A pályaműveket elnézve válik csak igazán láthatóvá, hogy kultúránk, hagyományaink és népi művészetünk számtalan eleme igenis beépíthető a modern divat világába – fogalmazott Teszári Nóra a Gombold újra! díjátadója előtt a budapesti Millenárison.

2011 novemberében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából annak háttérintézménye, a Design Terminál Non-profit Kft. immár második alkalommal írta ki a „Gombold újra! Divat a magyar” öltözéktervezési pályázatot. A pályázatban a résztvevők feladata valamely – tetszőlegesen választott – magyar viselettörténeti érték átírása kortárs, a mai trendeknek megfelelő formába.

A kormany.hu-nak adott interjújában Teszári Nóra, a Design Terminál szóvivője, az esemény háziasszonya elmondta: a Gombold újra! elsődleges célja, hogy felkarolja a fiatal magyar tehetségeket. Sok tervező és designer eredeti, remek ötletét mutatja be a mai divatshow. Hangsúlyozta: ez a kezdeményezés azoknak ad lehetőséget, akik nem énekhangjukkal, hanem kreativitásukkal és divattervezői érzékükkel alkotnak kiemelkedőt. A kiírás egyértelművé tette, a pályaműveknek idén nem a kifutónak, hanem a való életnek kell megfelelniük, tehát hordhatónak kell lenniük – fűzte hozzá.

 

Teszári Nóra kiemelte: a pályázók idén sokkal komolyabb előkészülő munkát, kutatást végeztek, mint tavaly. Talán ennek is köszönhető, hogy ez alkalommal építészeti elemek is megjelentek egyes öltözékekben. Ilyen például a székely kapu és a zsindelyes tető, illetve képzőművészeti motívumként felbukkan a kosárfonás is – hívta fel a figyelmet. A szebbnél szebb ruhákat, táskákat nézve válik igazán láthatóvá, hogy kultúránk, hagyományaink és népi művészetünk számtalan eleme igenis beépíthető a modern divat világába – tette hozzá.

 

A 2012-es pályázat újításairól szólva aláhúzta, a szervezők különös figyelmet szenteltek annak, hogy egy tiszta és átlátható versenyhelyzetet teremtsenek: a zsűri tagjai egységes etikai nyilatkozatot írtak alá, mely bárki számára hozzáférhető. Továbbá – mondta –  a tavalyi divatshow-tól eltérően idén egész napos eseménysorozat keretében díjazzák a pályázókat, konferencia és vásár, valamint több bemutató is várja az érdeklődőket. Az esemény tehát sokkal családiasabb hangulatban zajlik – fogalmazott.

 

Természetesen örülünk annak, ha fiatal magyar divattervezők sikereket érnek el külföldön, de a Gombold újra! mindenekelőtt az itthoni érvényesüléshez kíván lehetőséget biztosítani – nyomatékosította Teszári Nóra. A díjak, a nagyközönség előtt való bemutatkozás mind a magyarországi divat-vállalkozások elindítását, a pályázók nevének köztudatba kerülését segíti elő – mutatott rá.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézménye, a Design Terminál írta ki a pályázatot, ennek ellenére a Gombold újra! nem kormányzati esemény – nyomatékosította –, hiszen a vállalati szféra és a civilek és képviseltetik magukat a szakmai partnerek között.

A Gombold újra! 2012-es győztesei

A pályázat fődíját, a kortárs kategóriát Farkas Anett nyerte „Zsindely” elnevezésű kollekciójával, mely a népi építészetből merít anyaghasználat és formavilág szempontjából is: a szoknyák a jurta formáját, a ruhák anyaga a zsindelyes tetőket idézik. A győztes elmondta: Makovecz Imre, a magyar népi építészet meghatározó alakjának stílusa jelentős ihletforrás volt számára. Az építészeti tanulmányokat folytató Farkas Anett egyedül végezte a ruhák kivitelezését, csupán a szabásmintákhoz kért segítséget, hiszen nem tanult divattervezést.

 

Ugyanebben a kategóriában a legjobb kiegészítőért járó díjat Nagy Móni és Hendzsel Ilona nyerte meg. A design és hagyomány pályázatban Somogyi Alettnak ítélték a legjobb kollekcióért, és Vitányi Annának a legjobb kiegészítőért járó díjat.

Háttér

A kezdeményezésben a divatszakma és a kézműves világ, valamint a vállalati szféra szinte minden része képviseli magát. A projekt vezető kreatív tanácsadója Lakatos Márk stylist, a döntőzsűri elnöke Florence Deladriere, a Marie Claire International divatrovatának vezető szerkesztője. A zsűri tagjai munkájuk megkezdése előtt egységes zsűrizési alapelveket és etikai nyilatkozatot is aláírnak (mindkettő nyilvános dokumentum). A pályázat szakmai partnerei a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Mesterségek Ünnepe, a Hagyományok Háza, a Vodafone és a Samsung is.

A Gombold újra! pályázat összköltségvetése mintegy 150 millió forint (ebben benne foglaltatik a pályázók költségtérítése, a legtehetségesebb pályázókat felvonultató esemény és a nekik járó díjak is). A költségeket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága állja, azonban nem új költségvetési források, hanem a még 2011-ben lakossági kommunikációs célokra kötött keretszerződésének terhére, melyben közbeszereztetett partnere a Bell & Partners Kommunikációs Ügynökség.