Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hithősök 40/09. rész – Pat Robertson

2012.04.04. 10:09 12nyil

 

 

Az adás az Egyesült Államok televíziós piacának 97 százalékában nézhető olyan csatornákon keresztül, mint például az ABC Family Channel, a FamilyNet, a TBN. Mindez azt jelenti, hogy naponta körülbelül egymillió nézője van az Államokban. A műsor nemzetközi adása 80 idegen nyelven és több mint 200 országban látható, így összesen körülbelül 90 millió otthonba jut el, és évente körülbelül 1,5 milliárd ember számára hozzáférhető. A 700-as Klub létrejötte Pat Robertson nevéhez fűződik, aki azóta is műsorvezető az adásban. 

 

A műsor tartalmát tekintve igen sokrétű, a nézők tájékoztatást kaphatnak az amerikai belpolitikával és külpolitikával kapcsolatos hírekről, egyéb hírekről a világ minden tájáról, tartalmaz kommentárokat, elemző, oknyomozó tudósításokat, interjúkat, könyvajánlókat politikai, társadalmi, gazdasági, pénzügyi, vagy egészséggel kapcsolatos témákról, és előszeretettel foglalkozik keresztény témájú történetekkel, hírekkel. A 700-as klub adása egyértelműen a hagyományos értékek szószólója, külpolitikai riportjaiban kiemelten foglalkozik az egész világot fenyegető terrorizmussal, valamint Izrael helyzetével. Az adások készítésében körülbelül ötvenöt ember vesz részt.

Forrás: http://atv.hu/musoroldal/700_as_klub

 

 

 

 

2011. március 14., hétfő

700 Club

Sokat töprengtem azon, hogy szükséges-e nekem felemelnem a hangom a sok tévtanító és hamis próféta ellen, akik napjainkban szédítik a tömegeket a média csatornáin keresztül. Amerikában rengeteg "keresztény" tévécsatorna létezik, mégis a leghíresebb a TBN, aminek az adásait közvetítik szerte a világon, különböző nyelveken. A magyar ATV csatorna is átvesz néhány adást tőlük és magyar szinkronnal sugározzák tovább ezeket. Az egyik legnézettebb ilyen műsor a 700 Club, amit nagyon sokan néznek. Az egyik fő műsorvezetője ennek az adásnak Pat Robertson, aki valaha baptista lelkipásztor volt, de pályázott ő már az elnöki székért is. Nagyon ellentmondásos és megosztó személyiség, mert kijelentéseivel sokakat megtéveszt. Meglepődtem, hogy még úgymond komoly és érett hívő emberek  is isszák a szavait és mindent elhisznek neki. Pedig csak elég lenne egy kicsit utánanézni a wikipedián vagy a youtubeon, hogy miket jósolt meg, és mi teljesedett mindabból, amit "megprófétált".

Forrás: http://leviforest.blogspot.com/2011/03/700-club.html

 

 

 

 

 

 

 

Ki veszi komolyan?

„Ma már elég kevés keresztény veszi komolyan Robertsont” – nyilatkozta Russel D. Moore, a Kentuckyi Déli Baptista Teológia rektora, aki szerint „legtöbben csak hitetlenül megrázzák a fejüket, amikor egy újabb bombasztikus kijelentést tesz”. Robertson valóban ismert megosztó megnyilatkozásairól, ám ezúttal visszavonta, pontosabban árnyalta az Alzheimerrel kapcsolatos véleményét. Szerinte félreértették szavait, mivel ő, aki – mint jelezte – ismeri a Bibliát, soha nem buzdítana a válásra. Véleménye csupán egy konkrét esetre vonatkozott, nem pedig egyetemes érvényű volt.


Az 1988-ban magát még republikánus elnökjelölti aspiránsként is megmérető Robertson politikai szimpátiája is közismert. A markánsan jobboldali, republikánus prédikátort 1961-ben lelkésszé avatta a déli baptista egyház, ám sokan nem innen ismerik. Népszerűsége az 1970-es években lett egyre nagyobb, miután felfuttatta korábban megvásárolt tévés hálózatát, a Christian Broadcasting Network (CBN) nevű céget. E médiavállalat programjait ma már 180 ország 71 nyelvén, így magyarul is lehet követni. Robertsont versenylovak iránti szeretetéről, globális üzleti érdekeltségeiről és arról is ismerni, hogy szoros üzleti kapcsolatokat ápolt Libéria hírhedt vezetőjével, Charles Taylorral. Nincs hely felsorolni minden megosztó kijelentését. Legyen elég annyi, hogy 1976-ban megjósolta, a világ 1982-ben véget ér, e próféciáért – másokkal együtt – megkapta a vicces IgNobel díjat.

Forrás: http://www.mindennapi.hu/cikk/egyhaz/elment-az-esze-a-vilaghiru-predikatornak-/2011-10-05/8135

 

 

 

 

 

A kezdetek

1607-et írunk, mikor is az első telepesek Virginia területét és egész Amerikát Istennek ajánlották fel. Vágyuk az volt, hogy ez a föld Istent és az evangélium terjesztését szolgálja.

Pár évszázaddal később… Virginia Beach, Virginia állam, 9 óra: felcsendül a már jól ismert főcímzene, és a műsor előzetes után Pat Robertson, mint mindig, ma is jókedvűen köszönti a kedves nézőket. De ki ő valójában? És mit lehet róla tudni?

 

Marion Gordon Robertson, ismert nevén Pat Robertson 1930. március 22-én jómódú család gyermekeként született a Virginia állambeli Lexingtonban. Édesapja, Absalom Willis Robertson harmincnégy évet töltött az amerikai képviselőházban és szenátusban, sőt más felmenői között többen is a politikai élet meghatározó személyiségei voltak, és mivel nem esett az alma messze a fájától, nem csoda, hogy rövid időn belül Pat Robertson is Amerika komoly közszereplőjévé vált.

 

De maradjunk még egy kicsit a fánál, illetve a családfánál. Talán érdemes megemlíteni ősei közül Benjamin Harrisont, aki a Függetlenségi Nyilatkozat egyik aláírója és Virginia állam kormányzója volt. Figyelemre méltó William Henry Harrisonnak és Benjamin Harrisonnak (az előbb említett Benjamin Harrison ükunokájának) neve is. Ők nem kevesebb, mint az Egyesült Államok elnökei voltak. Patet rokoni szálak fűzik Winston Churchillhez is… sőt a családfa tetején két angol királynak is jutott hely. De nézzük Pat kalandos életútját!

 

Tennessee államban elvégzett egy katonai előkészítő iskolát, majd 1946-ban jelentkezett a Washington és Lee Egyetemre, ahol beválasztották az úgynevezett Phi Beta Kappába, ami a legrégebbi és legmagasabb színvonalú amerikai egyetemi és egyetemközi tudományos társaság.

 

1948-ban beállt az Amerikai Haditengerészet tartalékos alakulatába, majd 1950-ben társadalomtudományi diplomát szerzett a Washington és Lee Egyetemen. A koreai háború ideje alatt hadsegédként szolgált az első tengerészeti divízióban, és 1952-ben előléptették. Hazatérése után újra beült az iskolapadba. Egy diploma a Yale Egyetemen, ezúttal jogból, majd később egy másik, a New York Teológiai Szemináriumon, teológiából. A Yale Egyetem nemcsak egy újabb diplomát jelentett Pat számára, hanem a nagy találkozás színhelyévé is vált: itt ismerte meg Dedét, akit még az egyetem befejezése előtt feleségül vett.

 

Pat megtérése

Tanulmányai és életének egyéb területein elért sikerei azonban nem tették boldoggá Patet. Üresnek és értelmetlennek érezte az életét. Édesanyja gyakran írt neki Lexingtonból, és levelében mindig az állt, hogy imádkozik érte, valamint hogy Istennek terve van az ő életével, és addig nem lesz boldog, amíg meg nem érti ezt a tervet. Állandóan az evangéliummal „bombázta” Patet, olyannyira, hogy felesége már vallásos fanatikusnak tartotta anyósát. Látszólag Pat sem fordított komoly figyelmet anyja irományaira, ugyanakkor a szívében pontosan tudta, hogy ezek nem üres formulák, hanem a valóság.

 

Egy este, amikor otthon ültek, Pat közölte Dedével, hogy úgy érzi, Isten azt akarja tőle, hogy szolgálatba álljon. Feleségének megtetszett az ötlet, és azt javasolta, hogy esetleg kezdjenek el valamilyen gyülekezetbe járni. A következő hetekben tehát a vasárnapok azzal teltek, hogy „tesztelték” a gyülekezeteket – ha nem tetszett az egyik, akkor mentek a következőbe (még szerencse, hogy Amerikában jó sok van), egészen addig, amíg nem találtak egy olyat, amelyik mindkettőjük számára megfelelt. De a megtérés gondolata ekkor még fel sem merült bennük.

 

Természetesen az üzlettársak, barátok megrökönyödve fogadták a hírt, miszerint Pat felhagy sikeres karrierjével, és valamiféle isteni szolgálat mezejére lép. Ilyenkor Pat rendszeresen magyarázkodni kezdett: „Én úgy érzem, valami jót kellene tennem az emberiség számára.”

A nagy szavak ellenére saját életvitelében semmi kivetnivalót nem talált. Továbbra sem vetette meg sem az italt, sem a szivart.

 

Hamarosan meglátogatta édesanyját, hogy elmondja neki a „jó hírt”, de ő nem a várt módon reagált fia bejelentésére. Patet ez sokként érte, hiszen azt gondolta, édesanyja lesz a legboldogabb a nagy eseménytől. Anyja ellenben közölte vele, hogy képtelenséget beszél, hiszen Istent nem lehet Jézus Krisztus valódi megismerése nélkül szolgálni. Fia tudtára adta, hogy újjá kell születnie!

Ezek után Pat csalódottan tért vissza New Yorkba.

 

Nem sokkal később egy Cornelius Vanderbreggen nevű ember kereste fel, aki elhívta vacsorázni egy elegáns étterembe. Pat első benyomása pozitív volt. Szimpatikus volt neki a holland származású férfi nagyvonalúsága és jólöltözöttsége, ugyanis előzőleg az a kép alakult ki benne, hogy Isten emberei mindig kopott ruhákban járnak. Már egészen jól érezte volna magát, amikor történt valami furcsaság. Vanderbreggen evangelizálni kezdett a pincérnek, amitől Pat nagyon kellemetlenül érezte magát. Azt gondolta, ezek után biztos szégyenszemre kivezetik őket az étteremből. De nem így történt, tovább beszélgettek egészen addig, amíg Pat akarva-akaratlanul kimondta, amit már jó ideje lefojtott magában: „Hiszem, hogy Jézus Krisztus meghalt az egész világ bűneiért, és az én bűneimért is.”

 

Ekkor jött rá, hogy semmilyen szellemi élménye sem volt eddig Istennel, és igazából most kezdte csak érezni Isten hatalmas szeretetét. A beszélgetés végén Vanderbreggen a Példabeszédek könyvéből idézett verseket, melyek attól kezdve Pat életében vezérelvvé váltak: „Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál. Minden te utaidban megismerd Őt, akkor Ő igazgatja a te utaidat.”

Pat nekidőlt a célegyenesnek. Megtért, betöltekezett Szent Szellemmel. Felesége is követte, ő is befogadta Jézust a szívébe, és számos bizonyságot éltek át az Úr jóságáról.

 

Az első próbálkozás

1959 novemberében elhagyták New Yorkot három gyermekükkel, és a Virginia állambeli Tidewaterbe mentek, ahol Patnek az a merész ötlete támadt, hogy megvásárolja a porthmouthi, csődbe jutott UHF televízióállomást. Mindössze hetven dollárral a zsebében – anélkül, hogy bármiféle tapasztalattal vagy szakértelemmel rendelkezett volna a televíziózás terén – hittel nekilátott, hogy elkezdje azt a küldetést, amelyre Isten elhívta: a médiaszolgálatot.

Az első adás során a film beragadt a vetítőbe, a technikai berendezés kétszer is lefulladt. De mindezek ellenére az üzenet mindenki számára egyértelmű volt: „Azért vagyunk itt, hogy hirdessük: Jézus Krisztus Úr.”

 

Megalakul a CBN

Az üzenet megtette hatását. 1960. január 11-én megalakult a CBN, melynek bankszámláján ekkor már három dollár volt. Ez nem volt sok, ennek ellenére Pat mégis lelkes maradt, mivel nem a láthatókra nézett, hanem a láthatatlanokra.

 

A CBN nemcsak Virginia állam első keresztény televízióállomása lett, hanem az egész Egyesült Államoké. Megkezdődött Isten munkája a médiában is. Az első adásra 1961. október elsején került sor a WYAH-TV csatornán keresztül, melynek hatósugara csupán a város határáig terjedt. Egy-két helyi támogatótól származó szerény bevétel segítségével a CBN elkezdett félórás műsorokat sugározni minden este tizenkilenc és huszonkét óra között, majd az időintervallumot fokozatosan növelte tizenhét órától éjfélig.

 

Ugyan anyagi helyzetük nem volt valami rózsás, Pat Robertson mégsem volt hajlandó – szerencsére – beengedni a kereskedelmi reklámokat a műsorába. Így a közvetítés finanszírozásának ettől a lehetőségétől elzárkózott.

 

És megszületik a 700-as…

1963 őszén jött a nagy ötlet: a CBN egy olyan interaktív közvetítést indított el, mellyel nem titkolt szándéka az volt, hogy havonta hétezer dollárt gyűjtsön össze, ennyire volt ugyanis szükség a következő évi költségvetéshez. Pat őszintén elmondta a nézőknek, hogy a CBN költségeinek fedezését hétszáz ember havi tízdolláros anyagi hozzájárulásával képzelték el, és a közönség imatámogatását kérte. Bár ezzel a felhívással az anyagi körülmények még nem rendeződtek, de mindenképp előrelépést jelentett a televíziós szolgálat közösségi támogatásának kiépítésében.

 

Egy évvel később fordulópont következett a CBN történetében. Ekkor került sor egy olyan próbaadásra, amely a későbbi 700-as előfutára lett. A műsor hatásosnak bizonyult. A támogatók száma növekedett az előző évhez képest. Ugyanakkor a befolyt összeg nem volt elég ahhoz, hogy fedezze a CBN folyamatosan növekvő költségeit. Ekkor valami szokatlan dolog történt. A műsor közvetítésének utolsó perceiben a Szentlélek nagy erővel kiáradt a nézőközönségre, és ennek rögtön megmutatkoztak a gyümölcsei.

 

A következő napokban telefonhívások özöne árasztotta el a CBN-t: anyagi támogatásokat ajánlottak fel, megállás nélkül kérték az imákat gyógyulásért, szabadulásért. Ezt látva, Pat kiegészítette a közvetítést egy olyan interaktív fórummal, melyen keresztül telefonon imát, illetve szolgálatot lehetett igényelni. A műsort 700-as Klubnak nevezte el, annak reményében, hogy bázisa az a nézői réteg lesz, amely már ismeri a CBN korábbi interaktív közvetítéseit. Ezt követően a műsor egyre inkább terjeszkedett, más televízióállomások is elkezdték sugározni.

De a küldetés még korántsem ért ezzel véget Pat Robertson számára.

 

1977-ben megalapította Virginia Beachben a Regent Egyetemet, mely magyar fordításban „Helytartó Egyetem”-et jelent. Isten helytartóját, a Szent Szellemet értjük ezalatt, vagyis a Regent Egyetem annyi, mint Szent Szellem Egyetem. Az egyetem a CBN közelében található, és másoddiplomás képzéssel foglalkozik.

 

Fontos megemlíteni, hogy Pat az 1988-as amerikai elnökválasztáson versenybe szállt a republikánus jelöltségért. 1990-ben alapította az International Family Entertainment részvénytársaságot, melynek fő „üzlete” a Family Channel volt. 1997-ben a Fox hálózatnak eladták, majd később 2001-ben a Disney megszerezte, és ABC Family néven működteti tovább.

 

Pat ma már négy gyermek édesapja, és tizennégy unoka nagypapája.

Forrás: http://www.ujexodus.hu/index.php?cikk=688

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: egyház ajándék gyógyulás biblia együttérzés elhívás kijelentés szent szellem karizmák

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr144362785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása