Könyvajánló

 





capitalismo.JPG

eleje.bmp

100 új gyülekezet

Társasházi lakás eladó, mely kibővíthető 62m2-ről 100m2-re

Információk a www.megveszem.tuti.hu weboldalon.

Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Facebook oldaldoboz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hithősök 40/29. rész – Friderika

2012.06.13. 10:42 12nyil

 

 

Azzal, hogy elhittem, hogy Jézus szeret, és hagytam, hogy közbeszóljon a sorsom menetébe, többé nem kell félnem a haláltól, az elmúlástól, a sikertelenségtől. Minden megváltozott bennem! Örülök, hogy erről a csodálatos, élő személyről énekelhetek, Aki nem hasonlítható semmihez, és nincs elég dal ahhoz, hogy megköszönjem, dicséretet mondjak Neki mindenért.

Kicsi gyermekkorom óta arra készültem, hogy énekesnő lehessek. Nagyon hálás vagyok azért, hogy végül is ez az álmom megvalósulhatott. Elmondok néhány olyan személyes dolgot, ami eddig történt velem:

Mikor hatéves koromban felvételiztem a zenei általános iskolába,megszólalni sem tudtam. Olyan tüszős mandulagyulladásom volt, hogy egy hang nem jött ki a torkomon. Így aztán - mivel nem is tudtam volna - énekelnem nem kellett, csak ritmusra tapsolni. Felvettek.

Tizennégy évesen határoztam el komolyan, hogy énekelni szeretnék. Édesanyám (aki egyszer szintén énekesnek készült), elvitt a volt hangképző tanárnőjéhez, Hajdú Annához. Anna néni, mikor meghallgatott, ingyen is vállalta tanításomat.

Folyamatos hangképzés után tizenkilenc évesen nekirugaszkodtam az ORI, OSZK vizsgának. Kiemelt "A" kategóriát kaptam.

Huszonegy év a nyerő. A Magyar Rádió Sztárkereső c. műsorának keretében Koltay Gergely felkért engem és Jenei Szilvesztert 3 felvétel elkészítésére. Akkor még nem is sejtettük, hogy ez később mit fog jelenteni.

Huszonkét évesen valóra vált az álmom: A semmiből előbukkanva, teljesen ismeretlenül megnyertem a Magyar Televízió által meghirdetett Táncdalfesztivált. A győztes dal címe: Kinek mondjam el vétkeimet? A verseny nagyon érdekes volt. Az esélytelenek nyugalmával vágtunk neki, azt hittük, hogy már úgyis előre le van osztva az első hely. Ráadásul az én dalom annyira kilógott a többi közül...

Két hónappal később már nemzetközi megpróbáltatás várt rám. Dublin. Az 1994-ben megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon magyar énekes ekkor került először döntőbe. És bekövetkezett egy gyerekkori álom: a színpadon, melyet pár éve még csak sóvárogva néztem a képernyőn keresztül, én magam is énekelhettem. Közel 600 millió néző szeme láttára. Nagyon izgalmas volt, ráadásul lenyűgözött az ír rendezők profizmusa. Akkor még nem voltak kereskedelmi TV-k Magyarországon, ezért aki azon a szombat estén tévét akart nézni, az vagy engem, vagy az újpesti vízipólósokat láthatta egy nemzetközi verseny döntőjében. Aznap jó estéje volt a magyaroknak. Ők győztek, én negyedik lettem.

Újabb egy hónap és a siker a következő állomásához ért: 1994. április 30-án megjelent az első nagylemezem CD-n és kazettán. Az album kevesebb, mint két hónap leforgása alatt aranylemez lett. Nagyon hálás vagyok érte a közönségnek.

És még ezek után következtek a különböző díjak: az Eurovíziós Dalfesztiválon elért sikerért a Magyar Rádió EMERTON díjban részesített, a szakma és a közönség együttes szavazata alapján az Axel Springer Kiadó által létrehozott Aranyszarvas díjat kaptam meg az év popénekese kategóriájában, 1994-ben. Ugyanebben az évben az Ifjúsági Magazin olvasói is az év popénekesnőjének választottak. 1995. január 25-én a TV és a Rádió nyilvánossága előtt (immáron már másodízben) vehettem át az EMERTON díjat, mint az év felfedezettje. Ezután jött még a MAHASZ által létrehozott Arany Zsiráf díj, ugyanezért a címért.

1995 augusztusában a lengyelországi 32. Sopoti Fesztiválon második helyezést értem el, a Gálában egy színpadon lépve fel Annie Lennox-szal és Chuck Berry-vel. Ez Magyarországon egy nem túl ismert dalfesztivál, de odakint nagy hagyománya van. 3 napon át, teltház előtt zajlott a verseny.

Ezzel egy időben már folytak a második lemez felvételei Gerendás Péterrel. 1996. január 24-én jelent meg az album Friderika II. címmel, bő másfél évvel az első sikerét követően. Az Elkésett karnevál című dalhoz Tímár Péter rendezővel készült videoklip.

1996. szeptember végétől november közepéig tartott az első országos turném az Unilever támogatásával. Kilenc vidéki nagyvárosban és Budapesten hangzott fel a másfélórás, önálló koncert. A látvány tervezésében Silló Sándor rendező közreműködött.

Ezután másfél év telt el. A hallgatás oka egyszerű: készült a harmadik lemez, amely az előzőektől merőben eltért. A dalokon keresztül egy új oldalamról mutatkoztam be: a közönség egy optimista, jókedvű, és nem utolsósorban boldog Friderikát ismerhetett meg. Ebben az időben egy óriási változás ment végbe bennem. Olyan volt, mintha hirtelen felragyogott volna a Nap, és én megláthattam, hogy az élet nagyon jó. Más emberré lettem. A fogadtatás a vártnál is jobb volt: a lemezről kiválasztott első szám, megjelenése után azonnal a rádiók egyik kedvencévé vált. 1998 márciusában a Feltárcsáztad a szívem a Danubius és a Juventus Rádiók összesített listája alapján a legtöbbet játszott magyar dal volt. Ez volt az eddigi legnagyobb rádiós sláger az életemben.

A média kitűnő fogadtatása folytatódott. A következő, sorrendben negyedik album címadó dalát a Kincs, ami van című szerzeményt kiemelt rotációban játszotta a Danubius és a Juventus Rádió, ami heti 30-35-szöri sugárzást jelent. A hanghordozó 13 vadonatúj dalt tartalmaz és szerzői, közreműködő művészei az előző album hangulatát fűzték tovább.

Idén, 2001-ben adódott egy remek lehetőség számomra, hogy kiadót válthassak. Ezzel párhuzamosan alakult ki egy új (legalábbis számomra új), alkotógárda, amely kiváló emberekből és fantasztikusan tehetséges zenészekből áll. 3 úriember, név szerint alfabetikus sorrendben Borbély József, Kassai Róbert és Varga Szabolcs hangszerelte a legújabb, Hazatalálsz című lemezemet, amely immár az ötödik album. A dalokat túlnyomórészt a Varga-Kassai szerzőpáros jegyzi, és egy számomra új, nagyon izgalmas zenei világba nyerhettem bepillantást az ő segítségükkel. Kitűnően meghangszerelt, dallamos és szinte angolszász popzene a lemez teljes anyaga, amin akad jó néhány meglepetés is. Így többek között egy olyan feldolgozás, amelynek eredetijét Demjén Ferenc és Lerch István írta. Nagyon hálás vagyok azért, hogy elkészülhetett ez az új album, ilyen emberek segítségével. Remélem Neked is tetszik, vagy ha még nem hallottad, akkor tetszeni fog.

Érdekes, hogy eleinte, amikor kicsi voltam, ha zűr volt az iskolában, vagy otthon, Anyuval és Apuval, a zenébe menekültem. Még a közértbe menet is, kezemben lóbálva a kosarat, egyfolytában dúdolgattam egy dalocskát. Amikor valaki észrevette, nagyon zavarba jöttem. Ugye Te is voltál már így?
Később azt hittem, ez lesz a ragyogó lehetőség számomra, hogy kitűnjek a többiek közül. Azt akartam, hogy csodálattal szeressenek az emberek, és ha nem leszek, emlékezzenek rám.
De egy ideje már nem így gondolkodom. Azért énekelek, hogy megmosolyogtassalak, hogy egy kicsit kizökkentselek a hétköznapokból. Szeretnélek a dalaimon keresztül meggyőzni arról, hogy mindig van miért örülni. Az élet jó.

Mostanában a Magyar ATV-n vagyok látható, a "Vidám vasárnap" c. műsorban, ahol a Hit Gyülekezete zenekarában énekelek minden vasárnap 11 órától.

forrás: http://www.friderika.com/index.php

 

 

 

Bayer Friderika 1971. október 4-én született Budapesten. Már gyermekkorábban énekesnőnek készült. Zenei általános iskolába járt. Tizennégy éves kora óta folyamatosan képezte a hangját. A Rock Színház musical stúdiójában színészmesterséget és színpadi mozgást tanult.

1993-ban a Magyar Rádió Sztárkereső című műsorában énekelt. Itt ismerkedett meg Jenei Szilveszterrel.

1994-ben teljesen ismeretlen előadóként elindult a Táncdalfesztiválon , amit a Kinek mondjam el vétkeimet című dallal sikerült is megnyernie. Ezt követően Dublinban , az Eurovíziós Dalfesztiválon első magyar döntősként ő képviselte Magyarországot. A magyar nyelven előadott dal elvarázsolta az európai  nézőket: Friderika 4. helyezést ért el a versenyen.

1994. április 30-án jelent meg első albuma Friderika címmel. Az album két hónap leforgása alatt aranylemez lett. Még abban az évben díjeső hullott Friderikára. Az Eurovíziós Dalfesztiválon elért eredménye miatt eMeRTon-díjat kapott. A szakma és a közönség együttes szavazása alapján az Axel-Springer Kft. alapította Aranyszarvas díjat is megkapta az Év énekesnője kategóriában , valamint az Ifjúsági Magazin olvasói is őt szavazták meg az Év énekesnőjének.

1995-ben szintén eMeRTon-díjat kapott az Év felfedezettje kategóriában. A MAHASZ által létrehozott Arany Zsiráfot is megkapta szintén az Év felfedezettje kategóriában.

1995-ben részt vett a lengyelországi Sopoti Dalfesztiválon , ahol második helyezést ért el.

1996. január 24-én megjelent második albuma Friderika 2. címmel , amelyett Gerendás Péterrel közösen készített. Erről az albumról a melankólikus hangulatú Elkésett karnevál vált slágerré. Ehhez a dalhoz Tímár Péter ( Csinibaba , Zimmer Feri ) készítette el a klipet.

Az Unilever cég - féléves közvéleménykutatás után - Friderikát választotta reklámarcnak a Lux tusfürdő termékcsaládjához. A kampányhoz promóciós dal készült Úgy illesz hozzám címmel. Ezt követően Friderika országjáró turnéra indult.

1998-ban megjelent harmadik albuma  Boldog vagyok címmel. Az album első slágere a Feltárcsáztad a szívemet az egyik legtöbbet játszott dal volt a rádiókban.

1999-ben az előző lemezhez hasonlóan optimista , vidám dalokkal jegyzett  Kincs , ami van című albuma már az Emi-Quint gondozásában jelent meg.

2001-ben Friderika ismét kiadót váltott és április 2-án megjelent 5. albuma Hazatalálsz címmel. Erről az albumról a Sordino című dalhoz készült klip.

2003-ban egy merőben új műfajban próbálta ki magát. Ennek köszönhető a Gospel című albuma. Ennek az albumnak a folytatása a 2006-ban megjelent Sáron rózsája szintén gospel dalokkal

2006-ban Friderika koncertet adott a margitszigeti Szabadtéri Színpadon , ahol legnagyobb slágereit adta elő. A koncerten Somló Tamás is fellépett.  A sikeres  koncert DVD-n is megjelent.

Friderika 1996 óta a Hit Gyülekezete tagja. Férjével rendszeresen járnak az egyház istentiszteleteire. 2001 decembere óta az ATV Vidám vasárnap című műsorában látható , ahol a Hit Gyülekezete zenekarában énekel.

Forrás: http://starity.hu/sztarok/friderika/eletrajz/#ixzz1xeqHTK3S

http://starity.hu/sztarok/friderika/eletrajz/

 

 

 

Friderika gospel koncertje a Margitszigeten
2006. augusztus 7. | Beszámolók

Budapest, Margitsziget, 2006. július 29.

A mai magyar kultúrában szokatlan koncertre került sor hétvégén a margitszigeti Szabadtéri Színpadon, egy olyan úttörőmunka jelentős állomásaként, ami felvállalja Istent és Jézust – tudósítás Friderika gospel estjéről.

Heves zivatar és égi játékkal fűszerezett borult felhők jelezték, ez az est el fog maradni. A színpadra többször bevert a jégeső, a takarításra is többször rászorult a felület. Mégis egy csodaként indult az est, hiszen a koncert kezdésére elállt az eső, sőt a legjobb időt szerezte meg mindenki számára a kellemesen hűvös este.

Ahogy megérkeztünk a Szabadtéri Színpad lelátójához, a színpadon lévő fény, látvány technika és a háromrészes kivetítő nagyon jó dolgokat vetített előre – várhatóan nem egy átlagos estére jöttünk el. Ezt már sejteni lehetett a stílusból is, hiszen gospel stílusnak Magyarországon nincsen hagyománya, de ahogy egyre nőtt a tömeg, demonstrálta, hogy igény viszont van rá.

A koncert Friderika életpályáját vonultatta fel, bemutatva, hogy honnan indult és hová tart. Ez a koncert lezárása volt a régi kornak és egy új korszak kezdetét hirdette: a Vidám Vasárnapból ismert Friderikának nagyobb sikere van, mint az Eurovíziós Dalfesztivál 4. helyezett az élet nagy kérdéseiben eltévedt lánykának.

Friderika az első néhány számmal feloldotta a közönség hangulatát, sőt talán még Budapest is megállt egy szám erejéig (Állítsd meg a nagy várost! című számmal). Miután már mindenki belemelegedett, jött Friderika kis adóságának a törlesztése, felkonferálta az est vendégfellépőjét, Somló Tamást. A magyar zenei élet egyik meghatározó személyisége évek óta hívta Friderikát a koncertjeire, és ezt szerette volna viszonozni. Néhány kedves szó egymáshoz, a közönséghez, majd egy közös duettel vezettek be minket édenkerti állapotba. A háttértechnika, világítás és a színpad közepén elhelyezett kivetítőn megjelenő képek, videók művészi igényességgel és kreativitással illeszkedtek az Édenkert dalához. Aztán Somló Tamásé lett két számig a színpad, a régi LGT időszak egyik slágeréből követelt részt a hitnek (Adj tért a hitnek!), majd szaxofonnal és jamaikás sapkában énekelte el: annyi mindent nem szeretett még!

Friderika új ruhában jelent meg a színpadon, sejtetve, hogy valami más fog következni: a kivetítőn az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon segítségért kiáltó Friderikája tűnt fel – Kinek mondjam el vétkeimet? Aztán lehalkult a zene és Friderika őszinte, boldog szavakkal mondta el a közönségnek, hogy kiáltása meghallgatásra talált, már nem az az eltévedt lány, teljesen megváltozott az élete és a gondolkodásmódja, amikor megtalálta Istent és Jézust. Elmondta boldogságát, hogy megnyerte az örök életet, a mennyei életet és ennek az öröméből énekel, dalol, lép fel a színpadon és adja át az embereknek az örömhírt, hogy nem a gyermekeinkben, munkánkban adjuk tovább magunkat, hanem nekünk van meg az örök életre való lehetőség.

Ezután következett az örömteli és dinamikus Feltárcsáztad a szívem című szám, amely 1998-ban az év egyik legtöbbet játszott magyar dala volt.

Innentől kezdve az igazi gospelé volt a főszerep, és Friderika Sáron Rózsája című új lemezének bemutatása. A HIT Gyülekezete alkotóműhelyében készült, nagyrészt saját számokból összeállított albumból igényesen voltak kiválogatva az esti produkció gyors és lassú dalai, amelyek felveszik a versenyt az amerikai és ausztrál szerzeményekkel is.

Az est fénypontjaként hatott, amikor Friderika Jézushoz szólva, egy dalban imádkozva énekelte el az alabástrom szelencét: „ezért most én is megteszem, a Mester lábát megkenem, és kiöntöm elé a szívem, Szeretlek Uram!”

Friderika minden dala olyan üzenetet hordoz, ami a négy evangéliumban található: Jézus személye és a vele kapcsolatos történetek. Ez a fő jellemzője a gospelnek, amelynek nincs még itthon hagyománya, de a Vidám Vasárnapból jól ismert Friderika munkája és ez az est is megmutatta, hogy erre a műfajra is van igény itt, Magyarországon.

Friderika: „Ez a koncert is erre hivatott, hogy egy kicsit másképp, más világlátásban lássuk az életünket, és a jövővel kapcsolatos elképzeléseinket. Van egy olyan természetfeletti személy, Isten, akiben, ha bízunk, akkor nem kell félnünk a jövőtől és ez bátorságot ad a továbblépéshez, sőt, arra inspirál, hogy ne adjuk fel a hétköznapokat és merjük vállalni a nagy dolgokat.”

Tóth Tamás

Forrás: http://starity.hu/sztarok/friderika/velemenyek/#ixzz1xerBaPkg

http://starity.hu/sztarok/friderika/velemenyek/

 

 

 

 

"Ajándék az élet" - remekül sikerült  Friderika ünnepi koncertje

Vannak előadók, akik messze elkerülik a bulvársajtó, a celebek világát, ennél fogva kevésbé expontáltak a nagy nyilvánosság előtt. Mindazonáltal remek művészek, miközben közönségük őszinte szeretetét élvezik. FRIDERIKA az ő táborukat erősíti. Finom és egyben erőtől átitatott hangja, természetessége magával ragadó bája, a kiválóan összerakott műsor emlékezetes produkcióval ajándékozta meg a jelenlévőket. 

A kiváló akusztikájú Budapest Kongresszusi Központot december 27-én a magasztos muzsikák varázslata lengte be. FRIDERIKA és a leginkább fiatalokból álló zenekara az ünnepekre való tekintettel, változatos műsort állított össze. 

Az est főhőse már az új karácsonyi dalokkal (Hol találsz még, Fénysugár, illetve Perei Timóteus szólója, a Boldog karácsonyt!) való bemelegítés alatt áhítattal, erőteljes, makulátlan hanggal énekel. Amikor lehunyom szemeimet, ugyanazt a fiatal lányt hallom, mint 1994-ben az európai zenei fesztiválon, miközben egy érett nő, egy édesanya áll a színpadon, aki sokkal nagyobb színpalettából válogathat azóta. Friderikáról a tisztaság jut eszembe. Végig sugároznak a szemei, selymesen simogató, puha pianoi kristálytiszta fortékba mennek át.

Az 1998. év nagy slágerével, a Feltárcsáztad a szívemmel beindul a partimotor. A dalt végig taps kíséri, a refrének össznépi énekbe torkollanak. A közönségkórusból tisztán kihallatszik egy kislány csilingelő hangja, aki lelkesen lovagolja meg a dal keltette hanghullámokat. A mosolygás betelíti a színpadot, szétárad a nézőtéren, a szíveinkben.

Csatlakozz, ha szereted a zenét.



A klasszikus és könnyűzenét ötvöző Freedom Zenekar meglepetés-produkciója következik, amely hatalmas sikert arat.

Az Édenkert mennyei pillanatokat okoz, aminek a tetőfoka az a magas hang, amely nyílegyenesen hatol át a téren, majd lágyan a vállunkon nyugszik meg, mint egy tökéletes szerkezetű hópehely.

A Tudnod kellben kijön Friderikából a dög, majd A fény felé vesszük az irányt az azonos című Demjén-dal segítségével.

Három percnyi, az egész testemre kiható bizsergés veszi kezdetét a Kinek mondjam el vétkeimet? első hangjának megszólalásával. A dal csodája a melódia, a szöveg, a gitárjáték és nem utolsó sorban az énekesnő hihetetlen előadásának utánozhatatlan összjátékban rejlik. Először hallom élőben. Számomra megáll az idő. A folytatás – Sáron rózsája, Amit szem még nem látott – a csoda harmonikus továbbvezetése. „Száll a boldogság”, ragyognak a szívek, az éter szeretetillatú.

Friderika ruhacseréje alatt a Vidám Szimfonikusok első hegedűse, Pánczél Tamás lép színpadra, aki szívmelengető dallamokkal örvendeztet meg bennünket.

Olvasd el a Friderikával készített, exkluzív interjúnkat!

A műsor Josh Groben talán legismertebb dalával (You Raise Me Up), a Melletted áll-lal folytatódik, amelyet az énekesnő komolyzenei hangzásban tár elénk.

A háttérkivetítőn felhők feletti szárnyalás képei váltják egymást a Te vagy az, akitől élet árad közben. Felemelő percek ezek, a lelkek összeolvadnak a zene karjai között.

Friderika képzeletben a dallam szárnyain repít el bennünket a Szentföld felett, rendhagyó módon mesélve el Jézus történetét. „Lehet, nem vagyunk sudár, fekete énekesek, de igyekszünk a gospelt hitelesen képviselni.” Három csodálatos dal következik: Ron Moen Mi Corazónja, a Te vagy a gyöngy, valamint a gyönyörű Ha fúj a szél. A szereplők és a nézők extázis-közeli állapotba kerülnek.

A hangulat egyre fokozódik, mire a mozgalmas fináléhoz érünk. Az Ajándék az életben a zenészek kinyitják a rockszelepet, miközben fehér luftballonok hullanak a nézőtérre. Friderika bemutatja a zenészeket, akiket a közönség állótapssal búcsúztat az Ez így lesz jó közben.

Véget ér egy felejthetetlen este, igazi ünnepi és jubileumi koncert egy áldott hangú és személyiségű énekesnő vezényletével.

Nézz Friderika-videokat!

Forrás: http://zene.hu/20111230_ajandek_az_elet_friderika_unnepi_koncertje

 

 

 

 

Beszélgetések: Friderika

Megjelent:  2001.12.22.

Peer Ákos

 HáziPatika.com

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos.

Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

A "Beszélgetések" rovatunkban a bársonyos hangú Friderikát kérdeztük a karácsonyi készülődésről, az ünnepekről, a családról, a "meg nem született gyermekéről" és sok minden más érdekes dologról.

 

Hol fogod tölteni az ünnepeket, hol tartasz a bevásárló listádon?


Gyereknek nagyon szerettem a karácsonyt. Kicsi koromban meglepetésnek számított, manapság egyre kötelezőbbé válik. Nem szeretem a karácsony előtti időszakot, a vele járó állandó zsúfoltságot, közlekedési gondokat. Minden kereskedő úgy gondolja, ekkor kell megszabadulnia az árukészletétől. Idén a családdal és a barátokkal egyetértésben szabotáljuk ezt az időszakot. Ebből csak a szüleink kivételek, velük megünnepeljük a karácsonyt. Így ajándékot sem veszünk, maximum egy kis figyelmességet. Én szívesen ajándékozok, de inkább később, mikor nem számítanak rá, ekkor az öröm is nagyobb.


Az ünnepekre elutazunk a párommal a Balaton mellé. Tavaly is ott töltöttük ezt az időszakot, és nagyon jól éreztük magunkat. Mind a ketten szeretjük a víz közelségét. Ilyenkor ezen a környéken csönd és nyugalom honol. Az ember teljesen kikapcsolhat a városi rohanásból. Mindenkinek nagyon tudom ajánlani. Számomra a karácsony a fényhez, a világossághoz való ragaszkodást jelenti. Ebben az időszakban a legrövidebb a világos órák száma. Így az emberek szívesen gyújtanak lámpát, gyertyát, vagy világítják ki a házukat, ami nagyon hangulatos tud lenni. Ha itthon maradnánk, akkor szinte minden nap egyik vendégségből mehetnénk a másikba. Mindenütt ugyanazt az ételt ehetnénk, amit a háziasszonyok egész napos sütés-főzéssel készítettek el. Én a karácsonyt szabadon és nyugalomban szeretném eltölteni. Fontos, hogy időt szánjunk egymásra, a beszélgetésre, a társasjátékra is.

Mi a legemlékezetesebb karácsonyi emléked?


Volt egy nagyon emlékezetes karácsonyunk, amikor is az ünnep második napján az apukám meggyújtott egy csillagszórót a fa alján. Természetesen annak rendje módja szerint az egész lángra kapott. A szüleim rohantak a fürdőszobába és vödrökkel locsolták a karácsonyfánkat. Azt hiszem, ez örök emlék marad számomra.

Idén jelent meg a Hazatalálsz című albumod, amely a sorban az ötödik. Mire számíthatnak a rajongóid a jövő évben?

Jelenleg nem tervezünk új lemezt. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem lesz több. Bízom a jövőben, de nem akarom erőltetni az éneklést, a muzsikálást. Szeretném, ha minden lemez azért születne meg, mert van mondanivalóm, vagy mert tudok még fejlődni szakmailag. Jelenleg független vagyok bármilyen kiadótól, így nem is kötelezhetnek rá. A Hazatalálsz című album nagyon sikeres volt és egy nagy lépcső az életemben. Sokat fejlődtem általa.

Hogyan telik egy átlagos napod?


Abban az esetben, ha koncertturné van, akkor csak a zenéről szól a nap, huszonnégyórás elfoglaltság. Egy új album megjelenését követő időszak nagyon nehéz minden művész számára. Ilyenkor egyik fellépésről rohanunk a másikra, interjúkkal és TV fellépésekkel megtűzdelve. Természetesen a média megjelenéseket és a fellépéseket egy menedzsment intézi, de a zenész nélkül nem megy. Az 1994-et követő egy év nagyon nehéz volt. Sokszor azt sem tudtam, hol fekszem le, és hol kelek fel. Ezek a túlságosan is intenzív évek mára csendesebbek lettek. Egyfajta konszolidált polgári élet alakult ki körülöttem.

Sokunkat érdekelhet, milyen folyamatnak köszönhetően alakulnak ki azok a dallamok és dalszövegek, amik később felkerülnek a lemezre. Hogyan lesz egy gondolatból, érzésből dalszöveg, zene?


A lemezeimet egy csapattal együtt készítem. Az elejétől a végéig ott vagyok minden fázisnál. A zeneszerző által megkomponált dallamokra mindig eszembe jut egy-egy dalszövegtéma, majd ezt leírom pár sorban. A dalszövegíró ezt használja fel és írja meg a szöveget, majd közösen öntjük formába. A kész szöveget és dallamot még csiszolni kell, hogy minden egyes sor kiénekelhető legyen. Csapat munka ez, ahol minden egyes tag nagyon fontos láncszem. Szerintem a legfontosabb egy előadó számára, hogy az elkészült lemezt sajátjának érezze. Csak így tudja a leghitelesebben előadni.

Milyen mértékben határozza meg az egészség, az egészséges életmód az életedet? Fontosnak tartod az étkezési, egészségügyi kultúrát?


Amikor megfázom, rengeteget foglalkozom az egészségemmel. Ezen a téren nem mondhatom magamat valami túl modernnek. Nem nagyon szoktam biós dolgokat főzni. Lehet hogy ez hiba, de azért odafigyelek, hogy ne zsírral, hanem olajjal főzzek, hogy kerüljem a nehéz, túl zsíros ételeket. Nagyon szeretem a zöldséget, gyümölcsöt és az ezekből készíthető salátákat. Nem vagyok vegetáriánus, véleményem szerint az embernek szüksége van a húsra, az állati fehérjékre is. Imádom az édesapám főztjét, ami jó magyaros és csípős. Nem vagyok válogatós, szívesen kipróbálok bármilyen újat, például a kínait.


Az egészséges életmód alatt én azt értem, hogy nem használok gyógyszert, csak nagyon végső esetben. A természetes gyógyulás híve vagyok. A szervezet képes meggyógyítani önmagát. Ha fáj a fejem, akkor lefekszem aludni, megfázás esetén egy jó forró citromos tea, maximum C-vitamin. A gyógyszer letompítja az embert és sok esetben függőséget alakíthat ki, amit én nagyon nem szeretnék. Természetesen, komoly baj esetén én is orvoshoz fordulok.

Ezek szerint nem vagy beteges?


Szerencsére nem, ami nagyon jó dolog. Véleményem szerint a fizikai betegség szorosan összefügg az ember mentális alkatával. Egy depresszív, frusztrált ember, akinek több problémával kell megküzdenie az életben, könnyebben sebezhető vagy betegszik meg. A magamfajta, örökké jókedvű, pozitív gondolkozású, az életben mindig jót váró embernek könnyebb egészségesnek maradnia.

Mennyire egészíti a ki a sport az egészséges életmódot? Sportolsz valamit?


Feltétlenül szükséges a mozgás. Fontos, hogy az ember rendszeresen átmozgassa a testét. Az elmúlt évben úgy gondoltam, elég lesz csak annyi, hogy a kutyával együtt magamat is megsétáltassam. De sajnos ez nem vált rendszeressé. Majd elkezdtem tornázni, amit mára nagyon megszerettem. Jelenleg hetente kétszer járok szteppre, vagy tornára, ez az időbeosztásomtól függ.

A kutyádra visszatérve, egy korábbi interjúdban olvastam, hogy sokat jártok kirándulni. Ez most így van?


Igen rendszeresen szoktunk, de csak tavasztól őszig. A spánielem már kilenc éves, így ki kellett volna alakulnia egy sétálási rendszernek. Sajnos szegény nem szereti a sötétséget, a telet, ilyenkor eléggé lusta. Amikor télen kimegyünk a Margit-szigetre sétálni, azonnal vissza akar szállni a kocsiba. Egyszerűen nem lehet rábeszélni a sétára. Tavasszal viszont felbátorodik. Imádja a vizet, azonnal beleugrik, és szeretné megfogni az összes vízimadarat.

Másik területre evezve, sok hazai énekessel ellentétben neked van saját hivatalos internetes honlapod. Minek köszönhetően jött létre?


A honlapom idén májusban indult el. Nem panaszkodhatom a látogatottságra. Sokan kérdezhetik, hogy miért com végződésű. Ez annak köszönhető, hogy egy cég már lefoglalta a hu végződést. Ennek köszönhetően várható egy angol nyelvű verzió is. Sok külföldi látogatót regisztráltunk, volt, aki Japánból, Új Zélandról nézte meg az oldalt, de van egy Los angelesi lány is, akivel a honlapomnak köszönhetően levelezek. Itt lehetőség nyílik arra, hogy kérdést tehessenek fel nekem, amikre én rendszeresen válaszolok. A honlapnak közel háromezer látogatója volt, ebből közel tíz százalékukkal levelezem is. Van akivel már a negyedik-ötödik levélfordulatnál tartunk, nagyon élvezem.

Otthon a saját gépeden írod a válaszokat, vagy van aki segít ebben?


Kizárólag otthon és saját kezűleg válaszolok a kérdésekre. Az internet egyre népszerűbb és nagyon sok lehetőséget biztosít. Szeretném felhasználni ezeket. Sajnos a kereskedelemi rádiók - hozzá kell tennem, nem tudom milyen okból - nem szívesen játsszák a dalaimat, így az Internet egy plusz kommunikációs lehetőség. Az oldalon megtalálhatók a dalszövegek és néhány letölthető zene fájl is.

Mennyi időt töltesz internetezéssel, van kedvenc oldalad?


Volt egy időszak, amikor nagyon sok időt töltöttem a neten. Amikor hazaértem, az első dolgom volt, hogy bekapcsoljam a gépem. Kíváncsi voltam, ki küldött nekem levelet. Azonban nem szeretem a függőségeket, így ezt nagyon szigorúan csökkentettem. Most a heti egy-két napnál tartok, a levelek számától függően. Minden levélre válaszolok, ami néha éjszakákon át tartó gépelésbe torkollik. Az internetet szinte csak levelezésre használom. A honlapom készültekor megnéztem más zenészek oldalát kiindulási pontként. Ezen kívül néhány autós cég oldalát böngésztem át, mert ezek nagyon érdekelnek.

Még nincs gyermeked, mikorra tervezed az elsőt?


Eddig úgy hozta a sors, hogy nem született gyerekem, de nagyon szeretnék. A gyerek egy ajándék, amit ki kell érdemelni, remélem jövőre már nekem is megadatik ez az öröm.

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: dicséret hit gyülekezete segítő szolgálati ajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://100ujgyulekezet.blog.hu/api/trackback/id/tr64585210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bramac 2019.11.21. 09:54:04

A szeretet megöli a démont
süti beállítások módosítása