Könyvajánló

 

capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

augusztus 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Devizahitel 40/15. rész – új exportlehetőségek

2013.04.23. 11:12 12nyil

 

Hol tartunk a válságban? - A magyar és a német gazdaság összehasonlítása

Hol tartunk a válságban? - A magyar és a német gazdaság összehasonlítása

Az ábra a 2008-ban kitört világgazdasági válság magyar, illetve német gazdaságra gyakorolt hatását hasonlítja össze egymással. Ennek indikátoraként a GDP negyedéves változását használja a válság kezdetéhez képest, az azóta eltelt negyedévekben.

Az ábrán megfigyelhető, hogy a mostani válságból való kilábalás lassúsága sokkal jobban jellemzi a magyar gazdaságot, mint a magyar gazdaság első számú exportpiacát jelentő német gazdaságot. Egyrészt a magyar válság mélyebb volt, mint a német, másrészt a kilábalás is később kezdődött meg nálunk, mint Németországban. Miközben a visszaesés szinte teljes egészében ugyanolyan gyorsan és mértékben érintette a két gazdaságot, addig a fordulópont után a német gazdaság gyorsabban és erőteljesebben kapott és kap erőre, mint a magyar. 2010 második félévétől kezdve egyre inkább elszakad egymástól a két gazdaságban a válság előtti szintre való visszakapaszkodás üteme. Bár a magyar ipari növekedés motorja továbbra is az ipari export és ezen belül a Németországba irányuló export, mintha az utóbbi évben a magyar cégek nem tudták volna teljes egészében kiaknázni a német fellendülést, a kereslet, és ezen belül az importkereslet növekedését.

Az ábra ötletét a tekintélyes brit gazdaságkutató intézet, a The National Institute of Economic and Social Research (NIESR) honlapja (www.niesr.ac.uk) inspirálta.

Utoljára frissítve: 2013. 02.

Forrás: http://www.gvi.hu/index.php/hu/forecast/show.html?id=39

 

Oszkó: Az export legyen a gazdaság motorja

2009. 11. 18. 09:43|Utolsó módosítás: 2009. 11. 18. 10:01|Gazdaság » Gazdaságpolitika
 
Csak a magyar export fellendülése után kerülhet sor a belső fogyasztás élénkülésére.
Ezért van különös jelentősége annak, hogy Magyarország a lehető legfelkészültebben várja a külső kereslet visszatérését és növekedését – fogalmazott a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a pénzügyi tárcánál szervezett tanácskozáson Oszkó Péter pénzügyminiszter.

 

Leszögezte: bár van elvi lehetőség hitelből, további eladósodás árán mesterségesen belső fogyasztást generálni, ez közép- és hosszabb távon nem jelentene valós és megalapozott növekedési pályát.

A magyar gazdaság motorja a jövőben is a kivitel kell hogy legyen – vélekedett a miniszter. A világgazdasági válság legfontosabb tanulsága az, hogy a korábbinál jóval határozottabban kell fellépni az eladósodottság ellen – mutatott rá Oszkó Péter, aki hangsúlyozta: az egyensúlyi állapotot célul kitűző gazdaságpolitikának természetesen törekedni kell a növekedési és versenyképesség fokozására is.

Forrás: http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/oszko-az-export-legyen-a-gazdasag-motorja-296716

 

Lesújtó piaci kilátások: az export mentheti meg a gazdaságot?

2013. március 29. 18:10 Harsányi Miklós
Kitörési pont lehet az export, a somogyi kis- és középvállalkozások jelentős része mégsem gondol a külföldi kapcsolatokra. Az exportlemaradást mutatja a Global Entrepreneurship Monitor jelentése is: a 42 hónapnál nem idősebb vállalkozások esetében Magyarországon csupán 23 százalék azoknak a cégeknek az aránya, ahol legalább az ügyfelek negyede külföldi. Ez erőteljes különbség például Romániával vagy Horvátországgal összehasonlítva, ahol eléri a 35 százalékot is ez az arány. Somogyi szakértők hangoztatják: szemléletváltásra van szükség. A krónikus forráshiány-, s a megszorításokból fakadó gazdasági problémák újabb társaságokat taszítanak csődközelbe. Mentsvár lehet az export.
 

A magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) uniós támogatásainak lehívását segíti a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és több más szervezet összefogásával áprilisban nyíló új brüsszeli iroda. Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakában a kkv-k uniós támogatásainak minél magasabb szintű lehívása a célja.
– Nehéz sors jutott a hazai kis- és középvállalkozásoknak, a somogyiak piaci kilátásai gyakran még a belföldi átlagnál is lesújtóbbak – mondta Daxner Gábor, a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke. – A csökkenő bevételtől a hatalmas méreteket öltő körbetartozáson át a piaci információhiányig nehézségek láncolata hátráltatja a fejlődésüket. Bár első hallásra kézenfekvőnek tűnő felvetés az export növelése, sok kisebb cég mégsem vállalja a kivitellel kapcsolatos többletmunkát.

A Creative Expert Consulting Kft. szakértői szerint nemcsak globális, hanem régiós összehasonlításban is jelentős hátrányban vannak a hazai kkv-k, mivel kevéssé fordítanak figyelmet az export nyújtotta lehetőségekre, holott már a cégalapításkor lehetőségként kellene kezelni ezt a területet. Füzesi Attila, az üzlet- és kereskedelemfejlesztési tanácsadócég vezetője úgy fogalmazott: hajlamosak a cégek úgy tekinteni az exportra, mint olyan lépcsőfokra, ami előtt még sok egyebet kell meg kell lépni és csak akkor jöhet szóba, ha a többin már túl vannak.

– Na, ez az a szemlélet, melyen érdemes volna túllépni – hangoztatta Keresztes Péter, a megyei vállalkozásfejlesztési központ igazgatója. – A kkv kör egyfajta misztikus közegként tekint az exportra, pedig az EU-n belüli üzletkötések, szállítások egyszerűvé váltak. Bár azt is el kell ismerni: számos vállalkozó, aki a hazai terepen otthonosan mozog, úgy érzi, külföldön elveszti a magabiztosságát. Kár, mert kifizetődő lehet a kiszállítás.
Keresztes Péter úgy látja: Somogyban továbbra is meghatározó lehet a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. A külpiaci munkához számos gazdasági szervezet és érdekvédelmi szövetség hasznos információt nyújt, ám döntő, hogy az érintett vállalkozás naprakész legyen a célország előírásaiból és az export során felmerülő költségek, kiadások folyamatosan kezelhető szinten maradjanak.
– Elsősorban magas hozzáadott értékű áruval célszerű próbálkozni a nemzetközi piacon – folytatta. – Már csak a szállítási költségek is ezt indokolják. A klasszikus történet szerint nem mindegy, hogy valaki egy tonna sódert vagy ezer kiló süvegcukrot szállít a határon túlra.

– A hatósági engedélyeket nehezen tudtuk volna beszerezni Horvátországban, ezért akkor nem jött össze a külföldi munka – számolt be Nagy Tamás, a vagyonvédelemre és biztonságtechnikára szakosodott kaposvári Opti-Cost Kft. ügyvezető igazgatója. A román piac tavaly került képbe, ám végül ott sem kötöttek megállapodást. A nagy távolság és a jelentős szállítási költségek mellett az is gond, hogy nem találtak olyan partnert, akivel hosszú távon is képesek lennének az együttműködésre. A cégvezető úgy látja: túl nagy ráfordítást, időt és energiát igényel a külföldi munka.

Hiába a minőség, a hazai ismertség, ez még nem garancia a határon túli sikerre – ezt szűrhette le tanulságként Bíró Márton kaposvári méhész. Három társával  évekkel ezelőtt Ausztriában próbált szerencsét, ám tervük dugába dőlt. Több helyi szakember tudtukra adta: a régióban is épp elég méhész és méz van. Ráadásul olyan mézvizsgálati eredményeket is megköveteltek, amit a somogyiak már nem tudtak volna anyagilag kigazdálkodni.

Horváth Éva, a kaposvári Első Magyar Cukormanufaktúra Kft. szaktanácsadója érzékletesnek tartja a példát. Hosszú évek óta szlovák, horvát, cseh és szlovén partnerekkel is kapcsolatban állnak, újabban az olasz- és görög piacra próbálnak betörni. Kitért rá: nem árt, ha a vállalkozókban mindjárt az elején tudatosul, hogy az export nem oldja meg varázsütésre a napi gondokat. Ezen a téren is megfigyelhető egyfajta hullámzás: korábban a közel kilencmilliárd forint forgalmú társaság árbevételének 55-60 százalékát adta az export, 2013. első negyedévében nagyjából 40 százalékát.

– A mezőgazdaság hosszú távon is számíthat a külföldi partnerekre – mondta Tavaszi József, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnöke. – Kétszáz hektáron termelünk szőlőt, s a hazai borászatokon kívül tavaly már cseh, szlovák és osztrák megrendelők is jelentkeztek nálunk.

Új távlatot jelenthetnek a keleti kapcsolatok: politikusok, döntéshozók előszeretettel hangoztatják a közel- és távol keleti piacok fontosságát. Matura Tamás, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa tanulmányának összegzésében rámutatott: örvendetes, hogy a Magyarországon megtelepült nemzetközi vállalatok jelentős mértékben tudták növelni a kínai kivitelüket, ugyanakkor továbbra is szükséges lenne a hazai kkv-szektor támogatása e téren. A keleti nyitás egyik fő célkitűzése éppen az, hogy a hagyományos exportpiacainknak számító nyugati EU-tagállamoknak a gazdasági nehézségeik miatt csökkenő keresletét a más, keleti piacokra történő betörés ellensúlyozza.
Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/gazdasag/lesujto-piaci-kilatasok-az-export-mentheti-meg-a-gazdasagot-490633

 

A növekedés eddigi motorja is lassul

MTI|[origo]|2012. 11. 08., 9:39|Utolsó módosítás:2012. 11. 08., 15:36|

Ez a cikk 165 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
 

Hónapról hónapra csökken a magyar export, pedig eddig ez tudta ellensúlyozni a belső fogyasztás visszaesését.

Az idén szeptemberben az export forintban 4,6, az import 4,8 százalékkal csökkent tavaly szeptemberhez képest, a külkereskedelmi mérleg 211 milliárd forint aktívumot mutatott, szemben az egy évvel korábbi 217,5 milliárd forinttal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Szeptemberben - első becslés szerint - a kivitel 1935 milliárd forint (6,9 milliárd euró), a behozatal 1724 milliárd forint (6,1 milliárd euró) volt. Az export euróban 4,3 százalékkal, az import 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Mivel a 2012. szeptemberi forint/euró árfolyam csaknem azonos volt a 2011. szeptemberivel, így a forint- és az euróindexek közel megegyeztek egymással.

A szeptemberi kivitel 77, a behozatal 71 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország. A Portfolio.hu elemzése szerint mindez nem sok jót sejtet a magyar gazdasági növekedés szempontjából. "A mostani visszaesésben ugyan szerepet játszik, hogy tavaly a szeptemberben kiugróan erős volt a külkereskedelmi forgalom, vagyis magas volt a viszonyítási alap, ám a szezonálisan igazított adatokból úgy tűnik, hogy az előző hónaphoz képest is csökkenés történt" - írják.

Euróban mérve a harmadik negyedév exportteljesítménye éppen csak meghaladja az egy évvel korábbit, és hasonlóképpen alig nagyobb, mint a második negyedévi (szezonálisan igazítva). Ez azt jelentheti, hogy az egy hét múlva megjelenő harmadik negyedéves GDP-adatban a gazdaság egyetlen érdemi motorja, az export nem fog sokat húzni - állítja a Portfolio.hu

Az első kilenc hónapban az előzetes adatok szerint az export értéke 17 498 milliárd forint (59,98 milliárd euró), az import 15 923 milliárd forint (54,56 milliárd euró) volt. A kivitel forintban 8 százalékkal, euróban 0,5 százalékkal nőtt, a behozatal forintban 8, euróban 0,7 százalékkal emelkedett. A különböző fizetőeszközökben számított indexek közötti eltérést az árfolyamhatás okozta: 2012 január-szeptemberében a forint az euróhoz mérve 7,4, a dollárhoz képest pedig 17,8 százalékkal értékelődött le az előző év azonos időszakához képest - jegyzi meg a KSH.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1575 milliárd forint (5,42 milliárd euró) volt az első kilenc hónapban, míg egy évvel korábban 1495 milliárd forint (5,49 milliárd euró).

Forrás: http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20121108-csokken-az-export-pedig-eddig-az-huzta-a-gazdasagot.html

 

 

 

Meggyőződésem, hogy a problémák megoldásához elsődlegesen átláthatóságra van szükség.

Ezért szeretnék leegyszerűsíteni egy problémát.

Modellként kívánom megragadni.

 

A kérdésem a következő: mi lenne akkor, ha egyszerűen néznénk 1 adott valami (egyén, család, vállalat, ország) pénzügyi mérlegét.

Mert sok fogalom van, és ezek bonyolítják a megértést, de mi van, ha leegyszerűsíthető az egész alapprobléma?

Az alapprobléma pedig az egyén, család, vállalat illetve ország esetében az, hogy mennyi a bevétel, és mennyi a kiadás.

Mert ha a bevétel (most ne gondoljunk bruttóra, nettóra… csak egyszerűen, mintha ősemberek kereskednének..) több, mint a kiadás, akkor felvirágzás van.

Ha a kiadás (adósság, elkötelezettségek, kamatok…) több mint a bevétel, akkor egyfajta rabszolgaság van.

Régen volt adósok börtöne is, sőt még az ószövetségi időkben is létezett adósrabszolgaság.

 

 

Ray Bevan: Semmiből valamit

Érezted már valaha magad jelentéktelennek? Vagy úgy, hogy nincs semmid - semmilyen konkrét talentumod, vagy ajándékod? Vagy esetleg lehetetlen helyzettel találtad magad szemben, amit nem tudtál megoldani? A II. Királyokban olvasunk egy asszonyról, aki olyan követelésekkel nézett szembe, amiknek nem tudott eleget tenni. A férje meghalt, nem volt pénze kifizetni a számláit, és a hitelezői jöttek, hogy kipakolják a házát és elvigyék a fiait. Túl nehéz, óriási problémával kellett szembenéznie.

Vannak idők az életünkben, amikor olyan helyzetekbe kerülünk, amit számunkra lehetetlen megoldani. Ez az a pont, ahol Isten belép és természetfölötti módon megoldja a szükségeinket. Lehet, hogy pont ilyen helyzetben Vagy. Ha olyan helyzetben Vagy, hogy megoldhatatlan követeléssel találtad magad szemben, van egy kulcs számodra, ami felszabadítja Isten természetfeletti erejét. Az, hogy engedelmeskedj egyszerű instrukcióknak.

Figyeld meg a II. Királyokban található illusztrációt!

"Egyszer egy prófétatanítvány felesége így kiáltott Elizeushoz: Szolgád, az én férjem meghalt; és te is tudod, hogy szolgád félte az URat. Most eljött a hitelező, hogy elvegye két gyermekemet rabszolgájának. Elizeus megkérdezte tőle: Mit tehetek érted? Mondd meg nekem, mi van a házadban? Az asszony így felelt: Nincsen egyéb szolgálód házában, csak egy korsó olaj. Elizeus ezt mondta: Menj, kérj kölcsön edényeket ott kinn minden szomszédodtól, üres edényeket, de nem keveset. Azután menj be, zárd be magad és fiaid mögött az ajtót, és tölts ezekbe az edényekbe. Amelyik megtelt, tedd félre! Az asszony elment, és bezárta maga és fiai mögött az ajtót. Azok eléje rakták az edényeket, ő pedig töltögetett. Amikor megteltek az edények, ezt mondta az egyik fiának: Tégy elém még egy edényt! De az így felelt neki: Nincs több edény. Ezután nem folyt több olaj. Az asszony elment az Isten emberéhez, és elbeszélte ezt. Ő pedig így szólt: Eredj, add el az olajat, és fizesd ki az adósságodat. Ami pedig megmarad, abból élj a fiaiddal együtt!" (II. Királyok 4,1-7.)

Elizeus egyszerűen ennyit mondott: "Mi van a házadban?" Válasz: "Semmi." Valójában hangsúlyozza. "Nincs semmim, Elizeus. Benéztem a hűtőbe. Semmi. Benéztem az ágy alá. Semmi. Egyáltalán semmim nincs a házban, kivéve egy kicsi olajat."

Elizeus így szólt: "Azt tudom használni". Figyeld meg, hogy amit az asszony semminek nevezett, Isten soknak látta. Ez a kis olaj hatalmas áldássá változott az asszony életében. Isten megsokasította, és így ki tudta fizetni a számláit, eltartotta a gyerekeit, és a maradékból éltek.

Istenben bővölködés van! Vedd észre, hogy ahhoz, hogy a természetfelettit felszabadítsa az asszony életében, az instrukciói ennek a prófétának nagyon egyszerűek, praktikusak voltak. "Keress edényeket, menj be, és töltögess."

Az egyszerű utasításoknak való engedelmesség felszabadítja Isten erejét!

Mit mondott Jézus a vaknak? Menj és mosakodj meg!

Mit mondott Jézus a leprásoknak? Menjetek és mutassátok meg…

Mit mondott az embereknek Kánában, mikor elfogyott a bor? Menjetek és töltsétek meg…

Mit mondott Lázár sírjánál, mikor a halott már négy napja ott volt? Menjetek és gördítsétek el a követ.

Az utasítások nagyon egyszerűek.

Ha Isten elhívott, ne becsüld le, ne vesd meg amit neked adott. Mindenkinek van valamije. Lehet, hogy azt mondod: "Uram, nincs másom, csak egy mosolyom." Isten azt mondja: "Add ezt nekem." vagy "Nincsen semmim, kivéve, hogy jól kijövök az emberekkel. Bátorítani tudom őket." Isten azt mondja: "Add nekem ezt az egyet. Én tudom használni." Isten elfogadja a "csak"-okat, a "kivéve"-ket. Más szavakkal, csak adj valamit Istennek, hogy használja. Amit te semminek látsz, Isten azt valaminek, alapanyagnak látja. Amit te kicsinek látsz, Isten azt egy potenciálnak látja. Amit te utolsó kis dolognak látsz, Isten azt elfogadja. Ne nézd le ezeket a dolgokat.

Itt az ideje, hogy elkezdj Saját magad lenni. Néhányan azt gondoljátok, hogy Isten nem tud titeket használni, azért mert hibát követtél el. De nem tervezel hibát. Felejtsd el a múltat. Isten minden személynek egyéni jövőt, végzetet tervezett el, amit csak te tudsz betölteni.

Meg kell tanulnunk szeretni magunkat. Azért, mert csak amikor "szeretjük" (elfogadjuk) magunkat, akkor kezd el a valódi szolgálat kiáradni és Isten csodálatos dolgot hoz létre az életedben. Általában mindenki valami szenzációsra, látványosra vár, de Isten azt mondja, hogy "csak add azt nekem, ami természetes neked. És meg fogod látni, mit tudok tenni vele."

Elmondtam ezt a titkárnőmnek, és elkezdett sírni. "Mi van veled?" -kérdeztem. "Ray, az évek során mindég kértem Isten, hogy használjon: "Szeretnék valami speciálisat tenni. Nincs sok mindenem, de használj engem." - mondta. Ezek alatt az évek alatt végig használt. A gépelésem. A könyvelésem. Vittem az irodát. Ez nekem teljesen természetesen ment."

Pontosan! De látod, neki ez semmi. Természetes. És néha elszalasztjuk! Az emberek valami egyedi és speciális dolgot keresnek, és nem törődnek azzal, amit a legjobban tudnak csinálni. Oly sok lehetőség, potenciál van az életedben, ami rejtve van. Most gondolkozz egy kicsit arról, mi megy neked jól, természetesen. Hadd szabadítsa fel Isten természetfeletti erejét és töltse be minden szükségedet - kezdd ezt azzal, hogy engedelmeskedsz egyszerű instrukcióknak.

Ray Bevan, pásztor
Dél-Welsz, Newport
"The King's Church" (A Király Gyülekezete)
Az írás eredeti címe: God accepts your excepts
Jerry Savelle Ministries International 1998
Jerry Savelle Miistries Intl. P.O.Box 748
Crowley, TX 7603 6-0748
Phone (817)297-3155
Fordította: Élő Magdolna, 2003.

Forrás: http://www.istenkereso.hu/index.php?m=irasok&aloldal=R&id=20100907044209111814

 

Miért fontos ez nekünk?

Mert jó lenne, ha az Isten / Isten embere… megszaporítaná a micsodát is?

Mert mink van minékünk?

Például történelmünk, valódi és nem pedig kitalált (filmipar) illetve hamisított múltúnk (bizonyos népek)!

Persze a múltat kell megszaporítani, hanem azoknak a még ma is alkalmazható eszközöknek a számát, melyek ma is léteznek.

Illetve kell hozzá bölcsesség is, hogy hogyan kell felhasználni.

De az Isten kész MA is csodát cselekedni!

A történelmünk a mi olajunk!

Ennek egyik megnyilvánulása (manifesztációja) a jurta, mely:

  • télen-nyáron egyaránt lakható,
  • ára töredéke egy kertes háznak,
  • lehet többszintes, akár 3 is!
  • költséghatékonyabban fűthető,
  • modernizálható (fürdőszoba, villany, padlófűtés, műholdas TV…) beépíthetőek,
  • EXPORTÁLHATÓ!!!

Mi kell még?

 

Grandpierre K. Endre - Aranykincsek hulltak a HargitáraMit várunk? Aranykincsek hulljanak az égből?

(Nem szóbeszéd, nem butaság, fellelhetőek ilyen források…!)

 

De nekünk az kell, hogy a saját ötleteinket is fel tudjuk használni! Azok is értékesek!

Ne csak azért legyünk sikeresek, mert Isten megsegített, hanem azért is, mert szorgalmasak vagyunk, méltóak a gazdasági felemelkedésre!

 

Ha egy egyén tud gazdaságilag sikeres lenni, akkor egy család is tud az lenni.

Ha egy család tud gazdaságilag sikeres lenni, akkor egy vállalat is tud az lenni.

Ha egy vállalat tud gazdaságilag sikeres lenni, akkor egy ország is tud az lenni.

 

 

Szabó Ibolya Anna
A dicsőség aranya

„A tegnapi istentisztelet felejthetetlen volt. Ahogy énekeltünk az Úrnak, Janice egyszer csak kiabálni kezdett: »Hullik az aranypor!« Mindenki arra nézett, ahol Janice állt: a szó szoros értelmében aranypor hullott a levegőből, mint az eső. Körülbelül öt percig tartott. Tízen álltunk a színpadon, és mindannyian odaszaladtunk, ahol az aranypor hullott. Mindenki tele lett vele, a karunkat, a ruhánkat teljesen beborította az arany. Nem hittünk a szemünknek.” A történet hihetetlen - de igaznak bizonyult.


A jelenség bemutatója. „Hát ez meg mi?” Fotó: Internet 

Hiteles beszámolók szerint a keresztény világban számos hívő részesült már a soha nem látott, új élményben, amit hitbeli megújulás, betegségekből való gyógyulások, őszinte megtérések követnek. Dél-Amerikától Kanadáig, az Egyesült Államoktól Nagy-Britanniáig, de még a Fülöp-szigetekről és Dél-Afrikából is érkeznek hírek a különös jelenségről, amely felbolygatta a helyi hívők és nem hívők világát egyaránt. Jól ismert keresztény magazinok és tekintélyes világi lapok kutatják a kérdést: honnan jöhet, és mi lehet a magyarázata?

A fenti beszámolóban említett aranypor nem az egyetlen ilyen jelenség, aminek a híre mostanában futótűzként járja be a keresztény világot. Nem kevesen számolnak be arról, hogy gyógyulásért mondott imákat követően aranyszínű fogtömések, aranykoronák és aranyfogak tűntek fel a szájukban; sőt van olyan gyülekezet is, ahol a hívők zsebében „titokzatos módon” váratlan pénzösszegek jelentek meg. 
Az aranyfogak és fogtömések nem tekinthetők egészen újdonságnak: az egyházak növekedésének kérdésével foglalkozó német vallásszociológus, C. Peter Wagner hívja fel a figyelmet, hogy a hetvenes évek argentin ébredési mozgalmának egyik kísérőjelensége volt a rossz fogak gyógyulása, melynek során egy kemény, fehér anyag tömte be a lyukas fogakat, amelyet a fogorvosok nem tudtak azonosítani. Wagner szerint ma már alig van olyan gyülekezet Argentínában, amelyben ne lenne több embernek ilyen természetfeletti módon kapott fogtömése. Az argentin evangélista, Carlos Annacondia által vezetett istentiszteleteken a hasonló csodában részesülők olyan sokan vannak, hogy csak azok mondhatják el gyógyulásukat a gyülekezet előtt, akiknek legalább három foga „tömődött be”. Ha ennél kevesebb, az mindennapos eseménynek tekinthető. 

Fertőző csodák

De miért foglalkozna Isten fogak betömésével és koronák készítésével? - teszik fel sokan a kérdést. John Arnott, a Toronto Airport Christian Fellowship gyülekezet pásztora egyszerűen fogalmaz: „…mert Isten szereti a gyermekeit, és meg akarja áldani őket.” Ugyanakkor nem mellékes az sem, hogy e jelenségek hatására világszerte ezrek tértek már meg Jézus Krisztushoz, annak ellenére, hogy sokuk eleinte igencsak szkeptikusan szemlélte az eseményeket. 
A karizmatikus kereszténység egyik központjának számító amerikai Tulsa város Open Bible Fellowship gyülekezetének a pásztora, Joel Budd számolt be a Charisma című keresztény magazinnak arról a 14 éves fiúról, aki közölte a szüleivel, hogy ebben a gyülekezetben meggyógyulhatnak a fogai. Miután apja kigúnyolta, megegyeztek: amennyiben ez a csoda megtörténne, az apa abbahagyja az ivást, és elkezd gyülekezetbe járni. A fiú, aki alig valamivel korábban vált kereszténnyé, azonnal két aranyfogat kapott. Apja a hírek szerint nem hitt a szemének. 
Mindez nem egy esetben még a szkeptikusokkal is megtörténik. Egyikük az a kaliforniai baptista férfi, akire egy autóbaleset után komoly fogászati műtét várt, hogy sérült állkapcsát helyreállítsák. Miután egy keresztény gyülekezetben imádkoztak a gyógyulásáért, a fiatalember százak előtt mondta el: „Minden fájdalmam elmúlt, a fogaim egyenesen állnak a helyükön, és tíz perccel ezelőtt még csak nem is hittem benne, hogy Isten ilyeneket tesz.”
John Arnott torontói gyülekezetének a hivatalos jelentése arról számol be, hogy 1999 márciusában rendezett konferenciájuk egyik szerda esti összejövetelén mintegy ötvenen álltak sorba, hogy a nyilvánosság előtt is elmondhassák: arany vagy fénylő ezüst fogtömést, illetve koronát kaptak fogaikra természetfeletti módon. Sokan nemcsak egyet, hanem egyszerre többet is. A hét végére már 300 fölött volt azoknak a száma, akik hasonló csodákról számoltak be. A gyülekezet vezetése felkérte az érintetteket, hogy szerezzenek orvosi megerősítést arról, ami történt. Bár kiderült, hogy többen tévedtek vagy túloztak, még így is nagyszámú esetről bizonyosodott be: természetes módon megmagyarázhatatlan, ami történt, az egyetlen lehetséges magyarázat, hogy Isten természetfeletti módon beavatkozott sokak életébe. 
A beszámolók szerint a konferencia után, amint a vendégek hazatértek, és elmondták a látottakat, vagy megmutatták a konferencián készült videofelvételeket, hasonló csodák sokasága történt. Fénylő ezüst vagy arany színűre vált fogtömésekről számolnak be Ausztráliából, Angliából, Mexikóból és Kanada, valamint az Egyesült Államok számos városából éppen úgy, mint Dél-Afrikából, ahol már a torontói események előtt néhány hónappal is tapasztaltak hasonló csodákat. A jelenség „erősen fertőző”, ahogy egy keresztény pásztor fogalmazott.
Arra, hogy valóban Isten tetteiről van szó, a torontói keresztények számára a legfontosabb bizonyítékot az jelenti, hogy a gyülekezet igehirdető tevékenysége hatékonyabb lett, és jelentősen megnőtt a megtérők száma. 

Aranypor és olaj

A „fogászati csodák”, ahogy a Charisma magazin nevezi, a kilencvenes években „terjedtek át” Brazíliába, abba az országba, ahonnan az aranypor hullásáról szóló első hírek is érkeztek. Mára szinte az egész keresztény világot bejárták a képek, melyeken egy szőke, rövid hajú asszony egy Biblia fölé hajolva megrázza a haját, és abból sűrű aranyszínű por hullik a könyvre, beterítve a lapokat. Amikor felemeli a fejét, az arcán is ott van az arany csillogás, ami azóta egyre terjedő jelenség lett az újjászületett keresztény hívők körében, és amivel kapcsolatban mindenki Isten jelenlétének az addiginál sokkal erősebb megtapasztalásáról számol be. A hívők egyszerűen a dicsőség aranyporáról beszélnek.
Ez a jelenség e körül az egyszerű asz-szony körül kezdődött, akinek a képe és a róla készült - interneten is látható - videofelvétel bejárta a világot. Silvania Machado néhány évvel ezelőtt még nem gondolta volna, hogy megéri ezeket a napokat: egyszerre háromfajta rákban (máj- és csontvelőrákban, valamint leukémiában) szenvedett, állapota olyan súlyos volt, hogy a bőrén párolgó zöldes színű, bűzös váladék, valamint gyengesége miatt emberek közé sem tudott menni.
Machado szinte már teljesen lemondott az életről, amikor utolsó lehetőségként a család egyik barátja azt tanácsolta: vigyék el őt egy evangéliumi gyülekezetbe, hogy imádkozzanak érte. A pásztor kérdésére, hogy hajlandó-e harminc napot adni Jézusnak az élete megváltoztatására, Machado azt válaszolta: „Tizenkét éve beteg vagyok - mit számít még harminc nap?” Többszöri ima után egyre jobban érezte magát, majd mindössze néhány nap elteltével orvosi megerősítést is kapott arra, hogy meggyógyult: az asszony, aki már a halált vágyta, hogy véget vessen a szenvedéseinek, többé nem volt beteg. Mindez 1995 áprilisában történt. „Tudom, hogy Jézus gyógyított meg” - mondta a Richmond Times újságírójának, aki tavaly augusztusban terjedelmes cikkben számolt be történetéről és az őt követő jelenségekről.
Csaknem egy évvel később egy közös ima során történt, hogy Machado tenyeréből olaj kezdett folyni, majd egy másik alkalommal apró aranyszemcsék jelentek meg az arcán, amelyeket néha még mosdáskor sem tudott eltüntetni. Elmondása szerint ezekért éppen úgy gúnyolták őt az emberek, mint annak idején a bőrét borító visszataszító váladék miatt. 
A Machado arcát borító aranyport mutató videofelvétel 1997-ben jutott el Ruth Ward Heflinhez, a Calvary Pentecostal gyülekezet vezetőjéhez. Heflin, akinek a családja több évtizedes keresztény múltra tekinthet vissza, ekkoriban tért haza a floridai Brownsville-ből, amely egy akkoriban kezdődő keresztény megújulási mozgalommal vonta magára egész Amerikában a hívők figyelmét. A brownsville-i „karizmatikus zarándoklatokról” a Newsweek és a Washington Post is beszámolt, azt állítva, hogy az Újvilágon a végidők közeledtét jelző, természetfeletti vallási megújulás söpör végig. 
Machado 1998-ban Ruth Heflin meghívására érkezett Amerikába, ahol először Heflin gyülekezetében jelent meg. A Calvary Pentecostal gyülekezetben ekkor élték át ugyanazt a jelenséget, ami Machadóval történt: Heflinre és másokra is „ráhullott Isten dicsőségének az aranypora”, ami a „fogászati csodákhoz” hasonlóan fertőző módon terjedt. „A bőrön keresztül jön, és megmarad az emberen - mondja Heflin az aranyporról. - Szinte szikrázik a szemünk előtt, eltűnik, majd újra megjelenik, ahogy izzadunk. Folyton újratermelődik.”

 

Porként hullik

A jelenség annyira meglepte a hívőket és nem hívőket egyaránt, hogy magyarázatok sokasága született és születik nap mint nap. Sokan a biztonság kedvéért - vagy csak kíváncsiságból - kémiai tesztnek vetették alá a fénylő port. Az eredmények különbözőek: egyes tesztek kimutatták, hogy a por anyaga platina, más darabokat pedig nagy tisztaságú aranynak találtak. Az egyik vizsgálat megállapította, hogy valójában nem is porról van szó, hanem apró aranypelyhekről, amelyek alakjukban leginkább a hópelyhekre hasonlítanak, egyenként egyedi formát öltve.
A „pelyhek” szélei lekerekítettek, nem élesek, ami arra enged következtetni, hogy nem a szokásos módon vágták őket. Egyes vélemények szerint ez a megmunkálás az ismert eszközökkel nem is igen lehetséges. Volt olyan vizsgálat, melynek során az „aranypelyhek” között olajat találtak, de akadt olyan anyag is, amelyről a teszt kimutatta, hogy nem tartalmaz aranyat, hanem egyszerű aranyszínű műanyagról van szó. Magát Machadót is megvádolták azzal, hogy a hajában és bőrén megjelenő aranypor csak filmszerű műanyag, amire csak annyit reagált, hogy nem tudja, mi az igazság, hiszen vele is csak történik a dolog, nem ő idézi elő. Több esetben is alaposan ellenőrizték a fejét, mielőtt imádkozni kezdett, ám semmi gyanúsat nem találtak. Ennek ellenére néhány perccel később sűrű „aranyeső” hullott hajából a kezében tartott Bibliára az indiai származású amerikai lelkész, a Magyarországon is sokak által ismert Mahesh Chavda által vezetett istentiszteleten. 
A Machadót Amerikában bemutató Ruth Heflin ragaszkodik ahhoz, hogy az asszony nem csaló. „Isten jelenléte már akkor erősen érzékelhető körülötte, amikor az aranyjelenségnek még nyoma sincs - nyilatkozta a Charisma magazinnak, majd hozzátette: - Talán nem aranypornak, hanem a dicsőség porának kellene hívnunk azt, ami megjelenik az embereken.” Heflin arról is beszámolt, hogy a megjelenő por nemegyszer gyémántporra, rubin- vagy zafírdarabokra emlékeztette őt. Sok keresztény úgy tekint a friss jelenségre, mint a mennyből érkező mannára, ahhoz hasonlóra, amit Isten Mózesnek és népének adott a pusztai vándorlás során természetfeletti módon negyven éven át minden hajnalban: olyan anyagra, ami nem azonosítható teljes biztonsággal a földi ismeretek alapján. (A héber eredetű „manna” szó jelentése: „Micsoda?”, „Hát ez meg mi?”)
Heflin sokat gondolkodott azon, miért pont arany érkezik a mennyből, egyáltalán miért jön, és mit jelent ez az egész? Ő maga, egy generációk óta nagyon erősen hívő keresztény család gyermekeként látott már hasonló jelenséget: gyermekkorában többször tanúja volt, hogy hívők bőrén keresztül olaj jelent meg, amely végigfolyt a kezükön. „Mindannyiunknak nyitottnak kell lennünk, hiszen Isten csak most kezdi megmutatni nekünk ezeket a dolgokat - jegyzi meg Heflin, majd az aranyport illetően hozzáteszi: - Magam soha nem hallottam ilyesmiről, de hiszem, hogy ez annak a jele: az Úr visszajövetele közel van. Mi, az egyház vagyunk az Ő menyasszonya, és a menyasszonyt mindig arany-
nyal ékesítik a szertartás előtt.”

 

 

Magyarázatok és ellenérvek

Több olyan amerikai gyülekezet lelkésze, ahol megélték a jelenségeket, Heflinnel együtt állítja, hogy bár a Bibliában nem találtak konkrét utalásokat az aranyporra, nem fedeztek fel semmi olyat sem, ami kizárná azt a lehetőséget, hogy Isten új csodát mutat az egyháznak. Az Atlanta Journal-Constitutional című, nagy példányszámú napilap a múlt hónapban terjedelmes összeállítást közölt az indulatokat is kiváltó új jelenségről. A lap munkatársa több keresztény gyülekezetbe is ellátogatott, hívőket és szkeptikusokat egyaránt megszólaltatott, mielőtt számba vette a lehetséges magyarázatokat: 1) Sokak szerint lehetséges, hogy a csillogó por ugyanaz az anyag, amelyik Mózes arcát fedte, amikor lejött a Sínai-hegyről, ahol Istennel találkozott, és amely a Jézus születésével kapcsolatos angyali jelenéseket is jellemezte. 2) A jeruzsále-mi zsidó templom számos része a Biblia rendelkezéseinek megfelelően arannyal volt befedve. Az Újszövetség szerint a hívők teste a Szent Lélek temploma, ezt ékesíti az aranypor. 3) A zsidó tradíciók szerint a vőlegény ékszert vagy más aranytárgyat ajándékoz jegyesének az esküvő előtt. A Biblia az egyházat Krisztus jegyeseként írja le - e magyarázat szerint lehetséges, hogy Jézus jegyajándékot küld a jegyesének, mielőtt eljönne érte, annak jeleként, hogy visszatérése közel van. 4) Sokak szerint az is lehetséges, hogy Isten egyszerűen jeleket és csodákat ad azért, hogy megnyerje az „elveszettek” figyelmét, akik más módon talán nem figyelnének fel az evangélium üzenetére. 
A kritikusok természetesen másként értelmezik a tényeket. Sokan olcsó trükkre gyanakszanak, mások azt hiányolják, hogy a Biblia nem tartalmaz kimondott utalást a jelenségre, ezért az nem lehet Istentől. A keresztény szolgálatokat „átvilágító” Trinity Foundation alapító elnökét, Ole Anthonyt egyszerűen felháborítja a jelenség, míg Jerry Vines, a jacksonville-i Első Baptista Gyülekezet pásztora és egy karizmatikus jelenségeket kritizáló könyv szerzője szerint a keresztények „úgy szórják hajukból az aranyport, mint más a korpát”, ami csodabogarakká teszi őket.
Silvania Machado mindenesetre fenntartja, hogy a rajta látható aranypor és olaj megjelenését nem ő idézi elő: „Még ha ezek nem is lennének, nem lenne elég hiteles a bizonyságtételem önmagában? Nincs okom hazudni, amikor Isten olyan sokat tett értem… egyetlen célom megnyitni a számat, és arról beszélni, hogyan gyógyított meg Jézus.” Közelmúltban tett európai útja során mintegy 750-en tértek meg Jézushoz. A Richmond Times riporterének beszámolva Machado elmondta, hogy a repülőtéren a fémdetektor jelzett, amikor átment a biztonsági ellenőrzésen, de az őrök semmi fémtárgyat nem találtak nála - kivéve az arcán lévő aranyport, amelyet az utolsó istentisztelet után már nem volt ideje lemosni magáról. 
Azok, akik már a saját szemükkel látták, amint az aranypor megjele-nik valakinek az arcán, vagy akik maguk is átéltek ilyet, nem nagyon bánják, mit mond a kritika. Bob Shattles pásztor, aki először Ruth Heflin imája által részesült a jelenségben, arról számolt be az Atlanta Journal-Constitutional riporterének, hogy Heflin érte mondott imája során megérintette a Szent Lélek, majd látomást kapott Istentől. 
Másnap reggel azt vette észre, hogy tenyeréből olaj csorog, s az arcán és a nyakán aranyszínű por jelent meg. Elmondása szerint igehirdető szolgálata azóta megerősödött, és több mint 2000 embert vezetett Jézushoz. Azokban a keresztény gyülekezetekben, ahol látták az aranyport megjelenni, dokumentált természetfeletti gyó-
gyulások sora történt, és életek változtak meg. Silvania Machado imája nyomán megszólalt egy süketnéma gyermek, és egy vak asszony képes volt meglátni az arcán csillogó fényt. Shattles pásztor nem kívánja tesztek elé állítani Jézus Krisztust, és nagyon egyszerűen fogalmaz: „Az biztos, hogy mindez nem a Sátántól van. Ő nem akarja, hogy az emberek meggyógyuljanak és megtérjenek a bűneikből. Jézus azt mondta, a gyümölcseikről ismeritek meg őket. Ha azt látom, hogy az emberek elhagyják a drogot, az alkoholt, a pornográfiát… akkor nekem nem számít, mi ez.”
Steve Land, a clevelandi Isten Gyülekezete Szeminárium dékánja is egyértelműen fogalmaz: „Kulcsfontosságú, hogy tisztán lássunk. Istent dicsőíti, ami történik, vagy az egyéneket? Az evangélium hirdetésére ösztönzi az embereket, vagy csak szórakoztat? Közösséget teremt, vagy csak látogatókat vonz a gyülekezetekbe? Számomra ez a különbség mágia és hit között.”

Forrás: http://kereszteny.network.hu/blog/kereszteny_klub_hirei/a-dicsoseg-aranya

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság magyarország pénz export jurta

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr375242582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása