Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Értelmes ébredés 40/11. rész – Antropológus

2011.08.02. 10:16 12nyil

 

 

1: Fogalma

 

Antropológia 2011. július 12.

Az antropológia, vagyis embertan (a görög anthroposz, „ember” szóból) az emberi faj (Homo sapiens) tanulmányozását, az emberről szóló tudományt jelenti.

 

Az antropológia két fő területre osztható, nevezetesen

A kulturális antropológia egy külön ágát képviseli a nyelvészeti antropológia, amely a nyelv társadalmi használatát, a nyelv és a kultúra kapcsolatát, valamint a nyelv tér- és időbeli változásait tárgyalja. (Ez Magyarországon inkább a nyelvtörténet kutatási területe.)
Magyarországon hagyományosan a
néprajz felelt meg legjobban a modern angolszász indíttatású kulturális antropológiának, ezért a kulturális antropológiai szempontú kutatásokkal sokáig a néprajz keretei között foglalkoztak. Ma már azonban a kettőt teljesen különálló tudományként gyakorolják.

 

Kapcsolatrendszer egyéb tudományágakkal:
-
szociológia
- történelemtudomány
-
pszichológia

 

Az Amerikai Egyesült Államokban az antropológia harmadik tudományágának tekintik a régészetet, míg nálunk a régészet külön tudománynak számít, bár sok kapcsolata van mind a fizikai, mind pedig a kulturális antropológiával.

 

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Antropol%C3%B3gia

 

 

Fizikai antropológia

A fizikai antropológia az antropológia (embertan) egyik ága, amely a hajdan élt és a mai emberek fizikai, azaz testi tulajdonságaival foglalkozik.

 

Fő ágai

A fizikai antropológia alkalmazásának egyes speciális területei:

  • igazságügyi orvostan – elhunyt emberek maradványainak vizsgálata a rendőrség és a bírók munkájának segítésére
  • régészet – a régészek munkájának segítése, a különböző népek és rasszok (emberfajták) fizikai tulajdonságainak összehasonlító vizsgálata, a mai ember elterjedésének, a különböző emberfajták kialakulásának rekonstruálása

Az antropológia az emberről szóló tudomány; elsősorban a test felépítésével, a rasszokkal és népekkel, a mai népek magatartásával (kultúrfok), az ember természetrajzával, természeti jelenével és jövőjével foglalkozik. E tudomány módszere nem a kísérlet, hanem a megfigyelés és a más népek és rasszok életében való részvétel. Az antropológia jelentősége más tudományágak szempontjából egyre nagyobb (orvostudomány, pedagógia, jogtudomány, ipar).

 

Az antropológia célja: természettudományos kép alkotása az emberről. Ma már általános érvényűnek mondható eredményt ért el kutatásaival: az embert a különféle életmódja és a kultúrája formálja és alakítja hol építő, hol romboló jelleggel. (környezettől függően). Ez a megállapítás hozzájárul az előítéletmentes gondolkodás kialakításához.

 

Híres fizikai antropológusok

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fizikai_antropol%C3%B3gia

 

 

 

2. Konkrét felhasználási terület

Látogatóboom Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Egy hónap alatt csaknem húszezren nézték meg az ópusztaszeri emlékpark új kiállításait. A sláger most már a valóság: a honfoglaló férfiak és asszonyok arcát a koponyák alapján bemutató tárlósor.

 

Bakos András - Délmagyarország napilap - 2010.09.28. 05:00

 

640 millió forintot költöttek Ópusztaszeren idén új kiállításokra. A cél az volt, hogy a Feszty-körkép mellett legyenek olyan modern látványosságok, amelyek ismét vonzóvá teszik a parkot. A terv az első hónap adatai alapján bevált: egy hónap alatt 19 ezer 900 látogató váltott jegyet a főépületbe, kétszer annyi, mint amennyire a vezetés számított. 2006-ban a szegedi múzeum Munkácsy-kiállítását, amely akkor a legsikeresebb tárlat volt, 6 hét alatt 40 ezren látták.

 

A Feszty-körkép mellett a honfoglalók arca az emlékpark legfőbb látványossága.Fotó: Schmidt Andrea

A honfoglalók arca az emlékpark legfőbb látványossága.
Fotó: Schmidt Andrea



A külföldi látogatóknak is az arcrekonstrukció tetszik a legjobban, végignézik a filmet, amely bemutatja, hogyan épül arc a honfoglalás kori sírban talált koponyára, és aztán az arcokat is. Megdöbbennek, amikor megtudják, hogy a trepanált koponyák tulajdonosai túlélték a fejműtétet.


A hazai látogatókat is a koponyás kiállítás vonzza leginkább


Arcrekonstrukciót a legújabb amerikai krimikben, például a Dr. Csontban is lehet látni, ez mégis más, hiszen ezer évvel ezelőtti emberekről van szó. A tárlóban a koponya mellé tett arcok ugyanolyanok, amilyenekkel ma is lehet találkozni például Csongrádon vagy Szatymazon.

 

Forrás: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/latogatoboom_opusztaszeren/2180777/

 

 

3. Keresztény szempont

 

Keresztényként fontos, hogy tisztázódjanak, hogy egyes népcsoportok milyen gyakorisággal éltek egy-egy területen.

Ma már a nyelvészet tekintélye egyre inkább csökken, és vele szemben nő a régészet, a néprajz és a fizikális antropológia tekintélye.

 

Fontos, hogy tényszerű információk kerüljenek a középpontba, és ezáltal a történelem megismerése ne ideológiákra támaszkodjon, hanem valóságra.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem magyarország magyarok értelmes ébredés

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr283119474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása