Könyvajánló

 

capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Devizahitel 40/22. rész – bűnözés csökkenése

2013.05.03. 11:33 12nyil

 

 

A Fidesz nyilvánosan is a dél-amerikai modell mellett?

2013-01-27 12:24:25, vasárnap

 

Bogár László Fideszes ideológus igazolta, amit sejtettünk, hogy Orbán a dél-amerikai modellben látja Magyarország jövőjét. Ahol a felső 10 ezer kiváltságokat élvez, a középosztály elsüllyed és a társadalom alsó harmada pedig a létéért küzd. Ez a modell kedvezőbb a felső tízezernek, mint a szocializmus, de mindenki másnak tragikus olyan országban élni, ahol 3 millió ember azt eszi, amit lopni tud magának?

Matolcsyt akár Bogár László szócsövének is tekinthetnénk, mert Bogár vízióit valósítja meg az elmúlt 3 évben. Bogár László most viszont Orbán szócsövének szerepében jelent meg a Heti Válaszban egy pillanatra és ahogy ez lenni szokott utána cáfolta magát. Ennek ellenére, amit mondott nagyon sötét jövőt vetít Magyarország elé.
,,A magyar népességnek legalább a harmadát végképp elveszítettük, mert már nem rendelkeznek azokkal a képességekkel, tulajdonságokkal, melyek segítségével beilleszkedhetnének egy normálisan működő társadalomba. ... Orbán Viktor látja ezt a csapdát, csak nem beszélhet őszintén a valóságról - mondja a közgazdász. Nem derülhet ki, hogy ezeket az embereket igenis ott kell hagyni az út szélén, mert ha nem így teszünk, akkor a többiek soha nem fognak célba érni."


Bogár, végül is azt mondja, hogy a Fidesz minden ellenkező kommunikációja ellenére a dél-amerikai modellt próbálja megvalósítani. Ezzel részben nem okoz nagy meglepetést, mert nélküle is látszott, hogy Orbánék 3 éves politikája ebbe az irányba viszi az országot. Ehhez érdekes adalék, hogy 2011- ben Orbán még a ,,senkit nem hagyunk az út szélén" szlogennel népszerűsködött. A populista, egy személy által irányított politika, a felső tízeznek kedvező adó és gazdasági rendszer. Capcured state, amikor az oligarchák képesek törvényalkotást saját érdekében felhasználni. Kasztosodás az oktatáshoz való hozzáférésben, a szociális háló eltűntetése, romló közszolgáltatások, a közigazgatás pártirányítás alá vonása és működőképességének csökkenése. Multi ellenesség, államosítások, értelmiség ellenesség, stb stb. Erről írtunk már: http://mkovacstibor.blogspot.hu/2012/05/rabszolgak-lazadasa-az-orban-rendszer.htm l


Hiába tudtuk ezt, most mégis sokkolóan hangzik egy főideológus szájából, mert azt igazolja, hogy ők ezt valóban tudatosan teszik, és azt hiszik működni fog, sőt ez az egyetlen út. A felső tízezer tagjai számára sok máshol nem található előnyt jelent a dél-amerikai modell. Teljesítmény nélküli sikerek, privilégiumok, törvény felettiség, olcsó munkaerő, szolgahadak. Számukra sokkal jobb, mint a szocializmus, mert fogyasztásukat és szabadságukat semmi nem korlátozza. A középosztály és a dolgozók azonban nagyon megszenvedik és az ilyen országokban a hétköznapi élet rémisztő tud lenni. Hozzá kell tenni, Magyarországon már jelentkeznek az első negatív hatások. A romló közbiztonság, a mélyszegénység terjedése, a belső társadalmi feszültségek robbanáshoz közeli növekedése, a szélsőségek erősödése.


Bogár abban igazat mond, hogy van 3 millió körüli olyan ember, akivel nagyon nehéz modern országot építeni. A funkcionális analfabéták számát 25%-ra teszik egyes kutatások a munkaképes korúak között. A mélyszegények száma is hasonló számokat mutat. Ennek a helyzetnek a megoldása nem egyszerű feladat és óriási teher a társadalmon. De épeszű ember nem gondolhatja, hogy ennek egyetlen megoldása ezeknek az embereknek az út szélén hagyása, amin valószínűleg az ingyenes közszolgáltatásokhoz (oktatás, egészségügy, szociális rendszer) hozzáférésének megvonását kell érteni.


Ennek ellenére a Fidesz ebben az irányban halad. Ha ez gyorsul, már néhány éves távlatban a gazdagabb környékek sorompóval való elzárása a bűncselekmények számának exponenciális növekedése lehet a következménye. Bekövetkezik a nagyvárosokban üresen álló lakótelepi lakások (Budapesten 100 ezer lakás áll lakatlanul) szegények általi elfoglalása, cigány és egyéb szegény gettók kialakulása. A bűnözés olyan szintre nő, amit ma el sem tudunk képzelni és ezt bizonyosan nem tudja az állam rendvédelmi eszközökkel kezelni.
Dél-Amerika csak néhány Bogár László féle ködevőnek tűnik olyan álomvilágnak. Ahol a globalizációtól való függetlenség és a nemzeti vagyon feletti erős állami kontroll akadályozza meg a nyugati pénzszivattyúk működését. Az Bogár félék szemében hősök a Chávez-ek, pedig a valóság ezekben az országokban félelmetes.

Chávez egy kvázi polgárháborús helyzetben tartja országát, ami olyan mélyen megosztott, hogy még Magyarország is csak ipari tanuló hozzá képest. Az olajból származó bevételeiből csak azért képes megélni, mert az olaj ára tartósan magas a világban, pedig kitermelési kapacitása már a fele csak a hatalomra kerülése előttinek, mert az állami vállalatok nem képesek normálisan működni. Az állam sok mindenre rátelepszik, de a közbiztonságra ennek ellenére nem jut elég erőforrás.
Ez az, ami a legmegdöbbentőbb, és amitől a középosztálynak legjobban rettegnie kell. A 30 milliós országban, békeidőben 16 ezer embert gyilkolnak meg évente. Ez a magyar ráta közel 20 szorosa, mintha nálunk évente 5300 gyilkosság lenne. Naponta 15. El tudjuk ezt képzelni?


A helyzet nem sokkal jobb a többi dél-amerikai modell szerint működő országban sem. Bogár azt mondja, hogy azért kell ezt a hárommillió embert az út szélén hagynunk, hogy a többiek célba érhessenek. Hol hagyjuk őket? Zárjuk táborba, mint Bayer mondja, vagy alapítsunk nekik új országot Békés megyében, ahogy Spiró? Ennek pont az ellenkezője igaz. A középrétegeknek elemi érdekük, ha nem akarnak rettegésben élni, hogy kezdjünk valamit ezzel a 3 millió emberrel. Elméletileg sem lehet egy 10 milliós pici országot úgy sikerre vinni, hogy 3 millió munkaképes emberről lemondunk. A megélhetésinek nevezett bűnözésre nem ad törvényi és erkölcsi felmentést semmi, de ettől még tény, hogy minél szegényebb egy népesség, annál nagyobb lesz a bűnözés. Lehet ezt elítélni és követelni a rendteremtés, de nem fog menni. Ezt csak a felemelkedésük tünteti el. Ezért ezt nem lehet felelős kormánynak feladni.


Bayer cikke rávilágított arra, hogy a Fidesz képtelen a cigánykérdést kezelni, Bogár kiterjeszti a problémát minden szegényre. De mindkét vélemény beismerése annak, hogy a Fidesz nem tud mit kezdeni az ország legkomolyabb problémáival. Orbán minden gondra a központosítás erősítésével válaszol. A kezelés pedig csak rendvédelmi jellegű lesz ebben a világszemléletben. Az állam azt tartja feladatának, hogy ezeket az embereket távol tartsa a közszolgáltatásoktól, az oktatástól és valahogy megakadályozza a bűnözésüket. Ez sehol nem sikerült és ne is akarjunk egy olyan országban élni, ahol ezzel próbálkoznak. Legalábbis, ha nem vagyunk a felső tízezer része.
Bejegyezte: Tibor M. Kovács dátum: 12:23

1 megjegyzés:

belll2013. január 26. 12:43

Sajnos nagyon igaz. Én is régóta azt látom, hogy leginkább a peronizmusra hasonlít az, ahová tartunk. A '90-es évek elején elmélkedett valaki azon, hogy még nem dőlt el az, hogy Magyarország a délamerikai modellt választja vagy valami ennél jobbat (nyugatEU, vagy angolszász). Azt hiszem mára már eldől sajnos. Ez egyébként színtiszta feudalizmus, csak nem a föld a fő termelő eszköz és nincsenek névleges címek rangok, de a lényeg ugyanaz. Az elosztás alapja a pozíció, a korrupció és semmiképpen sem a teljesítmény. Ennek az oligarcha rendszerek lényege, hogy a tojáson belül lévők mentesüljenek a versenytől, a vagyon és pozíció vesztés lehetőségétől is. Ez ugyanaz, mint ami a hitbizomány volt. Mindenkit szeretettel üvözlünk a középkorban!:-(


http://mkovacstibor.blogspot.hu/2013/01/a-fidesz-nyilvanosan-is-del-amerikai.html

 

 

Csökkent a bűnözés 2012-ben, az előző évekhez képest

 

Marosvásárhelyi InfóTavaly összesen 15 ezer 304 törvényszegést jelentettek Maros megyében, pontosan 503-mal kevesebbet, mint 2011-ben. A tavalyelőtti 15 ezer 807-hez képest 3,18 százalékkal javult a bűnözés aránya Maros megyében.

2012-ben „mindössze” 3 ezer 60 emberre vonatkozó törvénytelenséget regisztráltak – 150-nel kevesebbet, mint 2011-ben. A 2010-es statisztikai adatok szerint, a bűnözés lefele ívelt már tavalyelőtt, és a rendőrök számításai szerint, ez a jó irányú tendencia 2012-ben is folytatódott.

tolvaj_haon.hu2012-ben az 112-es segélyhívót összesen 19 ezer 676-szor tárcsázták, kérve a rendőrség közbelépését. Az esetek többségében, szám szerint 13 ezer 720-szor, legtöbb 10 perc alatt érkeztek a helyszínre a hatóságok. 952 esetben azonban a reakcióidő 20 percnél is tovább nyúlt, főként a vidékről érkezett telefonhívások után.

Összevetve az adatokat az országos statisztikai mutatókkal, Maros megyében a bűnözés az átlag alatt van, valamennyi lopással összefüggő kategóriában. Kimutatták, hogy megyénkben főként a nyitva hagyott ablak vagy a nem megfelelő módon bezárt ajtó adott lehetőséget a tolvajoknak a zsákmányolásra.

Fotó: haon.hu

Forrás: http://marosvasarhelyi.info/hirek/csokkent-a-bunozes-2012-ben-az-elozo-evekhez-kepest

 

 

Növekvő bűnözés, csökkenő betörések

Kijött a legújabb bűnözési statisztika, amely a tavalyi év kriminalisztika eseményeit foglalja egy csokorba – egyenlőre még csak általánosságokban, de a részletes jelentés is megérkezhet heteken belül. Ebből az derül ki, hogy igazuk volt azoknak a társadalomtudósoknak, akik a válság elhúzódását összekötötték a bűnözés növekedésével. Ugyanis a nagy zuhanás negyedik évében egy évtizede nem látott magasságokba emelkedett a bűnesetek száma: 451 ezer ilyen esetre derült fény tavaly.

Részletek, avagy mennyire égető a lakásbiztosítás

Bár ez a tavalyelőtti évhez képest csupán egy százalékos növekedés, a 2009-eshez képest már 13 százalékos, és nagyon nem látszik negatív irányba fordulnia tendencia. Annyi viszont tény hogy kevesebben követnek el több bűncselekményt: bár az esetek száma 1 százalékkal növekedett, de a potenciális elkövetőké 123 ezerről 113 ezerre esett vissza. Szintén megnyugtató, hogy a vagyon elleni erőszakos bűncselekmények erőteljesen  visszaesőben vannak:  1991 és 2010 között 110 ezerről 45 ezerre, az ismertté vált lopások pedig 310 ezerről 187 ezerre szorultak vissza igaz utóbbihoz az is hozzátartozik, hogy időközben a lopás definíciójában a határösszeg 10-ről 20 ezerre nőtt). A betörések leginkább a fővárosra és nyaralók sokasága révén, Somogy megyére koncentrálódnak – itt növekednek azok a lakás- illetve nyaralóbiztosítások is, amelyek fedezetei kiterjednek betöréses lopásra. A legbékésebbnek pedig idén is Békés megye bizonyult.

Forrás: http://lakasbiztositasok.hu/lakasbiztositas-hirek/novekvo-bunozes-csokkeno-betoresek/

 

 

 

A RENDŐRSÉG TUDOMÁNYOS, TECHNOLÓGIAI ÉS INNOVÁCIÓS TANÁCSA

Országos Rendőr-főkapitányság

1077 Budapest, Király u. 71.

Telefon: 1/441-1017, IRM: 14-536,

Fax: 1/441-1699, IRM: 14-404

E-mail: rttit.orfk@orfk.police.hu  

 

A BŰNÜGYI  STATISZTIKA PROBLÉMÁI ÉS A BŰNÖZÉS PROGNÓZISA

 

3.  számú előtanulmány az átfogó rendészeti stratégia

társadalmi vitájához

    

Írta: Dr. Déri Pál ny. r. dandártábornok, az MTA doktora 

Budapest, 2008.

 

A bűnügyi statisztikát ugyan statisztikának nevezzük, de sajátossága annyira eltérő a más tudományok terén alkalmazott statisztikák – különösen a számítástechnika megjelenése  óta – egzaktnak, vagy azt mindinkább megközelítő adataitól, hogy végre kimondhatjuk: a mai bűnügyi statisztika elemzésekre és következtetések levonására többnyire nem alkalmas. Használhatóságát, módszerét, értékét, éppen ezért újra kell gondolni. Elég példának felhozni azt a tényt, hogy az összbűnözési statisztikában a móri tömeggyilkosság egy „ügy” és egy „ügy” a pénzbüntetéssel, vagy hathónapos szabadságvesztéssel büntetendő vétség. Ezek mellett büntetendő cselekményekké váltak- egy elvi döntés alapján - az egy személy által többszörösen elkövetett szabálysértések is. Így lett az egyik évben a bűncselekmények száma 600,000, mivel 78,000 parkírozási szabálysértés ugyanennyi bűncselekménnyé vált. Ezt részben ellensúlyozta (mintegy 20,000-rel) a tulajdon elleni bűncselekmények alsó értékhatárának 5000 Ft-ról 10,000 Ft .- re történő emelése, amivel a  bűnügyi statisztika terén a „helyzet” némileg normalizálódott, de bűnözés „helyzetén” mindez semmit sem változtatott.

Az utcák sötétedés után néptelenek maradtak ,a lakások, folyosók be lettek továbbra is rácsozva, a gyerekeket nem engedik egyedül az utcán járni stb., mert a félelem bűnözéstől nem múlott, illetve nem múlik el. Itt kell megemlíteni, hogy a bűnügyi statisztika „alakításához” már nincs szükség a bűnüldöző szervek „beavatkozására”, mert a lakosság már le lett szoktatva arról, hogy az ellene elkövetett bűncselekmények jelentős  részét feljelentse., hiszen már mindenki tudja, hogyha panaszát a bűnüldözés végül fel is veszi, abban az un. „kisebb súlyú ügyekben” általában nem is nyomoznak, hanem csak egy előre elkészített sablon szöveget, illetve hivatalos nyelven „Megszüntető határozatot” kap a sértett, hogy ügyében a „sokoldalú nyomozást lefolytatták, de az eredményre nem vezetett.”

Ennek az a következménye, hogy a sértettek csak akkor tesznek feljelentést, ha az eltulajdonított tárgyuk biztosítva volt, mert  a biztosító intézetek ,csak akkor fizetnek, ha az adott ügyben a bűnüldözők eljártak és az eredményről tájékoztatták a sértettet. A „kisebb ügyekhez” tartoznak sajnos az utcai rablások is, melyek kinyomozása csak akkor volna lehetséges, ha a sértettek feljelentést tennének, mert a tettes vagy tettesek, akik általában ragaszkodnak a „bevált” elkövetési helyeikhez, bemérhetők és elfoghatók lennének. Ez azonban nem következik be a sértettek, önhibájukon kívül kialakult, helytelen reagálása miatt.

Ezért aztán a magyar bűnügyi statisztika, a rablások tekintetében 3-4–szer jobb eredmény mutat ki, mint Németország, vagy Anglia és általában a nyugat-európai államok. Ez részben abból is adódik, hogy az említett országokban kialakult statisztikai rendszerekhez képest, a magyar statisztika nem tesz különbséget, a fegyveres bankrablások és az utcai mobil telefon- rablások és más kisebb súlyú rablások kimutatása között, (a német statisztika a rablásokat elkövetési tárgyuk és módszerük szerint 11 részre bontva mutatja ki) amit pedig nálunk - az ismertetett körülmények folytán - általában  nem jelentenek fel, pedig ez a bűnözéstől való  félelem egyik jelentős  kiváltó oka. [...]

Forrás:  www.police.hu/data/cms529193/a_bunozes_prognozisa.doc

 

 

 

 

 

A szürke szín jól mutatja: "nem lakó övezet" . Minél melegebb színnel van egy terület, annál több a regisztrált bűncselekmény száma.

Vajon ha ennek területe jelentősen csökkenne - mondjuk egy új kerület kialakításával -, akkor nem váltana át a piros szín narancsra vagy sárgára?

http://www.e-tanusitvany.org/Hirek/A-lakasvasarlas-buktatoi-erre-figyelj

 

 

http://www.dehir.hu/hajdu-bihar/hajdu-bihar-a-bunos-megye/2011/02/17/

 

 

 

 

http://szamvarazs.blogspot.hu/2012/12/ongyilkossagok.html

Az öngyilkosságok száma - ami gyilkosság, csak nem más személy az áldozat, hanem az áldozat lesz az önnön agresszió áldozata, - nem kellene, hogy benne legyen a gyilkossági statisztikákban?

ajánlott weboldal: www.vati.hu/static/otk/int/jelentes2005129.pdf

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest magyarország békés megye

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr495263487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása