

 

Tovább tombol a homokvihar Kínában

Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-22 14:20:19
 
 
A hatóságok felszólították a helyieket, hogy maszkokkal védekezzenek a por ellen, de még jobb lenne, ha ki sem mozdulnának otthonról.

Kína belső területeiről, főként a Góbi-sivatagból származik az a homok, amely hatalmas területet borított el. A pénteken kezdődött porvihar miatt jelentősen lecsökkent a látótávolság az ország több részén, a főváros környékén pedig még a légiforgalomban is fennakadásokat okoz. Pekingben kiadták a legmagasabb szintű riasztást, míg Hongkongban rekordszintű légszennyezettséget jósolnak a szakemberek hétfőre.

A hatóságok felszólították a helyieket, hogy ha tehetik, maradjanak otthon, a többiek pedig védjék az arcukat maszkkal vagy vászonnal, a szemüket pedig napszemüveggel takarják el, egyben arra figyelmeztettek, hogy a por légzési nehézségeket okozhat.

Az évnek ebben az időszakában nem ritkák a hasonló homokviharok. Az Ázsia sivatagos területeiről származó por nemcsak Kínában, hanem más térségbeli országokban is megjelenik, például Oroszországban, a Koreai-félszigeten, Japánban, sőt időnként még az Egyesült Államokig is eljut.

http://www.biharlap.hu/hir/2893/Tovabb-tombol-a-homokvihar-Kinaban.html

 

 

Katasztrófa-típusok : Az aszály


Az aszály nagy hőséggel párosuló hosszan tartó csapadékhiány. Közvetlenül elsősorban a mezőgazdaságot sújtja, a gazdaság minden más területén is érezteti hatását. Magyarország területének körülbelül 90%-a aszállyal veszélyeztetett. Aszálymentesnek csupán az ország nyugati, délnyugati része tekinthető. A legsúlyosabb aszályok természeti adottságainknak és földrajzi elhelyezkedésünknek megfelelően az Alföldön, főleg annak középső részén alakulnak ki.

Az aszály kialakulása

Az aszály a meteorológiai elemekhez hasonlóan véletlenszerű jelenség, földrajzi kiterjedése szintúgy, súlyosságát is nehéz előre jelezni. Az aszály alapvető oka az, hogy huzamos időn keresztül nem hullik elegendő csapadék. A szárazságot a globális légáramlás sajátosságai vagy emberi beavatkozások is okozhatják. A gátak és az öntözőrendszerek megzavarhatják a folyók és tavak vizeinek természetes körforgását, és előfordulhat, hogy nem jut elég pára a levegőbe ahhoz, hogy kialakuljanak az esőfelhők. A szárazságot erősítő további tényezők: a magas hőmérséklet, az alacsony páratartalom és az erős szél. Aszály idején a növényzet kipusztul, nem lehet aratni, és ez súlyosan érinti a környék állatvilágát és embereket is. Mire végül mégis megjön az eső, addigra a talajt az ásványi sók már esetleg tönkretették, illetve kellő tápanyag hiányában a termés nagyon gyenge lesz. A talaj eróziója is hosszan tartó problémákat okozhat, ezért fontos, hogy az aszályos vidékeken jó öntözőrendszerek épüljenek. A súlyos aszály súlyos éhínséget okozhat, és ezrek, sőt milliók életét olthatja ki. Aszály idején megnő a homokviharok és az erdőtüzek veszélye is.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy hazánkban 10 évből átlagosan 4 évben káros vízhiánnyal kell számolni. 1976-1985 között például 3, míg 1986-1995 között 7 aszályos esztendő fordult elő. Ezek a számok kis azt támasztják alá, hogy fel kell készülni a vízhiányos időszakokban bekövetkező károk - aszálykárok - kivédésére, megelőzésére. [...]

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_aszaly

 

 

Homokvihar tombolt Magyarországon

Írta: hirado.hu | Forrás: MTV - Híradó | 2011. április 09. szombat 19:53 |

Porfelhő a levegőben, homokdombok az árokpartokon, portól eltakart közlekedési táblák és úttestek, szombat este már feloldották a teljes útzárat.

 

Országszerte gondokat okozott a közlekedésben az erős szél keltette homok- és porvihar. Bicske közelében le is kellett zárni az egyes út egy szakaszát, mert annyira belepte a homok. Kőszegen az erős szél kidöntött egy fát, csak a szerencsén múlt, hogy nem talált el senkit, de egy szobrot így is összetört.

Mintha füst vagy köd lenne, úgy borította a porfelhő Etyek határát. A porfelhőben autózva, pedig az orrukig is alig láttak az autósok. Az árokpartokon szinte homokdűnék alakultak ki, sok helyen pedig a közlekedési táblákat is beborította a por.

 

Az egyik Bicskére vezető úton délután semmi nem látszott, az úttestet is teljesen belepte a por. Az 1-es útról az autópálya felé lehetett kerülni. Az útmenti házakat is teljesen elborította a por, az ott lakók kendővel és melltartóból rögtönzött maszkkal próbáltak védekezni.

A 83-as úton is hasonló volt a helyzet. Itt nem zárták le az utat, de a kocsik csak lassan haladtak, sokan fékeztek, amikor beértek a porfelhőbe.

A meteorológusok azt mondják, szárazság volt az elmúlt időszakban, ezért alakult ki ez a jelenség.

 

Darányi Marianna, meteorológus hangsúlyozta: az elmúlt hónapokban jelentős mennyiségű csapadék nem esett, másrészről pedig a mai nap igen erős, viharos szél fújt az ország nagy területén, akár 90-95 km/órát is elérte a legerősebb széllökés sebessége.

Feloldották a teljes útzárat szombat este az 1-es számú főút Bicske és Herceghalom közötti szakaszán. A meteorológusok szerint azonban keddig nem várható eső, a száraz időben még lehet további szélviharokra számítani.

Kőszegen az erős szél kidöntött egy fát, amely a Jurisics téri Mária szoborra zuhant, össze is törte a szobrot. A teret éppen most újítják fel, a tűzoltók szerint szerencse, hogy a szélvihar idején ott senki nem dolgozott.

Öt méter magas haranglábat döntött fel a szél szombaton kora este a Győrhöz közeli Töltéstaván - közölte a katasztrófavédelem megyei ügyeletese.

A faszerkezet a helyi takarékszövetkezet épületére dőlt, onnan kellett daruval leemelniük a tűzoltóknak.

Sopron külterületén egy tíz méternél magasabb fa szakadt az útra, Páli és Szil között egy hét méter hosszú ág akadályozta a forgalmat, míg Nyárligeten egy hatméteres antennatartó árboc kötélzete szakadt el, azzal fenyegetve, hogy a közeli házra zuhan a fémszerkezet.

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/04/09/19/Homokvihar_tombolt_Magyarorszagon__videoval.aspx

 

 

Még a házakban is 10 centis por állt a homokvihar után

Tíz centiméter vastagon lepte el az 1-es főúthoz közeli házak szobáit a homok. Hiába zártak be ajtót-ablakot, olyan erővel jött a vihar, hogy a réseken, kulcslyukakon vitte be a huzat a port. Ráadásul a homok nemcsak köhögést vagy fulladást, hanem komoly gyulladást is okozhat.

Hatalmas homokvihar volt még szombat este is Budapest mellett. Az 1-es úton már délelőtt semmit sem lehetett látni, ezért balesetveszélyes volt, lezárták. Estére a helyzet még rosszabb lett. Azon a szakaszon, ahol a legerősebb volt a szél, az út mellett több sokgyerekes család is él. Azt mondják: a sok homoktól mindenük tönkrement és nem tudnak elmenni még vízért sem. Plédeket tettek fel, így próbáltak védekezni a homok ellen. Azt is mondták, hogy nem csak a homok, de a vegyszer is elviselhetetlen amit a szántóföldekről fújt a szél.

Egy orvos szerint a homok veszélyes lehet. Elsősorban köhögést okoz, de ha nagyon nagy a homokterhelés, akkor fulladásérzéseket válthat ki, amik azért napokon keresztül is eltarthatnak. A homoktól begyulladhat a kötőhártya és orrnyálkahártya is, hosszú távon asztmát és tüdőtágulást is okozhat. 

Az erős szélben ma is folyamatosan szállt a homok. Azért, mert hetek óta nem esett eső, és így a talaj felső rétege kiszáradt, és nincs növényzet sem, ami megállítaná a homokot. Ismét járnak az autók az 1-es úton annak ellenére, hogy időnként, amikor felerősödik a szél, 10-20 méternél messzebbre nem lehet ellátni. És a következő 6-7 nap is szeles időjárást hoz, Németh Lajos meteorológus szerint a nagy szél miatt újabb homokviharok jöhetnek. A homokvihar nagyon ritka. 10 évente csak néhányszor fordul elő Magyarországon.

http://www.jogazda.eu/cikk/okologika/5422/meg_a_hazakban_is_10_centis_por_allt_a_homokvihar_utan

 

 

 

Nyolc halott a németországi homokviharban

2011. április 09. 19:51

forrás: http://videotar.mtv.hu/Cimkek/h/o/homokvihar.aspx

 

 

PRIM villa Kairóban

2011-01-12 17:55

Egy igazi sivatagi ház. Az épületformát meghatározó tartószerkezet egy álomból ered. Talán az alábbi jelzőkkel lehetne legjobban jellemezni ezt a víziót: extrém, extravagáns, nyers, luxus… Magyar építész csapat készítette a kairói PRIM luxusvilla tervét.

 

 

 

 

Ring Miklós és az RMI Design csapata egy meglehetősen szokatlan megbízást kapott. A helyszín nem Magyarország, de még csak nem is Európa, hanem az afrikai sivatag, ahol egy lábakon álló, dűnék fölé emelkedő épületet terveztek meg.

A megvalósulás előtt álló villa koncepciója hosszában három részre tagolódik. A bal szélső egy SPA helyiséget foglal magába, a középsőben helyezték el a közösségi élet tereit, míg tőle jobbra eső, szélső traktusba az intim tereket terveztek.

A lakótereket egy hátsó hosszú közlekedő köti össze. Az épületben az összes tér hajlított üveg felülettel néz a végtelen dűnékre. A SPA helyiség felett csak a hátsó szakasznál van üveg, a többi része nyitott teraszként és oázisként működik. Ezen üvegfelületeket, valamint a SPA nyitott részét lamellás árnyékolóval lehet lesötétíteni. Ha pedig nincs szükség árnyékolásra, lamellák a lábazatra ereszkednek. Nem csak a sötétítésben, hanem a homokvihar elleni védekezésben is fontos szerepet töltenek be a lamellák: vihar esetén összezárnak, ezzel egy komplett páncélt képezve az üvegfelületek előtt.



Ami a belső teret illeti, a felhasznált anyagok igazodnak az épület nyers anyaghasználatához: látszóbeton, nyers acél, kókuszfa, akrilba foglalt nyers alumínium és akrilba foglalt széna. A terek nagyvonalúságát és szellősségét megtartva a közösségi terekben kevés bútorral operáltak az építészek, a betervezett bútorok mind tömegszerűek, egyszerű vonalvezetésűek.

Összhatásában a kiforrott épületkoncepció az álomhoz hűen megtartotta víziószerű hatását, valószerűtlen, mégis megvalósítható építészeti élményt nyújtva.

Tervező: Ring Miklós, RMI Design

http://www.octogon.hu/prim+villa+kairoban++1.html

 

 Sivatagi jurták

 http://www.geocities.ws/hopart/

 

 

 

Toprak kala, az erőd belseje jurtákkal, előtte a jurta tábor az ünnepség színhelye

Toprak kala, az erőd belseje jurtákkal, előtte a jurta tábor az ünnepség színhelye

 

 

A karakalpak jurtáknak náddal is befedik az oldalát a homokot hordó erős sivatagi széllel szemben

http://kurultaj.hu/2013/01/%E2%80%9Euzbeg-kurultaj-asrlar-sadosy-az-evszazadok-hangja-fotok-3/

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország németország védekezés jurta

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr845309545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása