Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Devizahitel 40/08. rész – új szakmák

2013.04.11. 10:17 12nyil

 

Új szakmák születnek

Figyelem! Kérjük az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2001. augusztus 15.) vegye figyelembe!

Időszakos foglalkoztatás, magas óradíj

Megjelent A Munkaadó Lapja 43. számában (2001. augusztus 15.)

 

 

Az Országos Képzési Jegyzékből mintegy száz szakmát töröltek. Nem lesz szükség - például - hangszerkészítőkre, bányászokra is alig, nem kellenek műanyagfröccsöntők, kohászok s uránbányászok. Helyettük az új évezred igényeinek megfelelő ismereteket tanítanak majd, köztük olyanokat is, amelyek még ma is luxusszakmáknak minősülnek. Például komornyikok, személyi sofőrök, baby guardok, animátorok, rendezvényszervezők, protokoll-ügyintézők, PR-menedzserek, lovashoszteszek és illemtanárok.

 

A gazdaság szerkezetének átalakulása idején már látható volt, hogy több szakma csillaga leáldozóban van, de számos újra lesz igény, különösen a szolgáltatási szektorban. A gazdaság húzóágazatának tekinthető idegenforgalomban, vendéglátásban is sok új szakma jelent meg, de a megmaradók nagy része is új tartalommal töltődött fel. Török Gabriella, a Jövő Útja Alapítványi Idegenforgalmi Szakközépiskola vezetője immár kilenc éve kíséri figyelemmel és részben alakítja a szakmák átalakulását. Mint elmondta, az úgynevezett luxus- vagy kurrens szakmák jól fizetnek, még akkor is, ha egyelőre még nincs túl nagy kereslet irántuk. A fiatalok azonban látják, milyen lehetőséget kínál a megélhetésre egy ilyen képzettség, s nem sajnálva időt, fáradságot s a magas tandíjat, a magániskolákban, tanfolyamokon megszerzik a második, sőt, a harmadik képesítésüket bizonyító oklevelüket. S reménykednek...

Megfelelő fizetség

A hivatásos vendéglátók körében sem elegendőek már a korábbi ismeretek. Nyelveket kell ismerni, sőt, az etikettet is, s járatosnak kell lenni a protokoll világában. A hosztesz például - amikor dolgozik - nemcsak nő, hanem átruházott házigazdai szerepet ellátó munkaerő. Egy képzett hölgy óránként 3000 forintot is megkereshet. Az úgynevezett lovashoszteszek - akik szintén eligazodnak a nyelvek világában, ugyanakkor eligazodnak a lótenyésztés körüli útvesztőkben, s nagy versenyeken, lovas túrákon kísérik (akár lovon is) a megrendelőt - 1200-1500 forintot keresnek óránként. Egyelőre azonban nincsenek sokan. Új szakma az úgynevezett egészségügyi hosztesz - többnyire az egészségügyben már megszerzett oklevél után, második szakmaként tanulják -, a kívánalom pedig sokrétű. Tisztában kell lennie az egészségügyi kérdésekkel és tennivalókkal, fogadja (szükség szerint ellátja) a pácienseket, a fizetsége pedig óránként 2000-5000 forint között mozog, attól függően, milyen magánklinika vagy rendelő alkalmazza.

Alapképzettségre építve

Az úgynevezett némahoszteszek - ezek a hosszú lábú, csinos lánykák, akik sorfalat állnak a vendégek előtt - is tanulják a szakmát. Számukra csupán az az előírás: ne csacsogjanak. Így fizetségük 900-1000 forint lehet óránként.

Baby guardokra sincs még átütő kereslet, de nem árt tanulni. Ők nemcsak felügyelnek a tehetős munkaadók gyermekeire, de védik is, sőt, tanítják őket, akár egy XVIII. századi nevelőnő. Munkájukért cserébe lakást-ellátást és 100-120 ezer forintot kapnak havonta. Komornyikok és lakájok csak elvétve akadnak még, de már látható, hogy irántuk is megnő majd a kereslet. Ez igazi bizalmi munka, szervezik a család pénzügyeit, a háztartást, olykor még titkárként is működnek, a fizetés pedig nagyon magas. A partiinas sem keres rosszul, órabérük 5-8 ezer forint. Az úgynevezett animátorokat régen a művelődési házak szervezőjeként ismerték. Most szerteágazó feladataik vannak a közművelődésben, külön képezik a gyermek, a felnőtt és az idős korosztályt kiszolgáló animátorokat, közép- és felsőfokon. Megéri a fáradozás, a fizetség 150 ezer forintnál kezdődik havonta.

Főként olyanok jelentkeznek az iskolába, akiknek már megvan egy alapképzettségük, közép- vagy felsőfokon, s ezt szeretnék a speciális elvárásoknak megfelelően kiegészíteni. Ők már fölmérték azt is, hogy esetleges alkalmazásuk ideje behatárolt, tehát tovább kell bővíteni tudásukat, hogy továbbléphessenek.

Ágazati igények a pályakezdő fiatalok végzettsége
szerint az első félévben Budapesten
Gazdasági ágFizikaiSzellemiÖsszes
SzakképzetlenSzakképzettKözépfokúFelsőfokú

Mezőgazdaság

0

0

0

0

0

Feldolgozóipar

40

97

10

28

175

Vill. energia

0

0

1

1

 

Építőipar

12

45

11

5

73

Kereskedelem

7

21

12

18

58

Szálláshely

5

24

3

4

36

Szállítás

0

4

77

0

81

Pénzügyi tev.

0

0

0

0

0

Ingatlanügyletek

7

3

1

18

29

Közigazgatás

0

0

0

3

3

Oktatás

0

0

0

5

5

Egészségügy

3

10

5

3

21

Egyéb, közösségi

20

18

4

0

42

Összesen

94

222

124

85

523

Forrás: http://munkaugyilevelek.hu/2001/08/uj-szakmak-szuletnek/

 

Hoteltesztelők, álkollégák, gyereknevettetők: új szakmák Kínában

2012. február 21., kedd, 16:35 • Utolsó frissítés: 2012. február 21., kedd, 16:58
Szerző: MTI

Az életszínvonal emelkedésével egyre több új, korábban nem létező szakma születik Kínában: sok közülük első hallásra igen szokatlan, ám az átlagfizetés többszörösét lehet megkeresni velük.

A bérek és a jövedelmek emelkedésével nemcsak a termékek és szolgáltatások skálája szélesedik Kínában, de - köszönhetően az újonnan keletkező keresletnek - a különleges állások száma is évről évre nő. A gyakran szokatlan új szakmák a szociális változásokat és irányokat tükrözik, árnyaltabb képet adva a kínai társadalomról.

Mivel a karrierjüket építő kínai fiataloknak, elsősorban is a 20-30-as éveikben járó férfiaknak a munka mellett igen kevés szabadidejük van, mind népszerűbbek az online társkereső oldalak és közvetítők által megszervezett találkozók. Tavaly novemberben például két nap alatt mintegy 40 ezren látogattak el Sanghajban rapidrandira épülő társkereső rendezvényekre. A szaporodó, egyre gyakoribb rendezvényeket lebonyolító, a párokat összehozó közvetítők iránti kereslet óriási, ezzel az állással havonta akár 10 ezer jüant, vagyis 350 ezer forintot is zsebre tehetnek.

Hasonló összeget keresnek a szállodákat utazási irodák és magazinok számára tesztelő "álvendégek" is. Az ő dolguk csupán annyi, hogy egyszerű turistának kiadva magukat egy-két éjszakát eltöltsenek az érintett szállodákban, majd az ott tapasztaltakról összefoglalják véleményüket. A munkakör betöltése semmilyen iskolai képesítést nem igényel, ráadásul életkori korlát sincs, a hirdetések ugyanakkor gyakran kifejezetten "sokat utazott, elegáns hölgyeket" keresnek.

Fotó: AP

A kínai nagyvárosokban keresettek az "álmunkatársak" is, a vállalatok, irodák által csak egy-egy napra, estére, társasági eseményre fizetett "kollégák". A jól szituált, rokonszenves fellépésű eseti alkalmazottak gyakran külföldiek, és azért bérelik fel őket, hogy jelenlétükkel hangsúlyozzák alkalmazójuk nemzetközi elismertségét. Egy-egy pár órás eseményen való részvétellel akár 300-500 jüant (10-17 ezer forintot) is megkereshetnek a szerencsések.

Ennél is egyszerűbb munka a fényképészek által alkalmazott kiegészítő személyzeté, akiknek mindössze annyi a dolguk, hogy mosolyt csaljanak a fényképezőgép elé ülő kisbabák arcára. A nagyobb fotóstúdiók erre a célra akár több, tanári diplomával rendelkező fiatalt is alkalmaznak, akik kiegészítő keresetként havonta 3 ezer jüant is hazavihetnek, immár nagy mosollyal saját arcukon.

Forrás: http://hvg.hu/karrier/20120221_uj_szakmak_kinaban

 

Új szakmák jönnek

2013. március 19., 07:23 szerző: Klecska Ernő

 
Fejér - Szeptembertől megújul a képzési jegyzék. A mai 300 helyett 638 szakképesítés lesz, s jóval magasabbak lesznek az OKJ-s tanfolyamok óraszámai, ami néhol jelentős, akár kétszeres drágulást is eredményezhet.

- A nappali tagozaton is csak akkor ingyenes az első szakképesítés, ha abban az évben kezdi meg valaki az utolsó tanévet, amelyikben betölti a 22. életéveteket. Sajátos nevelési igényű vagy súlyos beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók plusz három évet kapnak a tanfolyam elvégzésére, de államilag támogatott képzésben vehet részt az ia, aki aki regisztrált álláskereső. Diploma után is szerezhető OKJ-s végzettség államilag finanszírozott formában, de a bűvös 22 éves kor felett csak csak esti vagy levelező formában, iskolarendszerű képzésben. Az alap- és mesterdiploma, s a régi típusú diploma nem kizáró ok, de a korábban, ugyancsak államilag támogatott OKJ-s tanfolyam igen - húzta alá Kozma Béla képzési szakértő. Középfokú OKJ-s képzéseket számos szakközép- és szakiskola indít, de az oktatási centrumokban is körbe kell nézni.

A felsőoktatási szakképzések a módosítással kikerültek a jegyzékből, szeptembertől ilyen képzést csak egyetem és főiskola indíthat, ami komoly érvágás a felnőttképző vállalkozásoknak mondta lapunknak több, e területen is dolgozó vállalkozás képviselője. Már eddig is komoly versenytorzító tényező volt, hogy az ilyen kétéves - kvázi szakok végén megszerzett kreditek kétharmadát beszámítják, ha szakirányú BA- vagy BSc-szakon tanul valaki tovább hangzott el. - Régi OKJ szerinti vizsga a tanfolyam befejezését, pótló és javító pedig a vizsgát követő 1 évig szervezhető - mutatott rá nemrég egy, a Gazdaság Házában tartott szakmai napon Lakos István, a Felnőttképzők Szövetsége elnöke. A szakember szerint a felnőttképzési törvényben szigorúbbak az előírások, szankciók, növekszik az adminisztráció, s komoly értékek is elvesznek. Így például a regisztráció megszűnése mellett elvész az átfogó nyilvántartás és statisztika, a felnőttképzési szerződés, a képzési program és az előzetes tudásmérés.

Forrás: http://feol.hu/gazdasag/uj-szakmak-jonnek-1535045

 

Új szakmáknak ágyaz meg a Big Data

Az idei év felkapott témája az adatrobbanás, a big data – mondja Joseph Reger, a Fujitsu Technology Solutions technológiai vezérigazgató-helyettese. Szerinte a jelenségből nem a "big" a fontos, hanem a kinyerhető információk értéke. Nyomában új szakmák is születnek.

Minden jel szerint 2013. a big data éve lesz – emelte ki mai budapesti sajtótájékoztatóján a magyar származású szakember. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem önmagában a jelenség, hanem a rá épülő üzleti modellek az igazán izgalmasak. Szerinte a „big” jelző jövőre el is fog tűnni a fogalomból, mert egyre kevésbé az adatmennyiség, sokkal inkább az értéke a fontos.

Sok még a kérdőjel
Reger az adatrobbanás témáját összefüggésbe hozta a két éve még ugyancsak a felkapott témák között szerepelt felhőalapú számítástechnikával, megjegyezve, hogy a "sztárolt" trendek valójában nem túl hosszú életűek. A felhőre építve például sokan kezdtek komoly projektekbe, és ha egy ilyen projekt elindult, akkor már egyáltalán nincs idő arról beszélni, hogy érdemes-e egyáltalán ilyen beruházásokba fogni. A felhő technológia két éve tartott ezeknél a dilemmáknál és a felhővel kapcsolatos fogalmak tisztázásánál.

Joseph Reger (balra) a Bitport 2010-es konferenciáján

A cloud computing akkori helyzetéhez hasonlóan a big data is rengeteg kérdést vet fel. Különösen sok a tisztázatlan jogi probléma az adatkezelés szabályozásában. Joseph Reger úgy véli, szükség lenne az adatok és az információk kezelésének az egységes európai szabályozására, amely egyebek mellett azt is meghatározná, hogy hol szabad az adatokat tárolni, és kinek lehet azokat kiadni. A jelenlegi jogrendszerben egyes szervezetek egyáltalán nem oszthatnak meg adatokat szervezeten kívül. A szakember szerint sokak fejében még az alapfogalmak tisztázása sem történt meg, és sokan tesznek egyenlőségjelet az adat és az információ között, holott az utóbbit nyerhetjük az előbbi felhasználásával.

Sok forrásból kevesebbet
Az sem elhanyagolható szempont, hogy miből és hogyan nyerhetjük az adatokat, nagy halmazból nagy mennyiséget, vagy sok forrásból kevesebbet. Reger az utóbbit látja céravezetőnek, mondván korrelációk és közvetett elemzések révén ezek adnak inkább lehetőséget izgalmas információk felkutatására. Példaként a jövő egészségügyét említette, ahol közvetett vizsgálatok alapján is felállíthatnak majd az orvosok diagnózisokat. Leegyszerűsítve: a magas vérnyomásra nemcsak a közvetlen vérnyomás-mérés utalhat, hanem egyéb tünetekből, leletekből is megállapítható. A közvetett módszer előnye az, hogy az egészségügy több drága diagnosztikai berendezést megspórolhat. A közvetett módszer alkalmazásában segíthetnek a szuperszámítógépek is, amelyeknek a segítségével fizikai rendszereket lehet szimulálni, így szerezve meg a hiányzó adatokat.

Az adatrobbanással együtt járó új jelenségek az üzleti világ számára is megkönnyíthetik a döntéshozatalt. A megfelelő technológia birtokában egyre jobban egyeztethetővé válnak a különböző forrásokból származó adatok. Pár év múlva természetes lesz, hogy a cégek többféle adatforrásra támaszkodva készítenek új üzleti ajánlatot.
 

Új szakmák születőben
A big data Joseph Reger szerint új szakmákat teremt. Ilyen lehet például az információbróker, aki ügynökként vagy tanácsadóként innovatív és piacképes ötletekkel állhat elő a különféle adatforrások lehető legjobb hasznosítására. De lesznek majd adattudósok is, akik segítenek majd a cégeknek és intézményeknek eligazodni a bitek és bájtok sűrűjében. Ők azok, akik célzott kérdésfeltevéssel támogatják az új üzleti ötletek és a lehetőségek értékelését.

Arra kérdésre, hogy mi lehet Magyarország szerepe a big data teremtette piacon, Joseph Reger megjegyezte: nem az lenne a jó cél, hogy idehozzunk nagy adattároló infrastruktúrákat, mert azok hihetetlenül gyorsan amortizálódnak, az értékvesztésük elérheti az évi 30-40 százalékot is. Ellenben jó adottságaink vannak ahhoz, hogy például információbrókeret és adattudósokat képezzünk és rígy vegyünk részt a technológia teremtette piac kiaknázásában. Mindemellett azt tanácsolja, hogy semmilyen adatot se dobjunk ki, hiszen a tárkapacitás viszonylag olcsó, érdemes tehát az adatokat tovább halmozni.
 
 

 

A gazdasági válság idején induló új szakmák listája

2009.08.23. 05:01 freddyD

Talicskatoló - Egy nyomvonalú kézierőgép-kezelő technikus .

Takarítónő - Higiéniai Manager asszisztens.

Ablakmosó - Síküveg restaurátor.

Gondnok - Háztömb manager.

Portás - Front door manager.

Sofőr - Kormánykerék-igazgató logisztikai supporter

Rakodómunkás - Anyagmozgatási szakreferens.

Parkolóőr - Forgalombiztosítási szakmenedzser.

Tolvaj - Tulajdonáthelyező és biztonságtechnikai szakember.

Áruló - Szabadfoglalkozású megélhetési eladó.

Utcaseprő - Köztisztasági, tárca nélküli asszisztens.

Kukás - Hulladékmanagelési szakreferens.

Autómosó - Gépjármű optikai karbantartó.

Bérgyilkos - Humán ügyintéző

Szódás - Szikvíz termék menedzser.

Raktáros - Termékpozíció optimalizáslásért felelős
logisztikai manager.

WC-s néni - Anyagcsere manager

Forrás: http://roflnet.blog.hu/2009/08/23/a_gazdasagi_valsag_idejen_indulo_uj_szakmak_listaja_1

 

Nádudvari Szakiskola

Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskolája

Nemezkészítő

Népi kézműves – Nemezkészítő

OKJ: 31 215 02 0010 31 10

 

A nemezkészítés ősi kelmekészítő mesterség, melynek múltja Közép-Ázsiában több mint háromezer évre tekint vissza. Honfoglaló őseink is használták ezt a kellemes tapintású, ugyanakkor erős anyagot.

Tanítványaink a legkisebb tárgyaktól, a nemezjátékoktól kezdve a nemezruházaton, tarsolyokon keresztül a nemeztakarók készítéséig jutnak el a két év során.

Szakoktató: Vetró Mihály

 

forrás: http://nadudvariszakiskola.hu/iskola/szakmaink-4/nemezkeszito

 

 

 NEMEZKÉSZÍTŐ

OKJ 31 215 02 0010 31 10

  • Belső-Ázsiai nemezkészítő népeink technikái
  • Észak-európai nemezkészítő módszer
  • nemezkészítés a magyar hagyományban
  • gyapjú előkészítése
  • tervezési ismeretek
  • játékok, bábok
  • táskák, tárolók
  • kalapok
  • botos
  • takarók
  • ruhadarabok, ékszerek
  • gyapjúfestés természetes és mesterséges festékekkel

Forrás: http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/10952/

 

Nemezkészítő OKJ képzés 2013

A nemezkészítő szakképzés azonosító száma:OKJ 31 215 02  0010 31 10
A jelentkezéshez szükséges legalacsonyabb iskolai végzettség: 8 általános.
Sikeres vizsga esetén államilag elismert KÖZÉPFOKÚ szakképzettség szerezhető.
A képzés célja és tartalma: a nemezkészítő szakma elméletének és gyakorlatának az elsajátítása. A résztvevők megtanulják a nem szőtt kelme készítésének technológiáját, a különböző díszítőeljárásokat. A gyakorlat során nemeztakarókat, párnákat, ruhadarabokat, játékokat készítenek. Jártassá válnak a tervezési ismeretekben is.
Tantárgyak: általános vizuális művészeti alapismeretek, népi kézműves vállalkozási alapismeretek, népi kézműves szakmai elmélet, népi kézműves szakmai gyakorlat, népi kézműves szakmai munka- és környezetvédelmi ismeretek, nemezkészítés szakmaelmélete és gyakorlata.
Időtartam: 2 év. A foglalkozások hétvégén vannak, havonta két nap és két alkalommal nyáron 6 napos intenzív képzés.

Kezdés időpontja: 2013. július
Befejezés időpontja: 2015. június
Részvételi díj: 180.000 Ft, a felhasznált anyagköltség és a vizsgadíj.

Elméleti és gyakorlati foglalkozásvezető: Kaszás Ákos Népi Iparművész

Forrás: http://www.ibsen.hu/kezmuves/kepzesek/felnttkepzes-nemezkeszit

 

 

Ha lehet a nemezkészítő OKJ-s szakma, akkor miért ne lehetne a

 

  • jurtakészítő (középfokú végzettség), és a

     

  • jurtatervező (felsőfokú végzettség)

 

ugyanilyen megszerezhető szakma ma Magyarországon?

 

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság magyarország szakma jurta

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr875216382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása