Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Körülmetélés

2011.02.06. 17:59 12nyil

 

Test szerinti körülmetélés

 

„Ez pedig az én szövetségem, melyet meg kell tartanotok én közöttem és ti közöttetek, és a te utánnad való magod között: minden férfi körűlmetéltessék nálatok.

És metéljétek körűl a ti férfitestetek bőrének elejét, és az lesz az én közöttem és ti közöttetek való szövetségnek jele.

Nyolcznapos korában körűlmetéltessék nálatok minden férfigyermek nemzedékeiteknél; akár háznál született, akár pénzen vásároltatott valamely idegentől, a ki nem a te magodból való.

Körűlmetéltetvén körűlmetéltessék a házadban született és a pénzeden vett; és örökkévaló szövetségűl lesz az én szövetségem a ti testeteken.

A körűlmetéletlen férfi pedig, a ki körűl nem metélteti az ő férfitestének bőrét, az ilyen lélek kivágattatik az ő népe közűl, mert felbontotta az én szövetségemet.” (1Móz 17, 1-5.)

Ábrahám minden férfit és magát is körülmetélte.

„Vevé azért Ábrahám Ismáelt az ő fiát, és háza minden szülöttét, és mind a pénzén vetteket, minden férfiat Ábrahám házanépe közűl és körűlmetélé férfitestöknek bőrét ugyanazon napon, a mikor szólott vala vele az Isten.

Ábrahám pedig kilenczvenkilencz esztendős vala, mikor körűlmetélé az ő férfitestének bőrét.

Ismáel pedig az ő fia tizenhárom esztendős vala, mikor körűlmetélék az ő férfitestének bőrét.

Ugyanazon napon metéltetett körűl Ábrahám és Ismáel az ő fia.

És házának minden férfi tagja, háza szülöttei és kik idegen embertől pénzen vásároltattak, vele együtt körűlmetéltetének.” (1Móz 17, 23-27.)

 

„És adta néki a körülmetélés szövetségét: és így nemzé Izsákot, és körülmetélé őt nyolczadnapon; és Izsák Jákóbot, és Jákób a tizenkét pátriárkhát.” (ApCsel 7, 8.)

Nem szakadt meg egy generációra sem a körülmetélkedés szokása.

 

„És csinála Józsué magának kőkéseket, és körülmetélé Izráel fiait a körülmetéletlenség halmán.” (Józs 5, 3.)

Józsué is mindenkit körülmetéltetett.

 

„Serkenj föl, serkenj föl, öltözd fel erősségedet, Sion, öltözzél fel ékességed ruháiba, Jeruzsálem, szent város, mert nem lép te beléd többé körülmetéletlen, tisztátalan!” (És 52, 1.)

A körülmetéletlen olyan, mint a tisztátalan.

 

„És lőn nyolczad napon, eljövének, hogy körülmetéljék a gyermeket; és az ő atyja nevéről Zakariásnak akarák őt nevezni.” (Luk 1, 59.)

Keresztelő Jánost gyermekkorában körülmetélték.

 

„És mikor betölt a nyolcz nap, hogy a kis gyermeket körülmetéljék, nevezék az ő nevét Jézusnak, a mint őt az angyal nevezte, mielőtt fogantatott volna anyja méhében.” (Luk 2, 21.)

Názáreti Jézust gyermekkorában körülmetélték.

 

„Juta pedig Derbébe és Listrába: És ímé vala ott egy Timótheus nevű tanítvány, egy hívő zsidó asszonynak, de görög atyának fia;

Kiről jó bizonyságot tesznek vala a Listrában és Ikóniumban levő atyafiak.

Ezt Pál magával akará vinni; és vévén, körülmetélé őt a zsidókért, kik azokon a helyeken valának: mert ismerték mindnyájan az ő atyját, hogy görög volt.” (ApCseé 16, 1-3.)

Timóteusnál Pál javasolta a körülmetélést.

 

„De még a velem levő Titus sem kényszeríttetett a körülmetélkedésre, noha görög vala” (Gal 2, 3.)

Másnál viszont nem kényszerítette.

 

 

Szellem szerinti körülmetélés

„Kinek szóljak és kiket kérjek, hogy hallják? Ímé, az ő fülök körülmetéletlen és nem figyelhetnek!

 Ímé, az Úr szava útálatossággá lett előttök; nem gyönyörködnek abban:” (Jer 6, 10.)

Fül körülmetélése.

 

„És körülmetéli az Úr, a te Istened a te szívedet, és a te magodnak szívét, hogy szeressed az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből, hogy élj.” (5Móz 30, 6,)

Szív körülmetélése.

 

„Bizony én is ellenökre járok, és beviszem őket az ő ellenségeik földjére; akkor talán megalázódik az ő körülmetéletlen szívök, és akkor az ő bűnöknek büntetését békével szenvedik:” (3 Móz. 26.41)

Körülmetéletlen szív

 

 

Összehasonlítás

„Hanem az a zsidó, a ki belsőképen az; és a szívnek lélekben, nem betű szerint való körülmetélése az igazi körülmetélkedés; a melynek dícsérete nem emberektől, hanem Istentől van.” (Rm 2, 29.)

 

„Mert mi vagyunk a körülmetélkedés, a kik lélekben szolgálunk az Istennek, és a Krisztus Jézusban dicsekedünk, és nem a testben bizakodunk: (Fil 3, 3.)

Kol. 3.11

„A hol nincs többé görög és zsidó: körülmetélkedés és körülmetélkedetlenség, idegen, scithiai, szolga, szabad, hanem minden és mindenekben Krisztus.” (Kol 3, 11.)

 

 

Vonatkozik-e nőkre is az ÓSZ-i körülmetélés?

Nem, az Ige csakis csak férfiak körülmetéléséről beszél

A nőket ért bármilyen „körülmetéletlenségnek” semmi köze Istenhez.

 

 

Szabad-e körülmetélkedni egy kereszténynek?

1. nem tilos

2. vallási okból nem érdemes

3. fizikális testi okból viszont lehet

 

 

1 komment

Címkék: jános szövetség ábrahám titus názáreti jézus vérontás timóteus

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr842642568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T-5 2011.08.11. 00:14:10

Jézus fölhívta rá a figyelmet, hogy ne metélkedjen körül senki, a Mennybe nem szükséges. A fürdés meg természetesen lehetőség itt nekünk Európában, így nem is szorulunk ilyen barbár eljárásra. Ha a körülmetélés olyan dolog lenne, amit lehetne ajánlani, akkor Jézus, aki maga is körülmetélt volt, ajánlotta volna. De ilyen nincs.
süti beállítások módosítása