Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Dráma 40/20. rész – Szociodráma

2012.09.27. 15:35 12nyil

 

 

Szociodráma Békésben - pezsgősüveggel ment rabolni, és még sikerült is neki


MTI/Magyar Nemzet bullet 2008. február 01. 20:20
Frissítve: 2008. február 01., péntek, 20:59
A 48 éves férfi azt próbálta elhitetni egy lottózó alkalmazottjával, hogy a kezében lévő, szalvétával bedugaszolt pezsgősüveg robbanni fog.


Papírszalvétát dugott egy pezsgősüvegbe, és azzal fenyegetőzve próbált kirabolni egy lottózót egy férfi pénteken a Békés megyei Nagyszénáson.

A kendővel eltakart arcú rabló azt próbálta elhitetni a lottózó alkalmazottjával, hogy a kezében lévő tárgy robbantásra alkalmas, és ezzel fenyegetőzve akarta kirabolni az üzletet. A fiatal nő nem akart pénzt adni a férfinak, erre az közölte, hogy akkor leüti az üveggel. A talpraesett nőnek sikerült kiszaladnia az utcára, és sikítva segítséget kérnie. A rablónak kiemelt néhány bankjegyet a kasszából, mielőtt elszaladt.

A lottózóval egy házban lakó szabadnapos rendőr az üzlettulajdonos segítségével nem sokkal az eset után autóba ült, és elfogta a támadót. A rendőr addig visszatartotta a gyanúsítottat, amíg a szolgálatban lévő kollégái megérkeztek.

A 48 éves, csabacsűdi férfi zsebeiből előkerült a lottózóból elhozott pénz, és a közelben megtalálták az eldobott - egyébként üres - üveget is.

A férfit az Orosházi Rendőrkapitányság őrizetbe vette.
(http://hirszerzo.hu/belfold/55659_szociodrama_bekesben_pezsgosuveggel_ment_ra)

Forrás: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=venci76&pid=74590&blog_cim=Sajnos erre is használják :

 

 

 

 

 

 

Csicskáztatás: a jelen drámája

- 2011. április 28., csütörtök

Mozi. Közhelyszerű téma is lehet ütős - mondja Till Attila, akinek új kisfilmjét meghívták Cannes-ba

A családját és csicskáját elnyomó tanyasi gazdálkodó történetével a modern kori rabszolgatartással szembesít Till Attila húszperces szociodrámája. A rendező úgy véli: a megrendítő téma és képi világ együttesével érte el, hogy a filmet meghívták Cannes-ba, ahol a rendezők két hetén vetítik. – Első filmje, a Pánik jellegzetesen mai, városi történetet dolgozott fel, a Csicska azonban egy egészen más világba kalauzol. Honnan merítette az ötletet?– Noha a csicskáztatásnak vannak ősi vetületei is, valójában nagyon aktuális a jelenség. A rendszerváltás óta létezik, nemcsak a magyar vidéken, de a legtöbb kelet-európai országban is. A cikkekből, híradásokból és személyes találkozásokból indultam ki, ezek alapján fogott meg ez a nagyon drámai téma.

Bővebben: http://www.magyarhirlap.hu/kultura/csicskaztatas_a_jelen_dramaja.html

 

 

 

 

 

Hitel nincs! Szociodráma a köbön

nepszava.hu 2009. 04. 04. 09:23

A delmagyar.hu internetes portál egyik cikkében arról számol be, hogy egyre több azoknak a száma, akik hitelre vásárolják meg a mindennapi betevőt.

Növekszik azoknak a vásárlóknak a száma is, akik egy hétig fizetnek, majd a hónap további részében a boltosok jóindulatára van utalva.

Gyorsolvasás vagy megnyitás új lapon…

Forrás: http://propeller.hu/itthon/442699-hitel-nincs-szociodrama-a-kobon

 

 

 

 

 

Szociodráma távirányító nélkül

Bódis Kriszta: Artista

Thüringer Barbara

2006. augusztus 12., szombat 09:57

Vannak könyvek, amik fájnak és elszánt önkínzás kell hozzá, hogy végigolvassuk őket. Ilyen könyv az Artista is, ami egy intézetis kamaszlány kálváriáját írja le zseniális nyelvi megoldásokkal és dokumentumfilmes eszközökkel. Bódis Kriszta az egyik legkegyetlenebb kortárs magyar író, akit valaha olvastunk.

Az Artistát nem olvasni kell, hanem látni. Látni szereplőit, a krimi egy-egy gyanúsítottját, ahogy hebegve-habogva vagy éppen büszkén-bután vall arról, hogy miért is nem taszította le a keresztnév nélküli Pinklert arról az útról, aminek a végén egy villanypózna és az áramtól kisült szemek állnak.

Kőkemény valóság

 Az ál-dokumentumregényben a szociológus Juditnak nyilatkozik többek között a tehetséges, vadóc tekintetű és szabadságát mindennél jobban féltő lány akaratgyenge anyja, hajléktalan apja, drogos és prostituált barátnője, nemtörődöm igazgatója, élőszóban. Teszik ezt néha annyira jellemzően az adott ember társadalmi státuszára, szellemi képességeire, nyelvi sajátosságaira, hogy, mint egy dokumentumfilmben, az egykori rendőr megelevenedik: látjuk pecsétes nadrágban egy csálé hokedlin ülve, úgy, hogy egy sóhajtásnál még a szájszaga is megcsap.

Bódis egy zseni, egy nyelvi zseni, aki dokumentumfilmes [1]ként annyira ismeri alanyait, ezeket a perifériára sodródott szerencsétleneket, hogy regénye tulajdonképpen film. Dokumentumfilm, amit viszont talán rajta és a hasonlóan elszánt aktivistákon kívül nem akar látni és végignézni senki.

Az ember általában ugyanis rohadt gyorsan elkapcsolja a tévét, mielőtt megtudhatná, hogy mit gondol magáról egy heroinért baszó tinilány, vagy hogy képes elviselni a mindennapi ütlegeket egy negyvenes nő, vagy, hogy a védelemre szoruló intézetis lányokat éppen a védelmükkel megbízott tanárok rontják meg.

Forrás: http://index.hu/kultur/klassz/artista0811/

 

 

 

 

 

 

Szociodráma program vállalati vezetőknek is*

2011.04.06. 11:03 NetSzemle - Hiteles személyes tapasztalatok

http://munkanaplo.blog.hu/2011/04/06/szociodrama_program_vallalati_vezetoknek_is

 

 

 

 

 

 

Pszichodráma - szociodráma 

Elhangzott: a Tanácsadók Klubja 2000. 11. 30.-i összejövetelén.

Helyszín: Művelődési Központ Budapest XII. ker. Csörsz u. 18. emeleti tanácskozó
Előadó: Németh Mária

Tartalom: "lökés az egymás felé vezető őszinte odaforduláshoz"


Az önismereti pszichodráma módszer segítségével a bennünk lévő gátak és félelmek felderítése, oldása és saját élményen alapuló szakmai viselkedés-repertoár bővítés, képességfejlesztés lehetséges. (nyílt vagy rejtett segítségkérés felismerése, empátia, odafigyelés, esetleg az agressziónk kezelése)

A szociodráma inkább értékkonfliktusokat, a pszichodráma inkább személyes kötődési konfliktusokat dramatizál. A szociodráma inkább közösségi történés, a pszichodráma inkább egyéni(személyi) történéseket jelenít meg. (csoportcentrikus-egyéncentrikus, elvont gondolatok - konkrét személyi élmény)

A pszichodráma a klinikai pszichológia, a szocioterápia és a pedagógia egyik módszere, mellyel emberközi szituációkat, konfliktusokat, álmokat, fantáziákat dolgozunk fel úgy, hogy ez az anyag a beszéden túl jelenetté, színpadi jelenetté válik (dramatikus megjelenítés)

A pszichodráma csoportokban nyert élmények és tapasztalatok a mindennapi életben nagy hatásfokkal felhasználhatóak, tehát a csoportfolyamat közben szükségessé váló erőfeszítés, "önismereti munka" megtérül, ha nem is mindig, és azonnal és nem is mindig látványosan. A tudatossá válással az egyén olyan helyzetbe kerül, hogy maga választhat abban, hogy hogyan él a továbbiakban.
A csoportmunkában az önismeret és az emberi kapcsolatok működésének jobb megismerése talán, hozzájárulhat ahhoz, hogy érdeklődéssel és némi bizakodással forduljunk egymás felé.

Hagyd a szükségtelen gondolkodást, szerezz inkább élményeket, érzékelj, észlelj! Fejezd ki magad nyíltan, ahelyett, hogy magyarázkodsz, manipulálsz! Maradj az érzéseidnél! Hagyd az intellektualizálást!

Az ember életét nem külső vagy belső dolgok determinálják és tartják kontroll alatt - szemben a pszichoanalízissel - hanem:
1/ Az ember felelős önmagáért, élete "hogyanjáért"
2/ Az emberi tapasztalatok és emberi viselkedés vonatkozásában a legfontosabb kérdés nem, a miért, hanem a "hogyan".

Ezen megállapításokban benne rejlik az a feltételezés, hogy az ember szabad, és megvan benne a változás képessége. A második megállapítás azt jelenti, Perls szerint, hogy bajaink kialakulásának történetével és "miértjeivel" már nem sokat tudunk kezdeni, azok megtörténtek. De hogy konfliktusainkat "hogyan" termeljük újra a jelenben, azt meg tudjuk figyelni és meg tudjuk változtatni.
(Perls egy Berlinben l92o-ban született orvos, pszihoanalitikus aki a "Gestal" terápiát művelte l970-ben bekövetkezett haláláig)

A helyszínen kipróbálhattuk élmény-szinten is a szociodrámát. Schiller: A kesztyű című darabját játszottuk el, majd mindenki elmondta róla a saját élményét, milyen volt a szerep, a játék, ismerősek-e valahonnan az itt megjelenített viselkedésformák, helyzetek. Úgy vettem észre, hogy módszer nagy sikert aratott.

Forrás: http://www.palyanet.hu/index.php?heading_id=159

 

 

 

 

 

 

PSZICHO- ÉS SZOCIODRÁMA

HASONLÓSÁGAI: 

1./ Mindkettő kulcsfogalma a spontaneitás, a kreativitás illetve a szerepjáték. 

2./ Mindkét módszer a verbális megnyilvánulás mellett nagy hangsúlyt fektet a cselekvésre, a szituatív  dramatizálásra, a testi érintésre. 

3./ Az „olyan mintha” helyzet, valamint a szociális tanulás lehetőséget biztosít új reakciómódok kipróbálására, újratanulására.

 

KÜLÖNBSÉGEI: 

1./ A pszichodráma egyéncentrikus, a szociodráma csoportcentrikus. 

2./ A pszichodrámában az egyén áll a középpontban, az egyéni élmények, míg a szociodrámában a csoport, a közösségi történések. 

3./ A pszichodráma inkább személyes konfliktusokat, kapcsolatokat dramatizál, a szociodráma inkább értékkonfliktusokat, társadalmi gondolatokat, tételeket játszik el.

4./ A pszichodráma a konkrét élmény indulatkanalizálását biztosítja, a szociodráma a konfliktusokat absztrahálja. 

5./ A pszichodráma inkább a beszélgetésből kikerekedett szubjektív témát dolgozza fel, a szociodráma inkább a vezető vagy közösség által indított témát. De a szociodráma témái a pszichodráma csoportban is előfordulhatnak személyes élményként. 

6./ A szociodráma módszer a szerepjátékok révén inkább lehetővé teszi a társadalmi szokások tudatosítását.

 

Forrás: http://art.pte.hu/muveszetterapia/download/peto/pszicho-szociodrama.ppt

 

 

 

 

 

 

Szociodráma

A szociodráma a klasszikus pszichodráma egyik legfontosabb ága.
Szocio: társas
Dráma: érzések, gondolatok, élmények, kapcsolatok, viszonylatok megjelenítése, megszemélyesítése és párbeszédbe fordítása egy színpadon.

Szociodráma: A szociodráma csoportokat, alcsoportokat, ezek közötti történéseket, társas helyzet által meghatározott viszonyrendszereket vizsgál és alakít dramatikus megjelenítéssel – az erre szerződött csoportban.  Pl.: „serdülők és szüleik”, „orvos és beteg”, „drogos fiatalok és pedagógusaik”, „menekültek és a bevándorlási hivatal”, „bevándorlók és helyi lakosok”, „támadó és áldozat”, „főnök és beosztott”, történelmi, politikai, társadalmi kérdések feldolgozása napjaink legfrissebb történéséig, szervezeti, hatékonysági kérdések az üzleti élettől a politikáig.

Szociodráma csoport: A csoport aktuális és tág értelembe vett társas/társadalmi kapcsolatainak szóban és mozgásban való megjelenítése és alakítása egy erre közösen kijelölt helyen, az ún. színpadon. A drámaiság cselekvő hőst feltételez, akinek tennie kell valamit. A színpad teret és keretet ad ennek a cselekvésnek.
Már a klasszikus görög színházban is felbukkannak a társadalmi folyamatok, feszültségek megjelenítésére, megértésére, feldolgozására tett kísérletek. Az egyéni élettörténetet helyezik a fókuszba, de pl. Szophoklész Antigonéja egy aktuális rendszerváltás érzelmi feldolgozásának a folyamataként is értelmezhető.

A pszichodráma/szociodráma csoport színpada: az a konkrét és virtuális tér, ahol a pszichodráma/szociodráma játék, a megjelenítés megtörténik.

A szociodráma lehet önálló csoportforma, lehet konkrét kérdések köré szervezni, valamint a legtöbb pszichodráma csoport életében felmerül olyan társadalmi szintű kérdés, amit szociodramatikusan is meg lehet közelíteni.

Szociodráma csoport a Civil Csoport Hétvégen:  Kökény Veronika: "Én ideteszem,...te odaállsz..."

Forrás: https://sites.google.com/site/civilcsopo/a-modszer/szociodrama

Forrás: http://www.kokenyveronika.hu/?page_id=185

 

 

 

 

 

 

A szociodráma munkacsoport 2012. április 1-jén alakult, az MPE kongresszusán.
A stílszerű és operatív alakuló összejövetelt 2012. június 22-én 16-19 óráig tartjuk a Gecse Aréna Stúdióban, Bp., VII. Szondy u. 98/b (Szondy - Dózsa Gy. út kereszteződéséhez közel).
Üdvözlettel,
Kökény Veronika kiképző pszichodráma pszichoterapeuta szupervizor

Forrás: http://www.pszichodrama.hu/szociodrama-munkacsoport

 

 

 

SAJÁTÉLMÉNYŰ SZOCIODRÁMA CSOPORT    

Kökény Veronika pszichodráma pszichoterapeuta szupervizor 150 órás sajátélményű szociodráma csoportot indít 2013 elejétől, (havi 1x10 óra péntek egész nap, Budapest, II. Pasaréti út) módszertani kitekintéssel kombinálva (60 óra tiszta saját élmény, 90 óra módszertani feldolgozás).
A csoportba pszichodráma asszisztensek, pszichodráma vezetők (pszichoterapeuták, gyerekdráma vezetők, bibliodráma vezetők) és kiképzők jelentkezését várom. A sajátélményű szociodráma csoportot az MPE keretében (pozíciószámmal) tartom, de ez egyelőre nem része a pszichodráma képzéseknek, és nem számítható be képzési előfeltételként sem.

Forrás: http://www.pszichodrama.hu/workshopok?id=100

 

 

 

Megalakult az egyesület Szociodráma Munkacsoportja (SzMCs)

2012. június 22-én péntek délután a Gecse Aréna Stúdióban az MPE Szociodráma Munkacsoportja (SzMCs) alakuló ülést tartott, melyen 11-en vettünk részt, és ezen kívül 11-en léptek be írásban.
A programon az ismerkedés után 3 kiscsoportban gondolkoztunk azon, hogy milyen célokat tartunk fontosnak, és milyen témák lehetnek aktuálisak, melyeket aztán közösen is megbeszéltünk. A kiscsoportok a napokban teszik át szövegbe az egyelőre nagy papírokon szereplő vázlatokat.
Imélcímünk: szociodrama@gmail.com

Forrás: http://www.pszichodrama.hu/hirek-esemenyek/46-hir-3

 

 

 

 

 

 

Pszichodráma

2012. június 2. Wikipédiából

A pszichodráma olyan terápiás, majd személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul.

A pszichodráma eredetileg Jacob L. Moreno által a huszadik század első felében kidolgozott akcióelvű, cselekvésközpontú, tüneti- és feltáró jellegű csoport-pszichoterápiás módszer, melyet Mérei Ferenc honosított meg Magyarországon az 1970-es évek elején. Moreno a módszer kidolgozása során az aktív, cselekvő, spontán önkifejezés felszabadítására törekedett, miközben elsősorban nem az egyént, hanem az egyénekből összetevődött csoportot helyezte a figyelem és a pszichoterápia középpontjába.

Moreno elméleti rendszere három nagy ismeretanyagból áll; a szociometria, a csoportpszichoterápia és a szociodráma illetve pszichodráma területeiből.

Ez utóbbi alapgondolata, hogy az emberi spontaneitás és kreativitás a cselekvésbe ágyazódva érvényesül, s a cselekvésbe ágyazott helyzetet képes az egyén tudatosítani.

A pszichodráma módszere kognitív és emocionális szinten tudatosít, testi-fizikai szintű átéléssel, és teszi ezek által lehetővé a verbális és preverbális szintekkel való egyidejű terápiás munkát.

A pszichodráma elmélete „az embert, a személyes külső és belső történéseket azzal a társas közeggel való kölcsönhatásban vizsgálja, melyben élünk, melynek sajátos törvényszerűségei vannak a szociális atomtól kezdve, a szerepelméleteken keresztül, a ”közösségek rejtett hálózatán„ át a morenoi értelemben használt transzcendensig. Ez az elméleti megközelítése ad a kezünkben” folyamatok „kezeléséhez eszközöket, melyekkel nemcsak az egyéni patológiákat tudjuk gyógyítani, de hatékonyabbá tudjuk tenni a társashelyzeteknek a működését, ahol az emberek egymásra hatásának szerepe van.” Vikár A. (2000): Pszichodáma In: Szőnyi G., Füredi J. (szerk): A pszichoterápia tankönyve, Medicína

Gyökerei, kialakulásának története

A módszertan elsősorban Jacob L. Moreno nevéhez fűződik, gyökerei a színjátszásba, a rögtönzések színházába és a közösségi alkalmakba, a közösségi ünnepségekbe és szertartásokba nyúlnak vissza.

1932-ben, az Amerikai Pszichiátriai Társaság Philadelphiai kongresszusán főleg erre a módszerre értették az ott elsőként alkalmazott „csoportterápia” és „csoport-pszichoterápia” kifejezéseket. Az 1930-as évek közepén kialakuló főleg verbális technikával dolgozó analitikus csoport is ebbe a kategóriába tartozik, a későbbi egyre inkább akcióelvű és művészeti alapokon álló tánc- és mozgásterpiás formákkal egyetemben.

1936-ban nyitott meg az első olyan klinika, mely önálló pszichodráma színpaddal rendelkezett Beacon Hill-ben (New York állam), és ettől az évtől kezdve indul be a pszichodráma oktatása is.

1937-ban indult el az első szakmai folyóirat, a Sociometry: A Journal of Interpersonal Relations.

1942-ben Jacob L. Moreno megalakította az American Society for Group Psychotherapy and Psychodramat, mely a csoportterapeuták első szakmai szervezete.

A pszichodrámát az 1940-es évektől alkalmazzák a szociometriaval és a csoport-pszichoterápiával együtt környezetben és egyre több céllal, így iskolákban, szabadidő központokban, szellemi fogyatékosok rehabilitációjában, a személyiségfejlesztésben, a vezetőképzésben, és a szakemberek képzésében.

Pszichodráma a terápiás módszertanok között [szerkesztés]

Magyarországon a pszichodráma elismert pszichoterápias módszertan. A Pszichoterápiás Tanács által kiadott Pszichoterápiás Protokoll szerint: Feltáró és tüneti jellegű csoportpszichoterápiás, illetve egyéni terápiában is használható (monodráma) módszer (szakpszichoterápia), amelyben a szakpszichoterapeuta egyidejűleg dolgozik a személyiség verbális és preverbális szintjeivel. A módszer kognitív és emocionális szinten tudatosítja a testi (fizikai) szintű átélést. A pszichodráma olyan csoportpszichoterápiás módszer, amely az egyénen belüli feszültségeket, konfliktusokat, intrapszichés folyamatokat dramaturgia és specifikus pszichodráma technikák (elsősorban a szerepcsere, tükrözés és duplázás) segítségével, a csoportszobán belül, egy körülhatárolt és kijelölt térben (színpad) megjeleníti, azaz externalizálja. Az akció, az érzelmi átélés és a belátás teszi lehetővé a terápiás változást. Oki, tüneti és rehabilitációs terápiaként egyaránt alkalmazzuk. A csoport előkészítése a terápiás folyamat része. Minden leendő csoporttaggal első interjút folytatunk, melynek során felállítunk egy elsődleges diagnózist. A pszichoterápiás csoport összeállításánál, az egyéni diagnózis szerinti indikációkon és kontraindikációkon kívül figyelembe kell venni, hogy a csoport résztvevői lehetőleg ne ismerjék egymást, és semmiképpen ne legyenek függő helyzetben egymástól. A csoporttagokkal külön-külön, és ezt követően a csoport egészével szóbeli terápiás szerződést kötünk. A szerződésnek minden esetben tartalmaznia kell

  • az egyén és a csoport célját,
  • a csoport keretfeltételeit (idői keretek, téri keretek, finanszírozás, csoporttitok, nyitott vagy zárt csoport, részvétel, hiányzás)
  • valamint tájékoztatást a módszerről, beleértve a dramatikus megjelenítés szabályait.

A csoportfolyamat ülésekből áll, minden egyes ülésen biztosítani kell a részvevők bejelentkezését (beleértve az előző ülés protagonistájának a visszajelzését) követően

  • a ráhangolódási-,
  • a munka (játék)-
  • és a feldolgozási (integrációs) fázisokat,
  • valamint a zárókört.

A terápiás célkitűzésű pszichodráma csoport szakember igénye

Pszichoterápiás pszichodráma csoportot szakorvosi vagy klinikus szakpszichológusi végzettséggel és pszichoterápiás szakképesítéssel rendelkező pszichodráma pszichoterapeuta vezethet. Javasolt a kettős vezetés. Feltétel, hogy legalább az egyik vezető pszichodráma pszichoterapeuta végzettségű legyen.

Források

  • Magyar Pszichodráma Egyesület
  • Blatner, A., (2004): A pszichodráma alapjai, Animula
  • Vikár A., (2000): A pszichodráma In: Szőnyi G., Füredi J. (szerk): A pszichoterápia tankönyve, Medicína 392-406.

Pszichoterápiás módszerek protokollja, kiadja a Pszichoterápiás Tanács

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Pszichodr%C3%A1ma

 

 

 

 

 

 

Feladó: Móra László Xavér <m...@enternet.hu>

Dátum: Mon, 20 Feb 2012 23:08:54 +0100

Helyi: 2012 febr. 20 H 17:08

Tárgy: pszichodráma kongresszus a Válságról és a megújulásról és szociodráma műhely

Kedves Érdeklődő,

A Magyar Pszichodráma Egyesület 2012.márc. 30 és 2012.ápr. 1. között rendezi meg X. Kongresszusát  Budapesten.

Témája: Válság és Megújulás.  

A kongresszus azzal foglalkozik, hogy a társadalmi-gazdasági folyamatokat hogyan éljük meg személyesen, miből meríthetünk erőt, és az egyéni változások hogyan járulhatnak hozzá a társadalmi megújuláshoz. A kongresszus témája és programja a mellékelt szórólapon, illetve a kongresszusi honlapon részletesen elolvasható.

Szociodráma workshop nemzetközi vezetőkkel Budapesten

Időpont: 2012. március 28. szerda 15.00- - 2012. március 30. péntek 13.00

A kongresszust szociodráma workshop előzi meg, amelyet Dr. Jörg Burmeister (Svájc) és Natacha Navarro Roldán (Spanyolország) világszerte elismert dramatikusok  tartanak "Válságból alkotás" címmel.

A szociodráma talán kevésbé ismert módszer, amely a társadalom, csoport és egyén kölcsönhatásait állatja fókuszba.

A workshop a saját élmény mellett igen jó lehetőség arra is, hogy megismerkedjünk a szociodráma műfajával,

A műhely a Magyar Pszichodráma Egyesület rendezésében és támogatásával jön létre.

A szociodráma workshop témája és módszere

A workshop - a kongresszussal összhangban - jelenünk meghatározó élményéhez, a válsághoz kapcsolódik: Hogyan hat a válság csoportos létünkre, milyen lehetőségeket rejt magában, mire tanít meg minket, s hogy mi módon fordíthatjuk ezt a tapasztalatot lehetőséggé. A válságos helyzetek és állapotok óriási egyéni és csoportos energiát mozgósítanak, s ha jól bánunk ezekkel az erőkkel, akkor felszabadul kreativitásunk. Ezen a saját élményű szociodráma workshopon az egyén-csoport-társadalom vonatkozásában tapasztalhatjuk meg a krízisből fakadó erőt és az így kibontakozó lehetőségeket. A workshopon  szociodramatikusan dolgozunk.

További információk és jelentkezés a kongresszusra, illetve a szociodráma workshopra:

www.pszichodrama.hu/kongresszus

illetve nálam: Móra László Xavér: m...@enternet.hu; 20/3940588

Üdvözlettel:

Dr. Móra László Xavér

vezetőségi tag, kongresszusi főszervező

Magyar Pszichodráma Egyesület

 

 

 

 

 

Ajánlott weboldal:

Schola Europa Akadémia Szakközépiskola a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel

Együttmőködésben Dráma más szerepben Dramatikus módszerekkel problémáink ellen

Letölthető: http://kozeletre.mediacenter6.hu/wp-content/uploads/2009/07/kaszaslilla_dramamodszer.pdf

 

 

 

 

 

 

Szociodráma workshop a családon belüli erőszakról -

Esélyek Háza

Foglalkoztat az erőszak?

Foglalkoztat a családon belüli erőszak?

Érint?

Nem érint?

Te mit tennél?

szociodráma workshop a családon belüli erőszakról

Helyszín:            Erzsébetvárosi Közösségi Ház, Bp. VII. Wesselényi utca 17. I. em.

Időpont:            2009. december 8. kedd 17-20 óráig

A workshopot vezeti:

Törő Tímea     klinikai pszichológus, pszichodráma vezető

Vicsek András            pszichológus, pszichodráma vezető

A szociodráma többek között társadalmi, történelmi folyamatokat, társadalmi szerepekből adódó helyzeteket, konfliktusokat dolgoz fel a résztvevők aktivitásával.

Ezen a workshopon a családon belüli erőszak, mint társadalmi kérdés különböző aspektusaival foglalkozunk.

A workshop résztvevőivel szimbolikusan megjelenítjük, értelmezzük és feldolgozzuk a családban előforduló bántalmazás családon belüli és kívüli szereplőinek lehetőségeit.

Te mit tennél? Mit ne tegyél, és mit tehetnél Te?

A workshopon a részvétel ingyenes!

A résztvevők maximális létszáma 24 fő. A helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük be.

16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen

2009. november 25 – december 10.

http://16akcionap.org/

Forrás: http://nokert.hu/index.php/aktualis-hirek/ajanlo/274-szociodrama-workshop-a-csaladon-belueli-erszakrol-eselyek-haza

 

 

 

 

 

 

Te hogyan teszed? Szociodráma workshop a segítő szakmában megnyilvánuló előítéletességről

Rövid ismertető

Segítő szakmában dolgozol? Segítőnek tanulsz? Foglalkoztat az előítéletesség és a szakma kapcsolata? Lehet-e egy segítőnek előítélete? Mit kezdjünk vele a munka során? Beszélhetünk-e róla? Hogyan beszéljünk róla?

A workshopot vezeti:

Törő Tímea klinikai pszichológus, pszichodráma vezető

Vicsek András pszichológus, pszichodráma vezető

A szociodráma többek között társadalmi, történelmi folyamatokat, társadalmi szerepekből adódó helyzeteket, konfliktusokat dolgoz fel a résztvevők aktivitásával. Itt a racionalizálás, magyarázkodás és emlékek felidézésén túl, többek között lehetőség van a szituációba való belehelyezkedésre, szerepekbe való beleélésre egy átéléses helyzetben, ahol érzelmek, gondolatok és a viselkedés együttesen jelenhetnek meg és képezheti utána a megbeszélés tárgyát.

Ezen a workshopon az előítéletesség megjelenése a segítő szakmában, mint társadalmi kérdés különböző aspektusaival foglalkozunk.

Az előítéletesség megjelenése a segítő szakmában, mint etikai dilemma mindig aktuális kérdés, a vele való foglalkozás nemcsak szükséges, hanem megkerülhetetlen is.

A workshop résztvevőivel szimbolikusan megjelenítjük, értelmezzük és feldolgozzuk a segítő szakmában előforduló előítéletesség intra- és interperszonális konfliktusaiból adódó probléma megoldási lehetőségeit.

Te hogyan teszed? Hogyan ne tegyél, és hogyan tehetnél?

A workshopon a részvétel ingyenes!

Forrás: http://konferenciakalauz.hu/konferenciak/8634-te-hogyan-teszed-szociodrama-workshop-a-segito-szakmaban-megnyilvanulo-eloiteletessegrol

 

 

 

 

 

 

Szociodráma workshop

Közzétéve: 2012-09-24 Szerző: admin

A szociodráma – egy lehetséges válasz mikro-társadalmi kérdésekre

Kökény Veronika kiképző pszichodráma pszichoterapeuta szupervízor 15 órás (5+10) szociodráma – csoportdinamika workshopot tart 2012. november 30. péntek 17-21, december 1. szombat 9-17.30-ig Budapesten, amely 15 óra csoportdinamika workshopként beszámítható a felsőfokú képzésbe. A workshopon saját élményben lehet megismerkedni néhány szociodramatikus technikával, a pszichodrámával való hasonlóságokkal és eltérésekkel, valamint a csoportdinamikai következményekkel és ezek elméleti hátterével. Nemcsak pszichodramatisták jelentkezhetnek.

A workshop ára

1500 Ft/óra + 1500 Ft terembérleti díj hozzájárulás,
azaz 24 000 Ft.

Fizetési opciók:

0 + 1500 Ft annak, aki részt vett már Ajkay-Kökény workshopon és/vagy valamilyen általunk vezetett csoporton abban az esetben, ha “hoz” két olyan csoport tagot, aki még nem volt nálunk

11 250+1500 Ft (fél ár) annak, aki részt vett már Ajkay-Kökény workshopon és/vagy valamilyen általunk vezetett csoporton abban az esetben, ha “hoz” egy új tagot

0 + 1500 Ft annak, az első 3 jelentkezőnek, aki eddig már legalább 3 workshopunkon részt vett (kongresszusi sajnos nem számít)

A kedvezmények természetesen abban az esetben válthatók be, ha megvalósult a feltétel.

Jelentkezési határidő 2012. november 26. hétfő. A workshopot minimum 10 fő esetén tartom meg. 

Érdeklődni és jelentkezni a veronika.kokeny@gmail.com –on, illetve a 06 204 214 873 telefonszámon lehet. Ld. még a www.pszichodrama.hu

Forrás: http://www.kokenyveronika.hu/?p=511

 

 

 

 

 

 

 

Szociodráma workshop a segítők előítéletességéről

Helyszín: 

Erzsébetvárosi Közösségi Ház, Bp. VII. Wesselényi utca 17. I. em.

2010.02.09. 17:00 kedd

Lehet-e egy segítőnek előítélete? Mit kezdjünk vele a munka során? Beszélhetünk-e róla? Hogyan beszéljünk róla? A workshopon az előítéletesség megjelenése a segítő szakmában, mint társadalmi kérdés különböző aspektusaival foglalkoznak. Az előítéletesség megjelenése a segítő szakmában mint etikai dilemma mindig aktuális kérdés, a vele való foglalkozás nemcsak szükséges, hanem megkerülhetetlen is.

A workshopon a részvétel ingyenes!

A résztvevők maximális létszáma 20 fő. A helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik be.

Jelentkezni e-mailben a  budapestieselyekhaza@gmail.com címen, telefonon a 461-0600 budapesti számon lehet.

Forrás: http://mipszi.hu/programajanlo/szociodrama-workshop-segitok-eloiteletessegerol

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: wikipédia pszichodráma lélek psziché szociodráma moreno lélektani dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr514806542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása