Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Devizahitel 40/24. rész – új fedett uszodák és tornacsarnokok

2013.05.06. 11:57 12nyil

 

 

CSÁSZÁR-KOMJÁDI USZODA

 

A Császár Uszoda a XIX. század második felében épült. 1989-90-ben lebontották, majd 1997-ben újjáépítették.

Jelenleg 3 szabadtéri medencével rendelkezik.






Sportrendezvényeken
1800 néző befogadására alkalmas. 11456 nm-en terül el.

Az épületegyüttes 2 szintes 5 medencével rendelkezik, melyből 2 tanmedence.

 

 



A Frankel Leó úti épületszárny 1860-ból való, klasszicista stílusú épület, mely napjainkban hotelként funkciónál.

A Komjádi Uszodát 1976-ban adták át. Egy fedett versenymedencével és egy tanmedencével rendelkezik. Jellegzetessége a 40m fesztávolságú nyitható tetőszerkezet.

 

 

 Forrás: http://www.darnyitamasuszoiskola.hu/komi.html

 

 

 

Fedett uszodát kap Szentes

Szentes – Az uszoda ügyében pártoktól független, példa nélküli összefogást tapasztalhattunk – fogalmazott Magyar József, a Szentesi Vízilabda Klub elnöke.

Delmagyar.hu - 2012.12.05. 14:51
 
Egy keddi sajtóeseményen jelentették be: felépülhet a fedett uszoda a ligeti strandon. A Kurca-parti város régi álma válhat valóra a látvány-csapatsport fejlesztése terén elfogadott sikeres uszodafejlesztési projekttel. Az erről szóló határozatot a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagja, Novák Ferenc adta át, aki a tervekben szereplő 50 méteres medencét komoly lehetőségnek nevezte.

Egy keddi sajtóeseményen jelentették be: felépülhet a fedett uszoda a ligeti strandon.
Egy keddi sajtóeseményen jelentették be: felépülhet a fedett uszoda a ligeti strandon.

– Olyan feltétel, amely nemcsak a helyi, de az egész hazai vízilabdasportot szolgálja – mondta. Szirbik Imre polgármester kiemelte Farkas Sándor országgyűlési képviselő érdemeit és az uszoda ügyében végzett munkáját. A Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára, Nemcsik Balázs úgy fogalmazott: a sportág nem állhatna a jelenlegi színvonalon a szentesi csapat, illetve az onnan induló sportemberek nélkül. Szűcs Szabolcs, a strand igazgatója elmondta: a fedett uszoda építése a közbeszerzési pályázat lezárása után, a tervek szerint tavasszal kezdődhet. Az üdülőközpont Vecseri-foki út melletti területén, 300 milliós önrésszel, közel 1,2 milliárd forint összköltségből készül el.

A fedett uszoda építése a közbeszerzési pályázat lezárása után, a tervek szerint tavasszal kezdődhet.
A fedett uszoda építése a közbeszerzési pályázat lezárása után, a tervek szerint tavasszal kezdődhet.

Forrás: http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/fedett_uszodat_kap_szentes/2309973/

 

 

 

Úszás: 33 méteres fedett uszoda nyílt Szentendrén

pen | 2009-05-05  | 

A két,és fél milliárd forintos beruházással felépült V8 Uszoda és Szabadidőközpont, röviden a Vizes Nyolcas a hétvégén nyitotta meg kapuit. A Vizes Nyolcas első eseménye az iskolák közötti vízilabda torna döntője volt, amelynek játékvezetői tisztét Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai bajnok magyar válogatott kapitánya látta el.


Az ötszintes sportközpontban a 33.3 méteres 8 pályás, lelátóval ellátott fedett úszómedence mellett többek között tanmedence, élménymedence, pezsgőfürdő, szaunapark és fitnessterem is várja a látogatókat. Az uszoda minden nap 6.00-21.00 óráig van nyitva, a felnőtt úszójegy 900 forint.



Forrás: mob.hu

Forrás: http://edzesonline.hu/hir/1815/uszas_33_meteres_fedett_uszoda_nyilt_szentendren

 

A nagyatádi uszoda, és a PPP

2012.09.20. Szerző:

2009. február 1-én nyitotta meg kapuit a nagyatádi fedett uszoda. A gyerekek és a felnőttek is örömmel veszik birtokba azóta is a létesítményt, hiszen míg a sportolók edzeni, addig a legkisebbek úszni tanulni járnak az uszodába. A helyi és környékbeli sportolók megismerték, megszerették, elfogadták az intézményt, és szívesen járnak ide.

Az uszoda kihasználtsága – Ormai István polgármester szerint – körülbelül egy éves bevezető szakasz után optimálissá vált. Ez úgy lehetséges, hogy a sok egyéni látogató mellet rengeteg edzést tartanak, illetve a helyi és vidéki iskolák is bevették a tanrendbe az úszásoktatást.

Évekkel ezelőtt azzal a céllal kezdeményezte az önkormányzat az uszoda építését, hogy a városban is legyen egy olyan hely, ahol idősek és fiatalok egyaránt hódolhatnak sportszenvedélyüknek télen, nyáron. Természetesen az önkormányzatnak nem lett volna fedezete arra, hogy önállóan felépítse a létesítményt, ezért részt vett – három másik somogyi várossal együtt – egy olyan projektben, melynek lényege az volt, hogy a magyar állam részvételével és egy befektető finanszírozásával épül meg ez a négy létesítmény, köztük a nagyatádi. A megállapodásban az szerepel, hogy a beruházás elkészülte után egy tizenöt éves futamidő alatt az állam és az önkormányzat együtt visszafizeti a befektetőnek a költségeket, illetve az uszoda fenntartáshoz szükséges anyagiak felét is az állam állja.

Az uszoda tulajdonosa a Hídépítő Zrt., mivel ő a projekt befektetője. A gyakorlati működtető, helyi fenntartó egy önkormányzati intézmény, a Nagyatádi Fürdők. A két fél közötti kapocs a Tanusz Kft., amely mind a négy somogyi – ezen a projekten belül megvalósult – uszoda fölött gyakorolja a tulajdonosi jogokat, üzemelteti a sportlétesítményeket. A Nagyatádi Fürdők a Tanusz Kft.-től szolgáltatási díjat kap, megfizeti az üzemelésnek a költségeit. Az önkormányzat és az állam is elkezdte a törlesztő-részleteket fizetni, mely éves szinten több millió forint, de a jelenlegi pénzügyi konstrukció igen előnyös az önkormányzat számára. Ez azért van, mert amit az önkormányzat a beruházás törlesztésére, és a működésre kifizet – ami éves szinten körülbelül 80-85 millió forint –, annak a teljes összegét a Tanusz Kft.-től visszakapja a létesítmény helyi üzemeltetésének fejében. Mindeddig zavartalan volt az együttműködés és fenntartás.

Azonban változás várható, hiszen az állam azt tervezi, hogy mind a négy somogyi uszodát kivásárolja a Hídépítő Zrt.-től, innentől kezdve arra lehet számítani, hogy az említett törlesztő részleteket nem kell fizetni, de az állam sem ad támogatást a fenntartásra, működtetésre, ezt az önkormányzatnak egyedül kell viselni. Ormai István, Nagyatád város polgármestere ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek azért, hogy továbbra is fenntartsák az intézményt. A Kormány júniusban döntött arról, hogy az idei évben 15 milliárd forint forrást biztosít a PPP-konstrukcióban megvalósult sportprojektek lezárására. A kilépéshez szükséges előkészületek megtörténtek, végleges döntés szeptember végére várható.

Forrás: http://n-mk.hu/televizio/hirek/a-nagyatadi-uszoda--es-a-ppp

 

Minek ide uszoda, ha úszni ciki?

 

DUNASZERDAHELY/GALÁNTA – Jó pár hete megint bezárták Dunaszerdahelyen a régió egyetlen fedett uszodáját – ki tudja, hányadszor immár.

Fotó: Fogas Ferenc

Inormációink szerint, amíg nem biztosított a Vidékfejlesztési Szakközépiskolához tartozó sportuszoda fenntartási költsége, addig szünetel a nyitva tartása. Az ugyancsak Nagyszombat megyei fenntartású galántai gimnázium uszodájának esetében az iskola vezetősége viszont vállalja a kockázatot és folyamatosan üzemelnek. A két sportlétesítmény helyzete azonban merőben eltérő, ami a fejkvótarendszernek és az uszoda kihasználtságának köszönhető.

Hónapokig várhatnak az úszni vágyók

A Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola (volt mezőgazdasági és élelmiszer-ipari) igazgatója, Szabó László elmondta, hogy az uszoda üzemeltetése mindig az éves költségvetéstől függ. Amint jóváhagyja a megyei képviselő-testület, újra kinyitnak, azonban elképzelhető, hogy erre egy-két hónapot is várni kell. Ahogy az már az évek hosszú során megszokottá vált, a fejkvótarendszer óta nem számolnak külön  az iskola kiszolgáló épületeivel, hanem minden intémzény annyi pénzre jogosult, amennyi diák jár hozzájuk (függetlenül az általuk használt épületek sokaságától és nagyságától). Így évek óta bizonytalan a sportuszoda sorsa, és csak az igazgató által kijárt ad hoc támogatásoknak köszönhetően tavaly például félmillió koronát sikerült szerezniük az oktatási minisztériumtól.

Galántán jobb a helyzet

A galántai Kodály Zoltán Gimnázium uszodájának helyzete azért is különbözik, mert ott két iskola székel egy helyen, mindkettő több mint 400 diákkal, akiknek nagy része a tanítási órák keretén belül és szabadidős foglalkozások alkalmával hetente legalább egyszer él az úszási lehetőséggel. „A nyilvánosság részére csupán heti két napon tartunk nyitva, mert nálunk emelt óraszámú a testnevelés és mondhatom, hogy a 800-ból 600 diák biztosan hetente úszik, amit én nagyon példamutatónak és hasznosnak tartok az egészségük szempontjából” -- ismertette a merőben más alaphelyzetet a galántai magyar gimnázium igazgatója, Marsal János. Éves fenntartási költségük az uszodára 1 millió 700 ezer korona ( 56 429 euró), és Galánta önkormányzata is évente támogatást nyújt a működtetéséhez (annak ellenére, hogy a városnak van saját élményfürdője is). Bár az év eleje a pályázatok kiírásának időszaka, ők vállalják a kockázatot, és nem tartanak technikai szünetet – tudtuk meg.

Az iskolák nemigen érdeklődnek

Hogy Dunaszerdahely középiskolái és diákjai miért nem használják ki a sportuszodát, évek óta nagy talány. Az alapiskolák némelyike ugyan rendszeresen tartja ott úszótanfolyamait, ami azért is szerencsés, mert ezekre energetikai szempontból kedvezőbb, melegebb tavaszi hónapokban kerül sor. Szabó László a művelődési utalványok bevezetésétől várt fellendülést, de amint az ismeretes, minden diák egyenesen a saját iskolájába adja azt le, még ha cserébe nem is kap érte mást, csak a szokásos szakköröket. „Megróbálkoztunk uszoda- és fitneszjegyeket kínálni a művelődési utalványokért cserébe, de sosem volt érdeklődés. Pedig 7-800 korona (23-26 euró) értékű bérletet kaptak volna érte a diákok”-- mondta Szabó László.

A Szabó Gyula Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Szakközépiskolába (régi nevén Egyesített Középiskola) 620 diák jár. Az iskolából egykor jártak az uszodába, de később óraegyeztetési problémák miatt kiszorultak, pedig nyolc osztályuk ott székel a mezőgazdasági iskolában. „Az igazsághoz tartozik az is, hogy a diákok fele fel van mentve testnevelésből. Hogy ez alibizmus-e vagy tömeges egészségromlás, én nem tudom, de az biztos, hogy a mai gyerekek nem szeretnek mozogni. És arra sem kényszeríthetjük őket, hogy levetkőzzenek és ússzanak, mert nagyon érzékenykedők” -- fogalmazott Molnár Ilona, a szakközépiskola igazgatónője.

A magángimnáziumosok egyelőre nem tervezik kihasználni az úszási lehetőséget, mert viszonylag messze van tőlük az uszoda, de A. Szabó László igazgató tájékoztatása szerint jövőre, ha lehetőségünk lenne rá, s mivel a terveik szerint már a belvárosban fognak székelni, szeretnék igénybe venni. Erről előzetes tárgyalásokat is folytattak a sportgimnázium vezetőivel.

A támogatás nem elég

Csak Dunaszerdahelyen tizenhat oktatási intézményben mintegy nyolcezer diák tanul. A dunaszerdahelyi sportuszoda kihasználtsága ennek ellenére, amint a nyitva tartása is, rapszodikus, és ha nem történik gyökeres változás, minden bizonnyal az is marad. A kedvező árfekvésű belépti díjakból a jelenlegi siralmas látogatottság mellett lehetetlen fedezni a fenntartását, ugyanis hetven százalékban megyei támogatásból él  az intézmény. Azzal pedig nem is számolnak rendszeresen Nagyszombatban. A helyzet megoldását minden bizonnyal segítené, ha az egyes iskolák rendszeres foglalkozásokat tartanának az uszodában, esetleg az orvosok is inkább hozzájárulhatnának a sportolási kedv növeléséhez, nem pedig a hátgerincferdülésben szenvedő fiatalok számát gyarapítanák az indokolatlnaul kiállított testnevelés alóli felmentésekkel. Követendő lehet az Általános Egészségbiztosító kampánya is, amely például hozzájárul ügyfelei belépti díjához a járás egyetlen sportuszodájába.

(csall)

Forrás: http://www.parameter.sk/rovat/regio/2009/01/27/minek-ide-uszoda-ha-uszni-ciki

 

 

Egri főiskola - 2,5 milliárdos PPP-beruházás

2007. október 5.
 
Mintegy 2,5 milliárd forint értékű, úgynevezett PPP-konstrukcióban megvalósult beruházást adtak át pénteken az egri Eszterházy Károly Főiskolán.
Manherz Károly, az OKM szakállamtitkára beszél az egri Eszterházy Károly Főiskola mintegy 2,5 milliárd forint értékű, úgynevezett PPP konstrukcióban elkészült fejlesztésének átadásán. Mögötte balra Hauser Zoltán, a főiskola rektora. MTI Fotó: Tréba Ákos
Manherz Károly, az OKM szakállamtitkára beszél az egri Eszterházy Károly Főiskola mintegy 2,5 milliárd forint értékű, úgynevezett PPP konstrukcióban elkészült fejlesztésének átadásán. Mögötte balra Hauser Zoltán, a főiskola rektora. MTI Fotó: Tréba Ákos

A beruházás keretében új tornacsarnok, hotel szintű elhelyezést biztosító diák apartmanházak, atlétikai pálya és teniszpálya épültek, illetve teljes rekonstrukción esett át a főiskola rajz tanszékének otthont adó épület.

A szerződés értelmében a beruházó 20 éven keresztül üzemelteti a létesítményeket, a főiskola pedig bérleti díjat fizet a használat után.

Mint azt Manherz Károly, az oktatási tárca államtitkára az avató ünnepségen elmondta: a felsőoktatásban megvalósuló PPP-beruházások értéke immár elérte a 9,4-9,6 milliárd forintot.

Ezek fenntartása és működtetése érdekében az állam biztosítja az ehhez szükséges pénzügyi garanciát - tette hozzá a politikus.

Ugyanakkor az intézmények felelőssége, hogy olyan oktatási választékot és színvonalat nyújtsanak, ami hosszú távra biztosítja a létesítmények kihasználtságát - mondta Manherz Károly.

Az új tornacsarnok
Az új tornacsarnok

A fejlesztés nyomán, a sportlétesítményeken túl, a többi között 401 új kollégiumi férőhellyel, nyolc szemináriumi teremmel, előadókkal, laboratóriumokkal, műtermekkel és számítógép-termekkel gazdagodott az intézmény.

Az Eszterházy Károly Főiskolán négy karon mintegy 10 ezer hallgatót oktatnak. Többségük távoktatás keretében sajátítja el a diploma megszerzéséhez szükséges ismereteket.

Számítógépes oktatóterem
Számítógépes oktatóterem

Forrás: http://www.nefmi.gov.hu/felsooktatas/2007/egri-foiskola-2-5
 

 

 

 

 

Manapság is eseményszámba megy, ha egy olyan város, mint Szentes fedett uszodához jut.

Pedig erre minden városnak szüksége lenne.

Sőt minden általános és középiskolának szüksége lenne fedett uszodára és tornacsarnokra.

 

A hagyományos építőanyagokra való támaszkodásnak jól érezhetőek a határai.

De ha kialakul egy új csarnoképítő ipar, akkor annak a városok lakói, sportolók és a diákok is hasznát látják.

 

Ehhez új szemléletmódra van szükség.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy Magyarország átlaghőmérséklete az utóbbi 20 évben legalább 12°C-szal melegebb lett, és a nyári kánikula ideje is kitolódott szinte mondhatni áprilistól októberig, és a meleg pedig reggel 8-tól este 8-ig tart.

 

Fedett uszoda

Cím: Lővér krt. 82
GPS: 47.674375 - 16.567833
Építés éve: 1977
Tervezte:
Kivitelezte:
HRSZ:
Beküldte: Ády
2010:07:21 14:41

Lővér Fürdő történetének újabb fontos állomása az 1975-ös év, ekkor kezdődött a fedett uszoda kivitelezése. Átadása Sopron várossá nyilvánításának 700 éves évfordulóján, 1977. december 16-án volt. Akkori beruházási költsége 75 millió forint, melyhez a város lakói is nagymértékben hozzájárultak munkájukkal. A 36 sokszög alapú kupolaépület magába foglalja a vendégfogadó aula részt, a 720 fős öltözőket, medenceteret, szociális helyiségeket, gépészeti helyiségeket.
A medenceteret Graboplast műanyag sátorral fedték le, melyet a medencetérben kialakított túlnyomás tartott a magasban

A '80-as évek második felében ezt megszüntették, a sátortetőt egy faszerkezetű palatető váltotta fel, mely esztétikailag és műszakilag is megfelelőbb a medencetér lefedésére. Ekkor az uszoda üzemeltetője a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Vállalat volt.
Később a város önkormányzata létrehozta a Fürdőüzemeltető Kft-t, mely 2002-ig volt gazdája a város fürdőéletének.
A Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. (2006-tól ZRt.) 2002-től üzemelteti ismét a Lővér Fürdő - Fedett Uszodát.
2004. június 06-án a Fedett uszoda felvette Csik Ferenc 1936-os olimpiai bajnok úszó nevét.

A Csik Ferenc uszodában évről-évre megrendezésre kerül a Csik Ferenc Úszóverseny ill. a Szuperinfó 24 órás úszónap, előbbi 2007-ben már 28. alkalommal, utóbbi pedig immár 16. alkalommal.

Az elmúlt években szemmel látható fejlődésnek indult a Lövér fürdő - Csik Ferenc uszoda. 2005-ben a Csik Ferenc uszoda tanmedencéjének, 2006-ban a Lővér fürdő pancsoló medencéjének, 2007-ben pedig a Lővér fürdő vízforgató berendezésének a teljes cseréje történt. 2007-től 80 m2 napkollektor fűti a Lővér fürdő pancsoló medencéjét, ill. nagy medencéjét!  F:sopviz.hu

Forrás: http://egykor.hu/sopron/fedett-uszoda/1103

 

Lővér uszoda

Lővér uszoda
Lővér uszoda

A Lővér uszoda elődje, az Erdei Forrásfürdő 1908-ban nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. Terméskőből készült medencéjének vizét a Deákkúti forrás vizével táplálták.

1966-ban készült el a Lővér Fürdő második medencéje.
1975-ban megkezdődött a fedett uszoda építése. A sokszög alapú kupolaépület 720 főt tud befogadni. 2004-ben a Fedett Uszoda felvette Csik Ferenc 1936-os olimpiai bajnok úszó nevét.

A Csik Ferenc Uszodában évről-évre megrendezésre kerül a Csik Ferenc Úszóverseny, ill. a Szuperinfó 24 órás úszónap.

Forrás: http://www.sopronikirandulas.hu/sopron/lover_uszoda.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország építészet uszoda tornaterem tornacsarnok

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr725283383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása