Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kapitalizmus 40/07. rész – Szarvas piac

2011.11.07. 10:17 12nyil

A szarvas piac kifejezés saját szerzemény.

Itt ugyanis olyan folyamatról van szó, ami egy száguldó szarvashoz hasonlítható.

A csodaszarvas üldözése 2.

 

A szakirodalomban sok kifejezéssel írják le, többek között szputnyik, boom.

 

Néhány írás a Netről:

 

 

1. Szputnyik

 

Szputnyik (orosz): erős, hirtelen árfolyam-emelkedés.

Az elnevezés az első szovjet űrrakétára utal (tőzsde).

Forrás: http://meszotar.hu/keres/szputnyik

 

 

Dühödt Szputnyik, meghatározása- - rendkívül erős árfolyam-emelkedés

Forrás: http://www.definition-of.net/meghat%C3%A1roz%C3%A1sa-d%C3%BCh%C3%B6dt+szputnyik

(megjegyzés: nem jó weboldal – reklámok vannak özönnel)

 

 

Alapkritika 13 – Latin amerikai alapok

dr. Tóth András

Ma a világ gazdasági képét legjobban meghatározó jelenség a globalizáció. Ennek során a Föld olyan országai, amelyek nem is olyan régen még a nyomor és a kilátástalanság szinonimái voltak, lendületesen fejlődnek és minden várakozás szerint rövid idő alatt felzárkóznak a fejlett országokhoz. Ilyen területek például India, Kína, Oroszország és ilyenen Latin-Amerika nagy országai is.

Ez a lendületes fejlődés nagy lehetőség minden befektető számára.

Nyilvánvaló, mint ezt nagyon sokszor elmondtam, értékpapír alapú befektetést csak hosszabb távon érdemes indítani, mivel rövid távon ezek nagyon kockázatosak.

 

De tíz éves időtartamban semmi nem verheti meg az ilyen befektetéseket.

Nagyon sokat foglalkoztam már Kínával, Indiával, de Dél-Amerikát mindeddig elhanyagoltam. Nézzünk most ezért erre a területre.

Egy kicsit sok mindent zsúfoltam az ábrára, de így nagyon elgondolkodtató. Itt a világ öt nagy tőzsdéjének az alakulását mutatom be az elmúlt öt évben – hogy izgalmasabb és összehasonlíthatóbb legyen úgy ábrázoltam, hogy mind az öt esetében azonos szinten kezdtük az elején (mintha egyforma összeget fektettünk volna be mindegyikbe.)

 

Ez az öt nagy tőzsde a következő:

  • DJI (barna) – Dow Jones – New York
  • HSI (piros) Hang Seng – a honkongi nemzetközileg is elérhető kínai tőzsde
  • MERV (zöld) – Buenos Aires, Argentína
  • MXX (sárga) – Mexikó
  • BVSP (kék) – San Paulo, Brazília

Nézzük meg az ábrát. Ilyenkor következik a 100 forintos kérdés: Ön hova fektette volna be a pénzét az elmúlt öt évben? Végül is mindenütt jól járt volna – azt a bizonyos évi 12%-ot még New Yorkban is magasan meg lehetett keresni az elmúlt öt évben. De a többi egy kicsit jobb volt. Egy kicsit sokkal jobb.

A brazil tőzsdén öt év alatt meg lehetett hatszorozni a pénzt, Mexikóban megötszörözni, Argentinában (csórikáim…) megnégyszerezni.

Ehhez képest Kínába fektetve csak két és félszer annyi pénzünk lenne. Valahogy ezekről a dolgokról a “világgazdaság teljes szétesését” leíró lapokban nem nagyon olvastunk az elmúlt időkben…

Mi az oka ezeknek az országoknak a lendületes növekedésének? Jelenleg a világban, amikor egy ország gyorsan fejlődik, akkor annak alapvetően három alappillére van: rendezett gazdasági viszonyok, jó demográfia és természeti kincsek.

 

Dél Amerika országai mind a három szempont szerint jó pozícióban van. Politikailag nagyon sokáig Latin-Amerikáról a katonai puccsok jutottak mindenki eszébe. Mára azonban ezen országok legtöbbje politikailag stabilizálódott és ez egyben stabil gazdasági életet is teremtett.

Ma már a világon a legnagyobb kincs az ember – és Dél-Amerika, az elöregedő Japánnal vagy Európával szemben, bőven el van látva fiatalokkal. Például Brazíliába a lakosságának több mint fele 24 év alatti. (Nekik – velünk ellentétben – nem probléma a nyugdíjrendszer…) Ez talán a fejlődés legnagyobb motorja!

 

Harmadrészt Dél-Amerika igazi kincsesbánya. (Szó szerint és átvitt értelemben is…) Nem csak az ásványi kincsek tekintetében van bőven ellátva mindennel, de a mezőgazdasági potenciálja is kiváló. Ez a következő évtizedben döntő fontosságú lesz, mivel az élelmiszerek ára ugrásszerűen megnőtt mindenütt a világban.

 

Minden valamire való befektetés végén ott találjuk a figyelmeztetést: “A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve!” Ez itt is igaz természetesen: senki sem tudja garantálni, hogy Brazíliában a következő öt évben ismét meghatszorozhatjuk a pénzünket. De a gazdasági növekedési potenciál adott, és nehezen tudom elképzelni, hogy a következő öt-tíz évben ne lenne jó üzlet ide befektetni.

 

Kérem ez olyan sport, ahol nem gyorsan lehet pénzt keresni, hanem sokat.

Ezeket a játékszabályokat sajnos mindenkinek el kell fogadnia.

2008. május 9. 06:38 | Befektetés, Befektetési alapok, Blog, Tanulmányok Megosztás

Forrás: http://www.tothandras.hu/blog/index/2008-05-09/alapkritika-13-latin-amerikai-alapok/

 

 

 

 

2. Boom

 

 

A boom a részvények hosszabb ideig tartó, nagymértékű árfolyamemelkedése a tőzsdén.

 

Boom: fellendülő piac, ahol mind az árfolyamok, mind pedig a forgalom emelkedő trendenciát mutatnak.

 

A "nagy esők" többsége nem ilyen, és nem is látszik az a jövő, amikor ismét növekedési pályára állhatnak.

 

Itt azokról a közepes és kis cégekről van szó, amelyeket a piac a szárnyára vett a boom idején, majd a magasból eleresztett.

 

Forrás: http://www.mimi.hu/tozsde/boom.html

 

Londoni elemzők: leállt a "mini-boom" a kelet-európai gyáriparban

2011-09-01 16:54

A legújabb beszerzési menedzserindexek tanúsága szerint mára lefulladt a tavaly kezdődött "mini-boom" a közép-kelet-európai gazdaságok feldolgozószektoraiban - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint azonban a magyar jegybank a külső kockázatok miatt az idén várhatóan még nem szánja el magát kamatcsökkentésre.

    Magyarországon a gyáripari aktivitást mérő index a csütörtökön közzétett új kimutatás szerint augusztusban 50,1-re, idei eddigi mélypontjára csökkent az előző hónapban számított 52,1-ről. A múlt havi érték még épphogy növekedést jelez, a beszerzési menedzserindexek ugyanis 50-es érték alatt mutatják a vizsgált szektor teljesítményének visszaesését, e szint fölött bővülésre utalnak.
    A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemző központ vezető felzárkózó piaci közgazdásza, Neil Shearing csütörtöki kommentárjában úgy vélekedett, hogy "egyáltalán nem meglepő" a közép-kelet-európai gyáripar "mini-boomjának lefulladása", mivel a termelés megugrását már 2009 közepe óta egyszeri tényezők vezérelték, köztük a pénzügyi válság idején befagyott kereskedelem-finanszírozás újjáéledése, valamint a raktárkészletek visszatöltéséből eredő hajtóerő.

(elemzeskozpont.hu, MTI)

Forrás: http://www.elemzeskozpont.hu/content/londoni-elemz%C5%91k-le%C3%A1llt-mini-boom-kelet-eur%C3%B3pai-gy%C3%A1riparban

 

 

Tőzsdei boom a gázai kivonulás után

Jót tett az izraeli, illetve a palesztín tőzsdének a gázai zsidó telepek felszámolása, illetve az izraeli kivonulás, az ettől várt gazdasági fellendülés miatt ugyanis szárnyalni kezdtek a részvényárak mind Tel Avivban, mind pedig Nábluszban - mutat rá az AFP hírügynökség.

A Tel Aviv-i TA-25 index pénteken 720,6 ponton zárt, a gázai kivonuás hete alatt összesen csaknem 5 százalékos volt az emelkedés. A nábluszi palesztín tőzsde Al-Quds mutatója 861 ponton fejezte be a kereskedést, ennél magasabbat még nem jegyeztek fel.

A hírügynökség által megszólaltatott szakértők a gazdaságot élénkítő hírnek nevezték a gázai telepek felszámolását, és többen úgy nyilatkoztak, hogy a közeljövőben könnyen sor kerülhet az izraeli adósság felminősítésére is, ugyanis csökkent az ország geostratégiai kitettsége. Egyes becslések szerint az összesen 1,8 milliárd dollárba kerülő kivonulás három éven belül egy százalékponttal dobhatja meg az izraeli gazdaság növekedési ütemét.

A Merrill Lynch a korábbi 3,8 százalék helyett ma már 4,2 százalékos GDP-növekedést vár erre az évre, és prognózis szerint az izraeli turizmus újra húzóágazattá válhat.

Kolozsi Pál

Forrás: http://sofar.sofargo.hu/hu/node/36301

 

 

 

Messze még a tőzsdei boom

 

A vállalatok normál üzleti működését feltételezve, hosszú távon gondolkodva alulértékeltnek látszanak a hazai részvények. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy az irányt meghatározó külföldi vagyonkezelők globálisan figyelik a befektetési lehetőségeket, és most mindenütt hiányzik a friss tőke, így a kereslet-kínálat egyszerű törvényei alapján lépten-nyomon vonzóan árazott tőzsdei társaságokkal találkozhatnak világszerte.

 

Forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=74472

 

 

1928 | Április  

Boom, vagy egy nagyváros, amely idejében megfordult

 

Newyork vezetett két teljes esztendeig a tőzsdei forgalomban; soha, amióta tőzsde áll a földön, nem cseréltek olyan irdatlan részvénypakettek gazdát, mint az elmult két év alatt a Wall Street nagy tőzsdepalotájában.

De nincs olyan hossz, amelyet hossz ne követne
az Óceán tulsó oldalán hetek óta, talán a közelgő elnökválasztás miatt, lassu lemorzsolódás folyik, nyereségbiztositó eladásokat véleményes leadások követnek és ugy látszik, mintha a londoni Royal Stock Exchange oszlopos palotája vette volna át a legutóbbi időben a szerepet, amelyet eddig a Wall Street játszott, a világspekuláció középpontjának szerepét.

London, amely két teljes esztendeig
szürke és eseménytelen tőzsdenapokat élt át, két hónap óta tökéletesen megfordult s a City olyan nagyarányu spekuláció szinhelye, aminőt a kontinentális ember, ha még olyan szédületes üzletekhez szokott is, alig tud elképzelni.

Mindenki játszik ma Londonban,
a gépiróleánytól a hercegnőig s nagyon makacsnak s nagyon ügyetlennek kellett annak lennie, aki ebből a csodálatos aranyesőből nem vette ki a maga részét. A nagy angol világváros tele van históriákkal, amelyek szájról-szájra járnak és arról szólnak, hogy egészen szürke és kicsiny emberek, akik minden információtól, szakismerettől távol állanak, milyen nagy összegeket kerestek, magyar viszonyokhoz mérten valóságos vagyonokat, ezen a hosszantartó hosszon.

Egy kis gépiróleány januárban megtakaritott fontjain
Vocalion részvényeket vett, 8 shilling 3 pennyn darabját. A mult héten 72 shillinges árfolyam mellett adta el részvényeit közel 800 font (25.000 pengő) tiszta nyereséggel. Ez a boom, a nagy hossz, amelyet az angolok évek óta olyan epedő szivvel vártak. A Vocalion egy nagy hangszerkészitő gyár s a hangszerek, gramofonok, rádiók készitői érték el eddig ebben a hosszban a legnagyobb nyereséget.

Kisemberek egy konzorciuma,
amely tulnyomórészben könyvelőkből, pénztárnokokból, kereskedelmi alkalmazottakból állott, a City nagy szürke tömegének képviselőiből, háromnegyed év alatt szerény tőkével s a papirok ügyes forgatásával kerek százezer fontnyi tiszta nyereségre tettek szert.

Olyan nagy fantázia van még ma is a hangszergyárak részvényeiben, hogy a puszta hire annak, hogy a Victor Talking Machine Company megvette a Columbia gramofongyár részvénytöbbségét, mindkét vállalat részvényeit egy hét alatt huszonöt és fél fonttal hajtotta föl.

Forrás: http://www.huszadikszazad.hu/gazdasag/boom-vagy-egy-nagyvaros-amely-idejeben-megfordult

 

 

 

 

3. Összegzés

 

A szputnyik vagy boom (=bumm!) egy olyan folyamat, amikor a tőzsderészvények vagy egy vállalat részvényei nagymértékben emelkednek.

Ez a legtöbb (kis)befektető álma.

A nagybefektetőket elsősorban az osztalék érdekli, azaz míg birtokolják a részvényt, addig mit kaphatnak közben csak a befektetésükért.

 

A szarvas, és most már inkább így hívnám, - mert mi sem oroszok, sem angolszászok – tehát olyan folyamat, mint a bika, csak még hozzáadódik egy nem kevés optimizmus, jövőbe vetett hit.

 

Hát nem furcsa, hogy pont ott a legerősebb a szarvas, ahol legnagyobb az ébredés?

(Dél-Amerika, Brazília)

 

Ha ez így megy tovább, lassan számolni kell majd afrikai tőzsdékkel.

 

Sőt, az afrikai tőzsdék is le fogják hagyni majd a New York-i tőzsdét…

 

Ez persze még messze van, de hát nem is olyan rég Brazília a Föld legeladósodottabb állama volt!

 

 

 

 

A boom a részvények hosszabb ideig tartó, nagymértékű árfolyamemelkedése a tőzsdén.

Forrás: http://test.betbulls.hu/index.php/cms2/word/id/367

Szólj hozzá!

Címkék: történelem pénz kapitalizmus tőzsde befektető aratás

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr883360424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása