Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jurta 40/05. rész – Adorján jurta

2013.01.02. 08:56 12nyil

 

 

Kedves Látogató!

Adorján Gábor jurtakészítő vagyok.
Szeretettel köszöntelek a honlapomon, amely tájékozódást nyújt az általam gyártott jurtákról.

Elsősorban mongol típusú jurtákat készítek, ennek az a sajátossága, hogy a tetőrúdjai egyenesek. Igyekeztem megőrizni az eredeti formát, szerkezetet, ami úgy jó, ahogy van. A rács léceit bőrrel kötöm, a tetőrudakat kerekre gyalulom stb.

Mire jó egy jurta? Csak néhány ötlet: pl. hétvégi ház annak, aki szezon végén haza akarja vinni a házát, erdei iskolai szálláshely (5-6 fő/jurta), szauna- fürdőjurta, közösségi helyiség, kerti piknik sátor, egyszerűbb kivitelben camping sátor, üzlethelyiség, kézműves műhely. Megfelelő szigeteléssel télen is lakható. Nem kell építési engedély, meg ingatlanadó...

 

Szóval, rendelj egy jurtát és próbáld ki!

Egyéni ötletek kivitelezését is vállalom, rajzold le, hozz képet, vagy küldd el e-mailban!

Tisztelettel:
Adorján Gábor

 

Mi a jurta?

 

A jurta a vándorló nomádok, így a honfoglalás előtti magyarok praktikus lakóépülete volt. A nagyállattartó közösségekhez köthető életforma során alakult ki ez a rácsos falú, kupolás tetejű, nemezzel borított, sátorszerű építmény. A jurta jelentősége abban állt, hogy könnyen tovább lehetett vele vándorolni, ami az évszakok változása által meghatározott sztyeppei életmód, a költözködés szempontjából rendkívüli fontossággal bírt. A jurta kör alakban felállított rácsos fala a (kerege) tartotta a tetőlécekkel középre igazított kerek kör alaku füstnyílást amit építéskor az "istenfának" nevezett villás alaku rúd tartott. A "kerege" köré szorosra feszített kötél biztosította hogy a jurta az "istenfa" kivétele után nem rogyott össze."

A jurta, mint egykor, úgy ma is rendkívül hasznos azok számára, akik nem szeretik a „röghöz kötöttséget", szeretik csak úgy felütni valahol a sátorfájukat. Persze azért legbiztonságosabb ezt egy saját birtokon tenni. Manapság egyre többen fedezik fel, hogy a jurta nem primitív lakóeszköz, hanem egy kényelmes, szellős, sajátságos hangulatú otthon, felszerelve korunk modern háztartási gépeivel, berendezéseivel. Szóval a jurta egy igazi mobil ház

Jurta típusok:

Mongol jurta

Fő jellemzője, hogy a tetőrudak egyenesek és a füstnyílást két pózna támasztja alá. Szerkezete stabil, masszív az időjárás viszontagságainak jól ellent áll.. Rendszerint egyszárnyú , kifelé nyíló ajtajuk van. Általában 4- 6 méteres átmárővel készülnek, de találkozhatunk ettől jóval nagyobb átmérőjű jurtákkal is.

Kazah- kirgiz jurta

Igen dekoratív, szemet gyönyörködtető megjelenésű építmény. Magas tetőszerkezet, gömbölyded oldalfal jellemzi. Tetőrúdjai tőben hajlítottak, nem támasztják alá a füstnyílást rudakkal, nagyobb a belső légtér. Nem annyira stabil, mint a mongol típus.

 

A jurta felépítése:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alapanyagok

A jurta rácsszerkezetéhez göcsmentes vörösfenyő, vagy kőrisfa léceket használunk. A léceket gőzölve hajlítjuk, hogy a rácsszerkezet szépen kövesse a kör ívét, hajlítás nélkül ugyanis a lécek homorúak lennének a rácsban.

A vörösfenyő híresen jól ellenáll az időjárásnak, élettartama igen hosszú.

A kőrisfa nem igazán tartós, viszont a legrugalmasabb faanyagok egyike, masszív rácsszerkezetet lehet belőle készíteni. A rácsszerkezet léceit nedves bivalybőr szíjakkal kötjük össze.

A tetőlécek, az ajtó és a tetőkarika alapanyaga lucfenyő.

A faanyagokat lenolajjal kenjük át, ettől szép sárgás színt kapnak és tartósít is valamennyire, bár az ajtót és a rácsszerkezet alsó részét érdemes speciális víztaszító és gombásodást gátló festékkel lekenni.

A borítás három részből áll. A tetőrudakra először egy normál lepedőanyagból készült ún. belső vászonborítás kerül. Ezt követi a filc borítás a jurta teljes felületén, végül a vízhatlan sátorponyva borítás kerül a jurtára. A hőszigetelést több filcréteg egymásra terítésével lehet hatékonyabbá tenni. A filc mű-, illetve természetes anyagok keverékéből készül tömörítés útján.

Előnye, hogy nem rohad el, jó hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Képek

 

jurta belső 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jurta télen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osztálykirándulás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: http://www.adorjan-jurta.hu/show.php?aloldal=bemut&lang=hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem tél magyarok jurta

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr894991512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása