Az új egyetemen olyan fiatalokat akarunk képezni – húzta alá Orbán Viktor –, akik képesek biztonságossá tenni Magyarországot, akik élethivatásuknak tekintik a köz szolgálatát. Az intézmény megalapítása igazolja: van erőnk, és életben fogunk maradni, nagy céljaink vannak, és el is fogjuk érni őket – fogalmazott a szerdai ünnepségen a miniszterelnök.

Országunk 21 éve a gyors változások korszakában él, ezért megújulásra van szükség, hiszen enélkül a közszolgálat nem lenne elég erős ahhoz, hogy a változó világ kihívásaira válaszolni tudjon – szögezte le a rektor, hozzátéve: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásával a kormány is válaszolt a kihívásokra.

Az új egyetem szervezeti felépítéséről szólva Patyi András elmondta: a katonai, rendészeti és civil képzés egyesítése úgy történt meg, hogy a karok belső integritása nem sérült. A jövőben nem csak a tudásbázis egységesítésére van szükség, hanem a tudásanyag radikális bővítésére is azért, hogy az egyetem biztos háttere lehessen az államnak.

 

 

A rektor végezetül nyomatékosította: biztos abban, hogy az egyetem segítségével megteremthető a jó közigazgatás, és vele a jó állam.

Az egyetem alakuló ülése kapcsán a kormány.hu-nak Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos adott videóinterjút.

 

Orbán Viktor úgy folytatta: egyesekben felmerül a kérdés, nincs-e fontosabb az egyre súlyosabb európai válság közepette, mint egyetemet alapítani? Ha valaki visszatekint az időben, azt láthatja, hogy a magyar egyetemek alapítása gyakran válságokhoz kötődik - mutatott rá.

A mai gondok eltörpülnek ugyan elődeinké mellett, de az európai válság ma is arra késztet bennünket, hogy megerősítsük a magyar államot - mondta a miniszterelnök. A válság hátteréről szólva rámutatott, hogy a problémák nagy része a magyar állam gyengeségéből fakad. A közérdek a magánérdekek mögé szorult, az összefogás helyett széthúzás, önzés, kapzsiság, spekulációs szélhámosság uralta el az életünket, és valljuk be – fűzte hozzá -, sok esetben az állam működését is. Ennek következményeivel szembesítenek minket az euróválság és Magyarország gondjai is – szögezte le.


 

Orbán Viktor kiemelte: az elmúlt két évtized itthoni és külföldi eseményei új megvilágításba helyezik a magyar államot. Az állam a közösségi érdekérvényesítés, a közösség védelme és az egyéni képességek kibontakoztatásának is színtere, vagyis előfeltétele a jó életnek.

Aláhúzta: közös céljainkat csak erős és korszerű állammal tudjuk megvalósítani. Az állam feladata, hogy biztos alapot nyújtson polgárainak a munkához, a vállalkozáshoz és az érdem szerinti boldoguláshoz. Feladata az is, hogy akár erővel is képes legyen megvédeni hazánk függetlenségét, megvédeni a magyarokat a bűnözéssel, terrorizmussal és mindenféle szélsőséggel szemben - hangsúlyozta.

Orbán Viktor úgy vélte: olyan államra van szükség, amely a 21. századi versenyben képes érvényesíteni Magyarország érdekeit a nagyvilágban, képes segítséget nyújtani polgárainak, és szélesre tárja a kaput a nemzet tehetségei előtt. A szemünk előtt egy olyan állam lebeg amely erős, méltányos, és tisztelendő, mert a közérdeket rendeli a magánérdek elé - fogalmazott.


 

A miniszterelnök hangsúlyozta: ha minőségi államot akarunk, akkor az emberi minőségbe kell befektetnünk. Ezért olyan fiatalokat akarunk képezni az állam működtetésére, akik a személyes példamutatásukkal, tudásukkal és teljesítményükkel, erkölcsi bátorságukkal és tartásukkal, biztonságosabbá és erősebbé teszik Magyarországot. Olyan fiatalokat, akik képesek magukat egy fontosabb célnak alárendelni, akik a társadalom előtt hitelesen képviselik a hivatásukat, egyenruhájukat. Akik élethivatásuknak tekintik a haza és a köz szolgálatát, és ezt a hivatást a legmagasabb szinten akarják űzni - sorolta Orbán Viktor.

A kormányfő felhívta a figyelmet: történelmi jelentőségű lépés az, hogy a közszolgálat legfontosabb területeire mostantól egységes egyetemi rendszerben képeznek embereket. Az, hogy új egyetemet alapítunk mutatja, hogy van jövőnk, végre újra bízunk magunkban, és lesz erőnk kilábalni a nehézségekből.

(kormany.hu)

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/hirek/megalakult-a-nemzeti-kozszolgalati-egyetem