Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Pásztorlási módszerek

2011.01.15. 18:50 12nyil

Pásztorlás fajtái:

1.)    tanácsadás

2.)    intés

3.)    gyógyító/szabadító szolgálat

 

Pásztorlás módszerei

  1. személyes beszélgetés
  2. kerekasztal beszélgetés
  3. mozgásos pásztorlás

 

1.Személyes beszélgetés

Csak lassan lehet vele haladni, sok pásztorló személy kell.

Könnyen bele lehet adni a csapdába esni, hogy a pásztorló személy rendszeres tanácsadásokkal nem elősegíti a pásztorolt személy „felnövését”, hanem éppen ellenkezőleg: rászoktatja, hogy ne ő döntsön, valaki más mondja meg, hogy mit tegyen.

Ez pedig rendszeresen biztosan nem lehet Isten akarat, mert az ő akarata a felnövés, nem pedig az emberektől való függőség.

 

„És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangyélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul:

A szentek tökéletesbbítése czéljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére:

 

Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére:

Hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által;

 

Hanem az igazságot követvén szeretetben, mindenestől fogva nevekedjünk Abban, a ki a fej, a Krisztusban;

A kiből az egész test, szép renddel egyberakatván és egybeszerkesztetvén az Ő segedelmének minden kapcsaival, minden egyes tagnak mértéke szerint való munkássággal teljesíti a testnek nevekedését a maga fölépítésére szeretetben.” (Ef 4, 11-16.)

 

 

„Ezt mondja az Úr: Átkozott az a férfi, a ki emberben bízik és testbe helyezi erejét, az Úrtól pedig eltávozott az ő szíve!” (Jer 17, 5.)

 

 

2. Kerekasztal beszélgetés

 

A pásztorláshoz az intés is hozzátartozik.

Íme az igei formája:

 

„Ha pedig a te atyádfia vétkezik ellened, menj el és dorgáld meg őt négy szem között: ha hallgat rád, megnyerted a te atyádfiát;

Ha pedig nem hallgat rád, végy magad mellé még egyet vagy kettőt, hogy két vagy három tanú vallomásával erősíttessék minden szó.” (Mt 18, 15-16.)

 

Hány személy van itt jelen? 4-5 fő.

Ha ők leülnek egymással egy körben ezeket végezni, az már egy kerekasztal-beszélgetés.

Miközben valaki intésben részesül, mást is beültethetünk, hogy indirekt módon hallja a beszélgetést, de ne szóljon hozzá.

Ez egy indirekt kommunikáció, mely nagyon hasznos lehet akkor, ha valakit úgysem lehet direkt meggyőzni valamiről, de ha ő csak megfigyelőként van jelen, akkor nem érzi annyira „támadásnak” a pásztorlást, és így jobban odafigyel, hogy miről van szó.

 

 

3. Mozgásos pásztorlás

 

A mozgásos pásztorlás a kerekasztal-beszélgetés továbbfejlesztett formája.

Szükséges létszám 10-20 fő közötti.

Több körben is ülhetnek az emberek, de az első sorban csak az üljön, aki mindenképp aktív résztvevője (fő- vagy segédszereplője kíván lenni egy-egy jelenetnek.

Egyszerre mindig csak 1 adott személlyel lehet foglalkozni, ő a főszereplő. Ő választ a jelenete során az első sorban ülők közül szükségszerűen a pásztorló személy rávezetése alapján 1-1 főt.

 

A jelenet célja, hogy feltárja a pásztorolni kívánt személy aktuális konfliktusait, legnagyobb nehézséget jelenleg mi okoz az életében. Ehhez a segédszereplők beállíthatók, mint családtagok, munkatársak vagy akár konkrét gyülekezeti tagokként is (nem saját maguk szerepében).

A segédszereplők eljátszhatnak/jelenthetnek akár fogalmakat, tárgyakat… is, azaz bármit.

 

A jelenet célja a feltárás, a megoldást a főszereplőnek kell elvégeznie a saját életében.

Nagyon nagy segítség, hogy a főszereplő választhat alteregót is, így az egész saját helyzetét ténylegesen láthatja kívülről is.

 

Ez megkönnyíti a hit gyakorlását, hiszen sokszor azért nehéz elszakadni a gondoktól, mert mindig azok vannak az ember szemei előtt, nem lát mást. Amikor imádkozik, akkor nem tud másért hálát adni; másért imádkozni – mert mindig az az egy gond van a szemei előtt. A jelent során a gond forrása behatárolható, szétbontható részekre, és aztán külön-külön láthatóvá lehet tenni az adott személy számára, hogy azok mind megoldhatóak.

 

További előnye, hogy mind a segédszerepeket játszók, mind akik nem kaptak szerepet – ők is felismerhetnek valamit saját életükből, így egyrészt együtt tudnak érezni a főszereplővel, másrészt hitet nyernek rá, hogy az ő gondjuk sem megoldhatatlan.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kommunikáció szív kiskorú pásztor protagonista pásztorlás

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr12586258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása