Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Devizahitel 40/32. rész – védekezés a meleg ellen

2013.05.15. 13:22 12nyil

 

Védekezés a hőség ellen

Szerző: Freepress.hu

A gyerekekre különösen veszélyes lehet a hőség miatt a kiszáradás: mindig legyen a szülőknél víz, rendszeresen itassák a gyerekeket. Az a csecsemő, akit hat hónapos koráig kizárólagosan szoptatnak, nem szükséges itatni: az anyatej minden táplálék és folyadék szükségletet biztosít.

Hőség - Mennyi folyadékra van szükségünk?

A felnőtt szervezetnek napi 2-3 liter folyadékra van szüksége, de melegben ennél jóval többet igyunk. A legjobb szomjoltók a csapvíz és a szénsavmentes ásványvizek. A teák is ajánlhatók, főleg gyógyfüves, gyümölcsös teák. A legjobb, ha szobahőmérsékletű italt fogyasztunk, mert a jéghideg és a forró italok is megterhelhetik a szervezetet.

Az idős emberek különösen hajlamosak a kiszáradásra, és ha valaki nem iszik eleget, könnyen felborulhat a folyadékháztartása. Ilyenkor besűrűsödik a vére, s a már amúgy is szűk, meszes erekben könnyen kialakulhat a trombózis. Idősebb korban akkor is muszáj inni, ha nem szomjas az ember, a hőguta megelőzése a fokozott folyadékbevitellel, és az árnyékos helyen tartózkodással biztosítható.

 

 

A forró napokon szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken. A kalória- és zsiradékdús ételek fogyasztása fokozza az izzadást, és rossz közérzetet, illetve emésztési problémákat okozhat. Ezért naponta inkább többször együnk és keveset. A napi étrendet pedig lehetőleg kalóriaszegény, könnyen emészthető ételekből állítsuk össze. Alkoholos italok fogyasztása is kerülendő a hőségben.

Együnk meleg zöldséges leveseket és hideg gyümölcslevest is nyugodtan fogyasszunk. Ne használjunk erős, csípős fűszereket, mert ezek fokozzák a verejtékmirigyek működését. A kellemes közérzet eléréséhez hozzátartozhat egy-egy jó minőségű fagylalt vagy jégkrém fogyasztása is.

Kerüljük a tűző napot 11 és 16 óra között!

Délelőtt tizenegy és délután négy óra között mindenki kerülje a tűző napot, ilyenkor a szabadban fürdőzni sem ajánlott. Jóleshet viszont egy-egy hűsítő zuhany, a kisgyermekek számára pedig szórakozásnak sem utolsó egy pancsoló késő délután. Kerüljük a déli időszakban a tömegközlekedést, sorban állást, erőteljes fizikai erőkifejtést (cipekedés, bevásárlás) a tűző napon. Az idősebb emberek számára különösen fontos, hogy ne induljanak el bevásárolni, hosszabb gyalogos sétára a forró időszakban, tegyék ezt korán reggel, vagy késő délután.

Napszúrás, hőguta... - Halált is okozhat!

  Sárga, narancssárga, piros


A meleggel kapcsolatos riasztást háromfokú skálán közli a meteorológiai szolgálat. A legalacsonyabbat (sárgát) abban az esetben adják ki, ha a napi középhőmérséklet megközelíti a 25 Celsius fokot. A narancssárga riasztás akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet három napon át meghaladja a 25 fokot, vagy egy napon átlépi a 27-et. A legmagasabb (vörös) a riasztás akkor, ha három napon keresztül 27 fok fölött van a napi átlaghőmérséklet.

Súlyos esetben a napszúrás halált is okozhat, ezért komolyan kell venni a tüneteket. Ám itt is könnyűebb a megelőzés: tűző napon viseljünk kendőt, sapkát. A hőség másik következménye lehet a hőguta, amely a szervezet hőmérsékletének emelkedése mellett a hőleadás zavara miatt következik be. Ilyenkor a test nem képes leadni a felesleges hőt, ezért túlmelegszik. Segíthet a hideg vizes borogatás és hűthetjük lábunkat langyos vízben.

Nagy melegben a fizikai munkát végzőknek ilyen hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára kötelesek elegendő alkoholmentes, hűtött folyadékot valamint igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítani.

A közlekedőknek is a nap okozza a legtöbb problémát: a felforrósodott autókat szellőztessük ki indulás előtt, a gyerekeket pedig még rövid időre sem szabad a parkoló autóban hagyni. Ezen kívül az állatainkra is vigyáznunk kell, hiszen egy nap sütötte álló járműben pillanatok alatt 50 fok fölé mehet a hőmérséklet.

Fontos feladat a lakás hűtése

Figyeljünk oda, hogy a lakás ne melegedjen túl. Napközben tartsuk az ablakokat csukva, használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka vagy hajnalban szellőztessünk. Csak a szükséges mértékben használjuk az elektromos készülékeket (még a világítást is).

 Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


Ha van légkondicionáló berendezés, ennek működtetése idején tartsuk csukva az ajtót és az ablakot. Amikor a külső hőmérséklet 35-39 fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli. A ventillátort csak rövid ideig használjuk, mivel kiszárítja a szervezetet!

Az egyik legkellemetlenebb nyári élményünk a napszúrás lehet, amely a fejet vagy a tarkót ért közvetlen napsugárzás hatására alakul ki, s az agy felmelegedése váltja ki. Ennek következtében ödéma, vizenyő lép fel; tünete lehet fejfájás, szédülés, egyensúlyzavar, hányinger, fényérzékenység. Súlyos esetben a napszúrás halált is okozhat, ezért komolyan kell venni a tüneteket. Ám itt is könnyű a megelőzés: tűző napon viseljünk kendőt, sapkát

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11654/vedekezes-a-hoseg-ellen

 

A meleg klímával kapcsolatos betegségek: a túlhevülés, hőguta

 A meleg ellen szervezetünk párologtatással (izzadással) védekezik. A tartós izzadás folyadék- és sóvesztéssel jár. A vér besűrűsödik, ami megterheli a vese és a szív munkáját. Ha magas a levegő páratartalma, a bőrről nem tud elpárologni a veríték és a szervezet túlhevülhet.

A folyadékhiányt fokozhatja még az egyidejű megerőltető mozgás, a felgyorsult légzés, a hányás és a hasmenés is. Szívbetegeknél, magas vérnyomásban-, pajzsmirigy túlműködésben és mucoviscidosisban szenvedőknél, dohányosoknál hamarabb jelentkezik a keringési zavar!

   A folyadékhiányos állapot tünetei: a gyengeség, hányinger, fejfájás, szédülés és a kis mennyiségű sötét vizelet. Súlyosabb esetben zavartság, eszméletvesztés, sokk léphet fel.

Hogyan tudja az izzadással elvesztett folyadékot és sókat pótolni?

  • mindig több vizet igyon, mint amennyit kíván, a szomjúság nem jelzi a valódi folyadékszükségletet
  • fogyasszon sós rágcsálnivalókat, erősebben sózza ételeit,
  • igyon izotóniás, un. energiaitalokat, vagy gyógyszertári készítményeket: Normolyt, (külföldön Oral Rehydration Solution) 
  • izotóniás oldatot készíthet: 1 pohár vízből, fél teáskanál sóból és 3-4 teáskanál cukorból,
  • kerülje a koffeintartalmú italokat és az alkoholt vízhajtó hatásuk miatt!

 

  A hő okozta rosszullét: hőguta

A szervezet hőszabályozó rendszerének összeomlását jelzi, ha az izzadás hirtelen megszűnik, a bőr kipirul, erős szívdobogásérzés lép fel, a légzés zihálóvá válik. Az idegrendszer károsodását jelzi a zavart tudat és a bizonytalanná váló mozgás. A test hőmérséklete elérheti a 43-44 C fokot, ami már az életet veszélyeztető állapot.

 

  Teendők túlhevülés esetén:

  • el kell kezdeni a test hűtését: árnyékos helyen, nyugalomba kell helyezni a beteget,
  • felesleges ruháitól meg kell szabadítani, vizes ruhával áttörülni, esetleg nedves lepedőbe csavarni,
  • legyezővel, ventillátorral lehet még hűteni,
  • eszméletnél lévőkkel gyakran, kis mennyiségű folyadékot és izotóniás oldat kell itatni.

 

Aklimatizálódás: a szervezet fokozatos hozzászoktatása a megterheléshez

Az egészséges emberi szervezet néhány nap alatt alkalmazkodik a magas hőmérséklethez.

A trópusi klímához való alkalmazkodást elősegíti a megfelelő öltözködés (szellős, pamut holmi), táplálkozás (könnyű, kis mennyiségű étel, az alkohol kerülése) és életmód (déli szieszta). Már otthon elkezdhetjük hozzászoktatni szervezetünket a meleghez forró fürdőkkel és szaunázással.

http://www.oek.hu/oek.web?nid=339&pid=1

 

Nyári meleg elleni védelem, ötletek?

Panel lakásban lakok, a szobám kelet felé néz. Reggeltől egészen délután 2-ig betűz az ablakon a nap, ezért nyáron rettenetesen meleg van. Van redőny, be is van húzva, de nem ér sokat. Ablakok korszerű műanyagok.
Kérdésem az lenne, hogy tudnátok-e javasolni valami megoldást, hogy nyáron ne kelljen ennyire szenvednem?
Gondoltam ablakfóliára, de fontos lenne, hogy ne nagyon csökkentse a szobába bejutó fényt. Persze tudom, valamennyit mind visszaver.
Szerintetek ez mennyire lenne jó megoldás?

 

Én reggel, amikor még friss a levegő- kiszellőztetek, utána az ablakokat becsukom és lehúzom a redőnyöket. Csak este húzom fel, mikor már kicsit hűvösebb van.

 

A legjobb megoldás a külső árnyékolás. Esetedben ez a redőny, ennél jobbat az ablakra nem fogsz találni.
Valószínűleg nem is azzal van baj, hanem a fallal, amit egész délelőtt süt a nap, aztán délután nyomja be neked a meleget.

A megoldás a fal árnyékolása lenne. Vannak erre megoldások, de elég bonyolultak és drágák is.
A legegyszerűbb a felső árnyékoló:
http://www.google.hu/imgres?um=1&hl=hu&sa=N&biw=1024&bih=657..
http://www.google.hu/imgres?hl=hu&biw=1024&bih=657&tbm=isch&..
Ez a fényt beengedi, de a sugárzó hőtől ugyanúgy óvja az ablakot, falat, mint egy redőny.
Ugyanennek a másik fajtája az árnyékoló létra:
http://www.passzivhaz-magazin.hu/arnyekolas/
A linkelt cikkben mondjuk egy extra változatát mutatják be, de láttam már pesten olyan házakat, ahol egyszerűen körberakták ilyen létrákkal. Ez is ugyanúgy árnyékolja a falat, csak nem lóg ki messzire.

A falak árnyékolásával 5 fokot biztosan lehet nyerni, plusz sokkal később melegszenek fel. De sajna ez nagyon nagy befektetést igényel, és nem is biztos, hogy engedélyezik.

Annyit tehetsz most, hogy este, amikor lehűl a levegő, tárd sarkig az összes ablakot, csinálj akár kereszthuzatot. Reggel pedig, amikor elkezd betűzni a nap, csukd be az ablakot és ereszd le a redőnyt. Mindenképp fontos az ablak becsukása, mert ha csak a redőnyt ereszted le, az átforrósodik, és úgy fűti a szobát, mint egy nagy radiátor. Ha van a lakásnak olyan helyisége, ahova nem süt be reggel a nap, akkor ott még szellőztessetek addig, amíg kb. azonos lesz a kinti és a benti hőmérséklet. Ha ez megtörtént, akkor ablak, redőny ott is.

A mi lakásunk délnyugati fekvésű, azaz kb. déltől este kilencig süt be a nap. Én így szoktam védekezni a meleg ellen, néhány napig egészen elfogadható marad a hőmérséklet.
Apróbb trükköket lehet még bevetni: este egy ventilátort tegyél az ablakba, és küldd vele befele a hűvös levegőt, vagy állítsd a szoba belső sarkába és irányítsd a plafon felé. Így a beérkező hűvös levegő a padlószinten eljut hátra, onnan pedig felküldöd a plafonhoz, ezáltal azt a részt is hűtöd.
Napközben lehetőleg ne süssetek-főzzetek, mert az is emeli a hőmérsékletet. Minél kevesebb elektromos dolgot működtess, pl. nem muszáj a gépnek folyamatosan mennie, nagy melegben heveredj le és olvass egy könyvet.
Ha a lépcsőházban nincs még meleg, akkor napközben szellőztessetek arrafelé. Így a lakás napközben is kap egy kis hűvösebb levegőt.

Persze ez mind nem olyan sokat ér. Annyit tudtok vele elérni, hogy 2-3 nappal később melegszenek át a falak, és lesz elviselhetetlen a meleg a lakásban. Viszont sokszor - például jelen esetben - ez azt jelenti, hogy mire átmelegedne a lakás, jön egy lehűlés, amikor folyamatos szellőztetéssel lehűthetitek a falakat is, és a következő kánikulára megint plusz 2-3 napotok lesz, amikor még elviselhető otthon.

http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__egyeb-kerdesek__3049092-nyari-meleg-elleni-vedelem-otletek

 

 

Olcsón is lehet védekezni a hőség ellen

A nyári napokban különösen fontos otthonunk árnyékolása. Számos sötétítési mód létezik, ami segíthet elviselni a hőséget - írja a teol.hu.
A hagyományos redőny ideális azok számára, akik szeretik, ha otthonukat teljesen be lehet sötétíteni. Igen praktikus a téli napokban is, hiszen a hideg ellen is jól véd. Manapság már sokféle színben kaphatók, könnyű kezelni őket, és viszonylag olcsók. A redőnynek létezik már távirányítóval vezérelhető változata is, ez azonban már költségesebb. Érdemes hozzá egy dekorfüggönyt is választani, ami megakadályozza a betekintést otthonunkba nappal is.

A reluxákat egyaránt használhatjuk árnyékolásra, illetve a betekintés megakadályozására azáltal, hogy egyszerűen változtatható a lamelláinak a szöge. Így nincs szükség sem sötétítő, sem könnyű függönyre.
Igen nagy divatnak örvend napjainkban ismét a sötétítő függöny. Praktikus, hiszen minden szempontnak megfelel, amit csak elvárhatunk tőle. Fénykizáró anyagból készült változata a redőnnyel hasonló hatásfokú eredményt ígér. Mindenféle stílushoz lehet találni karnist és anyagot, valamint számos felfüggesztési mód létezik.
 
 
 

A legjobb kütyük hőség ellen

 
 

Párologtatós sapka napszúrás ellen

Egyszerű, mégis ötletes találmány segítségével igyekszik enyhíteni az erős napsütés káros hatásait a The Evaporative Cooling Cap nevet viselő sapka gyártója. Egy sima baseball sapkáról van szó, amelyet vízzel hűthetünk le indulás előtt. Ezt természetesen bármilyen más fejfedővel, vagy fejkendővel is megtehetjük, de az Evaporative Cooling Cap különleges, 3 rétegű anyagból készült, amelynek köszönhetően nem folyik az izzadság a szemünkbe már két perccel azután, hogy kiléptünk a napra.

A csap alá tarva a fejfedőt ugyanis a középső réteg vizet szív magába, és a szabadba érve ez a felszívott víz párolog, amely hőt és nedvességet von el attól a rétegtől, ami a fejünket éri közvetlenül. Ennek köszönhetően száraz marad a fejünk, és a nap sem bánt annyira, csak az kár, hogy csupán zöld és keki színekben kapható. Nem véletlen, hogy geek divatbemutatókról nem sűrűn hallani...
http://hvg.hu/tudomany/20100714_legjobb_kutyuk_nyari_hoseg

 

 

A tökéletes védekezés a nagy meleg ellen

2012. május 3.  16:31
A légkonditól meg lehet fázni, a ventillátor csak kavarja a levegőt,
a legjobb megoldás viszont egyszerre frissítő és szórakoztató. [...]
 
 

Ajánlott olvasásra:

 
1. horvátországi hűvös ház hűtés nélkül:

http://www.intense-energy.eu/hu/videos/?tx_fsievideos_pi1%5BshowUid%5D=91&cHash=5db6380430

ugyanaz, de csak a film: http://youtu.be/G1dzu-wW-zE  
 
2. hűthető mellények, sapkák és egyéb ruhák: http://www.kovox.hu/html/huto.futo.ruhazat.html
 
 
 
 

A mongol nomád pásztorok jellegzetes hajléka a kerek alaprajzú, gyorsan fölállítható, szétszedhető és szállítható, favázas, nemez borítású jurta. Vázát szőrkötéllel összekötött, 4-8 részből álló rácsfal, kerek tetőgyűrű, a kettő közt rézsútosan haladó tetőrudak és az ajtó alkotják. A rácsfal téglalap alakú részeit enyhén hajlított nyírfalécekből készítik: egy teljes hosszúságú léc tíz másikkal kereszteződik, s minden kereszteződést csomózott végű bőr-"szeg" kapcsol össze. Két léc felül kiálló vége alkot egy-egy rácsfal-"fejet", alsó végeik a rácsfal "lábát". A lécek lezárta rombuszt a rácsfal "szemének", a rácsfalak találkozási helyét "szájának" nevezik. A rácsfalak közé kötik be a magas küszöbű ajtótokot az egy- vagy kétszárnyú, díszesen festett ajtóval. Az egyenes (a kazahoknál hajlított) tetőrudak vékonyabb végét a tetőgyűrű peremébe fúrt lyukakba illesztik, hurokkal ellátott, vastagabb végét a rácsfal "fejére".

A nagyállattartó lovas népek jurtája hengerszerű, teje csonkakúp- vagy félgömbalakú, a tető közepén kerek nyílás van. A jurtákat mélyen ásott körcsatorna, azon kívül sánc vette körül. Itt száll ki a füst, de a lyukon világosság is szüremkedik be. Felületén a szél támadó ereje megtörik, oldalt kitér. A jurt közepén állandóan tűz ég, így belső tere télen gyorsan felmelegszik, nyáron pedig, mivel a füstlyukon kimenő meleg levegő helyébe alulról hidegebb áramlik, afféle "légkondicionáló", illetve az egész légteret érintő levegő-kicserélő berendezésnek tekinthető. A jurta anyaga és kialakítása nyáron a forróság, télen pedig a hideg ellen jó védelmet nyújt. A jurt ajtaja az ősi türköknél és a mi őseinknél kelet felé nézett. A viszonylag kis ajtón a küszöböt átlépve csak lehajtott fejjel lehetett közlekedni.
 

Belsőmongoloknál ismeretes a tetőszerkezet egy olyan fajtája, melyben a tetőrudak csuklósan illeszkednek a tetőgyűrűhöz, s nem választhatók el attól. Az ilyen jurta váza gyorsabban felépíthető, mint az előbbi, csupán szállítása nehézkesebb. A favázat kívülről - télen belülről is - nemezlapok borítják. Az egykori nemezajtó ma már ritka. A tetőgyűrűt négyzet alakú nemezlap fedi, melyet szabad kötele segítségével félbe lehet hajtani. A tetőgyűrű alátámasztására olykor két faoszlopot használnak. A rácsfalakat, a tetőgyűrűt, a nemezlapokat kötélrendszer erősíti meg. A nemezlapok fölé, sokszor a rácslap belső oldalára is, ponyva kerül. Hideg időben a jurta alját kívülről nemez- vagy faszegéllyel veszik körül, melegben a nemezlapok alját fölhajtják. A jurta ajtaja a halháknál és a belsőmongoloknál délre néz, az orjátoknál délkeletre, a darhatoknál - akárcsak a törököknél - keletre.

 
 
 
 
 
 
 
Opposing pressures which give the yurts its inherent rigidity
 
A jurtáról

A jurta kizárólag az eurázsiai nomád állattenyésztő népekre jellemző építmény. A jurtákat már az időszámításunk előtti népek is ismerték és használták. A több ezer éves konstrukció olyan sikeresen bevált építményforma, hogy még napjainkban is számos helyen használatban vannak. Hazánkban, Magyarországon is egyre több jurta található, egyre többen érdeklődnek őskultúránk és hagyományaink iránt. A nomád jurtát nem a divat és a fölösleges kivagyiság jellemzi, hanem a praktikusság. Minden benne található tárgynak megvan a maga szerepe az építményen belül. Ez azért alakult így ki a vándorlások során mert a fölösleges tárgyak csak akadályozták volna az embereket minden egyes költözködéskor. Ami tárgyat birtokolt egy nomád család, azt nagy becsben tartották, és mint a jurta, több generációt is ki tudtak szolgálni. A jurta bármikor szétszedhető és a továbbszállításhoz átlag 6-7 tevére van szükség. Felállítva átmérője 6-7 méter volt átlagban, ez bőven elég volt egy családnak.



Szerkezetét tekintve legfőképpen fából, nemezből és rögzítő zsinegekből állt. A fából készült, bőrrel összekötözött rácsszerkezetű oldalfalakat hat részből lehetett kör alakura „alappᔠösszeállítani. Erre a rácsozott falra kerültek fel a hajlított fa rudak. A fa rudak alsó részének azért kellett hajlítottnak lenniük, hogy elvezethessék a rájuk került súlyos nemezlapoknak a súlyát. A fa rudakból alkotott kupola alul a kör alakú rácsozathoz volt rögzítve, felül, pedig egy szintén kör alakú gyűrűvel zárták le. Erre a szerkezetre kerültek rá a nemez lapok melyek ösz súlya több száz kilót nyomott. A nemezlapokat a szerkezethez erősítették, illetve a jurta rácsait körben összekötözték, hogy a nagy súly szét ne nyomja az egész építményt. Nagy meleg esetén alul a földhöz érő nemezlapokat néhol felhajtották és a tetűgyűrűt kinyitották. Alulról a hűvösebb levegő beáramlott és felfelé távozott kinyomva a melegebb levegőt, ezzel a cirkulációval olyan hűvösség érzetett biztosított a jurta mint egy jó vályogház.
 
Télen (-30,-40 foknál is) kellemes időt lehet biztosítani odabent. Mivel a jurta mindenhol lekerekített felület ezért a felfelé szálló meleg levegő nem rekedt meg a sarkokban, mint az európai házaknál, hanem lefelé visszaáramlik, ez a cirkulációs folyamat kellemes melegérzetet biztosít. A falakra és a bejárat elé erősített díszes nemez szőnyegek a köztük rekedt levegővel a mai napig a legjobb hőszigetelőnek számítanak. A földre szintén vastag nemezszőnyegeket terítettek megakadályozva a fölfázást. Honfoglaló őseink hírből sem ismerték a tüdővészt és hasonló megbetegedéseket, viszont mikor rákényszeríttették őket a nyugati típusú házak használatára roppantmód megnőtt az ilyen betegségek gyakorisága. A jurtákban sokkal egészségesebb az élet mint a nyugati épületekben. A jurtának egyszerű és praktikus volt a felszerelése. A használati tárgyak vagy a falra, földre kerültek vagy a ládákba. Mindennek és mindenkinek meg volt a helye a jurtán belül. A jurták évszázadokon át kitarthattak, apáról fiúra szálltak. Egyedül a nemez szorult karbantartásra.

http://deltasite.cooptim.com/profiles/standard/index.php?site=arpadnepe&goto=termek.php&category=Magyarokr%F3l&param=Haszn%E1lati%20t%E1rgyak
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: meleg védekezés jurta

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr745301322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása