Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Dráma 40/30. rész – Belső hang és intuíció

2012.11.13. 15:19 12nyil

 

 

A belső hang üzenete

  • 2004.12.21. L. Zs.

Az intuíció, azaz a megérzés az ember számára éppolyan fontos, mint az állatok esetében az ösztön. Ám az állatoknak nincs választási lehetőségük: követniük kell ösztöneiket. Az ember azonban eldöntheti, hogy az eszére, a megérzéseire, vagy a kettő kombinációjára hagyatkozik-e.

Mi is az intuíció?


Az intuíció képessége minden emberben adott, ám ezt sok esetben elnyomja az ész és az értelem túlértékelése. Az intuíció gyakran ellentmond az értelemnek, az érzéseknek, vagy akár a szokásoknak, ezért nagyon nehéz bízni benne. Nem is olyan régen még csak az értelem számított, csak az ésszerű megoldás lehetett az igazi. Az utóbbi években azonban kifejlődött egy másik szemléletmód is. Az értelem persze szükségszerű, de nem minden.

Az intuíció szó mai jelentése a latin "intuitio" - sugallat, megérző képesség - szóból vezethető le. Goethe az intuíciót "az ember belsejéből fakadó sugallat"-nak nevezte. C. G. Jung pszichoanalitikus szerint ez egyfajta ösztönös megértés, ami azt jelenti, hogy valamit teljes egészében megértettünk, anélkül, hogy meg tudnánk magyarázni, mi és hogyan történt.

Az intuíció általában váratlanul jön, de mindig a kellő pillanatban. Belülről érkezik, de általában külső hatás váltja ki. Sokkal nagyobb mértékben érinti mindennapjainkat, mintsem azt feltételeznénk, ez kreativitásunk jelentős alkotóeleme. Az intuíció legfontosabb kritériuma: egy probléma megoldása, a válasz megtalálása egy nehéz kérdésre, egy szituáció megváltoztatása. Ha már nem gondolkodunk olyan intenzíven az adott kérdésen, akkor keletkezhet az intuíció. Persze nem minden spontán ötlet azonos ezzel.

Az intuíció minden emberben adott, s bár az idők során nem gondozták, mégsem sorvadt el. Mint minden más képességet, az intuíciót is fel kell ébreszteni, ki kell fejleszteni, ápolni kell. Némi türelemmel és néhány gyakorlattal ismét szabadjára engedhetjük elnyomott képességeinket, és ezáltal tágíthatjuk tudatunkat, finomíthatjuk érzékelésünket.

Az intuíciós képességek felébresztése és edzése


Sok múlik beállítottságunkon és előítéleteinken, amelyeknek sokszor nem is vagyunk tudatában.
- Először tisztáznunk kell, hogy bizalmatlanok vagyunk-e, ha az érzéseinkre kell hagyatkozni? Kételkedünk-e az intuíció létezésében?
- Döntsünk az intuíció mellett, bízzunk meg benne!
- Kezdjünk minden napot pozitív gondolkodással, engedjük, hogy életünk örömtelibb legyen!
Gondolkodjunk mindig pozitívan! Ne siránkozzunk a hibáinkon, inkább örüljünk az apró sikereknek. Ne álljuk útját fejlődésünknek olyan mondatokkal, mint "én ezt nem tudom", "nem fog sikerülni".
Erősítsük önbizalmunkat, ismerjük meg önmagunkat és erősségeinket!

Következő lépésként ragadjunk meg minden alkalmat a személyes intuíciós tréningre:
- Kérdezzük meg magunktól, ki lehet a telefonáló, kitől kaptunk levelet, és hogy jó vagy rossz hír lesz-e benne!
- Érezzük meg, hogy melyik felvonó érkezik meg elsőnek, vagy hogy milyen lesz az idő holnap!
- Gyakoroljuk lényegtelen dolgokban a gyors döntést: pl. melyik fogást rendeljük ebédnél, vagy melyik cipőt vegyük fel ma.
- Hagyjuk magunkat belülről vezérelni parkolóhely keresésekor!
- Készítsünk érzékelés-tesztet: vegyük le a hangot a televízióról, és értelmezzük a helyzetet úgy, hogy csak a szemünkre hagyatkozunk!

További segítség lehet az "ébren álmodás". Futtassunk filmet lelki szemeink előtt, amelyben egy jövőbeli szituációt látunk! Mondjuk mindig is Olaszországban szerettél volna élni és dolgozni. Képzeld hát el, hogyan ünnepelsz olasz barátaiddal, hogyan tárgyalsz a főnököddel folyékonyan olaszul, hogyan mész a családoddal szórakozni vagy kirándulni. Engedd szabadjára a fantáziádat, érezd úgy, mintha moziban lennél, és saját filmedet néznéd. Figyeld meg közben az érzéseidet: úgy érzed, ez "stimmel"? Ez a te utad? Az ilyen "álmokkal" lehetőséget adunk intuíciónk számára, hogy aktívvá váljon, és napi dolgainkat befolyásolja.

 

Az intuíciótól a szuperintuícióig 

 

Az intuíció segítségével "bepillanthatunk a kulisszák mögé", meghozhatjuk a helyes döntéseket. Az intuíció életünket egyszerűbbé, boldogabbá és teljesebbé teszi. A szuperintuíció ennek kiterjesztése, fokozása. Az intuíció esetében a szükséges válaszokat általában kérdések útján kapjuk meg. A szuperintuíció viszont állandóan szállítja nekünk az információkat mindahhoz, amire éppen tudatunkat irányítjuk, amivel éppen foglalkozunk. Az eredmény csalhatatlan "belső bizonyosság". Ha szeretnénk megtenni az intuíciótól a szuperintuícióig vezető utat, akkor intuíciónkat állandó edzésben kell tartanunk, és képességeinket ki kell használnunk. Csak így tudjuk aktiválni a bennünk lakó szellemi óriást.

Az első lépés
Gyakoroljunk a mindennapokban azzal, amit éppen teszünk! Tanuljunk meg megbízni intuíciónkban.

A második lépés
Akkor várjuk el, hogy a helyes megoldás, vagy a válasz egy problémára "eszünkbe jusson", amikor létrehoztuk a gondolatcsendet. Tudatosítsuk magunkban az egyre növekvő sikereket, az odáig vezető úton pedig tanuljunk a kezdeti kudarcokból.

A harmadik lépés
Engedjük, hogy a megbízható belső bizonyosság vezessen minket! Hozzunk úgy döntéseket, hogy ki-be járunk az intuícióban! A belső vezetést igénybe vehetjük az élet minden területén: a párkapcsolatban, a hivatásban, az egészség vonatkozásában. Így végül azzá leszünk, akik valójában vagyunk: teljes és tökéletes emberré.

(A cikk Kurt Tepperwein: Szuperintuíció című könyvének felhasználásával készült. Budapest-Print Kiadó, 2004)

Forrás: http://www.kiskegyed.hu/titkokutjan/titkokutjan/a-belso-hang-uzenete-14758

 

 

 

Hogyan használd a belső hangot?

Előfordult már, hogy egy megmagyarázhatatlan érzés által vezérelve szöges ellentétét tetted annak, amit szoktál?

Szerző: Elixír

Forrás: Elixír

2007.09.12.

A megérzések ereje

Tudunk olyan emberekről, akik soha nem vásároltak lottószelvényt addig a napig, amíg egy belső hang erre nem késztette őket – és akkor azzal az egy szelvénnyel sikerült is nyerniük. Ismerünk olyan nőket, akik csak megpillantották jövendőbelijüket, és máris tudták, hogy megtalálták az igazit. Valaki azt mesélte, hogy visszautasított egy állást, mert „valahogy nem tetszett”, és hamarosan sokkal jobb ajánlatot kapott. Ilyen esetekben megérzésről beszélünk.

 

A megérzés azonban nem csak néhány kiválasztott számára hozhat sikert. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy e képességünket használnunk lehet és kell céljaink eléréséhez, legyen szó akár az egészségesebb életmódról, akár a helyreállítandó párkapcsolatról.

Lássunk néhány, a megérzéseink erejét bizonyító kísérletet!

       Egy kutatás során egyetemi hallgatóknak két másodperces videofelvételeket mutattak számukra ismeretlen professzorokról. A diákok azt a feladatot kapták, hogy írják le véleményüket a látott tanárokról. S hogy mi lett az eredmény? A kísérlet résztvevőinek első benyomása tökéletesen fedte azoknak a hallgatóknak a véleményét, akik már fél éve látogatták az adott professzor előadásait. Első benyomásaink tehát nem csak rövid távon bizonyulhatnak igaznak.

       Figyelj tested intelmeire! – szoktuk mondani, s hogy nem ok nélkül, azt sikerült kísérleti úton bebizonyítani. Egy hátával fölfelé fordított kártyalapot tettek a kísérleti alanyok elé, akiknek a tenyerére előzőleg érzékelőket erősítettek, majd arra kérték őket, hogy találják ki, milyen színű lap fekszik előttük. Az eredmény elgondolkodtató: a résztvevők zöme nemcsak helyesen tippelt az újra meg újra megismételt esetek többségében, de az is kiderült, hogy tenyerük izzadni kezdett, amikor olyan kártyát fordítottak meg, amelynek a színére helytelenül tippeltek. A testük úgy viselkedett, mintha tudta volna a helyes választ…

Megesik azonban, hogy a belső hang nem a megérzés, hanem a félelem szava (mint amikor azt súgja: „nem fogok meggyógyulni”). Hogyan különböztessük meg ezt a típust a valódi megérzéstől? A kettő közti különbség az érzelmi többletben rejlik. A megérzés ugyanis mindig érzelmileg tiszta állapotban tör elő, s nyugalom áraszt el bennünket, amikor megkapjuk ezt az üzenetet. Örök kérdés, hogy vajon a férfiaknak vagy a nőknek vannak-e jobb megérzéseik. A válasz egyértelmű: a nőknek! De nem azért, mert jobbak a veleszületett képességeik, hanem mert jobban figyelnek, és fogékonyabbak a belső hangra – és ezt még a társadalmi konvenciók is erősítik bennük.
Kovács Katalin

 

Egy híres példa

Életében Winston Churchill többször is megtapasztalta a hatodik érzék létezését. Az angol államférfi önéletrajzában is beszámolt élményeiről.
Az angol–búr háborúban a The Morning Post tudósítójaként fogságba esett.

       Miután megszökött a fogolytáborból, egy belső hang azt súgta neki, hogy a közeli településen egy brit polgárnál menedéket talál. Úgy is lett.

       Az első világháborúban egy alkalommal úgy érezte, hogy egy láthatatlan kéz ki akarja húzni a lövészárokból. Alighogy kiugrott, máris hullott a gránáteső a fedezékre.

       A második világháború alatt Londonban megint isteni erő mentette meg az életét. Churchill az autójában mindig ugyanazon a helyen ült, egy éjszaka azonban váratlanul helyet változtatott. Pár másodperc múlva lövedék csapódott be a kocsi mellett. Churchill meghalt volna, ha a megszokott helyén marad. Felesége kérdésére, hogy miért ült át máshova, azt válaszolta: „Amikor kinyitottam a kocsi ajtaját, egy ismeretlen hang felszólított, hogy üljek át a kocsi jobb oldalára. Úgy éreztem, az őrangyalom azért oltalmaz, mert igazságos ügyet szolgálok.”

       1940-ben, miután lelki szemei előtt megjelentek a minisztertanács épülete mögötti ház törött ablakai, azonnal figyelmeztette a lakókat, hogy hagyják el a házat. Néhány perc múlva a légnyomás betörte az épület ablakait.

       1945 júliusában, a háború utáni első választás előestéjén korán nyugovóra tért. Nem is kételkedett a Konzervatív Párt győzelmében. Az éjszaka közepén azonban szúró érzésre riadt, s hirtelen csüggedés kerített hatalmába: megérezte, hogy pártja veszíteni fog. Előérzete pontos volt: másnap a Munkáspárt nyerte meg a választást.

 

Gyakorlatok

Adott helyzetben kérdezzük meg magunktól: most mit kellene tennem? Szinte mindig használható válasz érkezik belülről. Amikor a belső hangokra figyelünk, kapcsoljuk ki a zajokat magunk körül! Agyunknak az érzésekért és a megérzésekért felelős jobb oldala aktívvá válik, ha szándékosan nem gondolunk semmire.

A „gondolkodásmentes” pillanatokban ugyanis háttérbe szorulnak és megsemmisülnek a zavaró tényezők. Bármilyen rutinszerű cselekvés – akár porszívózás – közben előcsalogathatjuk megérzéseinket. Sőt, ez az állapot a legkedvezőbb, hiszen gondolataink és érzéseink nincsenek lekötve, munkára fogva.

Forrás: http://www.femina.hu/ezo/megerzes

 

 

 

 

 

 

Ha megszólal a belső hang

Női Portál

E.R. 2007-08-22

Van, hogy előre megérzed, valami történik veled. Pedig nem vagy jós, csak igazi nő. És mint olyan, megérzéseiben verhetetlen. A belső hangot azonban tudni kell meghallani.

 

Nem szükségeltetik jóstehetség ahhoz, hogy előre megsejts bizonyos eseményeket. Jót-rosszat egyaránt. Hiszen mindenki rendelkezik megérzésekkel, intuícióval, csak egyvalamit kell megtanulni: meghallani a belső hangokat.

Mi a megérzés?

Szakértők szerint a megérzés a tudás, az emlékezet és a tapasztalat sajátos keveréke. Szervezeted, anélkül, hogy tudnál róla, sok információt gyűjt be, és az így kialakult „gyanúiról”  üzeneteket, visszajelzéseket küld az agynak. Egyesek szerint a folyamat tudattalanul zajlik, megint mások úgy vélik, a tudat dolgozik ilyenkor is az eseménymozaikok összeillesztésében. De hogyan hallhatók meg a belső hangok? 

 

Mint egy remete…

Vonulj el egy csendes, nyugodt helyre. Nehéz ugyanis a belsőhangot meghallani, ha tele van fejed mindenféle gonddal, figyelmedet lekötik a munkahely és a magánélet problémái. Csendesítsd a lelked, és csak arra a kérdésre koncentrálj, ami éppen fontos, amire választ szeretnél kapni.

Mint egy orvos…

A belső megérzés betegségre is utalhat, amikor még nem okoz jól látható tüneteket. Persze felesleges, hogy a betegségtől való félelem túllépje a józanész határait, és hipochondriává váljon. Figyeld a tüneteket, állíts fel egy amatőr diagnózist. Ha komolyan gyanakszol valamire, feltétlenül vizsgáltasd meg magad kezelőorvosoddal.

 

Mint egy tőzsdecápa…

Gazdag üzletemberek sokat mesélhetnének arról, hogyan gyarapították vagyonukat azzal, hogy bíztak a megérzéseikben (amelyek természetesen, hosszú évek szakmai tapasztalatai alapján születtek). Csípőből tudták, milyen részvényeket érdemes megvenniük, mibe kell amúgy sem lebecsülendő mennyiségű pénzüket sikerrel befektetniük.

Forrás: http://www.noiportal.hu/main/npnews-3533.html

 

  

 

Az intuíció törvénye

Női Portál 

„Az intuíció törvénye”

Csakis akkor teremthetünk kapcsolatot intuíciónkkal és belső bölcsességünk forrásával, ha identitásunkat és önértékelésünket többé nem embertársaink véleménye határozza meg.

Intuíciónk akkor nyilvánulhat meg, ha hagyjuk, hogy szívből jövő érzéseink kapcsolatot teremtsenek holisztikus jobb agyféltekénk magasabb rendű működési mechanizmusaival, és megnyissák azokat számunkra. Ha létrehozzuk ezt a kapcsolatot, érzéseink és intuíciónk segítségével bármilyen bölcsességre szert tehetünk. A spirituális törvényekhez akkor férhetünk hozzá, ha ihletett érzelmi kapcsolatot létesítünk a szívünkkel. Erre azonban mindaddig nem vagyunk képesek, ameddig folyton embertársaink, vagy guruk véleményével foglalkozunk. Az intuíció törvénye arra emlékeztet bennünket, hogy ismerjük fel, mikor vetjük alá magunkat mások véleményének, ahelyett, hogy saját szívünkre, a belső hangra hallgatnánk, ami mindannyiunk számára az egyetlen mérvadó vélemény.


Forrás: http://www.noiportal.hu/main/npnews-14824.html

 

 

 

 

Energiavámpírok I.

1 éve | Kiss Nomiel 

Kik is a vámpírok? A halhatatlan mesék szerint olyan élőhalott emberek, akik mások vérét szívják, azzal táplálva magukat. Korunk "vámpírjai" nem vért szívnak, és nem is okozzák mások halálát közvetlenül.

Azokról az emberekről beszélünk itt, akik maguk nem rendelkeznek kellő energiával, és azt mások energiájának megcsapolásával, leszívásával pótolják. Ezeket az embereket az jellemzi, hogy kedvesek, szívélyesek, különböző indokokkal keresik mások társaságát. Tevékenységük nem tudatos, ők maguk lennének a legjobban meglepve, ha valaki felvilágosítaná őket arról, mit is tesznek.
Honnan tudjuk meg, ha valaki energiavámpír? Ha leülünk valakivel beszélgetni, és miközben semmi olyan nincs a beszélgetés témakörében, ami egyébként próbára tenné idegeinket, türelmünket, és mégis kezdünk fáradni, figyelmünk elkezd lankadni, akkor tudhatjuk, hogy ilyen emberrel akadtunk össze.

    Felmerül a kérdés, hogyan védekezhetünk? A legegyszerűbb, ha kezünket és lábunkat keresztbetéve rövidre zárjuk saját energia "áramköreinket". Vagy képzeljük azt, hogy egy energiával telt átlátszó üvegburát eresztünk lassan magunkra, ezzel feltöltve magunkat energiával.

    Aki már ismeri az energiaküldés módját, annak javasolnék egy módot, ami hasonlóképesség birtokában lévő embereknek már bevált. Egy ilyen "vámpír" nem akarja befejezni a beszélgetést, egy nagy adag energiát áramoltattunk át magunkon, és átadjuk neki. Ekkor elköszön, és sietve távozik.

Forrás: http://mennyeiprofecia.network.hu/blog/mennyei_profecia_klub_hirei/energiavampirok-i

 

  

Energiavámpírok II

1 éve | Kiss Nomiel

Energiavámpírok és típusaik Ismerd fel őket!

Mindenhol ott vannak.

Lehet egy idegesítő szomszéd, egy rád akaszkodó ismerős, akinek te vagy a lelki szemetese.

Ismerd fel, és kerüld el őket!

 

Az energiavámpír fogalma egyre elterjedtebb az ezoterikus irodalomban: ezek az emberek nem Drakula gróf rokonai, és nem is a Penge vagy az Interjú a vámpírral című filmből ugrottak elő. A legendákból ismert társaikhoz képest nem vérrel, hanem mások energiáival, jókedvével táplálkoznak. Tudatosan, de legtöbbször tudat alatt, olyan helyzeteket teremtenek, mely során a te életerődből merítenek. Erre azért van szükségük, mert az övék jelentősen megcsappant, tele vannak negatív érzésekkel. Ezek az emberek sok problémával küzdenek, de ahelyett, hogy magukba néznének, a világot tekintik minden gondjuk okozójának, és csak másokban látják a megmentőt, akinek pátyolgatásával, vagy azzal, hogy őt is szenvedni látják, ideiglenesen energetizálva érzik magukat.

 

Biztos neked is van olyan barátod, akivel ha találkozol, mindig optimizmust, erőt sugároz, és ha vele vagy, te is szebbnek látod a világot. Az energiavámpírok pont az ellentéteik: ha beszélgettek, ürességet és bágyadtságot érzel, rosszkedvűvé és ingerlékennyé válsz a találkozás után. Sokszor megtörténhet régi barátságokban is, hogy egy idő után teherré válik a másik, sőt, egy lángoló szerelemként induló kapcsolatban is érezheted, hogy párod megfojt a problémáival. Természetesen nem minden segítségre szoruló vagy hullámvölgyben lévő barát számító, energiacsapoló, de azokkal vigyáznod kell, akiknél ez állandósult jellemző. Hogy felismerhesd, van-e a környezetedben ilyen, olvasd el a következő jellemzéseket.


Bármit mondasz, legyen az negatív vagy pozitív, ő mindig nagyobbat mond. Neki a szakítás jobban és hosszabban fáj, mert ugye az ő kapcsolatuk más volt, mint az átlagé, viszont ha valami eredményedről mesélsz, az semmi az övéhez képest. Ha azt mondod, süt a nap, szerinte ez biztos hülyeség, hiszen ő látta a tévében, hogy már az Északi-sarkon gyülekeznek a felhők, és nemsokára ideérnek, tehát neked rossz a megítélő képességed. Saját kisebbségi érzését próbálja csökkenteni azzal, hogy a saját szintjére kényszerít másokat.

Ha mesél magáról, abban folyton a mártír és szenvedő szerepében tűnik fel. Ő az, akit az esőben mindig felcsap az autó, magára önti a kávét, de minden egyes kudarca mások miatt van. Soha semmivel nem elégedett, a pesszimizmus szó mellett a szótárban valószínűleg az ő nevét találod. Környezetében tapintatból nem mersz jó dolgokat mondani, inkább te is előbányászod az odavágó, együtt érző, téged is elszomorító történeteket.

 

Néhány embernek, bár csak a vonaton vagy a munkahelyi menzán ülnek le melléd, öt perc múlva ismered az egész életét - a szülei frusztrációkkal teli házasságáról, melynek bátyja, aki egyébként koraszülött volt, az oka, és hogy számukra bizonyítson, öt szakmája van, de még keresi a helyét típusú történetekkel fáraszt. De sokszor alakulnak át barátságok is ebbe az állapotba: lehetetlen időpontokban hív fel zokogva, hogy a párja nem azt az inget vette fel a partira, amit most vett neki, és kéri, te is szapuld a pasit, majd két hónapig semmi hír, hiszen minden rendben köztük. Vagy mindig csak akkor keres meg, ha valami segítség kell neki, de egy kedves hogy vagy akkor se hagyná el a száját.


Feltűnően szívélyes és kedves addig, amíg rá nem jön, milyen célokra használhat fel téged. Az őszintének tettetett beszélgetések során megkeresi gyenge pontjaidat, és amikor például társaságban vagy munkahelyi ebéden te vagy a középpontban helyette, jól hátadba döfi a kést, hogy mindenki röhögjön, vagy összesúgjon a hátad mögött. Majd elnézést kér, hogy nem gondolta komolyan, és minden kezdődik elölről. Vagy csak akkor beszélget veled, amikor csak te vagy ott, ha vannak ott mások, akiknek barátságát előnyösebbnek tartja, téged észre se vesz. Folyamatosan viccelődik, magára irányítja a figyelmet, és abban leli örömét, minél több emberről tudja elmondani, hogy ismeri, és annyira jó barátok.

 

Fokhagyma és szenteltvíz helyett: megoldások vámpírok ellen

  • Könnyebb mondani, mint megtenni, de ne vegyél róla tudomást! Ne figyelj rá, ne vedd fel a telefont, udvariasan, de utasítsd el közeledését!
  • Ha fontos számodra, beszéld meg vele érzéseidet. Persze nem úgy, hogy közlöd vele vámpírságát, hanem onnan közelítsd meg, hogy miért van rossz kedve, miért viselkedik így, és hogy neked ez rosszul esik. Az energiacsapolók könnyen magányosak maradhatnak. Ha érzel magadban egy kicsi empátiát, akkor próbálj segíteni ezzel a problémával küzdő embernek.
  • Ha muszáj vele egy térben maradnod, gondolj magad köré egy burkot! Egy pajzsot, amiről leperegnek a negatívumok, és nem sérül meg a lelked. Semmiképp ne állj közel hozzá, mindig tartsd a két lépés távolságot.
  • Vágj vissza humorosan, vagy fordítsd magad javára a helyzetet. Mivel az energiavámpírok akkor támadnak, amikor nem számítasz rá, ez nem könnyű, de ne hagyd, hogy elérje célját, azt, hogy rosszul érezd magad.

 

Mit tegyél, ha magadra ismertél a jellemzőkben? Ha mostanában úgy érzed, hogy barátaid elmaradoznak mellőled, kevesebbet hívnak fel, vagy ha folyamatos vágyat érzel, hogy másokra zúdítsd a problémáidat, esetleg gonoszkodj olyan emberekkel, akiket alapvetően kedvelsz, akkor lehet, hogy benned is él a vámpír. Ne ess kétségbe, inkább próbáld nyugodtan végiggondolni a másokkal való kapcsolatodat. Legyél őszinte, és válaszold meg magadban a következő kérdéseket.

  • Miért vagy rosszindulatú másokkal?
  • Kiket cikizel? Miért vagy rájuk féltékeny, milyen tulajdonságuk van meg, ami neked hiányzik?
  • Miért esik jól siránkoznod? Biztos, hogy mindig az élet borús oldalán vagy?
  • Mondd el problémádat egy hozzád közel álló személynek. Ne hisztizz, hallgasd végig kritikáját, és tanulj belőle!
  • Keresd meg a probléma gyökerét: mi az, amivel nem tudsz megküzdeni, mi az, ami boldogtalanná tett téged. Ha szükséges, fordulj szakemberhez vagy keress pszichodráma csoportot.
  • Találj magadnak egy olyan hobbit, elfoglaltságot, ami valós energiával tölt fel. Egy olyan dolgot, amiben biztosan sikereket érsz el, persze magadhoz és nem másokhoz viszonyítva!

 

Forrás: http://mennyeiprofecia.network.hu/blog/mennyei_profecia_klub_hirei/energiavampirok-ii

 

  

intuíció fejlesztő gyakorlatok

1 éve | Kiss Nomiel

Az alábbi és ehhez hasonló kis intuíciós játékok segíthetnek a hatodik érzékünk kifejlesztésében:

• Cseng a telefon. Mielőtt felvenné a kagylót, próbálja meg kitalálni, hogy ki keresi, és mit fog mondani!

• Hazafelé úton tippelje meg, jött-e levele! Ha sikeres a tippelés, kísérelje meg kitalálni, vajon számla, hirdetés vagy magánlevél jött-e?

• A buszmegállóban állva találja ki, milyen színű autó fog Ön előtt elhaladni, mielőtt megérkezik a busz!

• Játsszon el a gondolattal: a járművön az Ön mellett álló ember vajon hol fog leszállni?

• Vásároljon dinnyét megérzés alapján! Ennek az a módja, hogy érintse meg a dinnyéket, és figyeljen az eltérő érzésre a tenyerében. Hamar kialakul a gyakorlás során, hogy melyik dinnyét érdemes megvenni.

• Ismeretlen területen (akár egy bérházban) eltévedve bátran induljon el megérzés alapján – ebben segít, ha elképzeli, hogy belső radarkészüléke van.

• Játsszon dobókockákkal, és figyelje az eredményt! Általában többször sikerül eltalálni a számot, mint a matematikai valószínűség.

• Saccolja meg, hány liter benzin fog autója tankjába kerülni, ha tele kéri!

• Csőtörés vagy elektromos kábelprobléma esetén képzeletben járja be a falat, megérzése segítségével keresse meg a hiba helyét, és ott kezdje felbontatni a szakemberekkel! (Lehet, hogy gratulálni fognak a „szerencséjéhez”.)

• Figyelje és írja le az álmait! Utólag visszaolvasva sokszor kiderül, mennyi információt tartalmaznak a jövővel kapcsolatban, és az álmokkal való foglalkozás az ébrenléti intuíciót is komolyan fejleszti.

• Mielőtt felhívná vagy felkeresné barátját, próbálja meg megérezni, hogy milyen hangulatban fogja találni!

• Mielőtt ismeretlen emberrel találkozna –például üzleti vagy hivatalos ügyben – tippelje meg a külsejét, haja és ruhája színét!

Találjon ki Ön is legalább egy efféle játékot! Ha már "edzett", játszhat olyat is, hogy térkép nélkül talál oda egy még soha nem látogatott helyre, vagy egy temetőben megérzésből találja meg egy régi rokona sírját.

A gyakorlatokat úgy jó végezni, mint ahogy a gyerek játszik, nem szükséges teljesítményekre törekednünk, hiszen saját magunk az egyetlen személy, akinek öröme-sikere függ ettől, és magunkkal szemben nincs értelme teljesítménykontrollt bevezetni.

Halász Alexandra

Forrás: http://mennyeiprofecia.network.hu/blog/mennyei_profecia_klub_hirei/intuicio-fejleszto-gyakorlatok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

peter.aszalos 2011.12.27.

Önérték

Mindenkiben van egy (vagy több) belső hang, amelyik megmondja, hogy amit elért, amilyen, értékes-e vagy értéktelen. Minél gazdagabb belső világgal rendelkezik valaki, annál többféle belső értékelője létezik, minél szegényebb, annál merevebb az értékelés.

Az önértékelés alakulásában döntő szerepet játszik a szülői/nevelői értékelés. Egy ismerősömnek kétéves kislánya gyakorlatilag bármit tehet, a szülők lelkes "Hát nem zseni?!" kiáltásokkal jutalmazzák. Egy másik ismerősöm úgy nőtt fel, hogy gyakorlatilag bármibe kezdett, az apja előbb-utóbb kivette a kezéből az aktuális zeneszerszámot vagy filctollat és megmutatta, hogy is kell csinálni. Az első ügyetlen körrajzolásra vagy zsírkrétás maszatolásra adott szülői válaszok beépülnek a gyerekbe, introjektté vállnak és egy életen át hallatják a hangjukat.

A szocializáció során a gyereket a felnőttek értékelik - rokonok, tanárok, edzők, cserkészvezetők, lelkivezetők. A felnőttek gyakran észre sem veszik, hogy kisajátítják maguknak az értékelő szerepet és természetesnek tekintik, hogy a gyerek az értékelt szerepében van. Elkövetik a halálos bűnt is: azt sugallják, hogy nem csak egy adott dologban, adott teljesítménnyel vagy viselkedéssel kapcsolatban értékelnek, hanem az egész személyiséget is minősíthetik. "Belőled nem lesz ember", "Nem vagy jó semmire", "Fiam, buta vagy, mint a tök" és hasonló mondatok kritikus helyzetekben behatolnak a gyerek önmagával kapcsolatos hiteinek régiójába és hatalmas pusztítást képesek véghezvinni. Ez azért is tragikus, mert ezek a kijelentések nyilvánvalóan hazugok, de képesek kiütni egy teljes emeletet a személyiségből.

Ezen az emeleten van a helye annak a világos tudatnak, hogy egyedüli vagyok, megismételhetetlen és a piori értékes. Ha ez megvan valakiben, akkor nem kell önmagát állandóan másokhoz hasonlítva értékelni, hiszen ő értékes és mások is azok. Az ilyen ember nyitott tud lenni, hiszen a másság befogadása és értékelése nem érinti az önértékét. Az irígység helyett vágyat érez és fel tudja mérni, hogy mire képes. Képes beismerni, hogy nem képes valamire vagy valamiben gyenge. De ez nem érinti a magába vetett hitét, mert az egy mélyebb szinten helyezkedik el a személyiségében. 

A drámás tapasztalatom szerint mindenkiben ott van ez a felszabadult, önmagát a létezésénél fogva szerető és értékesnek tartó belső én, egy igazi spirituális szerep. Amint kapcsolatba tudunk lépni ezzel a részünkkel, akkor indulunk el a saját utunkon. 

Forrás: http://pantharei.blog.hu/2011/12/27/onertek_601#more3500043

 

  

 

A pszichodráma egyszerre feltáró és tüneti jellegű pszichoterápiás módszer, mely mind a kognitív, mind az emocionális, mind pedig a fizikai átélés szintjeit megcélozza (Vikár A., 2000). A pszichodráma módszere az intuíció, az emóció, a belátás és a testi érzékelés területeit, az intrapszichés és az interperszonális szinteket valamint a fantázia és a realitás világát integrálja (Blatner, 1995). Gyógyító folyamatának középpontjában a terápiás játék áll, melynek során emberi vágyak, konfliktusok, indulatok, problémák dramatizálása valósul meg. A gyakorlatban egy pszichodráma ülés során vagy egy aktuálisan kiemelkedő csoporttag által ajánlott téma, probléma kerül feldolgozásra (ún. protagonista-centrikus szemlélet), vagy a csoport egészét, többségét foglalkoztató, közösen megfogalmazott kérdéskör (ún. csoportcentrikus szemlélet) dramatizálása mentén folyik a terápiás munka (Harmatta és Sarkady, 1993).

Forrás: http://www.landrea.hu/pszichodrama.htm

 

  

Belső hang

A belső hang technika során a vezető, vagy valamelyik résztvevő egy-egy kimondatlan, de sejthetően jelen lévő gondolatot, érzést mondd ki a protagonista helyett. Amennyiben a protagonista elfogadja, akkor immár ő is elismétli fennhangon, de ha nem pont így érzi, akkor mondhat mást is, vagy ha nem ért egyet, akkor elengedheti a belső hangot elismétlés nélkül. A belső hang technikáját néha új viselkedések megmutatására is használják. A csoporttagok belső hangban megmutathatják, ők mit tennének az adott helyzetben.

Forrás: http://www.drsaarykornelia.hu/pszichoterapia-pszichodrama

 

 

Belső hang

A belső hang technika során a vezető egy-egy kimondatlan, de sejthetően jelen lévő gondolatot, érzést mondd ki a protagonista helyett (például egy fájdalmas párkapcsolati vitában: “nem tudok neked megbocsájtani, bennem megszakadt valami”. Amennyiben a protagonista elfogadja, akkor immár ő is elismétli fennhangon, de ha nem pont így érzi, akkor mondhat mást is, vagy ha nem ért egyet, akkor elengedheti a belső hangot elismétlés nélkül. A belső hang technikáját néha új viselkedések megmutatására is használják – például ha valaki egy nem túl bonyolult helyzetben tanácstalan, akkor a csoporttagok belső hangban megmutathatják, ők mit tennének az adott helyzetben.

Forrás: http://pszichologia.com/pszichodrama_csoport/kamaszoknak/hogyan-mukodik-a-pszichodrama-a-gyakorlatban

 

Belső hangok

Ha a játék megáll, a protagonista produkciójában nincs feszültség, energia, ami vezérelné a szerepcseréket, akkor is a pillanatnyi rámelegedéssel dolgozunk. A dramatista a csoportot kéri meg, hogy belső hangokat adjanak a protagonistának, kihangosítva mindent, amit éreznek. Fontos hangsúlyozni az instrukcióban, hogy érzéseket mondjanak ki, és ne tanácsokat adjanak. A protagonistának mondhatjuk, hogy "hallgasd meg és ha igaznak érzed, mondd ki! Ha másképpen érzed igaznak, akkor változtass rajta és úgy mondd ki! Ha nem igaz, csak dobd el, ne foglalkozz vele!"

(Olyan eset is előfordul, amikor egy helyzet megoldásával dolgozik a protagonista és a dramatista, de nem jön létre semmilyen, a protagonista számára elfogadható, hiteles megoldás. Ekkor a csoportot vonhatja be a vezető a keresésésbe. A csoporttagok egysével kijönnek és a protagonista helyébe lépve csinálnak valamit. A protagonista nézi, amit a többiek tesznek és keresi azt, ami számára járhatónak tűnik. A játék a protagonista visszaállásával folytatódik. Ezt a dramatikus brainstorming technikát modellezésnek hívjuk).

Forrás: http://pantharei.blog.hu/tags/bels%C5%91_hang

  

1 komment

Címkék: pszichodráma pszichológia intuíció megérzés psziché belső hang értelmes ébredés lélektani dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr324905214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b csaba 2019.08.03. 20:32:50

M-nek,ha elolvastad az egészet akkor rájössz hogy mire kell figyelni és hogyan lehet fejleszteni.Kívánom hogy tudjad használni sikerrel . Attól függetlenül te egy nagyszerű NŐ vagy.
süti beállítások módosítása