Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Jurta 40/10. rész – A kazak jurta

2013.01.14. 09:24 12nyil

 

 

A kazah jurta

A kazahok

A kazahokat és kirgizeket a múltban Közép-Ázsia nagy nomád népeiként tartották számon. A két nép eredetének, történetének és egykori életmódjának számos hasonló mozzanata van. Sajátos körülmények folytán a tudományos irodalomban hosszú ideig a két népet nem különböztették meg élesen egymástól. E később a közfelfogásban is eluralkodó tévedésnek az okát a névhasználat sajátos fordulataiban kell keresnünk.

Kazah jurtaA XVI. század elejétől a XVIII. század derekáig a kazahokat helyesen jelölik saját nevükkel. A XVIII. század derekától kezdve azonban - hogy az oroszországi kozákoktól megkülönböztessék őket - a kirgiz-kazah elnevezést használják. A XIX. században ez a megkülönböztetés eltűnt, és a kazahokat is egyszerűen kirgizeknek nevezték.

A kazahok eredete az Arany Horda széthullásához kapcsolódik. Elődeik a XV. század derekán váltak ki az Arany Horda kötelékéből, s fokozatosan kelet felé szivárogtak. Ezek a nomadizáló törzsek a XV. század vége felé a kelet-kazahsztáni sztyeppeken már jelentős erőt képviseltek. A mongol kalmükök XVIII. századi hódítása súlyos csapást mért a kazahokra, s visszavetette őket fejlődésükben. A XVIII-XIX. század folyamán - hordák szerint más és más időpontban - Oroszország fennhatósága alá kerültek.

Kazah jurtaA kazahok hagyományos gazdálkodási módja a nomád állattenyésztés volt, talán éppen a kazahoknál őrződött meg legtisztábban a maga ősi formájában. A tenyésztett állatok sorában első helyen a ló, a juh, a szarvasmarha és a teve szerepelt. A nomád állattartás módszereinek megfelelően az állat az egész év folyamán a szabadba volt kicsapva. Nyáron a legelők az állatoknak bő táplálékot nyújtottak, télen az állat a hótakaró alatt keresett magának táplálékot. Az állattenyésztő népcsoport életében a megfelelő nyári és téli szálláshely kiválasztása döntő szerepet játszott; szállásváltozásai, nomadizálása lényegében ezzel függött össze. A kazahok periodikus vándorlásai rendszerint kelet-nyugati irányúak voltak, s gyakran a 700-850 km-es távolságot is elérték.

 

A kazahok települési körülményeit szintén a nomadizáló életmód szabta meg. A nomád állattenyésztés nyáron az északi sztyeppekre, télen a déli hegységek védettebb völgyeibe kényszerítette a vándorló kazahokat, s e vándorlások során természetesen összes ingó tárgyaikat magukkal szállították. A jurta a nyári telephelyek szállása volt; télen ritkábban került alkalmazásra. A téli telephelyen más, kunyhószerű alkalmatosságban szálltak meg.

Kazah jurta

 

A kazah jurta formájában és berendezésében nem tér el a nomád sátor általánosan ismert típusától. A téli szállások létesítése csak a XVIII-XIX. században vált általánossá, addig télen is a jurtában húzták meg magukat. A téli szállás építőanyagának megválasztása a helyi körülményektől függött; alapul föld, agyag, kő szolgált. Ezekhez a téli szállásokhoz az állatok részére elkerített karámrész csatlakozott. A téli szálláshelyül szolgáló kunyhók kivitelezése és berendezése - különösen a szegényeknél - meglehetősen nyomorúságos volt.

Forrás: A kultúra világa - A világ népei (Budapest, 1965)

Kazah jurta

Kazah jurta (Urai Erika akvarellje)

Kazahsztánban a lakosság elsősorban állattenyésztéssel foglalkozik, ezért ritka a szilárd, tartós ház. Az állatokkal - juhokkal, kecskékkel, tevékkel és lovakkal - vándorló nomád pásztorok újabb és újabb legelőket felkeresve, hol itt, hol ott állítják fel átmeneti hajlékukat, a könnyen felépíthető és szállítható sátorfélét, a jurtát. Ez úgy készül, hogy először fából megcsinálják a sátor vázát, majd arra posztólapokat borítanak. A tetőzet közepén füstnyílás van, ez lehetővé teszi a szellőzést. Nyáron a jurta árnyékos oldalán kibontják a posztólapokat, télen viszont újabb posztólapokkal fedik be a faszerkezetet. A posztólapokat színes rátétekkel díszítik.

A jurta berendezéséhez tartoznak a talajt fedő szőnyegek, posztólapok, takarók, párnák és az étkezéskor használt asztalka. A tűzhely a jurta közepén, a füstnyílás alatt van, mellette tartják a teafőzéshez és a tej feldolgozásához szükséges edényeket. Az apró tárgyakat, tarisznyákat, de a hangszereket is a farácsra függesztik fel. Ha a kazahok felkerekednek, a jurta alkatrészeit tevék szállítják.

Forrás: Urai Erika - Boglár Lajos: Hogyan laknak? (Budapest, 1979)

A kazah jurta szerkezete

Kazah jurta szerkezete

 

Forrás: www.kasach.de

Kazahok a Pamír alatt (Kína)

Marco Polo 1274-ben kelt át a Pamíron. Az általa látott jurták látványát Björn Landström rekonstruálta 1964-ben.

Kazah jurták a Pamír alatt Marco Polo idejében

 

Forrás: Björn Landström: Buch der frühen Entdeckungsreisen in Farben (Stockholm, 1964)

Kazah jurták a Pamír alatt napjainkbanKazah jurták a Pamír alatt napjainkban

A Pamír alatti jurták látványa azóta sem sokat változott.

Forrás: China (Luzern, 1980)

 forrás: http://users.atw.hu/nyerscsaba/jurta/kazah.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kazak jurta részei

 

 forrás: http://jurta.ro/

jurta 

  

Fájl:Jurta W60.jpg

Leírás
English: Yurt wall in WWT London Wetland Centre, England.
Magyar: Egy jurta oldala az angliai WWT London Wetland Centre-ben.
Dátum 2011. június 5.
Forrás WWT London Wetland Centre
Szerző Emőke Dénes

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Jurta_W60.jpg

forrás: http://www.guzsalyas.ro/szolg_hu.php

 

Szólj hozzá!

Címkék: wikipédia kazak jurta lászló gyula baskír

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr35017025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása