Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Jurta 40/35 rész – Körszimmetria államigazgatás helyeiben

2013.03.21. 10:22 12nyil

Ovális iroda

Változó ovális iroda, 17 elnök a Fehér Házban

Az ovális iroda 1909-es megépítése óta 17 amerikai elnököt szolgált. A Fehér Ház nyugati szárnyában elhelyezkedő irodán szinte látszik mindegyik elnök keze nyoma, mert a fura teret megpróbálta a saját stílusához igazítani. Barack Obama jövő januárban költözik a Fehér Házba, a változtatás tervei azonban már most készülnek.

Nyemcsok Éva - Daily Mail - 2008.11.29. 16:00
 
Az ovális irodáról sok szó esik a hírekben. E különös belső tér jellegzetességeit most pontról pontra bemutatjuk.
A több mint 3,5 méter magas franciaablakok rengeteg fényt engednek az ovális irodába (1. pont). Az üvegeket a második világháború idején golyóállóra cserélték.

Ahogyan minden elnök, az amerikai zászlót és az elnöki zászlót (2–3.) Barack Obama is az íróasztal mögött tartja majd.
A Gunlock szék (4.) eddig kilenc elnököt szolgált. Egyébként annak idején kifejezetten John F. Kennedynek tervezték, aki krónikus hátfájástól szenvedett.

Az oldalasztalon (5.) egyelőre Bush elnök családjának fotóit láthatjuk.
Az elnöki íróasztalt (6.) egy brit fregatt maradványából faragták, amely Viktória királynő ajándékozott az Egyesült Államoknak.
Az íróasztal elülső részén lévő panelt (7.) Franklin D. Roosevelt szereltette fel, hogy elrejtse lábmerevítőit – ugyanis gyermekbénulásban szenvedett.

 

Eisenhower elnök mellszobra (8.). Obama úgy döntött: a Fehér Ház gyűjteményéről szóló könyveket hívja segítségül, hogy eldöntse, mi kerüljön még az ovális irodába. William Koerner történelmi festménye egy lovast ábrázol (9.).

William Howard Taft, az Egyesült Államok 27. elnöke használhatta elsőként az ovális irodát (10.). Mivel túl hidegnek találta, a Fülöp-szigetekről származó mahajua fából mozaikpadlót készíttetett, bársonyfüggönyöket, valamint rénszarvasbőr borította, bronzszegecsekkel díszített székeket hozatott az irodába.

A hagyomány szerint Obama új szőnyeget választ. John F. Kennedyé egyébként piros volt, Bill Clinton az ünnepélyes sötétkék mellett voksolt. A jelenlegi, optimizmust sugárzó, napsugaras mintázatú szőnyeget a Fehér Házból hamarosan búcsúzó Bush felesége, Laura rendelte meg. Egyébként a szőnyeg állandó motívuma (11.): közepén mindig az elnöki pecsét látható.

A kis asztalkán (12.), egy dobozban helyezkedik el az a piros, berregő nyomógomb, amellyel az elnök segítséget hívhat az ovális irodába. Ezt Johnson elnök szereltette be regnálása idején, és állítólag arra szolgált, hogy a titkosszolgálat figyelmeztesse őt, ha a felsége útban volt az ovális irodába.

Az elnöki asztal két oldalán egy-egy rózsafa szék áll (13.), ezt még Roosevelt elnök hozatta az irodába. Itt foglalnak helyet a titkárok – háttal az ajtónak –, ha az elnök diktál nekik.

Fordította: Nyemcsok Éva

forrás: http://www.kisalfold.hu/vilagvevo/valtozo_ovalis_iroda_17_elnok_a_feher_hazban/2079185/

 

Az Ovális Iroda kulisszatitkai

Az Ovális Iroda 17 elnököt szolgált, mióta 1909-ben felépült, és a Fehér Ház nyugati szárnyában található. Minden elnök, aki beköltözik az irodába, a saját, egyedi stílusát viszi magával - és, bizonyára Obama stílusát is alaposan kianalizálják majd, ha januárban beköltözik a nyugati szárnyban elhelyezkedő, híres-hirhedt irodába.
A szobának amúgy meg vannak az "állandó elemei", illetve különféle hagyományok élnek bizonyos részeivel kapcsolatban – amelyeken nem illik változtatni. Nézzük csak meg közelebbről, hogyan néz ki az Amerikai Egyesült Államok elnökének irodája – az Ovális Iroda!

 

Három, 3,5 méteres francia ablak árasztja el a szobát fénnyel. A II. Világháborúban golyóálló üvegre cserélték a meglévőket.

Mint minden eddigi elnök, valószínűleg Barack Obama is megtartja az amerikai és az elnöki zászlót a háta mögött.
 
A Gunlock szék kilenc elnököt szolgált, és kifejezetten John F. Kennedy részére tervezték, aki krónikus hátfájástól szenvedett.

Az asztal szélén – most még – Bush elnök családi fényképei vannak.

Az angol HMS Resolute nevű hajó roncsaiból épült a ‘Resolute Desk’ néven elhíresült elnöki íróasztal, amelyet Viktória királynő ajándékozott Rutherford B. Hayes elnöknek, 1880-ban. Az irodában John F. Kennedy helyezte el, 1961-ben – amúgy Johnson, Nixon és Ford elnök kivételével mindenki használta ezt az asztalt.
.
Franklin D. Roosevelt rendelte meg ezt a kiegészítést az asztalhoz, hogy lábprotézisét eltakarja.
.
Eisenhower mellszobra. Obamáék majd eldöntik, a Fehér Ház könyvtárából mely könyveket szeretnék az irodájában kihelyezni, illetve milyen műtárgyakkal és festményekkel díszítenék a szobát.

Willian Koerner festménye, "A megbízatás" – egy lovagló ember éppen egy meredek ösvényen vágtat felfelé.

William Howard Taft elnök, aki elsőként költözött be az irodába, a fülöp szigeteki muhajua fából készített mozaikpadlót túl ridegnek találta, így egy olívazöld szőnyeggel tette barátságosabbá a belsőteret. Azóta, minden elnök a saját szőnyegét helyezi el az irodában. Bush szerint is, Obama első változtatásainak egyike lesz az egyedi szőnyegnek a kiválasztása. Kennedy vöröset, Clinton sötétkéket, Bush felesége, Laura pedig "optimista" napsugarakat mintázó drapp árnyalatú szőnyeget választott.

Az elnöki "pecsét" mindig a szőnyeg közepén van.

A piros elnöki "riasztógomb" egy fa ládikában, amin azonnal segítséget lehetett kérni – állítólag Johnson elnök csináltatta, hogy kapcsolatban legyen a titkosszolgálattal, hogy figyelmeztethessék, ha a felesége útban volt hozzá….

A rózsafa székek az elnök asztalának két oldalán Roosevelt óta állandó darabok. Háttal a szobának, arra szolgálnak, ogy a titkárnőknek diktálhasson az elnök.

forrás: http://metropolita.hu/m2/?paged=1827

 

Obama felújíttatta az ovális irodát

Írta: hirado.hu/mti | 2010. szeptember 01. szerda 18:09 |
 

Az amerikai elnök kidobta a régi szőnyeget és a falat borító mintát is másikra cserélte

 

Miközben az Obama-család vakációzott, a Fehér Házban szorgos kezek átalakították az elnöki dolgozószobát, az ovális irodát - adták hírül a szerdai amerikai lapok.
   
Az elnök megtartotta az 1880-ból származó íróasztalt, amely több elődjének is kedvence volt, de kicseréltette a szőnyeget és a tapétát. A The Washington Post szerint a dolgozószoba lakájosabb, mint amilyen a Bush-érában volt, és kevesebb benne a vörös-fehér-kék színhatás.

Az iroda új, környezetbarátnak mondott, címeres szőnyegét - amelynek szegélyét négy elnöktől és Marther Luther Kingtől való idézetek díszítik - a michigani Grand Rapids cég szőtte. A lapok találgatásai szerint a méretes kárpit a cég ajándéka. Ha ez igaz, akkor a Fehér Háznak nem keveset sikerült spórolnia, mert előző négy elnök alatt egyedül a szőnyegcsere 28 550 és 61 000 dollár (6,4 és 13,5 millió forint) közötti összegbe került.
   
A kézzel festett tejeskávé-barnássárga csíkozású tapétát Elisabeth Dow New York-i stúdiója, az Amagansett szállította. Az előző kormányzattól örökölt mahagóni fotelek párnázatát karamellszínű bőrrel húzatták át. Az irodába bekerül két azúr kerámia állólámpa és egy modern vonalú, diófa-csillám dohányzóasztal is (az egészségtudatos amerikai szóhasználatban: kávézóasztal).
   
 Az amerikai elnököknél immár hagyomány, hogy a saját ízlésük szerint rendeztetik át a híres dolgozószobát, és azt a saját családi fotóikkal és személyes tárgyaikkal dekorálják. Így tette George W. Bush, Bill Clinton és Ronald Reagan is.

forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2010/09/01/17/Obama_felujittatta_az_ovalis_irodat_fotok_.aspx

 

Fájl:Oval Office 1981.jpg

Az ovális iroda régen Reagan idején

forrás: http://www.whitehouse.gov/about/inside-white-house

 

Washington DC épülete

forrás: http://www.123rf.com/photo_11419860_us-capitol-building-washington-dc.html

 

forrás: http://www.giantbomb.com/washington-dc/3035-255/#images/1300-969527

 

forrás: http://www.gearthblog.com/blog/archives/2009/01/washington_dc_imagery_update_for_go.html

 

forrás: http://philcraigie3d.blogspot.hu/2011/06/washington-buildings.html

 

Washington DC térképe

forrás: http://www.planetware.com/map/washington-dc-map-us-us25.htm

forrás: http://www.realcourage.org/2009/05/may-18-rally-israel/

forrás: http://www.carolmendelmaps.com/mapdc/dc6.html

 

Budavári palota

 

Budai vár.jpg - Budai vár (Buda Castle)

forrás: http://photoss.jalbum.net/b%C3%A1nyai%20viktor%20foto%20album/slides/Budai%20v%C3%A1r.html

forrás: http://www.futas.net/hungary/Budapest/Budai-Varnegyed/budai-varnegyed.php

forrás: http://budapestcity.org/10-var/index-hu.htm

 

Visegrád

 

forrás: http://www.visegrad.hu/kiralyi-palota-3

 

forrás: http://www.schefferj.ps.hu/Hu_Visegrad.htm

forrás: http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/366.html

forrás: http://www.visegrad.hu/tudositasok-visegradi-esemeynekrol

 

Országház

forrás: http://www.orszagalbum.hu/az-orszaghaz-kupolacsarnoka_p_48704

forrás: http://dental-excellence.hu/budapest/

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest magyarország építészet USA körszimmetria

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr855157729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása