Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Devizahitel 40/34. rész – védekezés eső ellen

2013.05.17. 12:23 12nyil

 

Homokzsákokkal is kellett védekezni a sok eső ellen

A heves zivatarok miatt ötvennél több kidőlt fához és épületkárokhoz riasztották a tűzoltókat. Több helyen a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű eső okozott gondot, volt ahol homokzsákokkal kellett megvédeni a házakat a víztől - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője péntek reggel az MTI-vel. 

Hajdu Márton elmondta, hogy a csütörtökön elsőként kora este kiadott narancssárga, másodfokú riasztásokat követően a tűzoltóknak egyre több helyen kellett beavatkozniuk. Az érintett megyékben a viharral összefüggésben több mint 80 riasztásuk volt, ezek között a legtöbbször Bács-Kiskun, Fejér és Pest megyében kérték a tűzoltók segítségét.


Ötvennél több alkalommal kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, de 7 épületkárnál is be kellett avatkozniuk, máshol szivattyúzniuk kellett.

Esztergomban egy utcában több házat homokzsákokkal kellett megvédeni a víztől - mondta Hajdu Márton.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a csütörtöki heves zivatarok során óránként több mint 100 kilométeres erősségű széllökést, másutt csaknem 50 milliméteres csapadékmennyiséget és jégesőt okozó zivatarcellát is rögzítettek.

Péntekre az ország egész területére figyelmeztetéseket adtak ki a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt. A heves zivatarok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

MTI 

http://www.meteoprog.hu/hu/news/38381/

 

 

Őrült védekezés az eső ellen

Úgy látszik a nyár igencsak szívatós lesz - hol leizzadsz a döglesztő melegben, hol pedig bőrig ázol. Ezért nem árt, ha készenlétben tartasz egy esernyőt. Persze azért erősen oda kell figyelni arra is, milyen darabot választasz. A személyre szabottak mindig verik a hétköznapiakat. Például ezek.

Tuti kerültél már olyan szituba, amikor próbáltál eljutni A-ból B-be, esernyővel, szakadó esőben rohanva, és a többi járdán közlekedő idióta beszólogatott, amiért nem férnek el tőled vagy épp egy csepp víz esett rájuk az ernyődről. Nos... pont az ilyen esetekre találták ki a következő egyértelmű és egyszerű ábrázolást, amit az ernyődön is hordhatsz. Semmi más dolgod nincs, csak stílusosan, szó nélkül tovább haladni a kitűzött utadon, célod fel, az esernyő pedig majd helyetted beszél.

Persze nem kell ennyire durván nyomni. Mindenki megtalálhatja a saját agyament stílusát az esernyők között is. A Hello Kitty-rajongók, a Barbi-őrültek, de még az elvetemült állatbarátok is megtalálhatják a kedvenc darabaikat. Íme néhány édi példa.

esernyok-copy
 
 
 

Jön az esős tavasz – ne ázz el

Ne ázz el

A szeszélyes tavasz bár jó időt hoz és sok napsütést, ez mellett azonban sokkal több csapadék is fog esni. Váratlan záporok és zivaterok is előfordulnak majd. A tavaszi időjárás az enyhe idő ellenére, még nem a nyár, ezért mindenképpen szerezz be valamit, amivel védekezhetsz az időjárás nehézségei ellen.

 

Tavaszi eső

 

Az eső nemcsak bosszantó dolog, de ha sokáig vagyunk neki kitéve teljesen elázunk. Hiába csináltuk meg a frizuránkat, hiába sikerült remekül a smikünk, ez egy tavaszi esőben pillanatok alatt tönkre mehet. A ruhánk is elázik, ami nem csak kellemetlen, de ha nem tudunk átöltözni, és egész nap nedves ruhában kell járkálnunk, akkor könnyen megfázhatunk. A tavasz pedig már nem is olyan izgalmas amikor az ágyból kell hallgatni a madárcsicsergést és közben az orrunk fújjuk, köhögünk.
 

Eső ellen

 

Az eső ellen maradéktalanul úgy lehet a legjobban védekezni, ha fedett helyen tartózkodunk, ha ez nem megoldható, akkor más módszerek után kell nézni. A öltözetünk is lehet vízálló. Főleg a cipőre figyeljunk, mert ha beázik, és egész nap a nedves cipőben tocsogunk, akkor szinte garantált a felfázás. Így ha már látjuk indulás előtt, hogy szakad az eső, érdemes vízálló csizmát, vagy cipőt felvenni. Jó ötlet még, a vízáló dzseki, ami megvédi a ruhád nagy részét. Érdemes kapucnit, vagy sapkát is viselni, hiába lapítja be a frirurád, de legalább száraz marad. Bár az esőköpeny nem a legdivatosabb választás, mégis az egyik leghatékonyabb védekezési mód. Ha mindenképp száraz akarsz maradni érdemes beszerezni egyet.
 

S.O.S. Csurom víz lettem...

 

Mit tehetsz olyankor, ha minden figyelmeztetés ellenére mégis sikerül bőrig áznod? Ha nincs időd hazamenni vagy még több óra amíg végre hazaérsz, mindenképpen gyors intézkedésre van szükséged. Ha a munkahelyedre tartasz, akkor érdemes az esős időszak kezdetén bevinned egy tartalék öltözetet, és egy hajszárítót. Így amint beértél, a mosdóban rögtön átöltözhetsz. Ha nem dolgozni indultál éppen hanem valamilyen nyilvános helyre, akkor vészhelyzeti megoldásnak ugorj be egy bevásárlóközpontba. A wc-ben mindig van valamilyen szárító berendezés, ott egy kicsit megszárítkozhatsz. Ez tényleg nem a legkényelmesebb megoldás, de még mindig jobb, mint felfázni, vagy pár napig betegen nyomni az ágyat. Ha valaki megengedheti magának, akkor akár beugorhat egy ruhaboltba és vehet vagának új ruhát.
 

Eső és esernyő

 

Az eső ellen a legáltalánosabb védekezést az esernyő jelenti. Bár szélsőséges időjárás esetén nem igazán hatékony, egy-egy tavaszi eső ellen azonban bevethető. Ha nincs akkora szél és eső, akkor alkalmas az eső ellen, bár hordozása és tárolása sem épp a legkellemesebb. Ha úgy esik mintha dézsából öntenék, akkor nem nyújt hatékony védelmet, inkább vegyél fel egy esőkabátot, ne kockáztass. Ha mikor otthonról elindulsz és még tiszta az idő, de az időjárás jelentés szerint lehet számítani esőre, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal legalább egy esernyőt, biztos, ami biztos.
 
 

Szerző: Józan Szilvia

http://www.enportal.hu/tavaszkor-ne-azz-el.html

 

 

 

StormDry homlokzatvédő krém

StormDry előnyei

  • Meggátolja a csapóeső beszívódását
  • Javítja a fűtés hatásfokát
  • Árvíz esetén javítja a szerkezet ellenállását

StormDry homlokzatimpregnáló krém

Ha a fal vizes, akkor hideg is… és a hideg falak hideg épületeket eredményeznek, mivel a nedves fal hőt von el a környezetből.
Védje meg otthonát a beszivárgó nedvességtől és növelje a fűtés hatásfokát Stormdry kezeléssel ellátott falazattal. Egyedülálló színtelen krém formulájával egy egyszerű, egyrétegű kezeléssel megóvja a téglát, követ és betont az esővíz beszívódásától 20-30 évig, miközben lehetővé teszi a falazat lélegzését és megőrzi annak eredeti kinézetét és tulajdonságait.

A probléma – a vizes fal!

Ha a fal vizes, hőszigetelési hatásfoka is csökken és az értékes hő elvész. Kevésbé hatékonyan tudják benn tartani a hőt.
Európai cél az épületek széndioxid kibocsátásának 80 %-os csökkentése 2050-re. A lakásállomány egyharmada tömör falszerkezetű és főleg egyetlen tégla vagy kő rétegből áll. E falak szigetelése hagyományos módon nehéz:

  • A szerkezetben nem lehet szigetelést elhelyezni
  • A külső hőszigetelés költséges lehet és nem mindig esztétikus
  • A belső oldali hőszigetelés nem praktikus és értékes helyet foglal el

Szóval mit lehet tenni?

A megoldás – Stormdry homlokzatvédő krém

A Stormdry meggátolja az esővíz beszivárgását és tudományosan bizonyított, hogy csökkenti az egyrétegű falszerkezeteken keresztüli hőveszteséget, akár 29 %*- os energia megtakarítást eredményezve. Mindez egy egyszerű, egyrétegű felületkezeléssel.

* University of Portsmouth

Csapóeső elleni védelem

A Stormdry védelmet nyújt a tégla, habarcs és kőfelületek pórusain keresztül beszivárgó nedvesség ellen. Meggátolja az eső beszivárgását a falba a 0,3 mm-nél kisebb repedések esetén. A nagyobb repedéseket ki kell tölteni a Stormdry használata előtt. Rossz állapotban lévő habarcsot érdemes megfelelő mész/homok vagy cement/homok habarccsal helyreállítani.

Beszívódási mélység

A Stormdry sokkal mélyebben beszívódik a szerkezetbe, mint a hagyományos folyékony vízlepergető termékek.
A megnövelt beszívódási mélységnek köszönhetően számos előnnyel bír, beleértve:

  • Hosszabb várható élettartam – a vékony réteg ellenére nem befolyásolja a Stormdry hatékonyságát a falfelület eróziója.
  • Hatékonyabb repedésáthidaló képesség – mivel a Stormdry mélyen beszívódik a falazatba, így a repedés mögé szivárog
StormDry beszívódási mélység

Felületi gyöngyözés és a penetráció vizsgálata

Mivel a Stormdry formulájának köszönhetően mélyen a falazatba szivárog, akár 2 hónapig is eltarthat, míg kialakul a "gyöngyöző hatás" csapóeső esetén. A Stormdry azonban néhány óra elteltével csapadékálló.
2-3 év elteltével csökken a felületi gyöngyözés, azonban a Stormdry 20-30 évig is kifejti hatását. Ez megerősíthető a Stormdry penetrációs teszterrel (lásd a képen).

Hatékonyság

A Stormdry-t az EN ISO15148:2002 (E) alapján tesztelték, bemutatva hatékonyságát betonon, habarcson, téglán és homokkövön.

StormDry hatékonysága

A Stormdry mészkövön nem alkalmazható, a mészkő felületek kezelésével kapcsolatos további információért forduljon a forgalmazóhoz.

Árvíz esetén javítja a szerkezet ellenállását

Árvíz elleni rendszer részeként is alkalmazható a Stormdry, mivel megnöveli a falazat árvízzel szembeni ellenállását. Alacsonyabb szintű védelmet fog nyújtani, mint a vízálló bevonatok és vakolatok, de megvan az az előnye, hogy megőrzi a tégla- vagy kőfalazat természetes megjelenését. Ha együtt használják drénlemezes árvízvédelmi rendszerrel, a Stormdry növeli a falazat elsődleges ellenállását – csökkentve annak az esélyét, hogy a betörő víz túláztassa a falakat. Részletekért hívja a forgalmazót.

Javítja a fűtés hatásfokát

A vízáteresztő építési anyagoknak, mint pl.: tégla, kő, beton, habarcs, nedvesen rosszabb a hőszigetelő képességük, hasonlóan a nedves ruhákhoz.
A Portsmouth-i egyetem kísérletei azt mutatják, hogy a Stormdryjal kezelt téglafalban kisebb a hővesztesség. Egy Stormdryjal kezelt modellház esetében 29%-kal csökkent a szükséges fűtési energia.
A brit kormány kezdeményezésében felismerték ezt a tényt és a Safeguard támogatást kapott, hogy kutassa a technológia hatását a széndioxid kibocsátás csökkenésére (lásd www.innovateuk.org ).

  • Védelmet nyújt a beszivárgó nedvesség ellen
  • Javítja a fűtés hatásfokát, mivel szárazon tartja a falakat (energia megtakarítás)
  • Fenntartja az üreges falazatok hőszigetelő képességét
  • Árvíz esetén javítja a falazat ellenállását

A Stormdry alapanyagai gondosan kiválasztott szilánok és sziloxánok, melyek bevonják a pórusok falát vízlepergető szilikonnal. Mivel bevonja a pórusok falát, és nem eltömíti azokat, így lehetővé teszi a falazat lélegzését, de nem növeli a fagykár veszélyét (szilánkos törés). A formulának és a mély beszívódásnak köszönhetően a Stormdry magas UV és egyéb degradációkkal szembeni ellenállással rendelkezik, ezért a várható élettartama 20-30 év. A Stormdry csak száraz, porózus felületen alkalmazható. Zárt vagy festett felületeken nem szabad alkalmazni és csak talajszint felett lehet használni.

* A Stormdry alkalmazása nagyon kis mértékű sötét elszíneződést okozhat néhány felületen. Bár ez általában idővel elhalványul, a teljes kezelés előtt érdemes egy kicsi, nem feltűnő területen kipróbálni.

A Stormdry előnyei

  • Könnyű felhasználhatóság
  • Eső- és vízlepergetővé teszi a felületet
  • Csökkenti a hő veszteséget
  • Egy rétegben felhordható – időmegtakarítás
  • Könnyen kiszámolható a szükséges anyagmennyiség – 1 liter 5 m2-re elegendő
  • ISO 15148:2002 alapján a felületek széles körében teszteltbeleértve a téglákat, habarcsokat, betont és homokkövet
  • UV álló – hosszú a várható élettartam
  • Nem zárja el a pórusokat – nem gátolja a felület természetes lélegzését
  • Mélyen behatol – áthidalja a kis repedéseket, ezáltal növeli a kezelés hatékonyságát és növeli annak élettartamát
  • Lúgnak ellenáll – frissen festett falakra is felhordható

Stormdry

  • 25 m2 lefedésére elegendő (5 literes kiszerelés
  • Egyrétegű bevonat, mely felhordható ecsettel, festőhengerrel vagy akár szórva is
  • Téglán, kövön és betonon is alkalmazható
  • Mélyen beszívódik a szerkezetbe
  • Lehetővé teszi a fal természetes lélegzését
  • Energiatakarékos, mert szárazon tartja a falat

http://www.nedvesfal-szigeteles.hu/stormdry-homlokzatvedo-krem

 

 

A csapadékvíz minden rést megtalál

Teraszok eső elleni védelme

2009-06-06 02:04:09 |

A teraszok előnyeit ugyan csak kellemes időjárási körülmények között élvezhetjük, viszont elkészítését a zordabb, csapadékosabb időszakok körülményeihez igazodva kell megoldani. Nagyon fontos, hogy milyen az alap, arra milyen burkolat kerül, és az esetleges védőtetőknél sem lényegtelen a falhoz csatlakozó részek résszigetelése, továbbá maga a fedőanyag milyensége, és rögzítésének szivárgásmentessége. Az alábbiakban e kritikus helyekre és hibákra hívjuk fel a figyelmet.

Kezdjük talán azzal, hogy a terasz általában már az épület felhúzásával egy időben elkészül. Mármint az alapok biztosan, ám esetenként a burkolat csak később kerül leragasztásra. A terasz síkjának általában 1,5-3 fokban kell az épület falaitól kifelé lejtenie, hogy a csapadékvíz a szélek felé távozhasson a felületéről. Ez azonban még nem elégséges, mert a határoló falak és a fedetlen teraszalap alkotta sarkoknál védekezni kell a felverődő csapadékvíz hatása ellen.
Ha a terasz fölé tető kerül, a lábazatként felragasztott járólapok még ebben az esetben is előnyösek, mert a falakat nemcsak a szivárgó víz ellen, de felmosáskor a a felcsapódó szennyeződéstől is védik. Ha pedig a terasz fedetlen, a lábazatot különös gonddal kell kialakítani, hogy az oda verődő esővíznek útját állja, és ne károsíthassa az oldalfalak alját.

A járólapok, a leragasztásukhoz használt csemperagasztó és fugázóanyag flexibilis és fagyálló is legyen, amelyekkel elejét vehető a lapok későbbi felválása. A lábazat alkotta sarkokban a fugákat célszerű ívesen homorúra képezni, és a lapokkal szintbe hozni az ideálisabb vízelvezetés miatt. Az ajtóknál pedig ajánlatos beépített L-alakú lemezeléssel védeni a küszöböket. Ezek lehetőleg a szokásosnál legalább 2 cm-rel legyenek magasabbak, hogy még erős szélnyomás hatására se jusson át rajtuk az esővíz.
A terasz oldalsó vízelvezetéséről is célszerű gondoskodni, mert különben az élszegélyen folyik le a víz, ami előbb csak elszínezi, később pedig rongálhatja a betonpárkányt. Sőt nemcsak azt, emeltszintű terasznál a lábazatot, gyepes résznél pedig a terasz közvetlen környezetében a talajt is alaposan feláztathatja. Ez ellen vízelvezető vályúval, vagy a burkolólapok alá beépített speciális vízelvezető lemezelemmel lehet védekezni. A lábazati szennyeződések pedig vízlepergető bevonattal előzhetők meg.

Számtalan esetben a terasz fölé tető is kerül. Vannak esetek, hogy ezek már eleve az építés során elkészülnek, ami azzal az előnnyel jár, hogy az építőmesterek végzik a kivitelezést. Tudják, hogy a terasztetőt miként kell szivárgás-mentesen az oldalfalhoz csatlakoztatni, ügyelnek a lejtésre is, továbbá a csapadékvíz elvezetését is szakszerűen megoldják.
A tető lejtését némely esetben az épület adottságai hátrányosan befolyásolják, azaz az ideálisnak mondható 30 fokos lejtésnél kisebb is lehet. Ha az uralkodó szélirányba van a terasz fedése, akkor nemcsak a lejtése, de a beverődő csapadékvíz elleni védekezésre is nagyobb figyelmet kell fordítani, amit az eresz alá csatlakozó és a tetőre simuló megfelelő méretű és tömítést biztosító lemezeléssel kell megteremteni.
A tető felületének nagysága sem lényegtelen, mert téli hó súlyával is számolni kell. Erre a tartóváz szilárd összeállításával és a tartóelemek közötti távolságok jó megválasztásával lehet felkészülni, mégpedig a különféle fedőanyagok teherbírását is figyelembe véve.

A fedőanyagok választéka különféle elvárásoknak tesz eleget és a tulajdonságaik sem egyformák. A különféle anyagú és profilozású műanyaglemezek bármelyike alkalmas teraszok fedésére is, ám nem árt azt is tudni, hogy a nagy térfogatsúlyú fedőanyagok esőben bizony sokkal csendesebbek a profilírozott vagy üregkamrás műanyag fedőlemezeknél.
A tartóvázra szerelésüknél csak a gyártó által kifejlesztett megoldások és különféle gumibetétes elemek garantáltan szivárgásmentes rögzítést, amelyek érthetően kissé megdrágítják az alkalmazásukat. Viszont az ilyen tartóvázak a korrekt vízzáráson túlmenően tartósak és esztétikusa kis. Ha tehát átgondoljuk a szükséges és kézenfekvő szigetelési követelményeket, és azokat meg is valósítjuk, akkor nagy valószínűséggel elkerülhető a terasz beázása még nagyobb viharok idején is.

 

http://ezermester.hu/cikk-3642/Teraszok_eso_elleni_vedelme

 

  

 

ajánlott írások:

 

A Vályogházak és a csapadék

 

Kültéri vízelvezetés és annak fontossága

http://www.homeinfo.hu/kivitelezes/epites/eresz-csatorna/631-kulteri-vizelvezetes-fontossaga.html

Vízelvezetés a ház körül

Hóolvadáskor is száraz lábbal

http://ezermester.hu/cikk-4576/Hoolvadaskor_is_szaraz_labbal

 

 

 

Vízelvezetés, télen is!

Különösen a nagy mennyiségű csapadék lehullásakor, illetve a hóréteg elolvadása esetén kertünket ellepheti a víz, kárt okozva ezzel növényeinknek, kerti tárgyainknak, sőt házunknak is. Mivel a legtöbb épület környékén járda, vagy más, szilárd burkolat található, gondoskodnunk kell az ezek felületén felgyülemlett víz összegyűjtéséről és biztonságos elvezetéséről. Alábbi cikkünkben most ennek lehetőségeit mutatjuk be olvasóinknak.

Hirdetés

Mint az minden ingatlan-tulajdonos számára ismert, a ház körüli területet, a teraszt és a járdákat tisztán kell tartani, télen pedig hó-és jégmentésíteni kell. Fontos ez a tevékenység azért is, mert a szinte teljesen vízzáró kő- vagy betonburkolaton olvadásnak induló, nagy tömegű hóréteg komoly eróziót okozhat a talajban, a ház falazatában, de magában a burkolat anyagában is. Ennek a folyamatnak a megelőzése érdekében szükség van – nem csak nyári zivatarok alkalmával – de a téli havazás utáni olvadáskor a víz elvezetésére szolgáló csatornák, folyókák beépítésére is. E kis, víz elvezetésére szolgáló csatornák alapvetően lehetnek fedettek, vagy nyitottak. Ez utóbbiak valójában burkolattal ellátott, kiépített kis árkok.

Nagy előnyük, hogy viszonylag egyszerűen és gyorsan, házilag is kiépíthetők, tisztántartásukra, javításukra nincs, vagy csak nagyon ritkán van szükség. Ezeket az árkokat elhelyezhetjük a burkolat anyagában is, de a járda, vagy a ház fala mellett is. Természetesen gondoskodnunk kell a megfelelő lejtésről is, amely 0,3-0,4 % -nál nagyobb legyen. A nyitott folyókákat egyszerű betonozással is kialakíthatjuk, de célszerűbb az előre legyártott beton-elemekből kirakni. A speciálisan, előre elkészített folyóka-elemek kiválóan alkalmazhatók bármilyen burkolaton, vagy annak mentén. A folyókákat mindig valamilyen víznyelő akna, vagy befogadó árkok felé vezetve telepítsük. A házak körül leginkább az úgynevezett kerti „mini” folyóka használatos, mely kis méretének köszönhetően a kerti járdák, utacskák, autófeljárók vízelvezetésére alkalmas.

A fedett folyókák – ahogy nevük is mutatja – a fent leírtakkal ellentétben – rácsos, ritkábban lukacsos fedéllel rendelkeznek. Ennek célja, hogy a vízelvezetés ne zavarja a közlekedést az ingatlan körül, sem gyalogosan, sem pedig járművel.   Többféle anyagból készülhetnek, általában acélból, öntöttvasból, esetleg betonból, újabban valamilyen speciális polimerből. Itt is lehetőség van elemekből összeállítani az árkokat, így igény szerinti hosszúságú folyókát alíthatunk össze. A fedél általában horgonyzott acél, melynek egyes észei felemelhetők a könnyebb tisztítás érekében. A fedett folyókák esztétikusak és szinte észrevétlenek a burkolat síkjában, azonban eltömődésük esetén nehézkes a dugulás elhárítása.

A teljesen nyitott és a zárt fedelű folyókák között, „arany középutat” jelent az úgynevezett résfolyóka.  Ezek a viszonylag keskeny kialakítású folyókaelemek erősebb szerkezetük révén elbírják a terhelést, anélkül, hogy fedelet kellene alkalmazni a tetejükön. Mindhárom folyóka-típus esetén az egyes vályúk egy-egy aknában futnak össze, melyeket végső soron csőhálózattal hozzá lehet kapcsolni a csatornához, vagy éppen a szivárogtató elemek segítségével a talajba szivárogtathatjuk a bennük felgyülemlett csapadékvizet.

http://www.epitinfo.hu/index.php/articles/37184/84026/vizelvezetes-telen-is

 

VÍZELVEZETÉS

ACO Magyarország

aco-logo-grau.gifAz ACO az elmúlt években a magyar felszíni vízelvezetési piac meghatározó szállítójává vált. Az ACO márkanév összeforrt a magas műszaki színvonalú rendszermegoldásokkal, a megbízható, tartós minőséggel, amelyet ügyfélkörének folyamatos bővülése is jelez.

 

Vonalmenti vízelvezetés

<ACO_HEADLINE>ACO SELF Euroline

 

ACO Self Euroline 

Profi megoldás a ház körüli vízelvezetésben

Csapadékvíz elvezetése családi házas, társasházas környezetben, minden helyzetben megfelel a gépjárműterhelésnek. 

Konkrét felhasználás:

  • garázs- és kapubejáróhoz
  • zárt és nyitott udvarokba
  • bejáratok körül
  • előterek körül
  • teraszokra
  • kertekbe
<ACO_HEADLINE>ACO SELF Hexaline <VALIGN="TOP">Könnyű, variálható vízelvezető rendszer műanyagbólCsapadékvíz elvezetése családi házas környezetben, minden helyzetben megfelel a gépjárműterhelésnek. Konkrét felhasználás:
  • garázs- és kapubejáróhoz
  • zárt és nyitott udvarokba
  • műanyag ráccsal kültéri medencéhez
  • bejáratok körül
  • előterek körül
  • teraszokra
  • kertekbe
 

ACO Self Hexaline
 

<ACO_HEADLINE>ACO SELF Supermini <VALIGN="TOP">  

ACO Self Supermini
 

Alacsony és erős polimerbeton folyóka térkőburkolatokhoz

Csapadékvíz elvezetése családi házas környezetben, minden helyzetben megfelel a gépjárműterhelésnek. 

Konkrét felhasználás:

  • garázs- és kapubejáróhoz
  • zárt és nyitott udvarokba
  • bejáratok körül
  • előterek körül
  • teraszokra
  • kertekbe

Pontszerű vízelvezetés

Pontszerű_vízelvezetés.jpg Családiházas környzetben, zárt udvarok víztelenítésénél, kerticsap alá összefolyóként, ereszcsatorna tisztító-csatlakozó elemként keresett építőelem az ACO SELF udvari lefolyó.

 

 

 

 
 

http://www.braun-epitoanyag.hu/term%C3%A9kek/v%C3%ADzelvezet%C3%A9si+technika/v%C3%ADzelvezet%C3%A9s-1.html

 

 

Múzeumi óra

[...] A jurta "yurt" formában ősi török szó, jelentése: "ház", "otthon". Ezt az Ázsia középtengelyében húzódó sztyepövezet természeti viszonyainak megfelelően a nagyállattartó lovas népek élettapasztalata formálta ki; igényeiknek megfelelően alakult és az ázsiai puszták szélsőséges természeti viszonyaiban tökéletesen megfelelt a célnak. Elterjedése egybeesett a lovak használatával. Ősi és mai előfordulásában a Kínai Nagy Faltól egészen a Kárpát-medencéig ott terjedt el, ahova nagyállattartó népek érkeztek.

 Az európai ember felfogása szerint az épített ház "magasabbrendű", mint a sátor, a keleti népeknek ilyen ítélete fordított. Őseink minden szállásterületén voltak ugyan nedves és egészségtelen kőházaik is, de a maradandó lakásuk először fából készült. [...]

A jurtát kívülről, árokkal vízelvezető csatornával vették körül az esetleges vízbeömlés ellen. [...]

www.smmi.hu/palyazat/TAMOP/tematikak/Honfoglalas.doc

 

 

Jurta körüli vízesárok

Régészeti lelőhely Petőfiszállás-Tőzegesen.

A képen a feltételezett jurtahelyek

 

A harmadik Árpád-kori lelőhely a Tőzegesen került elő. Az ásatás 1998-ban kezdődött, s számos találgatásra ad okot történésznek, régésznek egyaránt A területen 169 objektumot tártak fel. Többségük karám, árok, gödör Előkerültek továbbá „ház-" és kopolyakútmaradványok meg közel harminc körárok. A körépítmények végleges meghatározását a kevés lelet nehezíti. A néhány edénytöredék csupán az Árpád-kor meghatározásában segít. A feltételezések szerint karámok vagy jurták nyomait találták meg, de elképzelhető, hogy a kör alakú árkok valami más célt szolgáltak Wicker Erika azt feltételezi, hogy jurták nyomaira bukkantak Ha így van, akkor sikerült megtalálni azt a területet, ahol a kunok szálláshelye volt.

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/100_falu/Petofiszallas/pages/003_fold_alatti.htm

 

 

Jurtáról innen-onnan...

 

 

 A FEJLŐDŐ KALAZNÓÉRT EGYESÜLET

... Azt is láthattuk, hogyan és milyen jurtában élnek ők maguk...

http://www.egalnet.hu/object.7F06AFF4-2161-4D4E-9B3B-CF8883DB8DC2.ivy

 

 

 

Egyre többen fordulnak a tanyasi életmód felé

KA  Forrás: MNO 2012. december 22.
 
A tanyavilágban épülő „gazdasági negyedről”, a Nemzeti Tanyafejlesztési Programról beszélt többek között Balogh József fülöpházai polgármester a nagyobbik kormánypárt honlapjának adott interjújában. Az Országgyűlés egyetlen, tanyán élő képviselője elmondta azt is, miként növekedett a külterületen letelepedők száma.
Balogh elmondta, manapság 305 ezer ember él tanyán, egy 2002-es felmérés szerint ez a szám még csak 220 ezer körül volt. Ha a tanyák számát nézzük, az közel 80 ezer – fűzte hozzá. A képviselő szerint az emelkedés abból is fakad, hogy több uniós jogszabály gátolja a belterületi gazdálkodást, ezért sok, kisvárosban élő, gazdálkodni vágyó rákényszerült arra, hogy tanyahelyeket vagy romos tanyákat vásároljon meg. Másrészt a Nemzeti Tanyafejlesztési Program hatására nagyon sokan fordultak a tanyasi életmód felé.
 
 

 

 Enesei Hírmondó

…továbbra is lakott terület maradt a domb, ezúttal mar nem csak a legmagasabb része, hanem a domb hajlata es a melyebben fekvő területek. Cölöpökön álló épületek nyomait, szemetes-es tároló, valamint agyagkitermelő gödröket, kutakat kerítő-vagy vízelvezető árkokat tálaltunk, néhány kenyérsütő kemence is ebbe a korba tartozhat.

www.enese.hu/1/hirmondo_2009_julius.pdf

 

BÁRÁNDI ÉLET

...izgatottan vártuk, hogy megérkezzen a jurta, amit Nádudvarról kaptunk kölcsön. Izgatottan nézték a gyerekek ahogy összeállt a jurta és mindenki hazasietett, hogy elhozza a matracot plédet, párnát, mert ha egyszer van egy jurtánk és még sikerült is felállítatnunk, azmár csak természetes, hogy benne alszunk!

Vissza is jöttek a gyerekek és tizennyolcan aludtunk a jurtában.

http://www.barand.hu/ujsag/1_7.pdf
 

 

Bodensee – Simonswald - Upc

Amíg a kocsit állítottuk le valaki leszólított magyarul, már azt hittük, hogy a villanyt bekapcsoló szakember, de kiderült, hogy egy állandó vendég. Egy 36 éves srác, aki 20 éve él Németországban, szakápolóként otthoni ápolást végez és egy jurta sátorban itt lakik a kempingben. Kicsit elbeszélgettünk vele, volt olyan kedves és adott egy térképet a környékről.

http://members.upc.hu/krauss.otto/Naplo%202012-4.pdf

 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem magyarország németország védekezés jurta

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr75304362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása