Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Devizahitel 40/05. rész – új munkahelyek

2013.04.08. 10:39 12nyil

 

 

Hogyan lesz ebből 1 millió új munkahely? - leginkább sehogy

2013.03.21. 08:01 Pilótakex

A kormányzat szeret büszkélkedni azzal, hogy folyamatosan sikerült növelnie a foglalkoztatást és a gazdasági aktivitást. Ezt az állítást a KSH statisztikái is alátámasztják. Az adatokból azonban az is kiolvasható, hogy a versenyszférában csökkent az alkalmazottak száma.  Az ellentmondásért a kabinet által erőltetett közmunkaprogram a felelős, amelybe egyre több embert vonnak be. Ez, ha a termelékenységet nem is, a munkaügyi statisztikákat szépen kozmetikázza. 

Az igazság az, hogy a tartósan munkanélküliek számát nem sikerült érdemben csökkenteni, a közmunka programok pedig nem kínálnak valódi esélyt a munkaerőpiacra való visszatérésre. Nyomasztó a fiatalkori munkanélküliség alakulása is, amelynek nem kedveznek a köz- és felsőoktatásban zajló folyamatok. 

A keleti válságrégiókban sem sikerült valódi munkahelyteremtést végrehajtaniAz átalakított segélyezési rendszer és közmunka pedig akár a Fidesz ellen is fordulhat. Jól mutatják ezt az Éhségmenetek, amelyekre jó érzékkel csapott le az MSZP. 

Összességében kijelenthető, hogy a kormányzati sikerpropaganda ellenére  eddig nem sikerült valódi megoldást találni a munkanélküliség tartós csökkentésére, a foglalkoztatás is csak statisztikailag nő, valójában egyáltalán nem. A gazdaság tavalyi visszaesésével és - jó esetben - idei stagnálásával, a beruházások elmaradásával pedig nem is várható rövid távon a trend megfordulása.

Növekvő foglalkoztatottság - csökkenő versenyszféra

A kormányzatnak valóban sikerült növelni a foglalkoztatottságot és gazdasági aktivitást is, amire mindenképpen szükség volt, hiszen európai viszonylatban nagy a lemaradásunk ezen mutatók tekintetében. Az sem mellékes tényező, hogy a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, valamint a 16 évre leszállított tankötelezettség mind-mind a munkaerő-kínálat bővülését jelezte előre. A statisztikák azonban csak azokat jelenítik meg, akik a hatóság látóterében vannak. A szigorított szabályozás miatt sokan eshettek ki az ellátórendszerből is. 

Az átalakított segélyezési rendszernek rossz vége lehet a Fidesz szempontjából: éhségmenetek indultak több helyről is az országban, tiltakozva a közmunkások helyzete és alacsony jövedelme ellen. Erre pedig jó érzékkel repült rá az MSZP, kihasználva az Orbán-kormány foglalkoztatáspolitikájával kapcsolatos elégedetlenséget. A hangzatos ígéretek (1 millió munkahely, teljes foglalkoztatottság) ellenére a kormányváltás óta csökkenő tendenciát láthatunk az üres álláshelyek számának alakulásában.

Fiatalkori munkanélküliség 

A fiatalkori munkanélküliség a kivándorlás katalizátora is egyben. A köz- és felsőoktatási forráskivonások reformok eredményei a kormányzati kommunikáció ellenére nem vetítenek előre túl derűs képet. A 16 évre leszállított tankötelezettség mellett megfelelő szakképzésre van szükség, különben ezen fiatalok is csak a munkanélküliek növekvő táborát gyarapíthatják. 

A felsőoktatási forráskivonások a kormányzat által preferált természettudományi/mérnöki szakterületeket is sújtják. A röghöz kötés pedig továbbra is borzolja a hallgatók kedélyeit, amelyet a kormányzópártok egy huszárvágással igyekeznek az alaptörvénybe emelni. Bár népszerű dolog arról beszélni, hogy minek képzünk annyi diplomást, a magyar munkaerőpiac arányaiban jobban díjazza a magasabb végzettséget, mint az OECD országok átlagai. Ide tartozik az is, hogy a felsőfokú végzettségűek között a legalacsonyabb a munkanélküliség.

Mindenesetre március elsejétől elindult a kormány "Első munkahely garancia" névre hallgató programja, amely 5 milliárd forintből legalább 7 ezer 25 éven aluli foglalkoztatását segítené elő. Ráadásul új eszközt is kapott az ország: az uniós költségvetéssel kapcsolatban 2014 és 2010 között mintegy 50 millió eurót használhat fel uniós forrásokból a fiatalkori munkanélküliség mérséklésére Magyarország.

Területi munkanélküliség

Ha a munkanélküliek területi eloszlására tekintünk azt látjuk, hogy továbbra is Nógrád, Baranya, Borsod és

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb a munkanélküliségi ráta. A választóit visszaszerezni igyekvő MSZP joggal remélheti, hogy itt visszaszerezheti 2010-ben elvesztett választókerületeit. A Jobbik (ezzel szoros összefüggésben) továbbra is ezekben a keleti válságrégiókban a legerősebb.

Ha nem történik változás (erre a következő egy évben csekély az esély), ezekben a régiókban mindkét ellenzéki párt sikerrel járhat. Nem kell mást tenniük, mint szociálisan érzékeny arcukat mutatni a választók felé, illetve hangsúlyozni, hogy a Fidesz cserben hagyta a leszakadó rétegeket. No persze valamiféle program sem árt, ezt az MSZP például már el is készítette

Tartós munkanélküliség

Bár a kormányzat azzal érvel a közmunkaprogram mellett, hogy kiváló eszköz arra, hogy visszaszoktassa, visszaterelje a embereket a munkához, mára láthatóan bebizonyosodott, hogy erre csak igen korlátozottan képes. A tartós munkanélküliek (akik legalább 1 vagy 2 éve nem találnak munkát) számát nem sikerült érdemben csökkenteni. 

Így aztán kijelenthető, hogy ha a termelékenységet nem is, a munkaügyi statisztikákat szépen kozmetikázza. 

És hogy hogyan lesz ebből 1 millió új munkahely?

Leginkább sehogy. Az idén is legfeljebb stagnálásra számíthatunk a tavalyi recesszió után, ez pedig nem kedvez az új munkahelyek kialakulásának. A munkahelyek számának növeléséhez gazdasági növekedés, megfelelő bizalmi klíma, valamint a beruházások növekedése szükséges. Ezt sikeresen elinflálta a közgazdasági un ortodoxia. Az idén is csak a bővülő közmunkaprogrammal növekedhet a foglalkoztatottság. Ez pedig ugyebár nem jelent valós megoldást a problémára.

http://tenytar.blog.hu/2013/03/21/hogyan_lesz_ebbol_1_millio_uj_munkahely_leginkabb_sehogy

 

 

 

Romney 12 millió új munkahelyet ígér

2012. augusztus 31. péntek 11:47 | AN Forrás: MTI

Romney az est meglepetés-emberével, Clint Eastwood alias Piszkos Harryvel. Mennyire tiszta az ő keze?

Washington – Tizenkét millió új munkahely létrehozását, a nemzeti egység megteremtését, valamint Amerika vezető szerepének megerősítését ígérte csütörtök éjjel Mitt Romney a republikánusok tampai konvencióján, elnökjelöltségét elfogadó beszédében. A Rolling Stone magazin eközben azt jelentette, hogy Mitt Romney republikánus elnökjelölt cége, a Bain & Company a szövetségi kormány segélycsomagjának köszönhetően menekült meg a csődtől.

Romney 12 millió új munkahelyet ígér

 

Az eddigi politikai pályafutása csúcspontjának tekintett szónoklatában Romney öt pontban összegezte a munkahelyteremtés programját. Ez magában foglalja az Egyesült Államok energia-függetlenségének 2020-ig történő megteremtését, valamint a meglévő, a hagyományos és a megújuló energiahordozó-készletek kiaknázását, a jövőbeni munkahelyek igényeinek megfelelő képzést, az új kereskedelempolitikát és új kereskedelmi egyezményeket, az államháztartás kiegyensúlyozását, valamint a kisvállalkozások támogatását a szabályozások és az adók csökkentése révén.

Romney a kisvállalkozásokat az amerikai munkahelyek növekedési motorjának nevezte. Megígérte, hogy nem emeli a középosztály adóját, és ismét kilátásba helyezte, hogy el fogja törölni Obama egészségügyi reformját.

„Biztosítani kell minden vállalkozót és munkahelyteremtőt arról, hogy befektetéseik Amerikában nem fognak elenyészni, mint Görögországban, csökkenteni fogjuk a deficitet, Amerikát pedig a kiegyensúlyozott költségvetés irányába tereljük”, hangsúlyozta.

Romney olyan „egyesült Amerikát” ígért, amely ismét első lesz a világban az innováció és a termelékenység terén, és amely „helyreállítja minden apának és anyának a hitét abban, hogy a gyerekeik jövője a múltnál is fényesebb lesz”. Mint mondta, oltalmazni fogja az életet, a házasság intézményét és a vallásszabadságot.

.

„Szerettem volna, ha Obama elnök sikerrel jár, mert azt akarom, hogy Amerika sikeres legyen”, mondta riválisával kapcsolatban Romney. „Ígéretei azonban kiábránduláshoz és megosztottsághoz vezettek. Ezt nem fogadhatjuk el. Itt a pillanat, amikor tehetünk valamit. Az önök segítségével meg is tesszük.”

Az amerikai gazdaság nehézségeire utalva hangsúlyozta, hogy a jelenlegi elnök azért vezette rossz irányba az országot, mert nem volt meg az ehhez a szükséges, az üzleti világban megszerezhető tapasztalata. Önmagáról ezzel kapcsolatban az emelte ki, hogy az egyik legsikeresebb magánbefektető cég, a Bain Capital élén állt. Ez olyan üzletláncokat indított útjára, amelyet az Obama-család is nagyra értékel és ahol Obama kampánystábja is vásárol.

A háromnapos tanácskozás show-elemekkel gazdagított utolsó estéjén a rendezők videók bemutatásával és ismerőseinek megszóltatásával törekedtek ismét Romney emberi oldalának bemutatására. Az elnökjelölt stábja azért küzd, hogy megfordítsa a The Wall Street Journal és az NBC augusztusi közvélemény-kutatása által tükrözött trendet, amely szerint a választók 44 százalékában negatív kép alakult ki róla, és csak 38 százalék vélekedik róla pozitívan.

.

Maga Romney is szóba hozta, hogy az apja a haláláig minden nap egy-egy szál rózsával kedveskedett az anyjának, és felidézte, hogy ifjú házasként milyen volt öt felcseperedő fiúgyermekkel egy fedél alatt lakni.

Grant Bennett mormon püspök arról beszélt, hogy milyen önfeláldozóan, fáradságot nem ismerve dolgozott hosszú éveken át Mitt Romney a vallási közösségéért. Az ugyancsak mormon, idős Oparowski házaspár azt idézte fel, hogy Romney Michiganben elfoglaltsága ellenére is gyakran meglátogatta a kórházban gyógyíthatatlan beteg fiukat. Segített megfogalmazni a 14 éves gyerek végrendeletét és gyászbeszédet mondott a temetésén.

.

Romney támogatottsága alapvetően a fehér férfi választók körében erős, ezért a konvenció szervezői igyekeztek megszólítani azokat a csoportokat is – elsősorban a spanyolajkú szavazókat és a nőket –, amelyek körében eddig kisebb volt a népszerűsége. Az elnökjelöltet ezért célzatosan a republikánus jobboldal új generációjának sztárja, a kubai származású Marco Rubio floridai szenátor mutatta be.

A republikánusok női nagyágyúi közül szót kapott Condoleeza Rice volt külügyminiszter, Kelly Ayotte New Hampshire-i szenátor, Nikki Haley dél-karolinai kormányzó és Susan Martinez új-mexikói kormányzó. A tanácskozás legnagyobb alakítását azonban az elnökjelölt felesége, Ann adta elő kedd esti beszédével.

Feleségével, Callistával párban szólalt fel csütörtök este a konvención Newt Gingrich volt képviselőházi elnök és 2012-es elnökjelölt-aspiráns. Gingrich a volt ellenfelet most a munkahelyteremtőnek mondott és Amerikát „naggyá tevő” republikánus elnökhöz, Ronald Reaganhez hasonlította. A határozatlannak és tehetetlennek ábrázolt Obamát Jimmy Carter egykori demokrata elnökkel állította párhuzamba.

.

Az est egyik meglepetése – kilétét egészen csütörtökig sikerült titokban tartani – a 84 esztendős, Oscar-díjas Clint Eastwood volt. Eastwood a szónoki emelvényen üres széket állított maga mellé és eljátszotta azt, mintha Barack Obama ülne benne. A láthatatlan elnökkel dialógust folytatva egyebek között megkérdezte tőle, hogy miért nem tartotta be választási ígéreteit.

A jelenet végén a vele kórusban együtt tartó közönséggel együtt mondta ki – a hivatalban lévő elnöknek szánva – az általa a hetvenes években alakított kemény San Franciscó-i zsaru, Harry Callahan, avagy Piszkos Harry szállóigévé vált mondását: „Gyerünk! Hadd legyen egy jó napom”.

 

A másik Romney számára már nem annyira kellemes meglepetés a Rolling Stone magazin írása volt, amely olyan dokumentumokra hivatkozva állította, hogy Romney cége kormányzati támogatással menekült meg a csődtől, amelyeket az információszabadságról rendelkező törvényre hivatkozva kapott meg kormányzattól. Amennyiben az információk igaznak bizonyulnak, alapjaiban rendülhet meg az az imázs, amelyet Romney-ról mint az amerikai gazdaság talpra állítására legalkalmasabb üzletemberről kialakítottak. A volt massachusettsi kormányzó számtalan alkalommal ostorozta a demokrata Barack Obama elnök kormányzata által folyósított gazdaságélénkítő segélyeket.

A lap, amelynek nyomtatott kiadásában csak szeptember 13-án jelenik meg teljes terjedelmében Tim Dickinson cikke, az információ közlését a tampai republikánus konvenció záró felvonásához időzítette, ahhoz a naphoz, amelyen Romney elmondja „élete beszédét”, s elfogadja pártjának elnökjelöltségét.

A Rolling Stone úgy tudja, hogy a Bain & Co. – amelynek pedig abból kellett volna megélnie, hogy más vállalatok vezetésének ad gazdasági tanácsokat – 1991-re a csőd szélén állt, és gyakorlatilag teljesen elértéktelenedett. A lap szerint Mitt Romney legkevesebb 10 millió dollárnyi segélyt – adósság-elengedést – préselt ki az adófizetők pénzéből fenntartott Szövetségi Letétbiztosítási Társaságból (FDIC).

.

A lap értesülése szerint Romney épp azzal mentette meg a céget a krachtól, hogy csődre játszott. Ezzel a Bain csaknem ezer, szerte a világon dolgozó alkalmazottja mellett pórul jártak volna a cég hitelezői, köztük az FDIC is. Romney úgy tudta megkötni a letétbiztosítóval az annak érdekeivel ellentétes cégmentő ügyletet, hogy annak egyik hitelelbírálóját a Bain igazgatótanácsának tagjává tette meg, az FDIC elnöke pedig történetesen az a Bill Seidman volt, aki az apja, George W. Romney kampányának pénzügyeit intézte, amikor az 1968-ban megpályázta az Egyesült Államok elnökségét.

A Rolling Stone úgy tudja, hogy Romney, miközben segélyért folyamodott, tudatosan busás bónuszokat osztott szét a cég vezetői között, hogy a hitelezőknek gyakorlatilag semmi se maradjon, és ezzel lépéskényszerbe hozza őket.

.

Életrajza szerint Mitt Romney 1977-től dolgozott a Bain & Company tanácsadó cégnél, amelynek később vezérigazgatója lett. 1984-ben társalapítója lett a Bain Capitalnek, az Egyesült Államok egyik legsikeresebb tőkebefektetési cégének.

A San Franciscó-i székhelyű, liberális Rolling Stone magazin a zene és a populáris kultúra mellett a gazdaság és a politika kérdéseivel is foglalkozik. A gazdasági recesszió idején élesen bíráló cikkeket jelentett meg a pénzintézetekről, különösen a Goldman Sachsról. 2012 nyarán interjút közölt Stanley McChrystal tábornokkal, az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok parancsnokával, aki bírálatokat fogalmazott meg Joe Biden alelnökkel és Barack Obama elnök környezetével kapcsolatban. A tábornok rövid időre rá lemondott posztjáról.

forrás: http://nepszava.com/2012/08/amerika/romney-12-millio-uj-munkahelyet-iger.html

 

 

Lehetséges 1 millió új munkahely Magyarországon

 

Nos, szeretnék először egy folyamatot leírni, melyhez többféle metaforát is alkalmazok.

1.)    Egyes dízelmotorokat nem közvetlenül indítják be, hanem először egy benzinmotort indítanak be, és aztán a benzinmotor indítja be a dízelmotort.

2.)    Ahhoz, hogy beinduljon egy hidrogénbomba, először egy atombombának kell felrobbannia.

3.)    A hegyaljai felkelésnek kellett megelőznie a Rákóczi-szabadságharcot.

Egy olyan nagy volumenű folyamat, melynek célja 1 millió új munkahely megteremtése, - véleményem szerint –, nem indítható el közvetlenül.

Ehhez szükség van egy indító folyamatra, mint ami az előző 3 példában a benzinmotor, az atombomba illetve a hegyaljai felkelés.

Miután a kezdő folyamat beindult, akkor egy ún. többszöröző – idegen szóval multiplikátor – hatás eredményeképpen hozható létre maga a kívánt folyamat, ami itt a példában a dízelmotor, a hidrogénbomba vagy éppen a Rákóczi-szabadságharc.

Magához a kiinduló folyamathoz is egy ötlet, inspiráció kell, amit a teológiában neveznek kijelentésnek, vagy rhémának is.

Tehát az egész folyamat – az egész 1 millió munkahely megteremtése – valójában három lépcsőből áll. Hadd idézzek néhány bibliai példát:

 

 

Avagy nagyobb vagy-e te a mi atyánknál, Jákóbnál, a ki nékünk adta ezt a kutat, és ebből ivott ő is, a fiai is és jószága is? (Jn 4, 12.)

A hagyományos Igemagyarázat szerint Itt a Názáreti Jézus illetve a Szent Lélek a főszereplő. De megfigyelhető, hogy ez a kis idézet egy történelmi bizonyítékot is visszaad, méghozzá azt, hogy azt a kutat még Jákob (aki Izsák fia volt, és Ábrahám unokája) ásta azt a kutat, és még mindig lehet azt használni!

Tehát ez a folyamat legelső része, amikor Isten adott valamit egy személyen keresztül – egy ötletet, hogy hol kell ásni. A második rész az volt, hogy Jákob kiásta a kutat, és a harmadik rész volt az, hogy még a Názáreti Jézus is a szolgálatához felhasználta a kutat.

És lett hetedúttal, monda [a szolga:] Íme egy kis felhőcske, mint egy embernek a tenyere, jön fel a tengerből. Akkor monda: Menj fel, mondd meg Akhábnak: Fogj be és menj le, hogy meg ne késleljen az eső. (1Kir 18, 44.)

Itt a lényeg az, hogy amikor már elindul egy folyamat, már akkor el kell indulni nekünk is.

Nem megvárni kell, amíg abszolút biztosan működik a folyamat, hanem amikor már látszik valami – tehát már működik a folyamat második része, akkor a harmadik is be fog indulni.

 

Milyen Ötlet kell?

Az ötletek, inspirációk közt meg kell találni a használhatót.

Vannak intuitív, ötlet dús emberek, és vannak személyek, akik jól ki tudják dolgozni azokat.

A két ember(csoportnak) együtt kell tudni működni.

 

Hány új munkakör hozható létre a második és a harmadik körben?

A második eredményeképpen 10.000 és 100.000 közötti, a harmadik után pedig 100.000-1.000.000 új munkahely jöhet létre.

A minimális és maximális számok között várható az eredmény, amiben közrejátszik az egész folyamat komplexitása.

Ha például 19 megyében + Budapesten létrejön mindenhol 500 új munkahely, az 20x500 = 10.000 új munkahely.

A megyékben érdemes gyártásra azt a járást kiválasztani, ahol legnagyobb a munkanélküliség. Budapesten pedig a majdan létrejövő XXIV. kerületet érdemes előtérbe helyezni.

Tehát ha tudunk jurtákat gyártani, akkor 10.000 új munkahelyet meg tudunk alapítani, melynek alapja a jurtagyártás. Persze egy-egy gyáregység lehet ennél nagyobb is, és foglalkoztathat ennél több személyt is – ekkor az új munkahelyek száma megnőhet, például az értékesítés területén is létrejöhetnek még munkahelyek.

Ennek bevezető folyamata – tehát az első rész – jeleneti a különböző tervezési, szabványosítási munkákat, amely ugyan sok munkát jelent, de nem feltétlenül jelent megszámlálhatóan sok munkahelyet.

A harmadik részhez hozzátartozik sok új dolog, amik most még nincsenek meg – ki kell találni majd azokat.

Ez adja a kihívást.

De ha lehet jurtákat gyártani – márpedig lehet, mert gyártanak sok országban modern jurtákat, akkor miért ne lehetne még sokkal jobbakat tervezni azoknál?

Fürdőszobával, padlófűtéssel, tetszés szerinti térelválasztási lehetőségekkel, és még sok-sok újítással nemcsak hazai felhasználásra, hanem külföldi értékesítésre is tud majd így Magyarország jurtákat gyártani. Az exportlehetőség további új munkahelyeket jelent.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság magyarország munkahely export jurta

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr985206745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása